返回列表 發帖

第33屆金曲獎* (加左現場+CM評選團Link+Program List)

2022.7.2 高雄巨蛋
2022.5.18 入圍記者會
https://youtu.be/3wE2PqJ3sBU

現場拎
https://youtu.be/hy_2e8nvKxI

睇睇CM評審們點睇今年金曲獎:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?tid=21004

Program List
https://www.ptt.cc/bbs/Golden-Award/M.1656757543.A.81D.html

集定氣
當然希望Depart啦
另外自己都幾鍾意虛空現下
暫時係咁

如果可以唔會冇年歌提名卦
根據呢幾年個Trend⋯
= = = = =

年度歌曲獎: 愛情你比我想的閣較偉大《愛情你比我想的閣較偉大》/艾格普蘭特艾格有限公司﹙演唱者:茄子蛋﹚

最佳新人獎: 珂拉琪/MEmento·MORI/街聲股份有限公司

最佳演唱錄音專輯獎: : DEPART/環球國際唱片股份有限公司

最佳MV獎: 甘吧爹ㄋㄟ《甘吧爹ㄋㄟ》/亞神音樂娛樂股份有限公司﹙導演:蔡宜豫﹚

最佳演唱組合獎: 新寶島康樂隊(陳昇、陳世隆、黃連煜)/新寶島康樂隊 第12張剪剪花/新樂園製作有限公司

最佳作曲人獎: HUSH/衣櫃歌手《衣櫃歌手》/相信音樂國際股份有限公司﹙演唱者:HUSH

最佳編曲人獎: 黃少雍/fu'is 星星歌《《N1》那屋瓦一號作品》/那屋瓦文化有限公司﹙演唱者:夏子﹚

最佳作詞人獎: 熊信寬/88BARS《88BARS》/台灣索尼音樂娛樂股份有限公司﹙演唱者:熊仔﹚

最佳台語男歌手獎: 王俊傑/看無/這虎音樂工作室最佳台語女歌手獎: 江惠儀/空/九丸音樂有限公司

最佳台語專輯獎: 不是路/滾石國際音樂股份有限公司﹙演唱者:百合花﹚

最佳原住民語歌手獎: 簡燕春/Ira…a micekor 靜靜地等待著/好有感覺音樂事業有限公司

最佳原住民語專輯獎: pongso no Tao/角頭文化事業股份有限公司﹙演唱者:陳建年﹚

最佳客語歌手獎: 黃連煜/滅人山/貳樓音樂工作室

最佳客語專輯獎: 滅人山/貳樓音樂工作室﹙演唱者:黃連煜﹚

最佳裝幀設計獎: 陳念瑩/不是路/滾石國際音樂股份有限公司

最佳樂團獎:
Flesh Juicer 血肉果汁機(童仲宇(GIGO)、許主携(Matt)、劉宗霖(ZERO)、陳彥文(彥文)、陳佑祥(sionC))/GOLDEN 太子 BRO/街聲股份有限公司

評審團獎:
黃連煜

最佳單曲製作人獎: 徐佳瑩、陳君豪/以上皆非《以上皆非》/亞神音樂娛樂股份有限公司﹙演唱者:徐佳瑩﹚

最佳專輯製作人獎: 李權哲/愛情一陣風/顏社企業有限公司﹙演唱者:李權哲﹚

最佳華語女歌手獎: 蔡健雅/DEPART/環球國際唱片股份有限公司

最佳華語男歌手獎: 崔健/飛狗/環球國際唱片股份有限公司

最佳華語專輯獎: 蔡健雅/DEPART/環球國際唱片股份有限公司

年度專輯獎: 蔡健雅/DEPART/環球國際唱片股份有限公司

演奏類最佳作曲人獎: Yongheng Wu 武勇恆/On Starboard 星板《Hydro Canvas 海淀》/街聲股份有限公司﹙演奏者:Tian Bai白天、Lawrence Ku顧忠山、Danfeng Hu胡丹峰、Nathaniel Gao高太行、Xiaoguang Liu劉曉光、
Ke Zhang張柯、Chenchu Rong榮辰初、Yongheng Wu武勇恆﹚

最佳演奏錄音專輯獎: Hydro Canvas 海淀/街聲股份有限公司

演奏類最佳專輯製作人獎: Alan Kwan、Jordan Gheen、Matt Young/Between Now and Never/麥丁文化事業有限公司﹙演奏者:無形建築﹚

演奏類最佳專輯獎: 《修行》電影原聲帶/天空之城音樂製作有限公司﹙演奏者:侯志堅﹚

特別貢獻獎
邱晨
陳復明
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

Faye!!!

faye 隻碟響 ptt 評價同估入圍名單都係大熱
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

faye 隻碟響 ptt 評價同估入圍名單都係大熱
星勤 發表於 2022-5-13 10:47

我都想佢入到圍 (甚至拎)
直接打嗰啲害佢既人一巴
(本人都幾鋤__扶弱)

艾怡良點睇

wooo~嚟料 期待
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

集氣宜農

鐵膽:蔡健雅,詹雯婷,黃綺珊
第四位:三選一 艾怡良,彭佳慧,魏如萱
第五位:驚喜位

睇好Faye 喎今次
waa 同艾怡良都比上一張跌左watt 我覺得,但入圍應該冇難度
彭佳慧近年好似變左鐵膽咁

袁婭維應該都有機會入圍華語女歌手,私心希望以莉·高露或者王彙筑可以入圍

回復 6# 小伙子.

