返回列表 發帖
ED's Choice Billboard Award 2021

今晚會頒發新人獎!

年度新人 六強

MC $oho & KidNey
WHIZZ
石山街
張天賦
張蔓姿
關勁松的Astrology

ED's Choice Billboard Award 2021

年度新人 銅獎
張天賦

上榜歌曲:Good Time、反對無效、Loser、記憶棉、時候不早

其實都係出完碟之後先loop多咗佢啲歌

年度新人 銀獎
石山街

上榜歌曲:幻象
冠軍歌曲:暗戀家、石山派

其實都幾surprise環球會簽佢哋
楊彤同Marstn兩者嘅音樂風格係有火花
繼續期待佢哋以後仲有咩新嘢玩到出嚟

年度新人 金獎
張蔓姿

三甲歌曲:姿態、LOVELOST
冠軍歌曲:深夜浪漫

以佢嘅聲底去唱普通cantopop死硬
慶幸佢揀啱emogi呢個路線出發
發覺自己都幾鐘意聽呢類少少emo/bedroom pop
希望佢可以喺主流之中繼續佔據非主流嘅一席

TOMORROW:年度組合/樂隊三甲

多謝榜主陪我頒金獎比GIGI

年度組合/樂隊 六強

C AllStar [ 集合吧!地球保衛隊 | 留下來的人 | 沒明日的恐懼 | 還有48小時 | 北極熊的遺言 ]
The Hertz [ Lay On My Shoulder | 千世書 | 漂流號 | 天堂100% | ]
MC $oho & KidNey [ 係咁先啦 | 跌嘢唔好搵 | Black Mirror ]
my little airport [ 那陣時不知道 | 散步之年 | QUEEN | 每次你走的時分 ]
R.O.O.T [ 非洲的60秒 | 宜蘭食雪糕 ]
石山街 [ 暗戀家 | 幻象 | 石山派 ]

WZA111 發表於 2022-1-18 23:58

喜歡姿姿

唯一出場機會

太好聽了

f係點解
ed8671ed 發表於 2022-1-18 23:22

fat
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

年度組合/樂隊 銅獎
石山街

希望環球唔會杯葛me

fat
RVHOCPC 發表於 2022-1-19 23:02

Get real!

年度組合/樂隊 銀獎
The Hertz

三甲歌曲:漂流號、妖 (2022年冠軍歌)
冠軍歌曲:Lay On My Shoulder、千世書、天堂100%

赫茲樂隊由出道到而家好似都冇乜令我失望過
今年嘅單曲編制上都有唔少驚喜
會繼續期待隻full album快啲面世

年度組合/樂隊 金獎
my little airport

上榜歌曲:散步之年
冠軍歌曲:那陣時不知道、QUEEN、每次你走的時分

突然回想起當年(好老)讀書有個course提起localisation
其中一堂tutorial播咗一首〈Donald Tsang, Please Die〉
在場都冇幾多個講得出認識mla (我答到 hehe)
當時嘅我對mla歌曲嘅印象都係地道,有啲對時政嬉笑怒罵,再加啲甜
若干年後,經過《你說之後會找我》,再到呢一年嘅歌,多一點愁緒,添一份成熟
mla仍然係我心目中最localised嘅樂團

TOMORROW:年度女歌手三甲

年度新人 銀獎
石山街

其 ...
ed8671ed 發表於 2022-1-18 23:46

環球有獎!唔使杯了
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

年度女歌手 六強

Kiri T [ 10,000ft. | Temporary | 自作孽 ]
Serrini [ 要做更壞的事 | 我在流浮山滴眼水.jpg | I'M FINE, THX. | 長期浪漫 | I'd Like a Drink | Sweet Sweet Christmas | ]
王嘉儀 [ 無覓 | 親親 | 信心 | 雲泥 | 故我 | 開窗 ]
泳兒 [ 所有遺失的東西 | 孤毒 | 荊棘海 | 沉溺 ]
張蔓姿 [ 姿態 | 深夜浪漫 | LOVELOST ]
陳凱詠 [ 虛擬人與我 | I Wish | 沒有無緣無故的恨 | 收聲多謝 ]

