返回列表 發帖
小道消息話逆時車站即將上榜
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

呢首真係好好聽 平時好少聽台灣歌手都會loop呢首

BAG'S A-SIDE 2021
WEEK 32

本週冠軍歌
Bluebirds - 蔡健雅

經歷過較為generic和bland的濕吻碟era
以 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-1 10:45

(大Like)
美雅粉認證GotCha

(大Like)
美雅粉認證GotCha
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-1 18:22

Yeah!!!因為期望太高 之前好耐冇一聽佢D新歌就咁impressed
今次真係好有驚喜
小道消息話逆時車站即將上榜
cymusic 發表於 2021-8-1 16:53

考慮下先
較為generic和bland
有愛係唔同 d
WZA111 發表於 2021-8-1 10:58

????
Tanya is back
放空 發表於 2021-8-1 10:55
呢首真係好好聽 平時好少聽台灣歌手都會loop呢首
Yan 發表於 2021-8-1 18:14

Talent!!

WEEK 32

本週冠軍歌

經歷過較為generic和bland的濕吻碟era
以 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-1 10:45

支持謙b
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持謙b
RVHOCPC 發表於 2021-8-5 12:15

太耐無上水
歌曲推薦嗰度講緊邊個
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

WEEK 33

本週冠軍歌
Honest - Gareth. T ft. Moon Tang

一把結他 兩把聲音
少許琴音的點綴 微風輕拂的寫意
編曲的氣氛掌控值得一讚 男女對唱的編排亦見新意
數句 until I give up 漸進漸退 從 Moon Tang 完美轉換至 Gareth. T
彷彿兩位走相反方向 互不相識的行人交會
巧合地 哼著同樣的調子 想著同樣的煩惱

歌詞講在生活中如何留住真我
而旋律及編曲盡量輕柔及簡潔 突出無添加的authenticity
配以 Moon Tang 懾人的聲音 叫人陶醉

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 03 05 01 29 Honest         Gareth. T ft. Moon Tang
02 06 06 02 23 開窗          王嘉儀
03 NE 01 03 20 係咁先啦        MC $oho & KidNey ft. Kayan9896
04 02 02 02 19 La La Hey Hey 歌      關勁松的Astrology
05 05 07 01 17 Ciao          RubberBand
06 04 05 01 15 深夜浪漫        張蔓姿
07 01 02 01 13 Bluebirds        蔡健雅
08 NE 01 08 11 夜未央         BEAT FRIDAY
09 10 08 01 10 宜蘭食雪糕       R.O.O.T
10 09 02 09 08 風的形狀        岑寧兒

OUT:
因愛之罪名 - 馮允謙
林中鳥 - 林欣彤

歌曲推薦
Turning Wheel - SPELLLING

You want to set out for the cities
Turning wheel, but I want to stay up on the hill

以為Ka Ho 會上榜,睇來係我自視過高

支持mean下Gin Lee三首新歌
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

開窗會有冠㗎可

No.3 rules!

Jay bb so sad :(
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

繼續支持謙b
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持 SOPHY

支持 SOPHY
chachacharlie 發表於 2021-8-8 21:45

喜歡+2
繼續支持謙b
RVHOCPC 發表於 2021-8-8 18:25

你個名有冇謙字
Jay bb so sad :(
JasOh103 發表於 2021-8-8 17:51

下星期上 How Many Times ok??
No.3 rules!
powerful 發表於 2021-8-8 14:04

Talent always wins!
開窗會有冠㗎可
WZA111 發表於 2021-8-8 12:57

毋須打開天窗
以為K Ho 會上榜,睇來係我自視過高

支持
on07111 發表於 2021-8-8 12:54

K Ho 就算好聽過以前都唔足以上榜

支持

你個榜仲未冠而上緊嘅歌,幾乎全部都起碼值一week冠,超塞

你個榜仲未冠而上緊嘅歌,幾乎全部都起碼值一week冠,超塞
powerful 發表於 2021-8-10 10:54

睇翻得五首未冠,入面有兩首一定冠,另外有一首仲考慮緊...
既然電台唔播,咁我就再髮力啲支持下

等你蔡女士連環塞車事件
會唔會第一個榜上宗教歌 XDDD
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

