返回列表 發帖

[Dec/22/2020] Everything is You - Supper Moment (CD)

歌手:Supper Moment
唱片名稱:Everything Is You
唱片封面:

推出日期:2020/12/22
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. U
02. CCXXXV
03. 終於不回來
04. 親愛的我們
05. YOU
06. 波板糖
07. 精靈
08. Yes I Do
09. Here I Come
10. 同眠
11. L.I.F.E.
12. 祈
13. 用呼吸栽種最艷美的花

附加資料:
Supper Moment 新碟《Everything Is You》共收錄 13 首歌曲。這是一張從愛與恨孕育出來的專輯。歌曲有的是感恩;有的是寂寞;有的是不甘。由概念構思、音樂創作、編曲、錄音、混音到 MV 的拍攝和新碟網上音樂會的籌備,花了差不多一年時間孵化出這張多角度的音樂作品。
音樂班底新合作   好友合唱團現驚喜
新專輯除了繼續和阿 Bert 合作監制、Matthew Sim 負責混音外,製作班底亦加入了 Greytone 的 J1M3 (Fabel 成員 Jimmy Fung)、Nick Wong 黃兆銘和色士風手 Timothy Sun 參與部份編曲和管弦樂編寫演奏,為專輯注入新元素。Supper Moment 亦找來六位音樂圈中好友組成合唱團,負責部份歌曲的合音。分別是歌唱老師 Benny King、和音 Coey Young、樂隊觸執毛主音 Jan Curious、Joyce 鄭欣宜、 Lo/o (Fabel 成員盧祝君) 及唱作歌手吳林峰

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

支持

支持Supper
我估錯這個世界得到教訓

G持Supper Moment
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

G持,賣大包!
舞來舞去 不日內開始錄音。

一蒲頭就整好成隻碟
仲一年兩碟

聽咗一次live
應該差過dal segno好多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 18 冠軍歌:陳慧敏 - 拯救我自己

不了 聽nowhere boys好過

好嘔心,潛水一年半再出黎繼續消費青春

聽咗一次live
應該差過dal segno好多
JayantL 發表於 19/12/2020 22:40
dal segno 都叫做有氣勢做得
呢次真係唔知佢哋想SELL 啲乜

dal segno 都叫做有氣勢做得
呢次真係唔知佢哋想SELL 啲乜
kwanie 發表於 2020-12-19 23:57

sell 大愛,扮coldplay 玩性知性情形band ,
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

藍sup不了

不了 番大陸出碟啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

聽咗啲歌先決定買唔買
不過其實唔知SM做咗乜會被人話藍?

Bye,當青春已無多 問如何能再浪費。

聽咗啲歌先決定買唔買
不過其實唔知SM做咗乜會被人話藍?
Serendipity 發表於 2020-12-20 18:23

好似只係因為冇發聲

好似只係因為冇發聲
angelcheng0203 發表於 2020-12-20 19:47

僅此而已?
呢個年代,真係無辦法滿足所有人。

我未聽過佢呢隻碟其他歌,不過第一主打編曲唔錯,旋律就一般般。

支持?
唔好啦
利申:唔係鏡粉

俾人吹完風向係咁嫁啦 好老實SM上大陸起碼都唱左8-9年

而家不了個班都係因為發聲問題姐,先唔講隻碟點樣

而家d人一睇到佢地就政治上身 不了不了不了

鬼唔係睇完黃卓鵬段19文跟住又俾人帶風向

原來一定要表 先可以繼續做音樂

唔怪得而家個風氣要咁樣為左討好某d人既口味去寫個d方向既歌

表態 sunny唔係無表過 佢地又唔係pakho咁大大聲中國人咁

我都唔明SM得罪大家乜嘢

yuu yuu yuu
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

回復 20# kelvinho726

唔表態咪唔支持 咁都唔得?

回復  kelvinho726

唔表態咪唔支持 咁都唔得?
henhenhen 發表於 2020-12-20 23:31

無話唔得0.0 你咪唔好支持0.0

濕趴台灣代理好似簽左俾JVR Music 係咪真係想過台灣發展 呢張碟都出奇地多國語歌

濕趴台灣代理好似簽左俾JVR Music 係咪真係想過台灣發展 呢張碟都出奇地多國語歌 ...
小伙子. 發表於 2020-12-21 21:52

係,國語板已經由JVR YouTube Channel 發佈,不過班人都係睇唔到嫁啦
繼續人民幣 繼續屈人奶共

係,國語板已經由JVR YouTube Channel 發佈,不過班人都係睇唔到嫁啦
繼續人民幣 繼續屈人奶共 ...
kelvinho726 發表於 2020-12-21 22:06

明明訪問專登提 文明是一種靈魂裡的蠻荒 係黃俊郎填
但又唔入碟
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

國語版Tracklist:
1. 文明是一種靈魂裡的蠻荒
2. 祈
3. L.I.F.E.
4. 失眠
5. Here I Come (國)
6. Yes I Do (國)
7. 精靈
8. 肩膀
9. You
10. 親愛的我們
11. 從此不回來
12. CCXXXV
13. U

