返回列表 發帖
sweet escape 同 無城 係有驚喜 有唔同效果唔係之前 you, make me proud 個d尷尬

係咪得我一個覺得已經plug 錯歌?
見或不見好聽好多下喎
已經狂loop 中
ricnature 發表於 2021-1-8 14:12

俏郎君又k又黃,ok喎
見或不見都可以一齊hit啦,電視晚晚播

YY 係IG鬧 俏郎君 個MV 張敬軒會唔會覺得好尷尬

感情寄生族入碟好似好聽咗
Week53
1. 陳宗澤 - 滴滴金 2. 陳蕾/岑寧兒 - 言之無物 3. 林家謙 - 記得 4. 雷同二友 - 讓時間變慢 5. 馮允謙 - Me and the Moon

wzx0825 發表於 2021-1-8 18:19

今次認同wyman,個MV睇到我好疑惑,我都好唔鍾意MV有聲對白打斷甚至疊住歌手唱歌,太喧賓奪主,但軒仔近年唔少MV都係咁
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

wzx0825 發表於 2021-1-8 18:19

唔會
因為件事似曾相識
當年青春常駐個mv已經俾wyman鬧過

果然《重頭開始》係Senses Inherited時期家謙寫俾軒仔,一次過有六七首demo,想快啲聽埋佢。
聽軒仔講好似 ...
elky 發表於 2021-1-7 23:14

嗰六七首demo應該包埋已經入咗Senses Inherited嘅潛水、形影不離、假以時日?加埋俾家謙自己攞返嚟唱嘅拼命無恙,啲demo都用得七七八八期待家謙寫多啲歌俾軒仔唱

嗰六七首demo應該包埋已經入咗Senses Inherited嘅潛水、形影不離、假以時日?加埋俾家謙自己攞返嚟唱嘅 ...
hlyyy 發表於 2021-1-8 21:21

係啊,senses inherited用咗三首,今次用一首,我都係而家先知原來《拼命無恙》係寫俾軒仔,想像一下都覺得軒仔唱會幾合適,想聽cover。咁即係應該仲有一兩首存貨剩?
我都好鍾意家謙寫俾軒仔既幾首歌,好有氣質,又不落俗套,不過sidetrack咗兩首有啲可惜

係啊,senses inherited用咗三首,今次用一首,我都係而家先知原來《拼命無恙》係寫俾軒仔,想像一下 ...
elky 發表於 2021-1-8 21:37

不過拼命無恙係謙B唱先有呢份詞,落左軒叔手上最後可能只會成為呢隻碟嘅一首side track
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

見或不見 越聽越有味道
個編曲好掂

俏郎君有2個錄音版本,2個MV
在這畢生不滅 無極的狀態

鍾意重頭開始同俏郎君
但經典嘅斷點同只是太愛你都係偏愛舊編曲

不過拼命無恙係謙B唱先有呢份詞,落左軒叔手上最後可能只會成為呢隻碟嘅一首side track ...
sampras625 發表於 2021-1-9 06:15

歌有歌命,《拼命無恙》份詞林夕無怠慢到

《俏郎君》唔睇MV齋聽,聽聽下又覺得好聽咗,做第一主打都合理,係最後一段副歌把聲mixing怪怪地咁

最鍾意sweet escape同無城有愛,upbeat同個風格夠in,
佢終於做返最適合佢既R&B。知道左sweet escape佢有份作同編,好開心,識作曲編曲既張敬軒返來了。
反而聽返後面既軒式情歌感覺平淡d
懷舊情人好有80-90年代初戀式情歌既感覺,特別個唱腔
Fans聽到會覺得好冧,不過對佢無感個d可能會覺得有d骨痺

《俏郎君》唔睇MV齋聽,聽聽下又覺得好聽咗,做第一主打都合理,係最後一段副歌把聲mixing怪怪地咁 ...
elky 發表於 2021-1-9 20:38

最後個chorus係邊個和音

最後個chorus係邊個和音
stephybest 發表於 2021-1-9 21:33

佢話好勁嗰個新人 Walter Kwan,who 我完全唔識欣賞
Walter Kwan 係走 Jacob Collier 嗰啲賣弄路線,但今次啲和音連嗰啲賣弄都發揮唔到
加上全碟和音 mixing 做得極差,唔知發生咩事

皇上同皇后ig live緊
成兩點有一萬人睇緊

見或不見 Intro 好高質
支持蕭邦

原來軒仔都知道《俏郎君》個mixing有問題,佢話係因為適用於歐美唱腔既mixing唔啱廣東歌?

回復 170# elky

有問題都照出?

Anyway 第2個version 好似歌同mv都會正d
在這畢生不滅 無極的狀態

回復  elky

有問題都照出?

Anyway 第2個version 好似歌同mv都會正d
losyes 發表於 2021-1-10 05:20

我都有呢個疑問,唔知第二個version會唔會有改善

有比較之下 鍾意無城有愛多過Sweet Escape
慢歌最喜Terence嗰首 希望呢兩首都會plug
其他慢歌Mac既編曲幫助好大 旋律雖然淡啲不過都叫好聽

我反而覺得誘惑的街 & 故事 佢唱得好好 可能因為我一直好麻麻佢唱到過晒火嗰種
呢兩首感情/力度都剛剛好
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

有比較之下 鍾意無城有愛多過Sweet Escape
慢歌最喜Terence嗰首 希望呢兩首都會plug
其他慢歌Mac ...
JasOh103 發表於 2021-1-10 13:13
無城有愛好聽到停唔到
我覺得大霹靂既軟b都唔錯
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

我都有呢個疑問,唔知第二個version會唔會有改善
elky 發表於 2021-1-10 05:35

佢琴日ig live嗰度有澄清到 最後尾mastering嗰part想好似啲歐美流行曲咁tune
不過擺落廣東流行曲好似唔係好適合
呢個都係聽咗audience嘅feedback之後先得出嚟嘅結論啫
佢有講之後未必會再用外國人做mixing engineer
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

《重頭開始》《輕時光》真心好聽過主打
love wins!