等你蔡女士連環塞車事件
會唔會第一個榜上宗教歌 XDDD
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 08:52

可以上 Breakdown!
呢首勁洗腦

可以上 Breakdown!
呢首勁洗腦
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 09:33

你睇下嗰邊(指)
助跑是常識吧

直覺你係咁先啦會冠先

WEEK 34

本週冠軍歌
La La Hey Hey 歌 - 關勁松的Astrology

承繼多年前AMK具解讀空間的作品風格
La La Hey Hey歌充斥著看似無謂的哼唱
忽然一句借喻「我們活在精神病院裡 院長充斥荒謬的真理」畫龍點睛
沒有明確表達 但背後用意不言而喻

關勁松與astrology合作 將distorted guitar 強勁鼓擊與bass融入樂章內
偶爾是炸裂天地的噪響 偶爾是容易入口的結他旋律線
整體帶點 mbv 的感覺 層次分明 音色選擇不冷門但on-point
將世界的紛擾 人們內心的掙扎 一一準確捕捉​

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 04 03 01 28 La La Hey Hey 歌      關勁松的Astrology
02 06 06 01 21 深夜浪漫        張蔓姿
03 NE 01 03 20 逐個逐個        Jan Curious
04 03 02 03 18 係咁先啦        MC $oho & KidNey ft. Kayan9896
05 08 02 05 17 夜未央         BEAT FRIDAY
06 NE 01 06 14 無名故事        Kendy Suen
07 05 08 01 13 Ciao          RubberBand
08 NE 01 08 11 不清醒都市       Merry Lamb Lamb
09 07 03 01 10 Bluebirds        蔡健雅
10 NE 01 10 07 而你我都知道一切回不去了 雞蛋蒸肉餅

OUT:
Honest - Gareth. T ft. Moon Tang
開窗 - 王嘉儀
宜蘭食雪糕 - R.O.O.T
風的形狀 - 岑寧兒

歌曲推薦
讓浪漫作主 - 蔡健雅

幸福美滿的一週
全因有網球、桌遊及蔡女士全新專輯陪伴!
#仍確信世界美好的

Out Yoyo 估到,但Sophy 呢首竟然冠唔到…

Out Yoyo 估到,但Sophy 呢首竟然冠唔到…
powerful 發表於 2021-8-15 11:35

近排好多新歌想冠

Sophy 三冠 failed

支持歌曲推薦

5分鐘就寫到首勁嘢出嚟

/

【專輯評論】《DEPART》​​ – 蔡健雅

自那天起,街上行人的面部表情都不見了,只剩下不安的雙目對望。無 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-19 10:12

在公司速讀左陣
其實呢隻碟除左人文關懷同本身既音樂性
佢俾我既關鍵詞仲有探索同澄明
你會睇到佢喺天使與魔鬼的對話同失語者
佢係想做一個型既形象
但呢個形象係叫好唔叫座
亦未必係佢心目中最舒服既自己
到濕吻係直情唔知想點
但到呢隻碟
你會見到佢既思路,樂器運用
係好清楚,我會用反璞歸真黎形容
未必係最好既一隻碟
但應該係佢做得最舒服既一隻碟

(你同我既Disc of the year 擂台躉?)

在公司速讀左陣
其實呢隻碟除左人文關懷同本身既音樂性
佢俾我既關鍵詞仲有探索同澄明
你會睇到佢喺 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-19 10:28
5分鐘就寫到首勁嘢出嚟
JasOh103 發表於 2021-8-15 20:46
支持歌曲推薦
on07111 發表於 2021-8-15 20:03

#teamtanya
Sophy 三冠 failed
WZA111 發表於 2021-8-15 11:46

已經好叻

WEEK 35

本週冠軍歌
混凝森林 - hirsk

恭喜香港音樂人 hirsk 憑《noista/gia 噪噪噪噪切》
奪得第32屆台灣金曲獎 演奏類最佳專輯製作人獎 !!
是次得獎絕對實至名歸
而我去年年尾更有幸為這張專輯撰寫聽後感 (而且寫得很滿意 XD)
一切記憶依然猶新 祝福這位音樂人未來的發展

