返回列表 發帖
bam左
RVHOCPC 發表於 2021-12-16 00:45

樂迷投選非上榜歌曲 - 不痛不
加洲紅 x Big Echo HMV數碼中國特約最勤勞歌手
最遺憾白果 (第一名)   

Credit to 莊子
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

LM~
kel_kelvin 發表於 2021-12-16 00:14

女歌手支持有2冠或以上的歌手,eg janice jill 小明 小妍

無冠軍都有十大窮小子is robbed

聖誕很忙>>>>>>>>>>>>親親親

歌手類別 [榜分類]

6. 新人獎
摩亞:呢啲係咪叫做「眾望所歸」呀?

金        張天賦
冠軍歌曲:反對無效 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:20

上年男銅ian陳卓妍呢DFWB有冠

7. 優秀歌手獎(排名不分先後)

##       歌手 - 歌曲
01        曾比特 - 我不如、我不是邱比特、我不是 ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:30

有mike無MC
同gun lee呢白果

何嘉莉一曲女金,mag銀Jill銅

K Ho金,MC銀,Afraid銅

AGA表示要睇分紙

中四個位

幸兒咁就拎左今年第一個金曲金同女金

歌手十強分數

*總週數 = 冠軍週數 + 三甲週數 + 上榜週數
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 18:40

留意到低級趣味勁格硬俾人調出十大 (喺容許一人2首十大嘅情況下)
然後三大獎又係勁格硬被拉下馬, e.g. 贏過五屆讓下人、同分排第4、靠自己做歌曲宣傳人員plug搶女金

難怪蘭兒心灰到成日諗住返家鄉 poor janice

好彩我榜得2.5冠
John 發表於 2021-12-28 02:47

日出時讓街燈安睡唔係feat.

9. 男歌手獎
三個都係首奪三甲!!

金        洪嘉豪
冠軍歌曲:窮小子、逆時車站、主角光環、聖誕很忙      ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:50

記憶棉 deserve 冠軍,,,原本以為51周...不過男金銀係賦豪is good

The Album of the year: 人類世 – C AllStar (673)
留下來的人 – 213   沒明日的恐懼 – 157 集合吧!地 ...
Nicholas 發表於 2021-12-30 10:28

黑之呼吸 102
虎道門 110  
三個字 107

love it

全部積分都有3個字
John 發表於 2021-12-30 16:54

記憶中三個字同虎度門係你個榜成績都唔差,我估都有三個字

Oscar
冠軍歌: 虎道門 38, 三個字 132
John 發表於 2021-12-30 17:18

記憶中,好似高過特登千千個或許同金星女孩

今年兩首都有個3字,江

原來MC係呢個post已經拎左三個男銀

三連銀

以為JL最少會有個表演機會

另外恭喜K Ho謙B就不嬲咁talent

SugarFree!音樂共鳴榜2021年末結算

SugarFree!首選作曲人
銅 Eric Kwok (302分)
上榜歌曲:我不如、我不是 ...
SugarFree 發表於 2021-12-31 19:09

喜歡Boss,生   

小鈴推介榜2021 年度男歌手獎
金獎-張敬軒上榜歌曲:OnMy Way、俏郎君、SweetEscape、重頭開始、OldFashion ...
kosuzu_redox 發表於 2021-12-31 22:46

支持MC拎cm第五個男銀

排第11
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:31

原來上(前)年小賢係男金+全冠

2021 年度影子音樂頒獎典禮
十大
至尊歌:Warrior mirror
第二位:EGO 盧瀚霆
第三位:反對無效 張 ...
mrshadowll 發表於 2022-1-1 14:11

支持人氣歌手 陳卓賢 AnsonKong 柳應廷
今年無歌好似 敢 咁突出好可惜

LLL Music Awards 2021
十大至尊歌 Ciao - RubberBand第二位 風的形狀 - 岑寧兒第三位 WARRIOR - MIRROR第 ...
Lllch 發表於 2022-1-1 19:54

支持MC係cm拎第6個男銀

2021 MMK MUSIC AWARDS
唔好話我盲反鏡喇 真係好冤枉呀希望2022所有歌手繼續用作品說話 用表演說 ...
mamakin 發表於 2022-1-2 17:19

支持MC係cm拎第7個男銀

唔知呢句會打幾多次

放工了 九點開始
RVHOCPC 發表於 2022-1-3 19:59

只希望Ka Ho有獎

監製金獎

舒文
上榜歌曲:先哭為敬、反對無效、理性與任性之間、哥本哈根的另一個我、深愛著你、你那邊好 ...
RVHOCPC 發表於 2022-1-3 22:06

唔貼理性與任性之間yt,,,莫非迦迦之後有奬

Edit:reply完就見到

之前十幾個獎都無人討論 一到AK出場就群情洶湧
RVHOCPC 發表於 2022-1-3 22:26

Oscar 奪金,如果你post AK的三個字我會秒回

第一下睇以為第十位同分有兩首

十大第六位

《先哭為敬》鄭欣宜
走勢:10>08>02>10>09>01
作曲:許崇謙/梁嘉茵
作詞:黃偉文   
編曲:何 ...
RVHOCPC 發表於 2022-1-3 22:52