有無買左碟既人可以分享下個mastering engineer credit係邊個?想了解下到底邊個master隻碟搞到咁

edit: 搵到genius fans擺上去既credit係Reuben Cohen, 有無人可以confirm下

軒仔又英語會話萬用句型一突破

暫時最鍾意sweet escape同重頭開始
見或不見個曲好聽不過份詞好一般

又飄洋過海
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

有無買左碟既人可以分享下個mastering engineer credit係邊個?想了解下到底邊個master隻碟搞到咁 {:4_826: ...
mikan 發表於 2021-1-10 17:39

搞到咁的意思系咩?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

大家分清楚mixing同mastering嘅分別
mixing係決定啲樂器幾大聲,啲層次點鋪排
mastering只係最後階段將啲歌嘅聲統一同埋變得punchy啲(唔識點講)
呢隻碟mastering我覺得做得好好,係mixing出事

mastering只係最後階段將啲歌 ...
just11256 發表於 2021-1-11 17:27

係 軒仔係ig live有澄清係mixing 唔係mastering
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

mastering只係最後階段將啲歌 ...
just11256 發表於 2021-1-11 17:27

如果我同你講mixing其實都無乜大問題,衰在compress得太勁之外,反而係mastering出事無幫手「隱惡揚善」,你會覺得點
唔好講港樂,2020年d歐美作品d mastering都回哂塘,大把歌明明一聽就知mixing無乜問題,但mastering個步唔係用正常方法加大同壓縮個mix,搞到成首歌個成品尤如垃圾 例如ariana隻碟,當初以為leak低音質+加fans專登搞到咁既樣,結果一聽streaming都係咁

P.S. rb隻碟既single master同album master(e.g. first date, 百毒不侵)就已經係都叫聽得落同垃圾既分別,當然個mix都有問題啦

edit: 岩岩睇左hins個ig live,發現個compression係佢既decision,我個人接受到,亦明點解佢地要咁mix,不過亦預到香港樂迷一定會話最後個段個vocoder effect當係拆聲/刺耳,而我又估岩左

sweet escape同無城有愛真心正
慢歌堆歌個人覺得係林家謙個首最弱
後面堆翻唱搵mac chew重編係正嘅
唯一係唔知點解飄洋個腔口要模仿李宗盛...
聽住堆翻唱其實都諗, 如果當年佢上得成我是歌手, 究竟會搵咩歌翻唱
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

sweet escape同無城有愛真心正
慢歌堆歌個人覺得係林家謙個首最弱
後面堆翻唱搵mac chew重編係正嘅
唯一係 ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-11 18:12

我直頭覺得呢堆似佢當日會揀嚟唱嘅參賽歌

我直頭覺得呢堆似佢當日會揀嚟唱嘅參賽歌
Serendipity 發表於 2021-1-12 03:45

當年參賽應該係 magical teeter totter 無啦啦翻唱嗰啲啦,我記得有等、頭髮亂了

懷舊情人聽聽下覺得幾好
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

其實有冇人知見或不見個詞係咩意思

其實有冇人知見或不見個詞係咩意思
treee 發表於 2021-1-12 21:13

冇乜特別,咪疫情之下(或者移咗民)大家見唔到面都仲喺個心入面嗰啲老土嘢
份詞得一個主題,完全冇推進,仲係咁重複「面」韻

未消化晒。暫時可以講係無英皇味

回復 190# just11256

其實係3hk首廣告歌

冇乜特別,咪疫情之下(或者移咗民)大家見唔到面都仲喺個心入面嗰啲老土嘢
份詞得一個主題,完全冇 ...
just11256 發表於 2021-1-12 21:21

但係作為廣告歌就好稱職啦,chorus 簡單易記,歌詞有意思,疫境下同大家打打氣,仲tag 埋廣告商slogan

未消化晒。暫時可以講係無英皇味
schoe 發表於 2021-1-12 22:00

你呢個形容好得意,想問咩係英皇味呢?
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

死LA, 到現在都提唔起勁去聽呢隻碟

明明今個禮拜係宣傳期 咩聲氣都冇嘅
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

明明今個禮拜係宣傳期 咩聲氣都冇嘅
janice001 發表於 2021-1-14 20:01

係策略?

依家啲碟越出越大隻收藏有啲難度
stephybest 發表於 2021-1-8 12:45

唔係話史上最大嘅碟係cookies02年出道第2隻碟咩?

唔係話史上最大嘅碟係cookies02年出道第2隻碟咩?
kenneth 發表於 2021-1-16 11:39

02年小妹未出世 唔知

懷舊情人 唱得好差
錄歌質素定監制出事 ?
其他都冇咁明顯

打俾個 3 台 Fd
hold 線個時會播見或不見
勁爛聲
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你