返回列表 發帖

Long's Music Picks 2021 年度總結

得獎名單
十大單曲
第一位 QUEEN - my little airport
第二位 白眉 - Kendy Suen
第三位 荊棘海 - 泳兒
第四位 honest - Gareth.T
第五位 Find You - Modern Children
第六位 無名故事 - Kendy Suen
第七位 浮沙 - 方皓玟
第八位 Little Darling - 徐嘉浩
第九位 深夜浪漫 - 張蔓姿
第十位 先哭為敬 - 鄭欣宜

年度專輯
金獎 《SABINA之淚》- my little airport
銀獎 《冇有形狀》- 小本生燈
銅獎 《GWENDOLYN》- Serrini

新人
金獎 張蔓姿
銀獎 MC張天賦
銅獎 石山街

幕後獎項
最佳作曲人 馮穎琪 -〈沉溺〉
最佳填詞人 周耀輝 -〈信心〉
最佳編曲人 hirsk -〈浮沙〉
最佳單曲製作人 CMgroovy / 馮穎琪 -〈荊棘海〉

唱作人獎 Luna Is A Bep

組合
金 my little airport
銀 The Hertz
銅 C AllStar

男歌手
金 MC張天賦
銀 Gareth.T
銅 馮允謙

女歌手
金 王嘉儀
銀 泳兒
銅 Serrini

台灣地區專輯獎 《DEPART》- 蔡健雅
熱播大獎 my little airport

10. 女歌手獎
喜歡幸兒 由WK39嘅第15位不斷加分追到年尾第1位 最後一週先決定到金銀銅嘅位置

金  ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:05

幸兒攞到女金
好恐怖嘅Gin 粉…

唔該所有自稱愛gin嘅人都嚟睇下呢個榜
Yan 發表於 2021-12-27 18:16
我一直都係gin粉  嗰陣你都未嚟CM
Yan 發表於 2021-3-29 00:22

你都要睇下!

我一直都喺台下睇住gingin指住aga唱IDK
Yan 發表於 2021-12-27 19:02

明明你淨係望住我…

都真係幾突擊…
MLA有獎!!!今晚要獎勵你了

年度男歌手

男歌手的競爭一向唔大,今年曾經有段時間我搵唔到三個想俾獎嘅男歌手
金獎:冇懸念 ...
Yan 發表於 2021-12-30 21:44

金獎:許廷鏗
銀獎:林家謙
銅獎:Kaho

因為冇乜tag 唔好意思一早講定要大家嚟睇

可以頒晒先返嚟睇結果

MLA調走左石山街 ...
Yan 發表於 2021-12-30 21:45

自plug會上得短啲
一個好合理嘅 adjustment

本身以為液框會有三甲添…

快歌 IDK + 奪金
慢歌 街燈 + 這種親
榜主最鍾意IDK
恭喜Gin Lee勇奪女銀!

可惜 Kendy 得兩首歌
如果唔係一定唔會俾呢個女人攞到女金!

提左我計埋奪金原來金獎都係兩快兩慢
Yan 發表於 2021-12-30 22:02

但係你應該快歌慢歌都鐘意
好任性

可惜今年嘅創作力量 JL 祖国 謝大媽 都冇獎…

深夜 = 有街燈
抬得太耐頭 最後唯有
街燈 is coming!!!! Can’t believe this

Wowwwow 恭喜iii!
第九位 和每天講再見?

who is JL
616.1314 發表於 2021-12-30 22:21

Jeanie Lee

年度歌曲 第九位

「是我的 卻非我
這小故事」

無名故事 Kendy Suen (169)
作曲:Kendy Suen, Brian Yip, ...
Yan 發表於 2021-12-30 22:24

CityPop! CityPop
迦迦已經換好衫準備上台9fing

年度歌曲 第八位

「寧願冷清  一個人好靜
不想反應  一呼一吸好好保留獨特性
怕每天  甚麼都固定  大煞風 ...
Yan 發表於 2021-12-30 22:28

亂估勿念!

