返回列表 發帖
聽完想吹Jayfung

聽完想吹奏Jayfung
hehehaha 發表於 2020-12-18 18:16

再吹
又再燒
又再吹
DM多仔多到覆唔哂

好多人排隊輪住吹Jayfung已買

回復  eggsteven

簡約版;其實係 hea 到不能再 hea
    或者係用 Budget 做歌冇 Budget 做包裝呢
   ...
FY5856 發表於 2020-12-18 18:07

有budget 做歌最重要,包裝係其次

回復 54# rainbowycc

認同,寧願有得出歌同出碟,包裝可以 hea
    相比啲難收藏包裝,有時 hea 到不能再 hea 既包裝都有好處,起碼易收藏
    回想吓啲大大盒包裝、飾仔、梯形、長方形、半個電腦 mon 咁大既正方形、曲奇餅罐等等

回復  rainbowycc

認同,寧願有得出歌同出碟,包裝可以 hea
    相比啲難收藏包裝,有時 hea 到不能 ...
FY5856 發表於 2020-12-18 19:55

簡單包裝證明想大家focus返JayFung既音樂度!

你越吹越大啦!

簡單CD盒包裝其實幾好, 但係喺IG見隻碟其他相明明好型好科幻, 點解揀張咁趕客

你越吹越大啦!
kenneth 發表於 2020-12-18 22:19

Jayfung唔洗吹本身都大㗎啦!

啲音樂

JF終於開online concert
在這畢生不滅 無極的狀態

Days, They’ve Gone Too Soon係小康英文版
果然兩首都係一雞兩味
sampras625 發表於 2020-12-18 00:21

但英文版好聽D

如果呢隻碟出第二版送多d jay圖

Dancing In The Rain & 小康 巧巧聽

好出奇點解jf唔多人聽
佢做d歌都幾主流下
有k歌,有r&b,質數唔錯
有樣,Christian,又埋LGBTQ堆
究竟爭d乜?

兩首英文歌都好正!
舞來舞去 不日內開始錄音。

暫時最愛A new day同dancing in the rain
地球來的人越聽越好聽

https://www.instagram.com/p/CI_B ... ce=ig_web_copy_link
私心改左個封面 個人覺得好睇左十倍
(都係個句 環亞應覺想jay 再多D人識? 記得佢個樣⋯)

BTW 買左睇左入面D相 其實唔算LOW BUDGET 唔好比大頭MK封面嚇親
(PLZ SUPPORT JAY FUNG)
個人覺得CD盒唔係問題
但係一隻碟有無心機做packaging 實睇得出 而呢隻其實係有
特別係CD盒底面張透明貼紙 我覺得係有心既

而入面既相其實幾靚同岩theme  都貫切到awaken既概念
有一種現代人被冷凍左幾千年去左未來既感覺
未日降臨 努力逃離 想搵新世界
但原來有好多野活在當下 只要有人既情感 係咩地方咩狀況下 都已經可能係最好
(可能我自己FF諗多左 lol)

想知隻碟有幾多成authentic Jay Fung

講migration講diaspora講得咁入肉 呢個真係Jay Fung嚟咩
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好出奇點解jf唔多人聽
佢做d歌都幾主流下
究竟爭d乜 ...
lorbat 發表於 2020-12-19 22:01

我覺得Jay廣東歌唱法有d怪,唱英文歌比廣東歌好聽太多

聽番地球來的人覺得 key set 低左
冇判錯應該係 D (其實男人黎講都頂
可以試 E flat
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

想知隻碟有幾多成authentic Jay Fung

講migration講diaspora講得咁入肉 呢個真係Jay Fung嚟咩 ...
HOTMAN 發表於 2020-12-20 02:17

阿檸係”creative director”

BTW 買左睇 ...
俊仔 發表於 2020-12-20 01:23

我都覺得係呢個原因所以擺大頭相做封面,佢喺聽眾群存在感太低,903今年播咁多但連最男15強都冇就知問題所在了

好出奇點解jf唔多人聽
佢做d歌都幾主流下
究竟爭d乜 ...

我覺得係差在佢唔夠「市井」,而家啲觀眾鍾意歌星冇乜距離感,而Jay Fung感覺太middle class

原來過得很快樂都喺膠盒包裝

阿mark 發表於 2020-12-20 15:25

A music臨別「厚禮」   
其實Kelly 02年飛天舞會都係膠盒包裝,但通常都係公司慳錢先咁hea

好出奇點解jf唔多人聽
佢做d歌都幾主流下
究竟爭d乜 ...

或者部分是個人性格,情況同Phil相似,其實唔需要成日正能量,睇佢ig post嘅正面中產感覺,但一聽返地球來的人的歌詞,係唔sync唔一致,少少減低咗真誠和同路感。

Jay groove好,但一唱平實淡旋律歌時,需要真誠歌聲同咬廣東話字時,顯露咗少少缺點。而且有段時間香港人較崇洋,雖然現在仍留有痕跡,但變得較subtle,現時佢較多歌感覺硬喺加句英文,然後"woow~"升key,喺會容易吸睛easy listening覺得好聽,但對我嚟講,有少少做多咗,少少唔舒服。。