環球有獎!唔使杯了
John 發表於 2022-1-19 23:41

但係AGA Gin Lee 張學友 ONE PROMISE都未有獎

但係AGA Gin Lee 張學友 ONE PROMISE都未有獎
ed8671ed 發表於 2022-1-20 23:13

榜主不太喜歡環球旗下歌手
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

WZA111 發表於 2022-1-18 23:58

深夜浪漫仲未出,可能同你一樣有十大
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

年度女歌手 銅獎
泳兒

上榜歌曲:孤毒、沉溺
三甲歌曲:所有遺失的東西
冠軍歌曲:荊棘海

呢個故事證明搵到適合自己嘅班底係幾咁重要
但都有啲驚完咗呢個project之後會走回頭路

想睇王嘉儀大熱倒灶

年度女歌手 銅獎
泳兒

上榜歌曲:孤毒、沉溺
三甲歌曲:所有遺失的東 ...
ed8671ed 發表於 2022-1-20 23:20

黃咩妍真係返屋企算啦
我們的總和

年度女歌手 銀獎
Serrini

上榜歌曲:要做更壞的事、我在流浮山滴眼水.jpg、Sweet Sweet Christmas
三甲歌曲:I'M FINE, THX.、妖 (2022年冠軍歌)
冠軍歌曲:長期浪漫、I'd Like a Drink

上年睇咗梁博士兩場show
雖然平時份人好funny好expressive
但其實都幾欣賞佢對音樂嘅認真
每次演出都有好多新編曲去演繹
唱歌又進步咗冇咁缺氧
但今年可以沉澱下先再開新porject嗎

年度女歌手 銀獎
Serrini

上榜歌曲:要做更壞的事、我在流浮山滴眼水.jpg、Sweet Sweet Christmas
三甲歌曲:I'M FINE, THX.、妖 (2022年冠軍歌)
冠軍歌曲:長期浪漫、I'd Like a Drink
ed8671ed 發表於 2022-1-20 23:28

On My Way 2.0
我們的總和

深夜浪漫仲未出,可能同你一樣有十大
on07111 發表於 2022-1-20 23:17

為咗保持神秘感 特登揀少啲十大候選
雖然根據慣例都好大機會
榜主不太喜歡環球旗下歌手
John 發表於 2022-1-20 23:16

我知~我知~
想睇王嘉儀大熱倒灶
weiquan 發表於 2022-1-20 23:22

咁比邊個好
黃咩妍真係返屋企算啦
Wonders 發表於 2022-1-20 23:23

你可以帶佢返屋企

支持黃妍!女金來了

年度女歌手 金獎
王嘉儀

冠軍歌曲:無覓、親親、信心、雲泥、故我、開窗

Sophy呢一年參與嘅《留念》企劃
好好彩喺展期就快完之前都有去參觀
由一啲藝術藏品啟發出嚟嘅音樂同映畫創作
亦都完美融合到Sophy signature多變嘅風格

btw, 希望簽咗Juno之後嘅呢一年唔洗再做fashionista

TOMORROW:年度男歌手三甲

希望三甲係張學友 mike同yanting
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

希望三甲係張學友 mike同yanting
RVHOCPC 發表於 2022-1-20 23:51

遲了悔改
支持黃妍!女金來了
WZA111 發表於 2022-1-20 23:35

黃鹽明年請早!