宜農應該係入圍明年

袁婭維應該都有機會入圍華語女歌手,私心希望以莉·高露或者王彙筑可以入圍 ...
koko51018 發表於 2022-5-13 15:00

咁聲林之王3就可以瘋狂吹奏
不過我覺得佢係唔錯既
(喺度諗,如果王艷薇入都唔錯,但麻麻地艾薇入新人)

回復 11# Evan@LaRossa

許光漢入新人你o唔ok XD
新人值得留意嘅有NIO、雷擎、黃暐昕、wannasleep、露波合唱團、南西肯恩、
當代電影大師、裝咖人,同埋大熱門珂拉琪!

回復  Evan@LaRossa

許光漢入新人你o唔ok XD       新人值得留意嘅有NIO、雷擎、黃暐昕、wannasleep ...
koko51018 發表於 2022-5-13 15:14

仲有 Lee 都好唔錯

會唔會係阿弟仔做主席?

會唔會係阿弟仔做主席?
liebe 發表於 2022-5-18 12:50

Truth
會唔會比較中溫偏冷~
weibird
盲既都知年歌走唔甩

第 33 屆 台灣金曲獎 入圍名單

演唱類 - 出版獎

《 年度專輯獎 》
最佳華語專輯獎
最佳台語專輯獎
最佳客語專輯獎
最佳原住民語專輯獎

《 年度歌曲獎 》

《 最佳華語專輯獎 》

《 最佳台語專輯獎 》

《 最佳客語專輯獎 》

《 最佳原住民語專輯獎 》

《 最佳MV獎 》

演唱類 - 個人獎

《 最佳作曲人獎 》

《 最佳作詞人獎 》

《 最佳編曲人獎 》

《 最佳專輯製作人獎 》

《 最佳單曲製作人獎 》

《 最佳華語男歌手獎 》

《 最佳華語女歌手獎 》

《 最佳台語男歌手獎 》

《 最佳台語女歌手獎 》

《 最佳客語歌手獎 》

《 最佳原住民語歌手獎 》

《 最佳樂團獎 》

《 最佳演唱組合獎 》

《 最佳新人獎 》

演奏類 - 出版獎

《 演奏類最佳專輯獎 》

演奏類 - 個人獎

《 演奏類最佳專輯製作人獎 》

《 演奏類最佳作曲人獎 》

技術類 - 個人獎

《 最佳裝幀設計獎 》

技術類 - 出版獎

《 最佳演唱錄音專輯獎 》

《 最佳演奏錄音專輯獎 》

特別貢獻獎

《 特別貢獻獎 》

我們的總和

Tanya第一個提名來了

如果有人想加入2022 cm金曲獎評審團可以起度留言或者pm我
我們的總和

-Team Tanya 要知道的是-

1. Bluebirds 作曲 (!)
2. Depart... 技術類....錄音專輯
3. 華語女歌手!!!
4. Bluebirds~ 但對既係如果可以Wor

5. 專輯製作人6. 華專 (集氣呢個!!!!!)
7. Into the wild @ 周耀輝

- 聽到好開心既 -

1. 黃少雍 編曲 兩飛!!
2. 虛空現下 x2正路呀.....
3. 大支!!!!!!!!!  

4. Faye * Waa Waa~
5. 盧廣仲會唔會砍掉重練
6. 荒井十一 大戰 陳君豪2飛

如果有人想加入2022 cm金曲獎評審團可以起度留言或者pm我
Wonders 發表於 2022-5-18 13:13

今年得閒呀喂, 圍爐圍爐.....:)

Bluebirds 作曲 (!)
Depart... 技術類....錄音專輯

黃少雍 編曲 兩飛!!
虛空現下 x2正路呀.....

今年 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-5-18 13:14

我們的總和

HAVE A NICE DAY 入圍咁多

就咁聽好似魚丁糸一個都無
同埋拉拉無出碟都入三項

HAVE A NICE DAY 入圍咁多
小伙子. 發表於 2022-5-18 13:34

佢同Faye 都幾樣
同埋係咪我聽錯
樂團冇魚丁糸?呢個有的多意外⋯

就咁聽好似魚丁糸一個都無
同埋拉拉無出碟都入三項
阻住 發表於 2022-5-18 13:38

以上皆非的確係正既認真

佢同Faye 都幾樣
同埋係咪我聽錯
樂團冇魚丁糸?呢個有的多意外⋯

以上皆非的確係正既認真 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-5-18 13:38

預示到出年Lala 應該都會掃唔少提名
有d 估唔到艾怡良入唔到歌后,小宇都係
btw A-Lin 出年唔知有冇機

預示到出年Lala 應該都會掃唔少提名
有d 估唔到艾怡良入唔到歌后,小宇都係
btw A-Lin 出年唔知有冇機 ...
victor1991415 發表於 2022-5-18 13:42

