返回列表 發帖
陳建年同百合花拎專輯實至名歸

Bluebirds is robbed

呢幾年都認真睇金曲獎, 發現邊個得獎好受評審團主席口味影響. 今年阿弟仔不嬲都喜愛produce台味濃既嘢, 目前唔係方言嘅獎都係咁樣(好似最歌茄子蛋/MV甘吧爹ㄋㄟ/新人珂拉琪)真係...

呢幾年都認真睇金曲獎, 發現邊個得獎好受評審團主席口味影響. 今年阿弟仔不嬲都喜愛produce台味濃既嘢, 目 ...
mikan 發表於 2022-7-2 21:06

MV實至名歸 同意新人同年歌都有更好選擇

呢幾年都認真睇金曲獎, 發現邊個得獎好受評審團主席口味影響. 今年阿弟仔不嬲都喜愛produce台味濃既嘢, 目 ...
mikan 發表於 2022-7-2 21:06

珂拉琪 我接受到 佢喺我心中都係一二之選

不過主席口味有影響力方面 都認同呢個講法
雖然主席冇得投 但佢負責搵評審
自然會先搵臭味相投嘅朋友 所以某一類型會比較跳到出嚟
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

支持輝哥 但覺得武雄都唔錯

好似個個獎都估唔中添

What a joke

周老師

珂拉琪 我接受到 佢喺我心中都係一二之選

不過主席口味有影響力方面 都認同呢個講法
雖然主席冇得投 但佢 ...
liebe 發表於 2022-7-2 21:24

我無接受唔到, 音樂嘅嘢真係各花入各眼, 但我玩競猜聽到最佳編曲提名都係台味好濃就心知不妙, 專登揀個"創新"得黎又有台味嘅, 然後暫時唯一一個估啱嘅獎就係佢

btw, 前兩年陳鎮川做主席個屆真係分豬肉到癡線

我無接受唔到, 音樂嘅嘢真係各花入各眼, 但我玩競猜聽到最佳編曲提名都係台味好濃就心知不妙, 專登揀個" ...
mikan 發表於 2022-7-2 21:36

我就好似淨中編曲人 同樂團乍
今年台味真係稍濃

華男女 會唔會有所影響呢...

我就好似淨中編曲人 同樂團乍
今年台味真係稍濃

華男女 會唔會有所影響呢... ...
liebe 發表於 2022-7-2 22:30

佢地女歌手唔好頒俾karencici就得, 其他都接受到嘅

好值得呀 黃連煜超正
個人嘅話第3座了

李權哲勁!

9m88唱到咁…
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Elva......

可唔可以前度偶像頒俾現任偶像???
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

四封!!!!!好開心

TANYA 第幾次?

LOL

Tanya四封

好癲!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恭喜Tanya

人已癲~

所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

好彩女歌手無爆冷, 恭喜Tanya

Omg 破紀錄
肥婆馬上收皮

睇見CM評審團無揀裁剪雅就知要四封

woooo!!!! 創造歷史
一吐烏氣
好想知比數

哭了

哭了
bagfgfcde 發表於 2022-7-2 23:25

Same Here 大家明

崔健勁!

好想知男女歌手第二名係邊個!

原來係第一位金曲獎大陸歌王
肥婆馬上收皮

又攞!!恭喜
第一次

贏晒

三個大獎 恭喜蔡健雅

cls!!年專終於唔係亂嚟

專輯獎大滿貫

太勁了

今晚娃娃好似7 中 0 平左hebe 個記錄

蔡健雅掃獎!

恭喜崔健!恭喜蔡健雅!
李權哲好勁

仲以為盧廣仲會有獎,男歌手有點爆冷,反而崔健好似冇人估。

恭喜Tanya
Faye可惜...

主席把口好緊 唔太肯講第二名
女歌手一輪勝出
咁班記者好大壓力掛...?!完全冇嘢寫

仲以為盧廣仲會有獎,男歌手有點爆冷,反而崔健好似冇人估。
ambrose121 發表於 2022-7-3 00:01

因為崔健隻碟太old school rock得黎又做唔到以前既歌咁精緻, 岩岩阿弟仔都講其實只係羸一票

男歌手 黃宣 vs 崔建, 崔建以一票之多勝出
女歌手 一輪 Tanya 大比數勝出。

其實Waa 7中0 係有d sad ...
不過上張真心係好d 既
最可惜真係Faye

男歌手 進入第二輪有 盧廣仲,崔建,黃宣,裘德
第三輪 就 黃宣 vs 崔建

恭喜Tanya
Faye可惜...
ed8671ed 發表於 2022-7-3 00:01

恭喜Tanya
Waawei可惜...
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

至於年度歌曲獎,阿弟仔則遺憾地說:「我真心認為不只有一首,建議明年金曲獎可以改成Top10,每首歌都有他的代表性,其實年度歌曲獎,最後包含韋禮安的《如果可以》、黃明志的《玻璃心》,大家的討論都很多,所以給金曲獎的建議就是可以有多首。」至於本屆得獎者的風向,阿弟仔則強調:「我還是強調多元性,這是一個非常包容的金曲獎,包容不同曲風、音樂,不同年齡的音樂人。」

建議改10首wor

至於年度歌曲獎,阿弟仔則遺憾地說:「我真心認為不只有一首,建議明年金曲獎可以改成Top10,每首歌都有他 ...
小伙子. 發表於 2022-7-3 00:27

其實如果專輯獎可以拆做N個語言獎+一個年度獎

歌曲都應該可以照拆
DM多仔多到覆唔哂