返回列表 發帖
Jeng
希望下年出10首歌
在這畢生不滅 無極的狀態

一早諗住一出碟就仆去課金
但個cover實在嚇親我

呢張做cover得唔得 ...
ka_sakura 發表於 2020-12-17 15:18

自己print出黎攝入去

JF終於開online concert

想知隻碟有幾多成authentic Jay Fung

講migration講diaspora講得咁入肉 呢個真係Jay Fung嚟咩 ...
HOTMAN 發表於 2020-12-20 02:17

阿檸係”creative director”

https://www.instagram.com/p/CJBJY38BS-Z/?igshid=17xc28ophrjnv

今年接下嘅其中一份工作就係幫Jay Fung做album嘅creative,眨吓眼就一年。對於Jay,工作上我地見過好幾次,係點頭之交,即係應該連Hello都冇講過,所以唔係唔熟,可以話係唔識。既然接得哩份工作,第一部就係認識,可以將Jay邊樣嘢放大,於是我做咗啲資料蒐集。

Jay Fung音樂做得好,就人所共知,至於其他?跑下步,打籃球,食下tea,著衫斯文靚靚咁,好陽光嘅一個人,但好陽光又唔算係一個容易放大嘅image,跑步亦未至於跑到有名次,係「跑下啦」嗰種,籃球都係,當我想有啲底先去接觸哩個人嘅時候,反而冇乜方向,一般人會有好鮮明嘅形象,有人好new age;有人好old school;有人好療癒;有人好話題,Jay係邊種呢?

到我真正認識Jay,大家有好多事都有啲相似,我諗個個男人去到三十哩啲年紀諗嘢都會有啲相似,有好多嘢要考慮時都唔再係剩係得自己,家庭、工作、愛人,都有好多要兼顧,That’s just life。Jay係點呢?好愛屋企人,好多謝一路陪實自己女朋友,工作上遇到冇信心嘅事,會寫晒喺表情,相信嘅事就會好興奮地去實行,做訪問時因為中文唔算太流利,會練習好多好多次,但創作音樂時多嘢講到好似小朋友,Jay係我見過最誠實地面對生活嘅人,如果呢一個就係形象呢?

「誠實」可唔可以係一個形象?好似唔太算,係咪唔太興?好似興都要有其他說法去包?但可唔可以唔包?唔興可唔可以令佢興?我諗已經有好多人好容易有一個hashtag,但人又唔係為一個hashtag而活,創作來自生活,有生活先有創作,與其去設計建立,不如攞返Jay最獨特嘅一面出嚟。

上回專輯《Detour》去完旅行,今次返到屋企,生活繼續、工作繼續、日常繼續,但旅程都要繼續。冇旅行都要有旅程,從來都唔因為地點而限制,仔細地去生活,去感受每一日有咩唔同,有咩微小嘅幸福。碟名《Awaken》唔只係Jay嘅awaken,亦係我哋嘅覺醒,我哋冇辦法預計到世界嘅下一步,但假如要完結,我哋想做緊啲咩?係邊一個城市?身邊係咩人?愛住邊一個人?或者我哋唔需要刻意建立形象,唔需要一個hashtag,唔需要峰迴路轉嘅劇情,人生本來就充滿故事。可以形容到Jay Fung嘅詞彙只有「馮允謙」。

Dancing In The Rain 好聽到癡線
小康 都好正
中意呢兩首多過d plug songsss  ...
jasonng 發表於 2020-12-23 21:05

2首side tracks都越聽越好聽

Ansonbean charm 好多既又
henhenhen 發表於 2020-12-29 19:08

吓唔係掛
Jay Fung好J好多喎

JF 最近2個live都好正, miss左嘅朋友仔記住睇返

點解唔派多首
jasonng 發表於 2021-3-16 12:21

Dancing in the rain Eng version
上吓豁達都好