@John

最期待一刻

年度填詞人
Oscar
上榜歌:致明日的舞、冰原、和你一樣孤獨、EGO、時間的囚犯、別想太多、一路、沉思者、年 ...
Mic2001 發表於 2022-1-4 21:32

Omg 段片係黑生!

聽日八點就頒獎禮喇!!!
WZA111 發表於 2022-1-5 23:40

之前在《新城》及《叱咤》頒獎禮都未有獎項,她(Gin Lee)坦言希望在這次頒獎禮有收穫。

希望gin gin拎奬拎到手軟

Barbie gin lee
Long’s Music Picks 2021 年度總結
序言
門開 以為得到了釋放
但還是繼續朝壞的方向走

世界變得太快
一些 ...
WZA111 發表於 2022-1-6 20:01

我覺得開錯燈mv靚d

特登日出時讓街燈安睡

恭喜真跳唱天后欣宣

開錯燈 第七 開心

Gaga放棄空姐寫歌三年的故事

終於到citypop拎,,,婚禮必備

Long’s Music Picks 2021 年度總結
十大單曲 第五位
Find You - Modern Children

曲 Chih @Modern Childr ...
WZA111 發表於 2022-1-6 20:33

IOK
It's OK to be sad!

想估jase 但榜主今年好似ban teamgin ..

碟銅:敢

Btw上年至尊碟track2-track 8都幾好聽

金:gigi 銀:Edan
幸福悶有啲咩對你唔住
WZA111 發表於 2022-1-6 21:04

點解要同美男仔攬炒

新人銀都係銀,支持MC拎銀

諗起幾個月前大家都好迷Edan...但就同生生一樣差點拎獎運氣

Gin gin gin!

四日後應該就唔使
Yan 發表於 2022-1-2 19:37

1金7銀都好勁

李幸倪恨你
kel_kelvin 發表於 2022-1-6 21:35

等SSN chart 同 香港金曲
應該得番呢兩個有機會

本來gin lee係cm會員嘅頒獎禮獎項總數排女歌手第一架

你數漏左上年橫掃7獎嘅全女班音樂流行榜頒獎典禮
今年唔知會唔會drop to 0 ...
kel_kelvin 發表於 2022-1-7 09:34

希望有個環球歌手勁爆頒獎禮比勁爆AK,環球一姐,omg etc

CH細聽.音樂推介 2021

雖然無再整榜,但我都想記錄一下2021年我喜愛嘅音樂。
參考last.fm結果,估計有榜 ...
CunninG 發表於 2022-1-8 00:33

有一半以上都係我會loop的歌

WYTV Music Award 2021

組銅
Mirror
上榜歌: Warrior / The Beautiful Game / Boss / All in one
冠軍歌:  ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 22:55

鏡子!

支持林家謙,Anson Kwong,張天賦之後無一獲獎

QUAN’s CHART 2021年度總選

NEXT
年度專輯 第一位至第五位

入圍條件:擁有至少一首冠軍歌 不限年份

《A ...
weiquan 發表於 2022-1-14 23:26

Major in minor上年有33分都無,希望 七 有白果

最少歌嘅男歌手 - 銀獎
---------------------
江0生@Mirror
上榜歌曲 : 黑之呼吸 / 三個字 /
...
b01091018 發表於 2022-1-24 15:20

竟然有生生! Thanks

好似係生生呢個post第一個獎

今晚 8:30p.m. 有頒獎禮!可以睇下
chachacharlie 發表於 2022-1-29 17:12

開燈熄燈 開錯燈 小本生燈 成績好似都幾好

CC Music Awards 2021

Opening

2021 年,
是矛盾的一年,
是散聚離別的一年,
是沒完沒了的一年。

今時 ...
chachacharlie 發表於 2022-1-29 20:40

Gin Lee! Gin Lee!

CC Music Awards 2021

年度唱作歌手 銅獎

SOPHY

冠軍歌曲:無覓、故我、開窗
上榜歌曲:親親、信心、雲 ...
chachacharlie 發表於 2022-1-29 21:09

Talent!