返回列表 發帖

[Jan/7/2021] The Brightest Darkness - 張敬軒 (2 CD)

歌手:張敬軒
唱片名稱:The Brightest Darkness
唱片封面:

推出日期:2021/1/7
唱片類型:2 CD

TrackList:
CD
DISC A
1. Sweet Escape
2. 無城有愛
3. 空手而來
4. 俏郎君
5. 感情寄生族
6. You
7. 懷舊情人
8. 重頭開始
9. 輕時光
10. 大霹靂
Bonus:
11. 見或不見

DISC B (國語)
1. 誘惑的街
2. 故事
3. 愛,禁不起考驗
4. 飄洋過海來看你
5. 斷點
6. 只是太愛你

附加資料:

出處:sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

貨真價實大碟,封面好靚,最鍾意《Sweet Escape》《重頭開始》《輕時光》《飄洋過海來看你》同重新編曲錄音《斷點》。延續《Senses Inherited》氣質,而又多咗《Sweet Escape》呢類好有亮點R&B歌,冇SI咁統一,但係更多元
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

國語嗰part有d怪
點解唔分開兩隻碟出?

國語嗰part有d怪
點解唔分開兩隻碟出?
lorbat 發表於 2021-1-7 05:49

可能國語唔夠砌一隻碟?全部都係翻唱,當隻碟bonus聽好抵,而且從頭聽到尾整體都舒服既

貨真價實大碟,封面好靚,最鍾意《Sweet Escape》《重頭開始》《輕時光》《飄洋過海來看你》同重新編曲錄音 ...
elky 發表於 2021-1-7 05:47

其實係“重頭開始”定係“從頭開始”?
文案寫“重頭開始”

幾同意你鍾意嗰幾首
同埋 感情寄生族 當sidetrack聽都不錯
真係唔應該plug

其實係“重頭開始”定係“從頭開始”?
文案寫“重頭開始”

幾同意你鍾意嗰幾首
同埋 感 ...
tyli 發表於 2021-1-7 06:02

spotify, youtube music同kkbox都寫《從頭開始》,真係要等拎到實體碟先確認到。
同意《感情寄生族》當side track聽舒服好多,仲有《空手而來》《you》都係

Sweet Escape幾好聽,903應該會buy
I Love Hins
我估錯這個世界得到教訓

真係好驚喜!新碟曲風好多元化,某d新歌張軒嘅唱腔好新鮮,
難得唱左咁多年都可以俾到新鮮感,新歌要慢慢聽再評價,
祝新碟大賣!
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

咁多歌洗唔洗$200呢? 但係整體襟聽程度都唔及Senses, 風格都無Senses咁統一?
FIGHT for 陳柏宇

咁多歌洗唔洗$200呢? 但係整體襟聽程度都唔及Senses, 風格都無Senses咁統一?
~蛋撻~ 發表於 2021-1-7 07:46

多得嗰三首先行曲
我估錯這個世界得到教訓

最愛K爆既俏郎君,第二懷舊情人,其他一般般

瞓醒見到出咗17首歌真嚇親
估實體賣$228
Sweet escape好搶耳

希望早早出完PC bluray之後出21首歌賀21周年
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

愛軒

其實加加埋埋都係10隻歌大碟
不過多左啲bonus tracks

希望下plug sweet escape,然後就從頭開始
空手而來係好聽左

又會咁突然出左全新大碟
唔知實體係未今日都有

其實加加埋埋都係10隻歌大碟
不過多左啲bonus tracks

希望下plug sweet escape,然後就從頭開始
空手而來 ...
721AXA 發表於 2021-1-7 08:32

同意,想下plug 係《sweet escape》同《從頭開始》

又會咁突然出左全新大碟
唔知實體係未今日都有
gordon0807 發表於 2021-1-7 08:34

係呀,實體今日有

其實我估(定真?)隻碟上年都造好晒, 不過佢知上年個人形象麻麻所以tun一年
FIGHT for 陳柏宇

CD WAREHOUSE WEB SITE 標 $235
都幾貴啊

歌幾好聽,CD A前一半正d ,後一半有d d 悶
另外軒仔唱英文歌詞怪怪地
Harvard都不可教導

大霹靂係咪小克填 聽到好多宇宙/眾星/眾生

空手而來 感情寄生族 都換左新編曲

我覺得後半好聽好多 wo

飛圖唱片都可以復活,希望祖兒轉會飛圖、重新灌錄 第一次我想醉
舞來舞去 不日內開始錄音。

最鍾意《Sweet Escape》《俏郎君》《從頭開始》

不知不覺開始不斷loop起了「從頭開始」

出得都好突然

隻碟都幾悶下.......

