返回列表 發帖

Innerspace - MIRROR

單選投票, 共有 157 人參與投票
39.49% (62)
12.74% (20)
6.37% (10)
3.82% (6)
37.58% (59)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 25/04/2022

曲: 紀佳松Jeremy G (Future Sound) / Lee Joohyong (MonoTree) / Jhen F(Future Sound)
詞:小克
Rap 詞 : 盧瀚霆
編:紀佳松Jeremy G (Future Sound) / Ariel Lai@emp / Edward Chan
監:Edward Chan

奇妙在瞬間 跌入這內循環

御宅族就是 我一個
白日夢亦是 理科
隨著小叮噹 收縮槍 縮小的我
入內在 慢慢觀摩

望著巨大 吊鐘
水花不分 西東
呼一呼 吸一吸 匹夫之勇
慢慢步入 食道 之中

讓血脈拋起我 被環抱
浪接浪衝更高 Hoo
誰敢挑戰 胃酸可怕
甜酸苦澀 隨即消化
穿過心血管 看心跳多壯觀 發現愛嗎

Wake up 快跳進 這壯闊 宇宙
Get up 最暗處 載滿了 星斗
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室
Wake up 太有趣 要你去 發掘

(Rap)
Get outta my sight
Let me hold my body tight
I'm working all day all night
Still nothing's gonna bring me down
Why should I turn around
Dare you to come a little closer
Take a look but make no sound

大陣就是 脊椎
即使雙膝 空虛
唞一唞 鬆一鬆 安撫思緒
萬籟寂靜 別動 身軀

密碼在基因裡 是函數
誰要重新嵌組 Hoo
成長終老 逐點解脫
甜酸苦澀 長篇小說
於腦海最底 那古老海馬體 笑納百川

Wake up 快跳進 這壯闊 宇宙
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室
Wake up 太有趣 要你去 發掘

(Rap)
Make a name for it make a name (let's do it)
DNA, it's a different game (let's play it)
On the run, hold up (Uh)
Got my body on panic
These hundred feelings coming through my veins
Well, take a pick (Hey)

如腸道也感到 苦楚
拍子 再起
轉圈 舞起
Woo

(So) Wake up 快跳進 這壯闊 宇宙
神經之中 窺探秘密
毛孔之中 躲進溫室
Wake up

太有趣 要你去 發掘

Wake up  一經一緯
Get up 一姿一勢
Wake up 一生一世
奇妙在這小宇宙 繼續循環

奇經一早 通了八脈
松果一早 睇透得失
Wake up 太有趣 要你拆 禮物

評分人數

Warrior>Innerspace>>>>>>>>>>>>>>>>>其他

普普通通, 好過All In One同Boss, 同12差唔多
Follow my IG: @delightcantopop

聽完睇完堆作曲人編曲人之後
感覺上係CALL MY NAME 2.0
始終超越唔到上年的Warrior
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Warrior 太突出. 今次冇咩驚喜

至少唔駛再聽Lokman 同 Alton 嘅rap,姜B rap幾新鮮,loop 得起。

小OT:攞呢首換走stranger 唔該晒
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

Live performance - as expected 跳得太用力, 唱歌唔夠氣

Live performance - as expected 跳得太用力, 唱歌唔夠氣
boy4dudes 發表於 2022-4-27 18:17

又係打風live鏡頭燈光睇到人眼花
姜濤啲rap同讀歌詞無分別,都係俾返lokman算啦

其實唔差

幾鍾意個曲

AL 唱歌成日都大細聲IAN 唱歌成日都唔入咪
首歌本身又唔好聽
反而 COLLAR 仲好

呢首真心真係唔算特別好聽,冇咩記憶點,12可能會好啲

點解鏡仔solo可以大膽搵唔同音樂人合作,團歌就咁保守,其實係咪團歌就一定要跳舞呢
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

點解鏡仔solo可以大膽搵唔同音樂人合作,團歌就咁保守,其實係咪團歌就一定要跳舞呢 ...
ifeinano 發表於 2022-4-27 23:59

12把口 12種意見 唔同solo可以自己話事
在這畢生不滅 無極的狀態

姜濤rap有驚喜!

