返回列表 發帖
俾1分嘅上youtube睇下d樂評就知呢首歌有幾難唱,同埋可以試下跟住歌詞成首歌完整、一字不漏唱一次先再批評 ...
sinkwan 發表於 2022-5-4 16:55

所以某種老朋友鬼叫都無問題啦?

認真聽咗2次,但都聽唔到姜濤唱乜
Comment唔到

俾1分嘅上youtube睇下d樂評就知呢首歌有幾難唱,同埋可以試下跟住歌詞成首歌完整、一字不漏唱一次先再批評 ...

難唱就可以咬字難聽?
要全首一字不漏唱到先可以俾1分?

姜b連coming soon都唔識打
CircleXoX 發表於 2022-5-4 06:03

如果tvb 既人
俾人無限放大插完再插再鞭屍
雖然我都唔鍾意大台
【This is MC】澳門見

難唱就可以咬字難聽?
qwerzx 發表於 2022-5-4 19:25

當年鄧麗欣 電燈膽都好難唱,一走音俾人話到之後即刻開始減產。其實依家d人對美濤 評價已經溫和好多。

當年鄧麗欣 電燈膽都好難唱,一走音俾人話到之後即刻開始減產。其實依家d人對美濤 評價已經溫和好多。 ...
hkbaby 發表於 2022-5-4 19:45

Stephy走得太前
而家一晚走幾次音濕濕碎

又嚟講馬要跑得快過隻馬,寫食評要識煮餸

2022年啦大佬
首歌咁難,自己又無料,咁仲揀首歌嚟自殺把L咩

難唱就可以咬字難聽?
qwerzx 發表於 2022-5-4 19:25

如果畀1次1分就要post歌上youtube
咁大家一早已經大把cover聽
因為kenneth日日都有畀

Stephy走得太前
而家一晚走幾次音濕濕碎
lemontea1069 發表於 2022-5-4 19:48

仲有傅穎、謝安琪都好慘

依家走音直頭喺新常態啦

Stephy真喺好慘,明明喺偶像派,走咗粒音咁就一世……對比起佢好姊妹Kary喺咁走音都冇俾人寫得咁慘

仲有傅穎、謝安琪都好慘

依家走音直頭喺新常態啦

Stephy真喺好慘,明明喺偶像派,走咗粒音咁就 ...
米色蘇 發表於 2022-5-4 20:00

想問下KT有邊個live係無走音?

Chill club修音版嗎?

其實某個A字頭女歌手唱歌都唔掂,但係就冇人批評佢

我覺得姜濤要學識點樣打開自己個口去唱廣東歌先係首要 ...
mrshadowll 發表於 2022-5-4 12:13

無人批評佢 ?
無論唱唔唱live,CM個個po批評佢唱得差架喎
你14年註冊到而家訓咗幾耐

想問下KT有邊個live係無走音?

Chill club修音版嗎?
Lewis 發表於 2022-5-4 20:04

果d 叫"未夠上乘"

如果tvb 既人
俾人無限放大插完再插再鞭屍
雖然我都唔鍾意大台
lemontea1069 發表於 2022-5-4 19:43

姜b呢啲先係真正嘅食人血饅頭

唱到讀歌詞咁,毫無感情,消費熱點make noise

你個偶像咪將份歌詞一字不漏咁''讀"出黎囉 定係讀住咁唱係香港樂壇新style 如果係咁呢個樂壇可以拎去馬里亞納海溝埋葬左佢

隻歌難唱handle唔到 係你偶像不自量力,眼高手低 作品的說話呢五隻字 what a joke
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

仲有傅穎、謝安琪都好慘

依家走音直頭喺新常態啦

米色蘇 發表於 4/5/2022 20:00

以前有娛記帶頭取笑佢哋,而家娛記轉咗去吹奏

jcbartleby 發表於 2022-5-4 20:35

娛壹=姜報

jcbartleby 發表於 2022-5-4 20:35

靠呢班人帶起樂壇架

果d 叫"未夠上乘"
lemontea1069 發表於 2022-5-4 20:17

佢好努力 謙虛架
靠佢先多人聽廣東歌
將來做亞洲第一

1分咁多
比邊個唱世界和平歌先啱
再將我相信的如煙火般綻放

1分咁多
比邊個唱世界和平歌先啱
kaman921 發表於 2022-5-4 21:38

do姐今日口水好似話中有話佢話歌最緊要啱歌手唱,有D歌手有好多好歌在手,但一唱就唔得

有啲歌手就好有個種味道,你會覺得佢係過來人,睇過好多嘢、經歷過,聽眾會身同感受

首歌真係幾好
可惜

份詞的確唔錯

見到隔離壇攞juno既vocal同姜濤比

我驚好似寂寞就如呢種大路歌俾姜濤唱應該會變咗讀歌,更加唔好講juno其他高難度歌曲

仲有傅穎、謝安琪都好慘

依家走音直頭喺新常態啦

米色蘇 發表於 2022-5-4 20:00

其實STEPHY 就算走左音,整體都吾係好差 至少把聲算甜。但傅穎 美珊呢D  就真係同LEVEL

concept 同詞都好好...係歌者唱得唔好~~

或者去批評姜濤唱法,覺得佢讀歌詞嘅人可以去youtube睇下小克訪問,小克有提到vocal上既野,話姜濤錄過另一版本,覺得本身版本唱法造作,大家可以上網睇多d樂評訪問再批評

或者去批評姜濤唱法,覺得佢讀歌詞嘅人可以去youtube睇下小克訪問,小克有提到vocal上既野,話姜濤錄過另一 ...
sinkwan 發表於 2022-5-5 00:03

第個版本仲垃圾,呢個版本就唔係垃圾?

