返回列表 發帖

以數字"3"總結2020樂壇

一起細數今年樂壇同數字"3"有關的事件,當作一種回顧。

3首五台冠軍歌
隨著Chill Club 推介榜的誕生,今年算唔算係史上第一次出現五台冠呢?
2020共有3首五台冠軍歌:呼吸有害,格林童話,溝渠暢泳

3首雙週冠軍歌
雙週冠本來屬於罕見現象,今年卻出現3次:
漫長 (RTHK) 你幸福嗎? (TVB) 劫後餘生 (TVB)

Gin失格遊人 3 部曲
今年 Gin Lee 以失格遊人3部曲完美示範唱功: 幸福門,美男子與香煙, 開燈.熄燈

The Album 3 部曲完結篇
整個project 有30首歌,包括今年話題之作: 3生1吻

3鏡仔新人王
今年最佳新人一定係 盧瀚霆, 江熚生, 柳應廷 包辦,沒有其他。今年新人最hit就係他們。3位Mirror 成員同日派台,而且係連續3 Plugs 都係同一日派。

AGA 3冠首奪 903女金
AGA成為第一個憑3首唱作冠軍歌同時攞十大女金唱作金的偶像女歌手: Mad, See You Next Time, So Called Love Song
Credits: hehehaha

Kenny 3冠首奪 997 勁爆歌手
Kenny 今年係新城勁爆榜有3首冠軍歌:頭頂有交,乾爹,暫定

3 女生K歌 + 合唱版
2020至Hit 的女生慘情K歌有3首: 0分,別為我好,隔離
3位好似都係今年首次係kkbox 登上冠軍位置,而且都蟬聯好幾個星期。
另一個巧合係今年3位都先後推出過一首合唱版的歌:
別為我好(我未夠好版) - 許靖韻+林奕匡
隔離(Studio Live Duet) - 陳凱詠+林家謙
十分錯(合唱版)  - 曾若華+張天賦

3 位 Team Terence成員
來到年尾,林家謙有3首作品同期係903 榜上出現:我心中尚未崩壞的部分, 是但求其愛,時光倒流一句話

馮允謙 3部曲?
資料不詳,據說開始倒數,地球來的人, A New Day 係連續一個故事?

我以為你會加埋張敬軒首 3 嘅 5G 廣告歌

我以為你會加埋張敬軒首 3 嘅 5G 廣告歌
kwanie 發表於 2020-12-30 23:55

冇派台又冇係流行榜出現就不提了

請問大師有咩啟示?

想當年五週冠都係等閒事,更何況二週冠
不過點解Mirror嗰三個人名要簡體
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

數漏切酷愛903呢件大事

gin今年3首派台歌上到903: 敢 幸福門 美男子與香煙
幸福門係moov拎到3周冠軍
Gin 個名係3個英文字
李幸兒個名係3個中文字
Gin今年33歲
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

我以為193有solo
我估錯這個世界得到教訓

以為會有WW3

請問大師有咩啟示?
powerful 發表於 2020-12-31 00:15

3+3, 3-3 等於化

想當年五週冠都係等閒事,更何況二週冠
不過點解Mirror嗰三個人名要簡體 ...
PenguinMusic 發表於 2020-12-31 01:26

不太熟悉當年的樂壇,係指五台山的年代嗎?
謝謝提醒,已更正番。因為通常用英文名來稱呼Mirror 成員,尋晚上網找他們的中文名,冇留意那是簡體。

仲有洗衣王國130強勢加盟樂壇,並推出《喜歡洗衣 柒》大碟
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

不太熟悉當年的樂壇,係指五台山的年代嗎?
謝謝提醒,已更正番。因為通常用英文名來稱呼Mirror 成員,尋 ...
xteve 發表於 2020-12-31 09:04
應該都係八九十年代嘅事
利申:00後
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

觀察力好強

觀察力好強
kenneth 發表於 2020-12-31 10:50

多謝你支持啊。。我第一年寫回顧

3年後係2023年

千千台慶/東華live都係唱3首歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

千千台慶/東華live都係唱3首歌
JasOh103 發表於 2020-12-31 15:40

而且今年“華星3寶”都有推出新歌:再見童夢零,現在是最後的意願,是但求其愛
不過連楊千嬅都被tag, 容祖兒點算?

而且今年“華星3寶”都有推出新歌:再見童夢零,現在是最後的意願,是但求其愛
不過連楊千嬅都被tag, 容 ...
xteve 發表於 2020-12-31 15:45

祖祖今年第一次作曲作咗3粒音
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

祖兒不再3字頭
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

祖祖今年第一次作曲作咗3粒音
JasOh103 發表於 2020-12-31 15:58

花了他?

祖祖好叻,祖祖係Howie嘅Muse
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

應該都係八九十年代嘅事
利申:00後
PenguinMusic 發表於 2020-12-31 10:21

可能當時都冇五個台的排行榜掛?

菊梓喬終於出第3張個人大碟,而且很肯定將會第3次蟬聯TVB最受歡迎女歌手。
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 19# JasOh103

天然呆好似都有落Credit美祖作曲。
舞來舞去 不日內開始錄音。

btw 我覺得樓主你寫得幾好,可以投稿去香港01新假期東方新地嗰堆媒體了
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

回復 1# xteve

漏左寫 Jer 的物語 3 部曲

一起細數今年樂壇同數字"3"有關的事件,當作一種回顧。

3首五台冠軍歌
隨著Chill Club 推介榜的誕生,今年 ...
xteve 發表於 2020-12-30 23:43

謝安琪3次奪女銅?

頭頭有交
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here