女大贏家 confirmed.
616.1314 發表於 2021-12-30 22:34

Gin粉舉牌離場中
現場一片hurrrrr聲
迦迦:其實我作咗曲都…十年㗎喇

年度歌曲 第七位

「再見偏說到紅眼
被時代拆散 才道別那樣難」

Ciao RubberBand (188)

作曲:RubberBand ...
Yan 發表於 2021-12-30 22:35

對方=一張被
人抱著一張被

會唔會就係留下來的人..

wowwwww 姜糖 hi
亂估每當幻變時!

先哭為敬!!
但本身又想估係第一

係喎唔記得榜主最愛嘅loms

如果今年我個人冇咁頹 應該就係欣宜第一
Yan 發表於 2021-12-30 23:12

咁就lay多啲on my shoulder啦
永遠提供正能量俾你

The Hertz 同埋 JF 係咪大贏家!

4 馮允謙
3 AGA
2 The Hertz / 鄭欣宜 / before the night ends / Kendy Suen / C AllStar / MC張天賦 ...
Yan 發表於 2021-12-30 23:28

The Hertz 係兩獎定三獎

Nick’s Music Selection – 男/女/組合 三甲
男歌手 -
金獎: 馮允謙 (539)
冠軍歌 : 思念即地獄 164  一步 ...
Nicholas 發表於 2021-12-30 10:30

男三甲有天賦 女三甲有泳先
好高質
鐵樹十大都係

小鈴推介榜2021 年度新人獎
金獎-張天賦上榜歌曲:GoodTime、時候不早、Loser、記憶棉、反對無效冠軍歌曲: ...
kosuzu_redox 發表於 2021-12-31 22:12

好高質的新人金!

四日後應該就唔使
Yan 發表於 2022-1-2 19:37

Thanks for the promotion

作曲人銀獎:

Gareth T.
上榜作品包括:Master Class、雪不完的浪漫、Boyfriend Material、speed limit

G ...
RVHOCPC 發表於 2022-1-3 21:09

Talent!!!

AGA終於有獎
唔使喺台下打喊路!

mc有十大
wowww

迷謙黨全面進場

黑圖來了

亂估pretty liar
Yan 發表於 2022-1-4 21:44

你真係 pretty crazy

金獎 per se!
超勁

Jay Fung 台下喊緊…

聽日八點就頒獎禮喇!!!
歡迎重溫提名名單

Support!!
616.1314 發表於 2022-1-5 23:55
謝謝

擔定櫈仔入嚟霸頭位
Yan 發表於 2022-1-6 00:05

現場一早有班 Gin funssss 排咗兩晚...

如果你真的喜歡MC 就要好好對他 推佢上男金
weiquan 發表於 2022-1-6 00:58

唔知張天賦先生想要新人金定係男金多啲呢 or both

支持蔡健雅
bagfgfcde 發表於 2022-1-6 07:40

拋物線 (音樂永續版) 好大機會攞獎!

之前在《新城》及《叱咤》頒獎禮都未有獎項,她(Gin Lee)坦言希望在這次頒獎禮有收穫。

希望gin gin拎奬 ...
on07111 發表於 2022-1-6 19:30

其實收到風辛兒都知道自己冇咩機會上台
純粹係俾面上年嗰三冠三獎

Long’s Music Picks 2021 年度總結
序言

門開 以為得到了釋放
但還是繼續朝壞的方向走

世界變得太快
一些事就算想不開 還是要看得開
幸而發現越過一山有一山美

也許就如一位馬拉天后所說
​​在一個完全陌生的地方奮鬥 一個人成長得最快
在我 (暫時) 成長得最多的一年
年紀也不知不覺踏入二字頭
慶幸有不少好音樂伴我走過
就在這裡回顧一下吧!

