返回列表 發帖

Edan呂爵安新歌歌詞錯意思 數吓歌詞離譜錯處

MIRROR成員呂爵安(Edan)早前推出首支個人單曲《E先生連環不幸事件》,搵到寫過無數金曲嘅黃偉文填詞。不過大熱之作唔少嘅Wyman都有失手時候,佢就自爆《E先生連環不幸事件》有句「全心厚待你 仍然功倍但事半」,本來想表達主人公對心儀對象付出幾多都係「事倍功半」,但係填詞時竟然將意思掉轉成「事半功倍」,仲要係監製同Edan都唔為意,直到出街先發覺!唔止Edan首歌,以下呢幾個例子,有填詞人出現手民之誤,亦有歌手唱錯音,改都改唔返!

馮允謙唱「十了大歲」 唱片公司詞人解畫冇夾口供

外國長大嘅馮允謙,2016年專輯《Coexistence》收錄嘅《葡萄釀的淚》其中一句歌詞「十了大歲」,令樂迷聽到R晒頭。由於首歌係講飲酒後對成長嘅體會,唱片公司起初回應話係特登咁填,表達歌詞主人翁飲醉酒胡言亂語。但係填詞人林若寧就承認係自己填錯,而且監製同佢冇溝通清楚所致,歌詞應該係「大了十歲」先真。咦,keyboard上面個「大」字同「十」字喺正隔離,唔通就係因為咁而出錯?

EO2快歌 英文詞文法出錯

呢單都係關林若寧事。EO2 2008年作品Ladies Night嘅副歌有句英文歌詞”Ladies Night. Let’s Celebration”,出街之後被網民質疑文法有錯。因為Let’s 之後應該配動詞,而Celebration係名詞。過往歌詞有錯的話,唱片公司通常由得佢,但係呢次就錄過個版本,將Let’s Celebration改成That’s Celebration,通順返晒!《喜歡你》咩係「理怨與她相愛難有自由」?

Beyond經典之作《喜歡你》,多得近年GEM翻唱,令唔少華人都識得唱。首歌面世三十幾年,有句歌詞成為不解疑團,就係「理怨與她相愛難有自由」。從詞義睇,只有「埋怨」冇「理怨」;如果係填「埋怨」,又唔啱音喎。填詞人梁柏堅就寫過文章討論呢個謎,佢話聽過Beyond嘅黃貫中同黃家強分別演唱過呢首歌,阿Paul唱「抱怨與她相愛難有自由」,認為應該係最好嘅代替字;而家強就唱「你怨與她相愛難有自由」,意思通順但同上文下理唔夾。究竟創作《喜歡你》嘅黃家駒,係想填邊個字?可惜已經無從稽考。

Eason係唱錯發音之王?

呢啲案例唔關填詞人事嘅!初中之後就留學英國嘅陳奕迅,可能唔多熟中文字音,好幾次將歌詞發音搞錯咗。最多人講嘅有《天下無雙》,將「難行日子不削我對生命眷戀」個「削」(讀seok)唱成「肖」(讀「俏」);《防不勝防》一句「在你抽屜中放低戒指是我」就將「屜」(讀音「替」)唱做「洩」;仲有《苦瓜》「到大悟大徹將虎嚥的昇華 等消化 學沏茶」將「沏」字唱成「切」,而正音係「砌」。不過Eason知道錯處之後,唱live都會將個字唱返啱,而《苦瓜》直情補錄返嗰一句,抵讚!

https://hk.news.yahoo.com/%E5%91 ... 1%88-083651194.html

唔講都唔覺原來抽屜唱左做抽洩
在這畢生不滅 無極的狀態

"紅都面晒"~ 哈哈

明年保了壽命
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

HotCha - 另一頁
作詞:林若寧
Gonna missing you(今天少女)
Gonna missing you(縱使過去)
人大了珍惜今次不可有下次

林若寧好多災難

But I’m used to 窿ly~~~

^其實我覺得ok

^其實我覺得ok
losyes 發表於 2021-2-24 15:12

So why, why, why, why should we waiting

^其實我覺得ok
losyes 發表於 2021-2-24 15:12

呢個窿ly好似有""括住

btw 兒登唔係搵咗傷台性女幫手咩都可以錯?

點解冇為我閃瀝像最初?

目黑  自問曾經 「憧」(同->沖)憬
不死傳說  痛快的割開 昨日「詛」(嘴->佐)咒

btw 兒登唔係搵咗傷台性女幫手咩都可以錯?
Frankiekiekie 發表於 2021-2-24 19:25

點解佢有個咁嘅花名?
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

林若寧真係
唔怪得之要改名做何方再出發

最初聽"喜歡你" 以為係"屢怨與她相愛難有自由”
屢=屢次 都合理,所以無留意原來係搞錯“理”同“埋”

回復 13# WZA111
唔係話何方係林夕咩?

英文詞文法出錯
係咪串緊 AGA
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

乾一罐的汽水咁新近例子竟然都冇提

上年陳蕾唔係有首歌
杜甫 杜普?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

乾一罐的汽水咁新近例子竟然都冇提
powerful 發表於 2021-2-25 09:08

呢首咩問題?
個的字?

呢首咩問題?
個的字?
losyes 發表於 2021-2-25 16:55

係的字,家謙自己都講過有爭議,曾經有改過冰汽水,之後又冇左件事照唱返原版咁

上年陳蕾唔係有首歌
杜甫 杜普?
Kenny 發表於 2021-2-25 13:57

娑婆
係勁離譜嘅錯
我以為自己聽錯
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

娑婆
係勁離譜嘅錯
我以為自己聽錯
ricnature 發表於 2021-2-25 20:56