返回列表 發帖

[Oct/28/2021] Capítulo - 梁詠琪 (CD / LP)

歌手:梁詠琪
唱片名稱:Capítulo
唱片封面:
CD

LP

推出日期:2021-10-28
唱片類型 :CD / LP

TrackList:
CD/LP SIDE A:
01. Chapter I :
1. 小莉的心震動了
2. 阿德的心卻遠走了
02. 迷惘
03. 初戀
04. Chapter II :
1. AMI知道不可能了
2. 偉流淚了
05. 秋色
06. 流金歲月
07. Chapter III :
1. 女房東想對他們說
08. 當世界無玫瑰

LP SIDE B:
01. 再見灰姑娘
02. 平安夜
03. 100層樓的家
04. 平安夜 (打打氣版)

附加資料:
即日開始接受預購 CD$320 LP$460

梁詠琪 説書人 音樂系列 2021最新專輯 《Capítulo》聽電影說故事
以歌曲《初戀》《秋色》及《流金歲月》組成人生配樂
精裝版盒裝CD 內附88頁影集,拉頁歌詞,專屬信封信紙。
即時訂購,附送Gigi《Capítulo》海報一張 送完即止。
Gigi Leung – Capítulo content
1. 1 outer box with Lid+base
2. 1 booklet x 88pp (包布邊書)
(150mm x 210mm)
3. 信封 x 1 (178mm x 115mm)
4. 信紙 x 2 (190mm x 235mm)
5. Folded Lyrics sheet x 1 (740mmx125mm folded to 125 mm x 125mm)
6. Exclusive poster giveaway (20 x 30吋)

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

黑膠封面好靚
其實環球都幾有心機幫Gigi造碟
乾一罐冰汽水

訂咗黑膠了~~~

12月尾先有
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

阿德是否男主角?

gigi
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

gigi
John 發表於 2021-10-15 23:03

下一張專輯,要等十年

又係boxset?

CD都要320,環球真喺搶錢

又係boxset?
星夢情真 發表於 2021-10-15 23:30

Gigi 梁詠琪「説書人」音樂系列
2021 最新專輯 《Capítulo》聽電影說故事
精裝版盒裝CD 內附88頁影集,拉頁歌詞,專屬信封信紙。
即時訂購,附送Gigi 《Capítulo》海報一張 送完即止 。

除盒裝CD以外,《Capítulo》亦會推出特別版黑膠唱片,同時接受優先預售。
Gigi 梁詠琪首張黑膠唱片,同時收錄《PRELUDIO 》專輯所有歌曲,完整收藏「説書人」音樂系列。
額外造型對摺雙封套,內附巨型海報,12頁歌詞集。
用音樂說故事 一起回溯時間和情感

** 因CD及黑膠唱片出版分別為10/28及12/30,若想在10月底先收到CD,請把CD與黑膠分開下單,多謝合作!

sammi就造高質新歌賣百來蚊,呢位就..雖然都知無得比,但真係肉酸到冇眼睇

黑膠封面好靚
其實環球都幾有心機幫Gigi造碟
kio0909 發表於 2021-10-15 22:26

三部曲個微電影都好有心機拍

sammi就造高質新歌賣百來蚊,呢位就..雖然都知無得比,但真係肉酸到冇眼睇
teennum1 發表於 2021-10-16 11:17

我反而覺得佢翻唱幾首幾好聽
佢唱腔係有種特別味道
不過佢呢個造型真係老左好多

我反而覺得佢翻唱幾首幾好聽
佢唱腔係有種特別味道 ...
lorbat 發表於 2021-10-16 11:48

希望快啲派《秋色》~~~~

黑膠封面幾靚,但可能到時出咗先去舖頭買,網店通常都貴啲...

希望快啲派《秋色》~~~~
l00540 發表於 2021-10-16 12:18

感覺環球唔會再派了,Gigi都完咗約,雖然我覺得秋色佢唱得唔錯。
流金歲月就唔好派了,編監好似有少少出事,聽上去麻麻哋。

黑膠封面幾靚,但可能到時出咗先去舖頭買,網店通常都貴啲...
Serendipity 發表於 2021-10-16 18:39

《Beside Me》後,習慣了一開售就要預訂~~~

除非係平裝版~

感覺環球唔會再派了,Gigi都完咗約,雖然我覺得秋色佢唱得唔錯。

Serendipity 發表於 2021-10-16 18:41

我見Vani都成日播《秋色》
可惜唱片公司無派……

以前好鍾意Gigi,但今次佢唱得真係好麻麻,有MV嗰三首翻唱都唔好聽。
反正都冇咩機會唱live,點解唔做/汁好啲先出?仲要賣咁嘅價錢?!?!擺明呃fans錢

Serendipity 發表於 2021-10-16 18:41

Vani鍾情的選擇~~~

五首裏邊最鍾意《秋色》

覺得疫情令環球同Gigi失曬預算 開唔到紅館就是但出碟 sigh...

黑膠版竟然收錄堆上次嘅兩,抵喎!

黑膠版竟然收錄堆上次嘅兩,抵喎!
Alantse722 發表於 2021-10-17 09:12

封面都好掂

今年好似喺佢25週年,真喺夠曬平淡

封面都好掂
l00540 發表於 2021-10-17 09:23
今次應該唔會好似 Preludio 咁出第二版 CD+DVD 啦

有無二十五週年演唱會? 好想聽live
Life was a willow and it bent right to your wind.

