返回列表 發帖
《结》系陈柏宇近三年,旋律最好的一首歌。宜家一直loop紧,

咁大隻更加唔想買...
所以純白擺track 2係刻意唔跟時序?有咩特別意思?
sampras625 發表於 2021-6-25 00:54

個優先場,我被迫聽咗3次純白 一次播歌,一次唱live,一次播個mv
優先場播微電影,將四個mv合成埋一齊,
然後每首歌過場都有餅Cassette講返個陳柏宇係瘋人院FF嘅日子
排序:純白—> 哪個明日—>悔過書—>感情這回事

但入面有好多野派,有相,有膠片,要用個紅色濾鏡先睇到歌詞,有mv所需要嘅道具係哂個盒入面
好似Juno咁,入面有勁多物件,但冇文案嘅
Infinity & Eternity

個優先場,我被迫聽咗3次純白 一次播歌,一次唱live,一次播個mv
優先場播微電影,將四個mv合成 ...
pooh1460 發表於 2021-6-25 01:07

即係配合道具睇mv會睇到其他嘢?
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

即係配合道具睇mv會睇到其他嘢?
sampras625 發表於 2021-6-25 01:11

又唔會睇到其他野嘅,叫做了解下
哪個明日個file 會有call台紙,call 台條女返工張打卡,有外賣傳單

好抄唔抄,抄埋隻近年我最討厭嘅麥導長氣故。
一見到故事,咩上集下集已經想撼頭埋牆
FIGHT for 陳柏宇

佢算唔算做左李克勤2.0得靚聲…
魂冇影啲歌真係好難聽

有無人知幾錢?佢幾兜踎我都會去買佢碟的……

試聽左一次,track 7最好聽
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

有無人知幾錢?佢幾兜踎我都會去買佢碟的……
~蛋撻~ 發表於 2021-6-25 11:25

CD warehouse online shop :359

佢算唔算做左李克勤2.0得靚聲…
stephybest 發表於 2021-6-25 10:32

李克勤高質好多

Edward Chan真係好廢
應該好快可以同Sony攬炒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

$359仲要咁大隻
擺明趕絕所有街客
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

已經好少上cm,但呢隻作為陳生歌唱生涯倒數嘅唔知第幾隻碟,想入嚟支持吓講多少少心聲。

陳生近兩年頭頭碰著黑,而呢個自殺式project完美助攻,直接將陳生事業推落谷底。

記得最初陳生話構思呢隻碟,唔係想迎合市場口味,只想做啲自己鍾意而香港少做嘅音樂。前者的確做到冇100都有90分,但後者就明顯同目標相距甚遠。究竟係佢團隊能力問題定有其他原因,真係不得而知。

講返啲歌,「感情這回事」比haters日唱夜唱到一文不值神憎鬼厭之後,到而家聽返仍然覺得好正好有feel。原本live演繹得好或者有機會令人改觀,可惜陳生自己唔爭氣,只可話係天意。

「哪個明日」全碟最高質,最underrated。

之後個project開始爛尾。選曲好似迷失咗方向,想pop又唔想pop之間唔上唔落,啲曲本身唔係差,但缺乏亮點同個性,「悔過書」更加比一份爛詞玩殘。

其實喺Spotify全隻碟咁聽,係有另一番感受,好似聽緊一個有連貫性嘅故事,每首歌嘅可聽度都有提升,可惜已經太遲,救唔到件事。

由第二plug開始,Sony亦閂水喉cut晒陳生啲budget,完全唔放budget宣傳、買ap。湊夠5首歌,出ep草草了事。 MV制作仍然keep到一定質素,但冇人留意,浪費晒。

感覺陳生已被Sony放棄,隻碟賣到咁貴,明顯係想呃埋走剩嗰一少撮死忠嘅錢就收工。年尾演唱會,就算搞得成,都有強烈收山feel,喺佢身上撈最後一筆。

只想同Sony Music講,你哋真係一間垃圾公司,廢、冇良心,祝你哋快啲執粒。

知道陳生開頭對呢個project好大期望,咁收尾相信佢都幾失望。唔知佢仲可以喺樂壇生存幾耐,一年定半年,只希望當佢離開回頭望嘅時候,呢段時間唔係完全冇得著。加油陳生,就算最後一首歌最後一個show,都要比心機唱比心機做,我會支持到最後一刻架