我反而有少少wonder另一樣野
就係下年梁靜茹三首歌評審會繼續無視定點
同下年睇E So 掃幾多

我反而有少少wonder另一樣野
就係下年梁靜茹三首歌評審會繼續無視定點
同下年睇E So 掃幾多 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-5-18 13:50

梁靜茹今年好似話係佢自己唔記得報名定點?

freshmusic 贏了

Truth
會唔會比較中溫偏冷~
weibird
盲既都知年歌走唔甩
Evan@LaRossa 發表於 2022-5-18 13:03

吓 亂up講啱咗
真係阿弟仔?!
啱啱去咗食飯 而家睇返名單先

拍謝少年、淺堤、百合花冇入圍樂團有啲可惜(雖然百合花入圍好多其他獎)
金曲獎最佳樂團係咪永遠都會留一席比Trash :(

https://tw.appledaily.com/entert ... DFAQ3D7GU7WXEDBWMY/

阿弟仔表示:「歌王、歌后的討論都很久,遺珠我可以統一講一個,進入到複審階段,有很多項,有魚丁糸、艾怡良、彭佳慧、小宇,這個是比較可惜的4張專輯。」

本屆入圍名單的評審基準?阿弟仔表示:「現在因為音樂分眾,從開始討論評選方向,希望金曲獎肩負推廣責任,小孩子聽的跟我們聽的完全不一樣,希望包容各層面的族群,當然金曲還是要參考流行、商業性,這些都有被考慮進去。」

原來蕭敬騰話以後都唔會再報名爭金曲奬

2013年曾獲金曲歌王的蕭敬騰(老蕭)並未入圍第33屆金曲獎任何獎項,對於老蕭沒有入
圍,主席阿弟仔受訪時透露:「據我了解,蕭敬騰這屆沒有報名個人獎項。」

老蕭經紀人Summer向《蘋果新聞網》表示:「近幾年老蕭多次表達,希望他的創作能做到
不受任何目的影響,能隨自己的心產成作品。當然,若是能被大家喜愛,那是非常幸福的
事。」記者追問老蕭以後是否都不再參加金曲獎角逐?經紀人Summer斬釘截鐵表示:「不
會了。」隨後解釋主要是因為得獎太迷人,人人都想得獎,老蕭不想讓想得獎去影響了自
己的創作。

Summer談到優秀新人輩出,「老蕭願將機會讓給更多音樂人。因此在去年發片前已與經紀
公司和唱片公司達成默契,決定不再報名獎項競爭。祝福大家平安,也恭禧所有入圍者,
期待未來能在各種舞台上相遇合作」。

原來蕭敬騰話以後都唔會再報名爭金曲奬

2013年曾獲金曲歌王的蕭敬騰(老蕭)並未入圍第33屆金曲獎 ...
阻住 發表於 2022-5-18 15:22

睇完之後我想送首年歌提名俾佢地喔~

waa is overrated :/

玻璃心都入到年度歌曲

開始聽緊啲作品
係有啲意外waa入圍咁多
但聽聽下發現 除咗佢一貫感人風格外
多少少幽默感同趣味 令佢喺一堆作品中好jump out
畢竟席位有限 陰沉暗黑互打
好易一齊冇咗機會
好似amit2 vs 失語者咁

waa is overrated :/
WZA111 發表於 2022-5-18 16:54

HAND除咗年歌 都好值得入圍呀
the album is MILES better than Eve’s!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

希望關家傑隊 Invisible Architecture 有獎攞!入圍四項應該有一項掛!

祝福 Tanya!希望第七次入圍作曲人攞到

原來今晚就係,希望周耀輝可以為港爭光。

今年華專個入圍名單選得太靚了

祝福Jerry Li李權哲今晚奪得專輯製作人獎!

祝福Jerry Li李權哲今晚奪得專輯製作人獎!
weiquan 發表於 2022-7-2 13:28

陳建騏好慘…

祝福HAND除了包裝全部贏曬!

心水:
年度專輯獎 DEPART
最佳華語專輯獎 HAVE A NICE DAY
年度歌曲獎 Bluebirds
最佳作曲人獎 賣花的人
最佳作詞人獎 Into The Wild
最佳編曲人獎 狂迪
最佳專輯製作人獎 愛情一陣風
最佳單曲製作人獎 融雪
最佳華語男歌手獎 馬念先
最佳華語女歌手獎 袁婭維
最佳樂團獎 血肉果汁機
最佳新人獎 雷擎
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

今年表演同頒獎嘉賓個陣容都唔差
希望Faye 成功封后,可惜嚟唔到

星光大道開波中.....

我只集氣一件事
華專,完

呢屆華男好難估...

耀輝老師加油

ahhhh 姐夫嚟咗

呢度冇人討論嘅?

Tanya = award winning producer, vocalist & recording engineer