01 NE 01 01 28 混凝森林        hirsk
02 01 04 01 20 La La Hey Hey 歌      關勁松的Astrology
03 10 02 03 19 而你我都知道一切回不去了 雞蛋蒸肉餅
04 04 03 03 17 係咁先啦        MC $oho & KidNey ft. Kayan9896
05 02 07 01 16 深夜浪漫        張蔓姿
06 05 03 05 15 夜未央         BEAT FRIDAY
07 03 02 03 14 逐個逐個        Jan Curious
08 06 02 06 12 無名故事        Kendy Suen
09 08 02 08 10 不清醒都市       Merry Lamb Lamb
10 NE 01 10 08 二人四足(Day Version)  iii

OUT:
Ciao - RubberBand

歌曲推薦
煙霧瀰漫 (軟嘴唇 Remix) - 蛋堡
過程 - 蛋堡
梅雨記 - 蛋堡
催眠詩 - 蛋堡

有什麼比看到自己最愛的台灣男音樂人得獎更高興的呢?
就算是蔡女士四封 也肯定比不上蛋堡首封歌王

收斂水是一張劃時代經典
月光是音樂性的完美展現
內部整修是轉型成功的示範
家常音樂是功力深厚的見證

四張經典之作
另加Winter Sweet及踩腳踏車兩張可愛小品
終於在金曲獎修成正果
恭喜你 杜振熙

讓浪漫作主
Om Tara
準備接力
我們的總和

恭喜 家常音樂!
Best part of the night!

恭喜 家常音樂!
Best part of the night!
WZA111 發表於 2021-8-22 14:42

喜歡堡兒
讓浪漫作主
Om Tara
準備接力
Wonders 發表於 2021-8-22 10:49

個榜好塞...

WEEK 36

本週冠軍歌
夜未央 - BEAT FRIDAY

去年與 Serrini 一連串的remix合作 已充分展現INK的諗頭
其所屬的BEAT FRIDAY今年再接再厲 接連推出廣東新歌
之前大部分作品皆過於簡單 直至夜未央才更見完整架構
不停重覆的loop 以至小心翼翼卻又充滿張力的演唱
皆讓歌曲散發獨特魅力 配以歌詞更有血有肉

誰渴望見光 誰拒絕虛妄
時間你別說謊
誰渴望見光 假若夜未央
犯的罪是淡忘

01 06 04 01 32 夜未央         BEAT FRIDAY
02 08 03 02 23 無名故事        Kendy Suen
03 NE 01 03 20 之所以我們都在歇斯   WHIZZ
04 02 05 01 18 La La Hey Hey 歌      關勁松的Astrology
05 07 03 03 17 逐個逐個        Jan Curious
06 NE 01 06 16 荊棘海         泳兒
07 04 04 03 14 係咁先啦        MC $oho & KidNey ft. Kayan9896
08 10 02 08 12 二人四足(Day Version)  iii
09 09 03 08 11 不清醒都市       Merry Lamb Lamb
10 NE 01 10 10 螢           鄭秀文

OUT:
混凝森林 - hirsk
而你我都知道一切回不去了 - 雞蛋蒸肉餅
深夜浪漫 - 張蔓姿

歌曲推薦
十四號登機門 - 艾怡良

下著雨的異國街頭
水點溢滿了窪地
掃掃沾透了的兩袖
哼著隨機播放的民謠曲
逐漸醇厚與身處的連結

掏空了靈魂與它交往
敵不過現實安放的休止符
在海岸另一端的我就這樣告別
浴缸的水回暖
我剛醒來

第十位
派咗咁我可以自plug Tanya了

支持10>1

where is 難道喜歡蔡XX

where is 難道喜歡蔡XX
weiquan 發表於 2021-9-2 22:01

支持10>1
on07111 發表於 2021-8-29 18:34

支持Sammi
第十位
派咗咁我可以自plug Tanya了
JasOh103 發表於 2021-8-29 18:26

Support Tanya!