台灣KKBOX同QQ音樂有哂兩個版, 但香港KKBOX得粵語版

國語版Tracklist:
1. 文明是一種靈魂裡的蠻荒
2. 祈
3. L.I.F.E.
4. 失眠
5. Here I Come (國)
6. Yes I Do ...
阻住 發表於 2020-12-22 00:13

呢個track list就咁睇都好似有D野

即係咁,有好歌,表唔表態其實無所謂,Eason Terrence 唔表態,d歌照hit,所以其實主要原因都係今次d歌唔x掂

終於不回來 同眠 yes i do好正

Yes I Do同波板糖最愛

回復 27# 阻住

Apple music都有兩個版本..
舞來舞去 不日內開始錄音。

坦白講係做得唔差嘅, 甚至比 Limerence 都好
但聽落無乜感覺, (其實都係比 Limerence 好)

Yes I Do 歌詞根本同TVB張美賢填個堆歌一樣

道謝仍愧欠很多
你是我每首歌
但願銀髮那天相約到天荒
時間如梭
相處從來並沒特別秘方

若未來看這一生
慶幸有這花火
感恩能有你的應允才不枉
這份愛 彌貴如初
相愛從來平平淡淡裡覓答案

唔明點解一雞兩味又唔做到盡
而家粵語版有3首國語歌,國語版又有2首廣東歌,成件事好唔湯唔水
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

國語碟全部俾杰威爾音樂發行
差唔多每首都有2個板 ,會係台灣個邊出

我唔係好明,乜佢哋真係覺得以sunny嘅國語,可以喺台灣成功。。。?

我唔係好明,乜佢哋真係覺得以sunny嘅國語,可以喺台灣成功。。。?
just11256 發表於 2020-12-22 21:51

唔得都一樣可以練既,實可以練到好

好難得的真大碟,概念相當完整,買左香港版同台灣版各一實體。覺得比limerence好聽,limerence除左派台歌其他都唔掂。

Yes I Do 歌詞根本同TVB張美賢填個堆歌一樣

道謝仍愧欠很多
你是我每首歌
但願銀髮那天相約到天荒
時間如 ...
ifeinano 發表於 2020-12-22 16:44

呢句好慘,雖然係真

以前真係好鍾意佢地,依家個心硬係唔舒服

以前真係好鍾意佢地,依家個心硬係唔舒服
JoeyWong 發表於 2020-12-23 11:41

其實我覺得係大部分既人心態轉變左 想聽d自己想聽既 唔岩自己心意可能就話人變
老實講 佢地無完盡之後 一直都少左好多熱血歌 係玩幸福之歌 個種既大愛

我唔明反佢個班人點解話佢地賣大愛 變既係聽眾 我從佢地做歌既風格覺得佢地無變

或者好多風向樂迷都只係因為佢地熱血先鍾意,一唔唱個類就歸佢地縮同藍

對比起周柏豪 ,我覺得supper好慘姐

其實我覺得係大部分既人心態轉變左 想聽d自己想聽既 唔岩自己心意可能就話人變
老實講 佢地無完盡之 ...
kelvinho726 發表於 2020-12-23 12:25

其實我都不舒服,某程度上都真的給好多好多的負評,同上年完全潛水而影響了,但如果以歌論歌,確實他們這隻碟長大了很多很多,覺得他們確實可以走得更遠,真心,去台灣闖一闖啦,未必不work。同埋其實,很多很多的樂迷,喜歡supper,未必是真的因為歌曲,因為他們愈來愈走向技術型,其實喜歡supper,是從他們身上看過奇蹟,是他們的態度,如果要聽好入耳的歌,我不如去聽Dear jane,為何要聽supper,所以我明白大家離棄他們的原因,或者這個是對他們的一個考驗,但我確實覺得他們可以繼續走下去

kelvinho726 發表於 2020-12-23 12:25

有時會諗,其實佢哋點樣令周柏豪講嗰啲嘢?就算佢係藍都知道唔應該咁講㗎
5千萬?一億?
不過講真,收錢賣M巾廣告都得,有咩唔得

Supper 係慘過千嬅,連聲明都冇出過都俾人狙擊。
就當係考驗啦,有能力應該可以去台灣闖吓,聽903新碟發佈啲新歌感覺都可以。

有時會諗,其實佢哋點樣令周柏豪講嗰啲嘢?就算佢係藍都知道唔應該咁講㗎
5千萬?一億?
不過講真,收錢 ...
JoeyWong 發表於 2020-12-23 14:49

驚被封殺啩,事業玩完都好有壓力,或者星夢施壓。不過風氣如果要歸邊,可能仲陸續有來

好難得的真大碟,概念相當完整,買左香港版同台灣版各一實體。覺得比limerence好聽,limerence除左派台歌其 ...
teennum1 發表於 2020-12-23 01:59

即係其實新碟有兩個版?但市面實體係咪得一個版?

試聽左幾首,真係好正隻碟,特別喜歡同眠,會買實體碟支持

即係其實新碟有兩個版?但市面實體係咪得一個版?
Serendipity 發表於 2020-12-23 18:14

我咪講左咯,香港版同台灣版,係香港就只買得到香港版啦。兩版曲目不同。