年度男歌手 六強

Gareth.T [ boyfriend material | honest | speed limit | 勁浪漫 超溫馨 ]
Jan Curious [ 歡迎嚟到呢座城市 | Keep On Dancing | 媽媽 | 逐個逐個 | Hand Solo | 聖誕十字步 ]
JB [ 得個等 | 我要玩 ]
張天賦 [ Good Time | 反對無效 | Loser | 記憶棉 | 時候不早 ]
陳健安 [ 惡夢經 | 約定的夢幻島 ]
馮允謙 [ 遠在眼前 | 思念即地獄 | 因愛之罪名 | 一步一悔過 | 冬日寂寞考 ]

年度男歌手 銅獎
Jan Curious

上榜歌曲:歡迎嚟到呢座城市、Keep On Dancing、媽媽、Hand Solo、聖誕十字步
冠軍歌曲:逐個逐個

爆個冷先
原來今年都幾多產 仲未計R.O.O.T

年度男歌手 銀獎
Gareth.T

上榜歌曲:勁浪漫 超溫馨
三甲歌曲:speed limit
冠軍歌曲:boyfriend material、honest

金銀獎點分都糾結咗好耐...
最後因為真係麻麻哋〈勁浪漫 超溫馨〉而決定比銀獎你
另外想講其實唱英文好聽好多

年度男歌手 金獎
馮允謙

上榜歌曲:遠在眼前、冬日寂寞考
三甲歌曲:一步一悔過
冠軍歌曲:思念即地獄、因愛之罪名

呢一年嘅歌其實比2020年仲好
絕對值得蟬聯男金!
希望3月有得入場睇演唱會

YAYYY!! CONGRATS SOPHY!!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

JAY FUNG!!!!!

撞咗組合銅銀 女銀金 男金
MC一首冠軍歌都冇….爵屎 alert
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

Jan Curious 喺我度都有男銀

男女銅都頒得幾好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

YAYYY!! CONGRATS SOPHY!!
616.1314 發表於 2022-1-21 23:12

2屆女金了
JAY FUNG!!!!!
Yan 發表於 2022-1-21 23:20

愛上謙B了
撞咗組合銅銀 女銀金 男金
MC一首冠軍歌都冇….爵屎 alert
JasOh103 發表於 2022-1-22 01:28

今個星期有第一首冠軍歌
Jan Curious 喺我度都有男銀
bagfgfcde 發表於 2022-1-22 09:31

好髮力
男女銅都頒得幾好
cymusic 發表於 2022-1-22 16:11

都係最後先二揀一決定頒俾佢哋

今日會頒發餘下各個獎項

年度歌曲MV
年度旋律
年度歌詞
年度編曲
年度單曲製作
年度歌曲頭十位
年度專輯三甲

年度歌曲MV 六強

〈It's OK to be Sad〉Halftalk【主唱 衛蘭】
〈千世書〉十田中太郎【主唱 The Hertz】
〈自作孽〉Kowloon City【主唱 ZAIN & Kiri T】
〈我在流浮山滴眼水.jpg〉Mo Shun Yu & Kendra Koh【主唱 Serrini】
〈信心〉Mo Shun Yu【主唱 王嘉儀】
〈無恙〉Deshawn Leung【主唱 陳嘉】

年度歌曲MV
〈自作孽〉
導演:Kowloon City
演唱:ZAIN & Kiri T

借殺雞劏魚血腥畫面講旁門左道衝擊視覺
再有Kiri飾演嘅救世主帶出主宰自己價值觀
呢個年底面世嘅MV令人為之驚艷!

NEXT:年度單曲製作
六強名單:
〈boyfriend material〉Gareth.T【主唱 Gareth.T】
〈北極熊的遺言〉陳健安 & 簡【主唱 C AllStar】
〈白眉〉Kendy Suen & SOHO【主唱 Kendy Suen】
〈石山派〉石山街 & Morphy【主唱 石山街】
〈思念即地獄〉T-Ma【主唱 馮允謙】
〈深夜浪漫〉李一丁【主唱 張蔓姿】

年度單曲製作
〈北極熊的遺言〉
監製:陳健安 & 簡
演唱:C AllStar

歌曲用最溫柔嘅聲線演繹北極熊嘅心聲
發掘出C AllStar四子平時少有嘅演繹方法
再配合編曲營造嘅冰冷感令歌曲製作更加完整

NEXT:年度編曲
六強名單:
〈10,000ft.〉Lux Pyramid & Kiri T【主唱 Kiri T】
〈告別式〉iii & Hanz【主唱 iii】
〈宜蘭食雪糕〉R.O.O.T【主唱 R.O.O.T】
〈荊棘海〉CMgroovy【主唱 泳兒】
〈虛擬人與我〉hirsk【主唱 陳凱詠】
〈開窗〉黃少雍 & 王嘉儀【主唱 王嘉儀】