WEEK 37

本週冠軍歌
係咁先啦 - MC $oho & KidNey ft. Kayan9896

歌曲音樂表現其實平平 好在生得逢時
活在2021年的香港 係咁先啦的意義大於一切
也是本年度少有趣味與深度兼備的人氣之作 值得表揚

走先喇 係咁先喇 下次再玩囉
再見喇 係咁先喇 下次見啦吓
走先喇 係咁先喇 下次再玩吖
再見喇 下次見啦 有下次嘅話

01 07 05 01 27 係咁先啦        MC $oho & KidNey ft. Kayan9896
02 NE 01 02 22 天堂100%         The Hertz
03 08 03 03 20 二人四足(Day Version)  iii
04 04 06 01 19 La La Hey Hey 歌      關勁松的Astrology
05 NE 01 05 16 浮沙          方皓玟
06 05 04 03 15 逐個逐個        Jan Curious
07 NE 01 07 14 每次你走的時分     my little airport
08 10 02 08 12 螢           鄭秀文
09 02 04 02 11 無名故事        Kendy Suen
10 03 02 03 10 之所以我們都在歇斯   WHIZZ

OUT:
夜未央 - BEAT FRIDAY
荊棘海 - 泳兒
不清醒都市 - Merry Lamb Lamb

歌曲推薦
失落沮喪歌 - my little airport
悲傷的採購 - my little airport

最近做了兩件事
一是看my little airport演唱會
二是看蠟筆小新的最新電影
不知為何 兩者明明南轅北轍 在我心中卻互相呼應

喜歡蠟筆小新每個角色的有血有肉
有缺點也有優點 是他也是你和我
喜歡漫畫和動畫的無厘頭生活日常
喜歡令人毛骨悚然的都市傳說系列
更喜歡電影中的有趣設定
探討的東西永遠比市面上大多數動畫電影深入

像那經典的《大人帝國的反擊》
老生常談的成長議題外 還從「懷舊」的角度作切入
不刻意渲染反派的邪惡 反而平常呈現兩種觀點的對比
又或是《光榮燒肉之路》對私利與情義兩難的刻畫
很難在其他動畫電影中找得到如此深刻的情節
最近上映的《春日部學院》 則滲入少許對教育制度的批判
同場的小朋友固然看得高興
數年前才經歷過公開試的我也有些得著
或許這就是蠟筆小新歷久常新的原因

回到mla 他們的音樂也有類似的特質
尤以早期作品最為明顯 聽似cutie但發人深省
這大概也是《抽煙》專輯深得我心的原因
以糖衣包裝沉重議題 其實不比直接批判容易呢

點解唔上jace :(

支持蠟筆小生

以為螢螢會得一週命

冠軍歌實至名歸
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

冠軍當然正,更亮眼係今round新上榜歌又係全部可以等冠quality

街燈安睡仲未上榜

讓街燈安睡仲未上榜
kel_kelvin 發表於 2021-9-5 12:47

She can keep it
冠軍當然正,更亮眼係今round新上榜歌又係全部可以等冠quality
powerful 發表於 2021-9-5 12:25

同意!三首都高質
本來會上埋AGA其中一首
冠軍歌實至名歸
cymusic 發表於 2021-9-5 11:56

開心
以為螢螢會得一週命
WZA111 發表於 2021-9-5 11:42

如果得一週 有人會打我
支持蠟筆小生
on07111 發表於 2021-9-5 11:27

喜歡生兒
點解唔上jace :(
josey 發表於 2021-9-5 11:15

下首繼續努力

如果得一週 有人會打我
bagfgfcde 發表於 2021-9-5 22:34

邊個咁惡

第八位好聽!

支持螢&讓世界艷羨

榜豬而家喜歡SABINA定係吸煙多啲

榜豬而家喜歡SABINA定係吸煙多啲
WZA111 發表於 2021-9-11 14:17

係 抽煙 呀嘛
抽煙 好多歌樂器都好豐富同得意,而且定調咗mla早期嘅音樂;SABINA之淚 就係音樂形式上多元化
視乎你鍾意 cutie 啲定成熟啲嘅 mla,我會鍾意抽煙多啲
另外抽煙真係首首都高質,而SABINA就有兩三首比較弱