返回列表 發帖

願望之翼 - 雲浩影

單選投票, 共有 96 人參與投票
50.00% (48)
15.62% (15)
21.88% (21)
4.17% (4)
8.33% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: awwww

派台日期: 03/05/2022

曲:徐偉賢
詞:林若寧
編:蘇道哲
監:蘇道哲

踏出孤單溫室 這孤單是帶著期望
浪跡不安天空 這不安代表一線光
雲圖從來無定案 浮沈又會怎樣 懸崖邊觀看

甚麼應該把握 好不好沒既定形象
甚麼應該可惜 想一想後悔的重量
從前糊塗籠內鳥 能懷著那份執著獨來獨往
任理想 未似所想

心變做翅膀揚眉而去
過去成了煙 向著前 不要問怎樣發展
不確定旅程沿途難免驚險 永遠在探險

定居於舒適區 走不走沒尺度衡量
遇到一些忐忑 聽一聽問我想哪樣
旁人如何提示我 但我擁抱著信仰
望向廣闊天窗 沿途聆聽心聲 鏗鏘

心變做翅膀揚眉而去
過去成了煙 向著前 不要問怎樣發展
不確定旅程沿途難免驚險 永遠在探險

放下以前 心變做翅膀行程遙遠
每個時間點 向著前 可記錄生命要點
心化做羽毛環遊遼闊的天 再見落腳點
盤旋中 若擱淺 仍然想 在探險

或許走得崎嶇 怎崎嶇亦帶著期望
或許走得康莊 康莊的路間中跌盪
前行仍然無定向 但我擁抱著信仰
學會擁抱不安 尋求遙遠天空的光

評分人數

聲底好靚 咬字演繹都好
聽得舒服 當然曲再catchy d會更好
5 fun 鼓勵下

無想像中咁好
希望下一plug 好d
佢真係好怕醜,好似d唱demo 歌手咁,希望佢可以學識outgoing d

第一plug保守咗啲,但雲姨仲係唱得好舒服
新人年5分鼓勵希望佢後邊啲歌會有驚喜

聲底幾好,但係都幾悶下,image似Feanna,青春但係冇咩其他記點
I talk a lot of BS.

雲姨終於出道,佢把聲好甜又有唱功,就睇下遇唔遇到好歌了

終於出道 佢把聲真係好好聽

個feel幾似黃鹽
會唔會侮辱咗Cloud

個feel幾似黃鹽
會唔會侮辱咗Cloud
GaracyTan 發表於 2022-5-7 10:39

一路以來循規蹈矩,小心翼翼走每一步,總感覺一直在溫室長大,從未離開;但Cloud拒絕為此定格,決定尋找更多可能性。
呢段字勁似
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

以出道作嚟講都幾好 曲風會諗起風的形狀
題材似林中鳥/ On My Way
演繹都唔差 係一個好嘅開始
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

高音位好似好夾硬咁
險~第一首算唔錯
再將我相信的如煙火般綻放

個feel幾似黃鹽
會唔會侮辱咗Cloud
GaracyTan 發表於 2022-5-7 10:39

雲姐好聽好多
有雲姐樂壇唔需要黃鹽架喇

呢首有越聽越好聽之勢
下首可以再k 啲
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

終於出道 聽得好舒服

評分人數

今晚99台應該首live

有d自由飛翔嘅feel
把聲好聽

有d自由飛翔嘅feel
把聲好聽
soft 發表於 2022-5-8 20:54

我都覺得旋律好家謙 喜歡!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

正嘅
但係偏悶 同無乜記憶點
期待 2nd plug

用少少純情帶人入戲係幾唔錯嘅

有d自由飛翔嘅feel
把聲好聽
soft 發表於 2022-5-8 20:54

同意! 清純易聽 起伏唔大但係唔錯
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

有少許悶, 新人要加油, 期待第二plug

記憶點不足,太保守,不過第一plug都明嘅,vocal算幾好,歌詞不錯,整體算係唔錯的出道歌,3+1=4分。

把聲好聽
睇佢訪問,佢自己都應該知呢首唔算琅琅上口
期望今年其他作品

今年睇好阿Cloud

頭幾句唱腔有少少似AGA

聽咗兩次都沒有太大記憶點
希望第二PLUG會搶耳的

第一plug 黎講有啲普通

好舒服

可以改成願望雞翼幫 KFC 賣下雞

可以改成願望雞翼幫 KFC 賣下雞
boy4dudes 發表於 2022-5-17 19:26

拎住桶雞拍個新MV
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

聽落好似同一段不斷重覆咁,
verse 同chorus, 句同句都似

本身首歌嘅msg都唔係d需要激昂/show off d乜野嘅一首歌 平平穩穩就係一種最好嘅處理方法
我覺得難度分本身唔系唱功果part 係系演繹果part
而佢處理得好好 5fun
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

某啲位啲音怪怪哋

Debut嚟講算普通
但真係靚聲
喜歡雲姨

一路以來循規蹈矩,小心翼翼走每一步,總感覺一直在溫室長大,從未離開;但Cloud拒絕為此定格,決定尋找更 ...
kevin2011 發表於 2022-5-7 10:43

咁雲姨真清泉
唔似啲bi_ch扮文青小清新

求其貼啲嘢呃分先
究竟點解會有人會讀得明Topology .·´¯`(>▂<)´¯`·.

曲風可以再好d

個曲真係會以為係林家謙作
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空