年度編曲
〈荊棘海〉
編曲:CMgroovy
演唱:泳兒

樂器編排營造海面波濤洶湧
如同歌名所言荊棘滿途
尤其bridge段之後就好似醞釀緊一鼓作氣橫渡過海

NEXT:年度歌詞
六強名單:
〈勿念〉陳詠謙【主唱 岑寧兒】
〈白眉〉朱琳【主唱 Kendy Suen】
〈我的男朋友〉林夕【主唱 達明一派】
〈每當幻變時〉Luna Is A Bep【主唱 Luna Is A Bep】
〈那陣時不知道〉林阿p【主唱 my little airport】
〈無覓〉周耀輝【主唱 王嘉儀】

年度歌詞
〈我的男朋友〉
填詞:林夕
演唱:達明一派

夕爺呢份詞言簡意駭
借玩「安心」一詞嘲諷藍朋友
同時又警惕不安時代下點樣先可以真正安心

NEXT:年度旋律
六強名單:
〈honest〉Gareth.T & Jacob Strom【主唱 Gareth.T (Ft. moon tang)】
〈勿念〉陳蕾 & 岑寧兒【主唱 岑寧兒】
〈反對無效〉馮允謙 & Cameron Browne【主唱 張天賦】
〈沉溺〉馮穎琪【主唱 泳兒】
〈林中鳥〉林家謙【主唱 林欣彤】
〈搞不懂〉T-Ma & 陳卓賢【主唱 陳卓賢】

年度旋律
〈沉溺〉
作曲:馮穎琪
演唱:泳兒

旋律走向就好似喺水入面一直向下沉
部分句子嘅密集又會令人聽到屏息靜氣

曲詞編都幾好

曲詞編都幾好
bagfgfcde 發表於 2022-1-23 14:29

泳兒好勁!

今年嘅十大歌曲實在太難揀
最後呢二十首其實都好well deserve IMO
有部分歌結果都係要割愛
最後決定用殘忍啲嘅1 on 1 PK公佈十大位置
首先重溫下二十強名單:

年度歌曲 二十強

〈10,000ft.〉Kiri T
〈boyfriend material〉Gareth.T
〈honest〉Gareth.T (Ft. moon tang)
〈It's OK to be Sad〉衛蘭
〈Lay On My Shoulder〉The Hertz & 勞嘉怡

〈女仔衫〉關勁松的Astrology
〈勿念〉岑寧兒
〈天堂100%〉The Hertz
〈白眉〉Kendy Suen
〈因愛之罪名〉馮允謙

〈收聲多謝〉陳凱詠
〈告別式〉iii
〈每次你走的時分〉my little airport
〈每當幻變時〉Luna Is A Bep
〈宜蘭食雪糕〉R.O.O.T

〈長期浪漫〉Serrini
〈係咁先啦〉MC $oHo & KidNey (Ft. Kayan9896)
〈荊棘海〉泳兒
〈深夜浪漫〉張蔓姿
〈無覓〉王嘉儀

NEXT:
年度歌曲 第十位
以愛情的罪名

〈因愛之罪名〉VS〈宜蘭食雪糕〉

年度歌曲 第十位
〈因愛之罪名〉

主唱:馮允謙
作曲:馮允謙、王雙駿
填詞:雷暐樂、馮允謙
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

NEXT:
年度歌曲 第九位
要堅守自己嘅信念!千祈唔好放棄!一定要撐住!

〈收聲多謝〉VS〈荊棘海〉

荊棘海
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

荊棘海
on07111 發表於 2022-1-23 15:33

美AI上咗好多次台