返回列表 發帖

2022新人討論區

2022一樣預計有好多有潛質既新人, 由於預計今年陰盛陽衰,
女新人界別競爭會特別激烈, 所以今年呢個post女新人會擺頭
如資料有錯漏 歡迎提出
(新人出道定義: 於2022年度推出第一首個人/專屬作品, 而且有正式派往電台宣傳, Feat.不作計算)

女新人
Kayan9896 (唱片公司 : New Age Tone Entertainment )
派台作品:Be around

雲浩影(唱片公司:寰亞唱片 )
派台作品:願望之翼

鍾柔美(唱片公司:愛爆音樂 )
派台作品:Breakin’ My Heart

張蔓莎 (唱片公司:One Cool Music & Publishing )
派台作品:剎那的

張天穎 (唱片公司:獨立)
派台作品:Fallen 4 U

Anna hisbbuR (唱片公司:獨立 ) (有爭議)
派台作品:On My Way Home

徐嘉蔚Emiko (唱片公司:獨立 )
派台作品:彼岸花

楊凱晴 (唱片公司:New Century Workshop)(有爭議)
派台作品:獻醜

谷旻 (唱片公司:Super Keen Limited)
派台作品:滾回你的前度

陳薔天 (唱片公司:So Nice Music Limited)
派台作品:沉淪在你的世界觀

Lin Kee (唱片公司: JeffreyYip_Production)
派台作品: 其實你可以

組合
COLLAR (唱片公司:大國文化 )
派台作品:Call My Name!

After Class (唱片公司:愛爆音樂 ) (有爭議)
派台作品:要為今日回憶

6膠   (合作伙伴 : Viutv)
派台作品:膠 on!

KLAU x T.MAX (唱片公司:XL ENTERTAINMENT)(計男歌手/組合有爭議)
派台作品:Tiger Fat Choi

土風舞冬菇 (唱片公司:KKFARM )
派台作品:時代·曲 FIGHT FOR THE DAWN - the worst times Ver.-

男新人
黃明德  (唱片公司:英皇娛樂 )
派台作品:留班同學

CY陳宗澤  (唱片公司:One Cool Music & Publishing )
派台作品:神經刀

李駿傑  (唱片公司:大國文化 )
派台作品:半

王智德  (唱片公司:大國文化 )
派台作品 : REBOUND

顧定軒 (唱片公司:Starlight Workshop )
派台作品:尼斯

吳保錡  (唱片公司:大國文化 )
派台作品:猥瑣

趙祥誠 (唱片公司:寰亞唱片 )
派台作品:粉身碎骨

何晉樂 (唱片公司:愛爆音樂 )
派台作品:無證騎士

冼靖峰 (唱片公司:愛爆音樂 )
派台作品:一個人的幸運

YUTA
派台作品:推理的愛

JERALD (唱片公司:3721 Productions Limited)
派台作品:Happy Me

黎啟峰 (唱片公司:土城娛樂 )
派台作品:三生有幸給挑選

J Ho(唱片公司:Timez Records)(有爭議)
派台作品:Winter Fantasy

陶大宇 (合作伙伴 : 仍志娛樂集團 )
派台作品:紅陶大宇喜迎春

王駿楊 Gordon Flanders (唱片公司:Daymaker Creatives)(有爭議)
派台作品:冬天一個遊

洪因 (唱片公司:StreetVoiceTV )
派台作品:未知之數

#1 陸續回復更新 ,THX

雷有輝2005年出過碟
派台歌[爸爸]上過903啦
音樂記錄
don't forget tonight

雷有輝2005年出過碟
派台歌[爸爸]上過903啦
tombus20002000 發表於 2022-2-7 11:12

Wiki無資料,ok del 返先

其他有傳會於2022出道派歌的歌手單位

女歌手
雲浩影 (唱片公司:寰亞唱片 ? )
詹天文 (唱片公司:愛爆音樂 ...
PEACH 發表於 2022-2-7 10:01

趙祥誠 (折骨Ben) (唱片公司:寰亞唱片 )

wing 發表於 2022-2-7 11:18

不了唔好啦

張蔓莎 (唱片公司:天下一音樂 )

