返回列表 發帖
等平裝抽卡版
mrshadowll 發表於 2021-1-14 07:07

係咪真係會出
其實花姐應該試下水溫 將個隻配置變成(參考韓團):
ONE: $75(CD盒平裝): 團封(1/1) + 個人小書(Random 1/12) + 單CD(6隻團體歌)(1/1) + 團體歌詞相冊 (1/1)
ALL: $300(BOXSET版): 團封(1/1) +  團體小書 (1/1) + 雙CD(1/1) + 團體歌詞相冊 (1/1)
然後BOXSET版個盒係預留左空間比你pack番12本個人小書 迫死強識症
(得一樣RANDOM算比韓團易儲好多)

睇下妹妹 fans 財力可以去到幾盡
(一直都好好奇 點解一隊偶像派拖咁耐先出碟 鏡粉再多 如果無周邊收益吸下金 其實都賺唔到D咩 又無咩開show 只係主打幾個隊員接廣告⋯ )

得兩個VERSION咪幾好
出咁多盒月餅做咩姐人地韓團係咁唔代表我地要跟 ...
stephybest 發表於 2021-1-15 13:20

其實我係好奇緊
mirror有無機會搶番外流左去韓國既market 番黎

因為真心自從近年有追開一兩隊韓團
發現香港10幾歲既後生真係好有錢
一出碟佢地為左小卡random野 真係一次過買10幾廿隻
然後每星期六會係旺角C出口交換(無視疫情)50幾人一齊拎住卡交收

呢個追星既熱愛 我真心大開眼界

究竟呢個財力同風氣可唔可以apply番落香港
而MIRROR係難得近年既偶像/星代表
想佢地試試水溫姐XD 唔係話跟唔跟風既問題

再者其實如果FANS比得起錢 等於MIRROR賺多D 多D資源先可以做多D歌 (仲要12條友都要搵食 收入咩都除12份)
老老豆豆 而家香港歌手唔出碟 勁大原因都係因為印碟貴 難回本 你靠streaming差唔多等於零咁
如果可以扭轉呢個環境 我覺得未必要強求 一隻CD真係得一個CD盒

FOR 普FANS 想支持cantopop 其實 買一隻就 OK
但真金主 其實佢如果有能力 點解唔比個原因佢ALL IN?

第一個唔掂啦,都唔知道要買幾多盒先可以儲齊12個人,邊有咁多地方擺。上年boxset都已經俾人鬧太大盒浪 ...
okadav6 發表於 2021-1-15 12:43

一隻碟連1張隨機成員小卡(total 12張) 賣 100蚊
係carousell 會見到 有大量人放 碟20蚊 小卡80蚊

你就發有好多人為左儲一套⋯係會癲到咁

但鏡粉好多都會互換卡仔/封面
未必真係會買得多㗎

真正想賺錢可以好似日本akb48總選咁樣
分開每個成員單 ...
gocrazy 發表於 2021-1-15 15:29

同以前抽YES卡一樣 有人肯花心機換卡仔其實都反映緊個現像
當然有D有錢人會 抽多D咁就更加易換既心態
同意如果VIUTV識玩 可以好邪惡 (假設鏡粉心+財強大)