仲有想同嗰啲成日攻擊陳生借個囡宣傳嘅人講,如果你哋唔係只睇八卦新聞,而係有留意吓陳生、睇吓live嘅話,就會知佢係點嘅人,知佢點全情投入去做一個爸爸,所有野親力親為,工餘全部時間畀晒個囡,接返學放學陪玩陪讀,我諗絕大部份男仕都做唔到呢個程度,佢亦唔怕比人知,鍾意同人分享。記得幾年前有個訪問,佢話有咗小朋友之後會減少工作量,個DJ都覺得好驚訝,而家已經唔多仲要減?佢話唔想錯過子女成長每一刻每一個階段,寧願賺小啲,而佢真係講得出做得到。人各有志,每人重視嘅嘢唔同,唔認同佢冇問題,但喺唔了解嘅情況下不斷攻擊恥笑只會貶低自己人格

其實如果陳伯自己enjoy, fans又支持嘅, 咁咪得囉
喺度怨天尤人咪仲肉酸

其實如果陳伯自己enjoy, fans又支持嘅, 咁咪得囉
喺度怨天尤人咪仲肉酸 ...
losyes 發表於 2021-6-26 06:52

請問你係咪指我?怨天尤人個「人」係指Sony定haters?Sony係佢唱片公司,生死操控喺佢手上,意見都表達咗十幾年喇,陳生終於比佢整死,都唔怨得?我支持嘅係陳生唔係呢間公司。陳生啲mv嘅留言,大把鬧緊Sony同陳詠謙,全部都肉酸?

如果你講haters,刻意攻擊人嘅難聽說話你唔覺得肉酸,我講事實平反吓反而肉酸?咩標準?定唔啱你聽就係肉酸?

如果你唔係講緊我,sorry,我誤會咗,收返

入面D素材真係想做到同The Album一樣...

其實對比陳柏宇
再出去睇下其他香港歌手
有唔少同佢一樣都未必有好多資源去做音樂
但人地交左咩貨出來
陳柏宇又交左咩貨出來
唔好講曲詞編監
唱腔唱法演繹問題又有冇真係出過力
我諗大家有目共睹

回復 68# lokzai

唱腔的确有改变,但系未到明显差别,如果有一路认真听距既话,应该会留意到。一个唱左十几年既歌手,记得距2015年个阵,系第一次转折点(唱法上),宜家又系相当于转变期。

支持陳柏宇下次做隻 post-rock album 出黎

請問你係咪指我?怨天尤人個「人」係指Sony定haters?Sony係佢唱片公司,生死操控喺佢手上,意見都表達咗 ...
Crooks 發表於 2021-6-26 07:29

大家都係fans,岩channel哦。
其實我諗佢不停用呢個班底,除左同sony有關係之外,佢自己鍾意都係好大因素黎嘅,以前佢未自己揸fit前,就可以賴sony唔幫佢啫,而家佢主動權多咁多,好多野都賴唔得曬sony,係佢自己硬頸嘅問題,想用呢個成功過嘅班底試新野。

抄麥大導講長故方法應該都係佢自己idea,雖然我係非常厭惡呢個idea,咁始終都係佢想做,我點都唔信呢個會係sony指使佢嘅。歌詞方面,唔計果d咁嘅故事線,意念係好嘅,但肥y同佢d徒弟填詞出現有心無力嘅情況都係常見,陳柏宇同陳詠謙係有野想寫好嘅,但寫得唔夠好,如果好似麥大導搵林夕周耀輝個效果就會好d,就算唔耐聽都起碼係質素高d,陳柏宇而家抄d唔抄d,就變左低手翻叮project,論結果黎講的確有d失敗。

至於受人討厭方面,玩左CM都唔短時間,深明對一個歌手嘅討厭好大部分來自d不停護航護短嘅fans,例如果d講句女權菠蘿雞都唔得果d。對於其他haters咩話佢串,話佢成日曬女乜乜乜果d,我從來聽完都係noted,我會表達自己唔討厭,但係唔會反駁佢地,越駁越令自己偶像黑人憎,唔鍾意咪唔鍾意囉,反駁完佢地又唔會鍾意返。

再到來自連登嘅批評,我夠膽講,而家嘅連登比十年八年前嘅高登實在低級太多,而前嘅評論會出現到高質甚至脫俗嘅level,而家嘅連登,就好似一班小學雞揸住雞毛當令箭。所以,我從來都唔在意連登嘅討論,一個連林家謙都可以話串嘅論壇,我完全係don't give a shit。

而家咪當返返2014年前囉,以前未紅果時都係咁做啫,果時開始爆紅,我就預左會有返唔紅嘅一日,因為佢性格始終唔係張敬軒許廷鏗果d世界仔咁識討好唔同人,所以會變返而家咁都係意料之內。

到而家,只要我見到佢係做緊自己想做嘅歌,係跟著自己嘅心意做人,每年有碟出有歌出,唔理我覺得造得好唔好,我都會支持,因為係陳柏宇自己心意做出黎嘅,我就會支持。有我地支持,就算唔夠紅,無街客支持,就算最後收山返加拿大,都不枉佢響樂壇做過自己enjoy嘅嘢,盡情玩過一次。