點解鏡仔solo可以大膽搵唔同音樂人合作,團歌就咁保守,其實係咪團歌就一定要跳舞呢 ...
ifeinano 發表於 2022-4-27 23:59

有K歌啊
破鏡 one and all
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

難得又有一首唔洗洗耳既團歌,5分
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

一首有質素嘅團歌,演唱會唱夠氣勢,5分
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

12把口 12種意見 唔同solo可以自己話事
losyes 發表於 2022-4-28 00:07

11種意見,因為其他兄弟已經代替左生生
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Live performance之後對首歌加分

今次歌係幾好聽
但跳得個一首就半隊人哮晒喘咁
開10場現場洗唔洗準備氧氣筒?
姜濤最後跳到神打咁 佢真係要減肥 依家感覺好笨拙
jer唱功上弦一確定

首歌OK,jer唱得好聽,KT啲英文rap認真麻麻
Ann

我反而覺得姜濤英文rap有驚喜,首歌算唔錯,起碼唔會覺得好嘈,順耳既快歌

次次聽到搞笑AK唱"如腸道也感到苦楚"都想笑
請記得 留住感覺 過渡在人海
我感激 曇花盛放

今次呢首一般般,鏡粉都係咁話

姜濤 英文 rap 無 groove 無 flow, AL 寫英文 rap rhymes but makes no sense, 首歌無 rap 應該會好聽好多

innerspace 無interstellar 咁好聽

俾d機會下弦啦
姜完全rap唔掂, 真係唔知佢點彈出黎

認真呢首歌俾到驚喜我
因為見到all in one 同 rebound 呢類型歌之後
真係好怕啲擺明車馬「開心」/「興奮」既離地野
今次小克用器官講內觀,個感覺有少少嘩一聲
個MV 仲要咁正, 好少MV我會無限LOOP, 但呢個真係有

Anyway, 呢首歌好Jer
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

11種意見,因為其他兄弟已經代替左生生
on07111 發表於 2022-4-28 08:25

11個MIRROR兄弟+花老母
在這畢生不滅 無極的狀態

warrior>boss>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>innerspace

live唔差 可能隻歌真係易唱左
不過麻麻地首歌
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

認真呢首歌俾到驚喜我
因為見到all in one 同 rebound 呢類型歌之後
真係好怕啲擺明車馬「開心」/「興奮」 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-4-28 20:59

Jer is Jer

C位長期見到2位rapper……

好過Boss 起碼聽得入耳先

團歌真係太保守… 出多一兩首12仲好
warrior > boss > innerspace
仲有點解要夾硬俾姜濤rap呢,仲要英文

唔知點解除咗歌詞
幾方面同Mr. Stranger幾似
連住黎聽都得

歌詞夠大膽 但曲編唱都跟唔上
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

C位長期見到2位rapper……
ky_vivian2012 發表於 2022-4-29 12:28

有個別成員超少鏡頭
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

啲歌詞係有內涵嘅,但我都覺得有啲搞笑。am I the only one?

鏡仔首跳ok 吖,個個都做到本份

曲麻麻地,hea 作

詞唔差 有意境 唱就一如既往
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

好k pop feel(因為又紀佳松?)不過我覺得男團歌黎講都算ok好聽
聽到姜濤rap英文笑咗 佢自從同gareth friend之後英文水平好似突飛猛進

而家先發現BOSS係咁好聽

姜濤 英文 rap 無 groove 無 flow, AL 寫英文 rap rhymes but makes no sense, 首歌無 rap 應該會好聽好多  ...
boy4dudes 發表於 2022-4-28 09:59

佢唱咩歌都係一樣 無高低起伏 讀歌多過唱

易糕
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

佢唱咩歌都係一樣 無高低起伏 讀歌多過唱
jasonscy 發表於 2022-5-1 08:18

同埋把聲又浮又虛
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

同BOSS 差唔多level...
幾時可以回到WARRIOR level?

呢隻冇BOSS 同Warrior咁易入腦

呢首都幾得意,好過boss
係有d 位比較似兒歌
【This is MC】澳門見