派台作品:刹那的

大宇新人年開演唱會
好紅
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

wing 發表於 2022-2-7 11:18

佢唱歌真係唔得

女歌手

我覺得KAYAN大機會跑出

師妹會唔會勁過mirror先?
再將我相信的如煙火般綻放

CY 好似都係今年派歌

after class呢?

after class呢?
lu12 發表於 2022-2-7 18:13

我當左上年11月
不過部分機構都有可能當新人
我遲啲加返

師妹會唔會勁過mirror先?
kaman921 發表於 2022-2-7 16:14

唔會
我估錯這個世界得到教訓

李駿傑 大國文化
我估錯這個世界得到教訓

唔會
mrshadowll 發表於 2022-2-7 22:46

前夫s反擊緊
My 心0

多謝幫忙

after class應該當今年新人組合?

男歌手聲夢仲有阿rock呢

無端端爆咗句死剩種
注定佢都係無運行
3廣告都要同佢割席

消息轉變得好快
莎莎同Jeremy 都confirm會做2022新人了
今早會一次過更新
雲浩影你幾時有影呀

我都等緊雲姨呀 出得未

更新完之後
睇黎今年新人又要拆三個組別
之後女歌手競爭最大...

男歌手聲夢仲有阿rock呢
hv8638 發表於 2022-2-8 00:11

呢個猥瑣佬有得solo咩
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

女新人

super tiger 唔係賀年玩野組合?有咩可能真係組..

kevin2011 發表於 2022-2-8 10:49

佢唱歌好過死剩種

男新人要加番顧定軒上去,他的新歌今日派台

super tiger 唔係賀年玩野組合?有咩可能真係組..
kuen1115 發表於 2022-2-8 15:21

見到新姜濤, 真心覺得認真
玩野都係認真地玩野

kevin2011 發表於 2022-2-8 10:49

rock事實上唱得好過archie,仲要archie而家自爆埋

請問Kenneth Au係咪今年新人,首下回其實幾好聽又舒服,仲要一手包辦
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

陶大宇!!?

回復 31# MCmatt

佢舊年已經派左[想不透]
音樂記錄
don't forget tonight

回復 33# tombus20002000

聽返想不透都OK喎,一年一首(?)
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

陶大宇!!?
yoshizawa 發表於 2022-2-9 17:55

以前無出過唱片
所以基本上無咩爭議
當然唔會係新人獎競爭行列
主流傳媒出歌就當新人係太約11年先開始
10年以前都係出碟先算新人

雲浩仲係無影

雲浩仲係無影
Yanick 發表於 2022-2-10 23:35

俾王梓軒加持左
加持到影都唔見

KAYAN9896跑出機會大

KAYAN 幾大機會  903已經係咁播佢啲歌
不過個人幾鍾意Yumi

雲浩仲係無影
Yanick 發表於 2022-2-10 23:35

2月啫 暫時都冇一個感覺被捧緊 仲係好不明
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

回復 1# PEACH

J Ho<Winter Fantasy>

王駿楊
Ah Hei<Lonely Chris>
劉瑞祈+海淦清

徐嘉蔚/Emiko
楊凱晴
谷旻
陳薔天/Tinque.C

Kowloon K
土風舞冬菇

2月啫 暫時都冇一個感覺被捧緊 仲係好不明
Nicholas 發表於 2022-2-11 21:55

MC 1st plug 都係3月左右先出啦
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 3%E6%88%91%E5%98%9B

作為隊伍中的「C位」羅天宇表示:「自己係入行前已經想成為男團,等咗14年先有呢個機會,估唔到我有呢個機會。」

作為隊伍中的「C位」羅天宇表示:「自己係入行前已經想成為男團,等咗14年先有呢個機會,估唔到我有呢個 ...
PEACH 發表於 2022-2-13 11:20

隔離台都有個360啦
一於打和!
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

雲姨加油,等緊佢呀!

睇super tiger真係勁慘不忍睹,期待緊Jeremy

啱啱喺電台聽完Jeremy新歌
呢種曲風要聽多幾次
希望佢呢首歌唱live 可以keep返水準

Jeremy隻新歌曲風啱佢
不過回覺得佢唱得差D
期待live聽下得唔得

Jeremy隻新歌曲風啱佢
不過回覺得佢唱得差D
期待live聽下得唔得
unknown 發表於 2022-2-23 10:22

聲薄+尖,唔係好carry到首歌

Gareth 不是2021 年新人咩?
I like Canton pop song