有無二十五週年演唱會? 好想聽live
babyshark 發表於 2021-10-17 20:10

只知道有歌迷聚會/ mini-concert~

l00540 發表於 2021-10-17 22:38

要開實開到啦 紅館啲期都唔覺有人book咁 冇聲冇氣
魂冇影啲歌真係好難聽

要開實開到啦 紅館啲期都唔覺有人book咁 冇聲冇氣
stephybest 發表於 2021-10-18 11:07

公司應該唔咁take risks…
已籌備嘅《Eason: Fear and dreams》、《Aga: round mid-night》都無疾而終…
大概你會明…

已籌備嘅《Eason: Fear and dreams》、《Aga: round mid-night》都無疾而終…
...
l00540 發表於 2021-10-18 12:47

人地間間大公司都開到 得環球咁risky咩⋯⋯
魂冇影啲歌真係好難聽

人地間間大公司都開到 得環球咁risky咩⋯⋯
stephybest 發表於 2021-10-18 13:26

的確係十分conservative

...
l00540 發表於 2021-10-18 12:47

反而覺得環球簽GIGI唔係想開SHOW, 佢唔係好像有一堆歌版權係手可以出精選出演唱會碟
   覺得純粹想有個有資歷的前一線來做下勢同帶下公司的新人

不過有新意的, 唔係就咁番唱碟
兩張都係說書人咁做
會BUY GIGI的都係咁多年的死忠, 出咩買咩
而會因為佢個人令的歌更有觸感

l00540 發表於 2021-10-17 22:38

幾時會做?冇入會添冇很去

Aga演唱會唔會取消呀,之前露口風應該下年初會做
Eason純粹避風頭啫,要做幾時開都會爆

Eason純粹避風頭 ...
Serendipity 發表於 2021-10-18 16:41

只能招待100位朋友,應該秒殺咗

碰運氣方法:
1. gigifanclub2021@gmail.com報名
2. Facebook live轉播

Eason純粹避風頭 ...
Serendipity 發表於 2021-10-18 16:41

Eason又話被唾棄?點爆啊⋯⋯
魂冇影啲歌真係好難聽

以歌曲《初戀》《秋色》及《流 ...
l00540 發表於 2021-10-16 09:22

我想知道黑膠版會不會包括精裝版裡面所有東西?
精裝版盒裝CD 內附88頁影集,拉頁歌詞,專屬信封信紙。好想黑膠板快的推出

好琪待,兩個version都訂了

只能招待100位朋友,應該秒殺咗

碰運氣方法:
1. 報名
2. Facebook live轉播 ...
l00540 發表於 2021-10-18 18:07

之前報咗名 希望有份 sigh

精裝版盒裝CD 內附88頁影集,拉頁歌詞,專屬信封信紙。好 ...
sunshine 發表於 2021-10-20 09:45

黑膠可以塞咁多嘢喺裏面??

精裝版盒裝CD 內附88頁影集,拉頁歌詞,專屬信封信紙。好 ...

通常黑膠都唔會有嗰啲嘢,應該得一兩張大嘅拉頁相同歌詞

CD 精裝版
精裝版盒裝CD 內附88頁影集,拉頁歌詞,專屬信封信紙
即時訂購,附送Gigi 《Capítulo》海報一張 送完即止 。

黑膠限量版
除盒裝CD以外,《Capítulo》亦會推出特別版黑膠唱片,同時接受優先預售。
Gigi 梁詠琪首張黑膠唱片,同時收錄《PRELUDIO 》專輯所有歌曲,完整收藏「説書人」音樂系列。
額外造型對摺雙封套,內附巨型海報,12頁歌詞集
用音樂說故事 一起回溯時間和情感

CD 精裝版
以歌曲 ...
l00540 發表於 2021-10-24 22:40

thank you 睇嚟我要訂曬兩個版本先得
現在肯推出實體碟嘅香港歌手買少見少
點都會支持一下

又係boxset?
星夢情真 發表於 2021-10-15 23:30

原來唔係boxset

原來唔係boxset
l00540 發表於 2021-10-28 23:25

唔算Boxset?
含淚支持咗,望住隻preludio boxset喺CD warehouse劈到$139,無言

唔算Boxset?
含淚支持咗,望住隻preludio boxset喺CD warehouse劈到$139,無言  ...
Serendipity 發表於 2021-10-29 20:18

喺咪印得太多,又話限量

唔算Boxset?
含淚支持咗,望住隻preludio boxset喺CD warehouse劈到$139,無言  ...
Serendipity 發表於 2021-10-29 20:18

我覺得算係精裝版~~~~

Btw, CD倉有poster送嗎?

我覺得算係精裝版~~~~  

Btw, CD倉有poster送嗎?
l00540 發表於 2021-10-29 20:29

有呀,不過唔知同官網有冇分別(我估冇)

有呀,不過唔知同官網有冇分別(我估冇)
Serendipity 發表於 2021-10-29 20:32

官網訂的這一兩天會收到~

我要多等一天

fans向,CD都要320
……