咪就係囉,明明講緊陳伯,係都要扯開話題單打其他歌手,難怪CM咁多haters

言歸正傳,唔知Jason眼光/口味有問題定因為念舊所以班底回晒塘都照用,反正客觀事實就係而家d歌冇乜人欣賞。雖然2013/14果兩年比而家更霉,但至少唔叫座都叫好,尤其是Tales而家都仲覺得係事業上一大突破。即管睇下下個project搞邊科,但如果仲係一潭死水,好難再盲撐落去
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

我相信洗左唔少錢,用左唔少時間心思
但真係悶 到 癲

希望唔會係最後一隻碟啦,好頹

中坑聽嘅Hfi碟

由2019開始,佢d歌已經開始hea,佢依兩年係頒獎禮只係keep住,佢自己都好清楚依2年d歌無2015—2018咁hit, 佢都無所謂,所以無辦法,佢都預左遲d俾人追上
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

其實刮風沙、哪個明日、悔過書我都幾鍾意
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

由2019開始,佢d歌已經開始hea,佢依兩年係頒獎禮只係keep住,佢自己都好清楚依2年d歌無20 ...
joey2009 發表於 2021-6-27 11:17

遲啲?佢而家已經俾十幾廿個人追過晒啦
佢而家喺樂壇有咩位置可言?
林奕匡啲歌仲好聽過佢
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

林奕匡啲歌仲好聽過佢 ...
ricnature 發表於 2021-6-27 15:38

Edward Chan唔啱Jason...
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

「新碟有5首歌啦」
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

大家都係fans,岩channel哦。
其實我諗佢不停用呢個班底,除左同sony有關係之外,佢自己鍾意都 ...
~蛋撻~ 發表於 2021-6-26 13:08

多謝你覆我 ,而家cm同連登同幾年前係兩個世界,所以我都極少留言。唔係話一定要鐘意佢嘅歌,理性批評其實冇問題,好唔好聽本身就好主觀,上年感情這回事每播一次就比人鬧一次我都習慣咗,只係見到某hater每次都惡意人身攻擊忍唔住啫

個project係失敗我同意,之前都講咗,不過唔同意Sony冇責任呢一點。YouTube唔少comments講得好啱,姑勿論啲歌係點,冇宣傳已經死得,電台都唔幫佢谷,播放率接近零,真心唔知做嚟做乜。放手比陳生搞唔代表由佢自生自滅掛,又唔見其他Sony歌手冇資源宣傳?再者,我講Sony係包括Edward Chan,A&R外判咗比佢,我唔覺得陳生有得揀唔用佢做監製(當然以佢咁念舊嘅性格就算可以揀都未必會轉),陳生唔識自己創作,就咩都只能靠人。構思係一回事,講到尾曲詞編質素先最重要,呢幾方面監制都責無旁貸,搵demo搵填詞都係靠佢。Edward Chan擺喺呢個project嘅心機有幾多,對比下佢幫其他歌手做嘅嘢,大家心中有數啦。陳生自己好滿意咩,我一啲都唔覺,有時睇佢live有人問佢幾時有新歌,佢都好無奈咁話進展好緩慢,就知佢公司個priority已經唔喺佢度。一隻得5首歌嘅ep,都好似喺困難重重之下先完成得到,仲要零宣傳,真係得啖笑。你話我怨天尤人都係咁話,反正都唔知仲可以怨幾耐。唔怪Sony,難道要多謝佢哋多年嚟嘅悉心栽培?

最後想講下佢唱腔演繹,作為fan都不得不承認冇以前咁好聽。但都想話比一啲平時冇留意佢嘅朋友知,佢唔係冇心唱或者hea,而係由上年開始一直努力改變唱法,一星期上幾次堂,就係因為知自己嘅不足,而家相信係處於一個未掌握得好嘅過渡期。我都明結果先係最重要,唯有希望佢如果仲有機會出碟嘅話,下次可以見到明顯嘅進步

回復 71# ~蛋撻~
仲有唔記得講,睇完你最後一段好感動。跟紅頂白嘅世界,而家已經好難喺呢啲公眾forum見到撐陳伯嘅說話。佢經歷咗兩上兩落,老土啲講,我諗佢都見盡人情冷暖,對呢個圈都應該冇咩留戀,有時我都覺得佢不如退出算啦,雖然好唔捨得

林奕匡啲歌仲好聽過佢 ...
ricnature 發表於 2021-6-27 15:38

陳伯而家真係霉到貼地,仲衰過13年個期
當個大潮流行緊唔同風格嘅時候,陳伯仲出緊啲無記憶點嘅悶歌(連Pop Song都稱唔上)
同呢個班底試咗咁多次,越夾越衰,點解唔同其他人夾吓,死牛一邊頸無意思架喎
倒不如襯轉換唱法呢期抖吓,諗吓自己個大方向應該點行好過啦

music taste 同 art sense 係陳伯身上從來都冇出現過..佢只係execute
我想知佢平時係聽D 咩歌同埋覺得咩歌好聽...