今晚總共會頒發32個獎
事先聲明 五日前已經定好所有獎項得主

vani:九成嘅觀眾都入左場la
Yan 發表於 2022-1-6 20:00

歡迎歡迎!
哇!現場真係有好多歡呼聲呀

十大單曲 第十位 (Tag)

恭喜呢位咁有份量女歌手成為第一個上台攞獎嘅歌手!
有請動漫角色!(Barbie? 魔人布歐?)

十大單曲 第十位
先哭為敬 - 鄭欣宜

曲 許崇謙 / 梁嘉茵
詞 黃偉文
編 何秉舜
監 舒文@Zoo Music

有一些東西,不管抓得多緊,也總會默默溜走,愛情如是,盛世也如是。

世界變化之快讓人難以適應,但人卻習慣留戀,當一切變成往事就特別珍貴,試問有多少人能夠瀟灑告別過去,不再留戀?這令〈先哭為敬〉那種心中縱有千萬個不捨,也要堅持放下的告別更讓人心痛。這幾年間的種種變化堆疊起來,讓〈先哭為敬〉成為不少人心目中富有意義和感染力的時代曲。

未來難共你安定 亦深感慶幸
遇過璀璨至歸零
以我哭乾的眼睛
對世紀之戀致敬

十大單曲 第九位 (Tag)

I’m falling~~~ I’m falling…for you
聽講聽呢首歌嘅時候要熄燈先有 feel 的

Barbie gin lee

我覺得開錯燈mv靚d
on07111 發表於 2022-1-6 20:05
邊個MV唔靚??你講!!!

原來d tag真係咁直接
Yan 發表於 2022-1-6 20:07

全晚啲tag都亂嚟的

特登日出時讓街燈安睡

恭喜真跳唱天后欣宣
on07111 發表於 2022-1-6 20:08

睇到 Gin 個衰妹已經黑口黑面了

十大單曲 第九位
深夜浪漫 - 張蔓姿

曲 張蔓姿
詞 張蔓姿
編 李一丁
監 李一丁

由主流唱片公司新人交出一首非主流格調作品的確令人驚喜。一個單純的愛情故事,沒太多取巧的地方,描述這段似苦又甜的曖昧關係,最終開展的深夜浪漫。由 synth 奏出的 chord progression 讓人聯想到曖昧期間不斷幻想,看到對方訊息就不禁甜笑的一段時光,藉著這首小品歌曲唱出心底的感覺。

忐忑這晚你可會告白
終於你愛我不是秘密
共你進入這深夜浪漫

十大單曲 第八位 (Tag)

呢首歌真係好 sweet 呀
即刻邀請呢位男歌手上嚟為我地深情演繹啦... ><

係咪要好似Marco菊姐咁頒俾自己
Yan 發表於 2022-1-6 20:15

不可愛教主!!
支持AL做關家姐

十大單曲 第八位
Little Darling - 徐嘉浩

曲 Kevin Kaho Tsui
詞 Kevin Kaho Tsui
編 Tomii Chan, Kevin Kaho Tsui
監 Kevin Kaho Tsui

聽歌很著重旋律的我第一次聽到 ”Little Darling“ 就被它民謠般悅耳的旋律吸引,雖然結構簡單但令人非常陶醉。歌詞油然而生的幸福感同時令人相當著迷,我理想中的愛情大概就是這樣子,不在乎愛得多轟轟烈烈多羨煞旁人,更重要是互相陪伴,互相聆聽,無論發生什麼事都永遠互相守護,這才是最甜蜜的事吧。

little darling i’m available
whenever you need someone there
to listen, i’ll be by your side

十大單曲 第七位 (Tag)

呢位女唱作歌手真係好犀利,難怪係樂迷搶手貨!
至於呢首歌,雖然旋律結構簡單,但好似有種魔力喺度,越聽越愛喔

開錯燈 第六 開心
on07111 發表於 2022-1-6 20:18

Gin Lee 係用開燈。熄燈候選㗎