第個版本仲垃圾,呢個版本就唔係垃圾?
Lewis 發表於 2022-5-5 00:04

如果上面條友係 STEPHY 當年GE FANS,或者STEPHY 可以紅到依家

或者去批評姜濤唱法,覺得佢讀歌詞嘅人可以去youtube睇下小克訪問,小克有提到vocal上既野,話姜濤錄過另一 ...

咁會唔會好似許志安嘅大愛咁將另一版本都派台
畀樂迷嚮批評以外有多個選擇?

首歌真係幾好
可惜
lemontea1069 發表於 2022-5-4 22:21

軒仔唱得好 但派悶歌無火唱都飽受cm樂迷抨擊啦
kenneth唔認為要對讀歌毀歌之人過於寬厚
因為此舉對專業歌手太唔公平

比左兩分誠意分

姜b 近兩年 solo 最差 vocal performance 一次

屎味朱古力
朱古力味屎

軒仔唱得好 但派悶歌無火唱都飽受cm樂迷抨擊啦
kenneth唔認為要對讀歌毀歌之人過於寬厚
因為此舉對 ...
kenneth 發表於 2022-5-5 00:24

首歌俾RB或者CAS 唱效果會幾好

唔計把聲既話 其實首歌都幾好聽

btw 唔想XXXX 但XXXX
"但"前面既跟本係廢話
後面講幾句跟本就係串緊佢冇腦學咩人講反戰

lemontea1069 發表於 2022-5-5 03:46

想聽陳伯唱

聽完之後,睇埋作曲人
感覺就係Master Class的Acoustic version
不過真心講句,KT真係要係唱功方面苦練下
睇下十一胎會唔會好D?

PS:我而家先知KT連COMING都打錯
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

lemontea1069 發表於 2022-5-5 03:46

比On仔唱又啱
再將我相信的如煙火般綻放

比On仔唱又啱
kaman921 發表於 2022-5-5 11:01

應該昇華20倍

曲詞都好好,可能換個人唱會好d

咁首歌難唱出到來難聽 批評下同埋比一分有咩問題
wood

死啦聽完伊仁首《攞U》後
我覺得Gareth既編曲可以勁到
令我無視姜B唱得難聽既缺點
(重視編曲大於一切)
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

咁都叫讀歌詞 , 就死得人

認真問
有冇人覺得佢唱呢首歌把聲神似Richard Eng……
(首先要知道Richard Eng 是乜水先……)
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

聽咗兩句即刻熄咗
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

其實有冇人覺得呢首歌好似acoustic version嘅Master Class 尤其是喺bridge同chorus果度

詞真喺高 ...
米色蘇 發表於 2022-5-4 01:13

我都覺得佢唔應該用死Gareth Tong
當然姜濤(其實好多鏡仔都係)性格都係鍾意同合作開 信任嘅合作
但某程度上都限制左自己
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我都覺得佢唔應該用死Gareth Tong
當然姜濤(其實好多鏡仔都係)性格都係鍾意同合作開 信任嘅合作
但某程度 ...
John 發表於 2022-5-5 22:42

你唔覺得佢同Gareth呢pair就會諗返起以前林峯拍住莊冬昕做果啲歌咩
聽鏡中鏡果時已經有呢個感覺 (好似Come 2 Me, Nice之類嘅快歌)
我成日諗佢哋啲歌今時今日先plug嘅話應該唔會有咁多恥笑聲

Anyway,姜b既vocal同林峯都仲係有一段距離,甚至乎喺越來越接近陳偉霆 or 關智斌

你唔覺得佢同Gareth呢pair就會諗返起以前林峯拍住莊冬昕做果啲歌咩
聽鏡中鏡果時已經有呢個感覺 ...
米色蘇 發表於 2022-5-5 22:57

如果我係林峯要同姜比
應該會唔開心
話晒都唱得兩咀

聽鏡中鏡果時已經有呢個感覺 ...
米色蘇 發表於 2022-5-5 22:57

莊冬昕流過GT好多,雪糕佬超尷尬,搵林峯同KT比好似唔係好fair
前者無論樣聲都好過KT,KT好似陳偉霆同關智斌加埋,跳得但係唔唱得
I talk a lot of BS.

陳雲都讚
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

6號咁用力,唔覺得會work
on仔可以一戰,但佢嗰種傳統實力男歌手式唱法會令首歌變得平庸