作為一個由陳伯第一隻碟起就課金支持, 草齊佢今次隻碟之前所有碟既樂迷
我真心覺得今次個PROJECT 係徹底失敗, 而哩兩三年既歌真係越黎越唔掂
揀既歌想POP 但又要編到懶唔POP 咁, 唔湯唔水真係好唔掂
我明佢唔想亦唔鍾意唱K歌一成不變
但結果出到黎既感覺就係為左唔想將D歌編到似K歌, 而編到好悶
真係冇乜邊首可以吸引到我LOOP
我情願佢行返13年果條路, D歌唔係K歌但又唔悶, 多元化D
今次隻碟, SORRY 真係會係暫時唯一一隻唔想買既碟

回復 84# 快劍俠

其实距一路都听开欧美個边既music,照计来讲音乐taste都有返甘上下,但系出来既作品差强人意

回復  快劍俠

其实距一路都听开欧美個边既music,照计来讲音乐taste都有返甘上下,但系出来既作品差 ...
JayWu 發表於 2021-6-28 21:07

咁唔係想唱咩就一定有得比你唱,佢都係靠收demo,demo都好多人爭。陳伯今次5首有4首用咗台灣/馬來西亞作曲人嘅作品,更加唔啱香港人口味

睇佢以往kkbox播嘅英文歌,佢鐘意嘅都係啲easy listening、旋律簡單、冇乜起伏嘅音樂,即一般人會覺得悶嗰類

遲啲會開展覽

多謝你覆我 ,而家cm同連登同幾年前係兩個世界,所以我都極少留言。唔係話一定要鐘意佢嘅歌,理 ...
Crooks 發表於 2021-6-28 02:12

雖然sony對陳柏宇宣傳係唔夠,但係陳柏宇身為sony最上游,我覺得資源已經係最多,又有出碟試聽會,又有丁方體驗房咁多林審野,只可以話宣傳部有資源都唔識用。睇下佢以下果d林奕匡黃妍Mischa,出隻歌出隻碟有幾多曝光,就知陳柏宇已經係多d水喉。

鬧sony宣傳,不如慳返啖氣十年如一日,咁多年都係咁,你估13 14年紅果陣又係宣傳做到野咩?係運到同埋歌手自己食中市場鍾意嘅野,sony咁多年都係靠隻歌食中,宣傳谷出黎嘅好少。

btw講下隻碟,買左了好q貴不過入面真係好多野玩,當係嫌疑事件簿黎玩都幾得意嘅以前成日嫌佢d碟包裝好簡陋,而家咁多野玩嘅時候,我又無以前份心機。

另外佢而家咁講音質,點解唔直接出hifi呢?雖然已經好q貴,但我覺得呢個價應該要聽到hifi

其實都唔係冇宣傳既
我見有個丁方體驗館係咪好似gin lee咁整密室逃脫
魂冇影啲歌真係好難聽

結真係好好聽

結真係好好聽
harry 發表於 2021-6-30 17:53

好聽過Juno+Fiona首結?

真心講,我曾經都係好鍾意佢,但 I 果隻碟同埋認真如初之後,啲歌真係好悶好難聽,一係就係溫情,一係就係感謝人生,到今次有個Project,都有少少期望,點知5首歌又係悶到抽筋。

我到而家仲會Loop下隻I,全碟都好高質,陳生可唔可以返去2017年?

其實 哪個明日GRAND BAND EDITION 幾好聽
d Strings 好出

個歌詞真係睇死人 ><
加咗濾鏡都要搵個清D嘅底墊住

其實都唔係冇宣傳既
我見有個丁方體驗館係咪好似gin lee咁整密室逃脫 ...
stephybest 發表於 2021-6-29 19:48

https://www.kkbox.com/hk/tc/column/amp/showbiz/5848
吉房嚟 仲頹過黃妍嗰間

吉房嚟 仲頹過黃妍嗰間
hlyung 發表於 2021-7-1 18:37

咁頹陳伯連一姐妍都不如=.=
魂冇影啲歌真係好難聽

Sony近年代表作係莫文蔚@香港market,好多嘢值得study
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

但陳伯話啲album 買曬喎,咁銷程應該唔錯

但陳伯話啲album 買曬喎,咁銷程應該唔錯
Luna 發表於 2021-7-2 00:46

飢餓營銷
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見