基本上成隻碟廣東部分都好好聽
暫時最鍾意《大霹靂》《懷舊情人》《輕時光》《見或不見》同埋新編曲既《感情寄生族》

《空手而來》《感情寄生族》重新編曲后冇咁悶

Sweet Escape 無城有愛 懷舊情人 : 聽得出佢想搵新嘅聲 但vocal真係take得唔好聽 懷舊情人d假音聽到打冷震
空手而來 感情寄生族 You : 當年已經聽過,mix完都係唔好聽
俏郎君:做第一主打係明智決定,最搶耳同好聽
重頭開始:明明他已離開妳 姊妹作??兩首真係好似,但後者好聽好多
輕時光:已經唱過好多呢種K歌,無記憶點
大霹靂/見或不見:已經係成隻碟最好聽而有新鮮感嘅歌

可能上隻碟做得太好,呢隻完全比下去...
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

謙B又作歌俾軒仔

懷舊情人 好有新鮮感又好聽 幾驚喜
潛水。。。。

KKBOX新歌即時榜張敬軒贏到笑

比足成兩年你你整隻咁嘅嘢出嚟

kwanie 發表於 2021-1-7 10:31

如果係亞珈
就要六年先整到出來

《感情寄生族》 一變左side track 就好左好多

全碟最愛Team terence 嘅從頭開始

~蛋撻~ 發表於 2021-1-7 07:46

好似幾隻EP炒埋一碟

唔知幾時開始佢啲嘢真係好悶
已經唔關有冇實力/誠意嘅問題
DM多仔多到覆唔哂

好奇怪,上年擺明就雪,唔係唔會有廣告歌有演唱會都冇派台,但仲有必要咁大力錄咁多歌又一次過出咩?點搞掂左返大陸的事同埋合約,可以發力

好似話本身係2020年2月出

唔知幾時開始佢啲嘢真係好悶
已經唔關有冇實力/誠意嘅問題
mosesming 發表於 2021-1-7 10:55

佢都出道左20年,仲有新野比大家睇已經好好,你睇下今年個女金
我估錯這個世界得到教訓

佢都出道左20年,仲有新野比大家睇已經好好,你睇下今年個女金 ...
mrshadowll 發表於 7/1/2021 11:01
又唔好講到皇恩浩蕩咁
而家邊個係受眾邊個係消費者先

「黑膠唱片包裝,重量约1kg」
即刻有D卻步

好似幾隻EP炒埋一碟
森炎 發表於 2021-1-7 10:55

根本上就係,上隻碟抽起咗幾首慢歌,同埋個陣已經話錄左幾首快歌未出
拎返Vibes未用嘅外國demo,再拎埋洪卓立首舊歌,搞掂
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

佢都出道左20年,仲有新野比大家睇已經好好,你睇下今年個女金 ...
mrshadowll 發表於 2021-1-7 11:01

我係cm超過10年,軒D歌無論高質(缺、百年樹木)定低質(空手而來、YOU),某兩位會員都一定反,習慣吓,如果年尾去到頒獎禮見軒男金仲會反得更勁

好奇怪,上年擺明就雪,唔係唔會有廣告歌有演唱會都冇派台,但仲有必要咁大力錄咁多歌又一次過出咩?點搞掂 ...
森炎 發表於 2021-1-7 10:56

軒放棄左大陸市場啦,你想佢翻大陸?起碼要做Pakho第二先有機會

loop咗一轉,未有邊首特別鐘意,要聽多幾次先
cover真係好靚

由2006笑忘書開始到而家都係最愛張敬軒,可惜冇買CD好耐, 因為屋企已經冇機聽

好奇怪,上年擺明就雪,唔係唔會有廣告歌有演唱會都冇派台,但仲有必要咁大力錄咁多歌又一次過出咩?點搞掂 ...
森炎 發表於 2021-1-7 10:56

你睇返個Cover就知佢上年已經準備好啦
我個人認為係因為唔知個演唱會咩情況,所以所有野都暫時Hold起咗先
同埋連登個邊啲人話,Surprised Album係咁玩,係香港第一次有啲咁既野所以大家先覺得咁突兀