其實Kelly 02年飛天舞會都係膠盒包裝,但通常都係公司慳錢先咁hea ...
Serendipity 發表於 2020-12-20 15:35

其實膠盒包裝先最適合收藏,但俾人感覺就是hea

BTW 買左睇 ...
俊仔 發表於 2020-12-20 01:23

睇咗實物
見到封面同封底d字係印落pvc度
即刻覺得好睇咗
同埋內頁d相真心靚

阿mark 發表於 2020-12-20 15:25

個cover仲好鬼精彩
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

阿mark 發表於 2020-12-20 15:57

冇辦法,尤其係現今數碼年代,如果要消費者俾多30-40蚊買實體唔買數碼版,實體包裝變得更加重要。

CD膠盒包裝其實唔係問題
但封套啲色彩配搭膠化咗件事
DM多仔多到覆唔哂

應該係無budget到咁
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

https://www.instagram.com/p/CJBJY38BS-Z/?igshid=17xc28ophrjnv

今年接下嘅其中一份工作就係幫Jay Fung做album嘅creative,眨吓眼就一年。對於Jay,工作上我地見過好幾次,係點頭之交,即係應該連Hello都冇講過,所以唔係唔熟,可以話係唔識。既然接得哩份工作,第一部就係認識,可以將Jay邊樣嘢放大,於是我做咗啲資料蒐集。

Jay Fung音樂做得好,就人所共知,至於其他?跑下步,打籃球,食下tea,著衫斯文靚靚咁,好陽光嘅一個人,但好陽光又唔算係一個容易放大嘅image,跑步亦未至於跑到有名次,係「跑下啦」嗰種,籃球都係,當我想有啲底先去接觸哩個人嘅時候,反而冇乜方向,一般人會有好鮮明嘅形象,有人好new age;有人好old school;有人好療癒;有人好話題,Jay係邊種呢?

到我真正認識Jay,大家有好多事都有啲相似,我諗個個男人去到三十哩啲年紀諗嘢都會有啲相似,有好多嘢要考慮時都唔再係剩係得自己,家庭、工作、愛人,都有好多要兼顧,That’s just life。Jay係點呢?好愛屋企人,好多謝一路陪實自己女朋友,工作上遇到冇信心嘅事,會寫晒喺表情,相信嘅事就會好興奮地去實行,做訪問時因為中文唔算太流利,會練習好多好多次,但創作音樂時多嘢講到好似小朋友,Jay係我見過最誠實地面對生活嘅人,如果呢一個就係形象呢?

「誠實」可唔可以係一個形象?好似唔太算,係咪唔太興?好似興都要有其他說法去包?但可唔可以唔包?唔興可唔可以令佢興?我諗已經有好多人好容易有一個hashtag,但人又唔係為一個hashtag而活,創作來自生活,有生活先有創作,與其去設計建立,不如攞返Jay最獨特嘅一面出嚟。

上回專輯《Detour》去完旅行,今次返到屋企,生活繼續、工作繼續、日常繼續,但旅程都要繼續。冇旅行都要有旅程,從來都唔因為地點而限制,仔細地去生活,去感受每一日有咩唔同,有咩微小嘅幸福。碟名《Awaken》唔只係Jay嘅awaken,亦係我哋嘅覺醒,我哋冇辦法預計到世界嘅下一步,但假如要完結,我哋想做緊啲咩?係邊一個城市?身邊係咩人?愛住邊一個人?或者我哋唔需要刻意建立形象,唔需要一個hashtag,唔需要峰迴路轉嘅劇情,人生本來就充滿故事。可以形容到Jay Fung嘅詞彙只有「馮允謙」。

CD膠盒包裝其實唔係問題
但封套啲色彩配搭膠化咗件事
mosesming 發表於 2020-12-21 00:29

Youngqueenz個包裝都CD膠盒
正到喊

其實Kelly 02年飛天舞會都係膠盒包裝,但通常都係公司慳錢先咁hea ...
Serendipity 發表於 2020-12-20 15:35

仲有Kellylicious , 飛天舞會 都話有個3D封面幾靚

阿mark 發表於 2020-12-20 15:57

Agreed, 有心買嚟聽嘅, 真係有膠盒嘅packaging先最好. 上Detour就正

有個紙皮圈攝隻碟入去個啲所為deluxe packaging真係有時新買返嚟隻碟已經花

仲有Kellylicious , 飛天舞會 都話有個3D封面幾靚

Agreed, 有心買嚟聽嘅, 真係有膠盒嘅packaging先 ...
30rock 發表於 2020-12-21 08:42

係喎竟然唔記得Kellylicious! 但呢隻啲相好靚,所以唔太介懷CD膠盒包裝,飛天舞會相都冇張真係堅hea
我都係最憎紙套攝CD嘅包裝,唔知啲唱片公司諗乜,擺返個CD膠盒底都唔係好難啩。就算Juno賣580都係紙套攝CD,Gin Lee隻碟又係咁

JF終於開online concert
losyes 發表於 2020-12-19 03:00

【叱咤樂壇 X Jay Fung <Awaken> 新碟發佈會】
日期:12月21日
時間:晚上9時
平台:叱咤樂壇

覺得包裝上膠盒完全唔係問題,package冇其他sidetrack嘢lun住簡簡單單仲好
入面啲相仲好靚好match個theme,大頭cover亦冇問題不知幾靚仔,只係覺得cover art同個配色太膠

撇除cover desgin,都係好喜歡隻碟,首首都好聽,希望大家都會買
其實以前唔太喜佢個真ABC唱腔,呢一兩年先識欣賞希望JF頂住繼續上,不過唔知下年係咪會轉捧寰亞其他人(希望谷下陽兒(雖然唔知佢自己想唔想被谷))
期待今晚個album launch party

https://fb.watch/2wqXVjgnth/
Days, They've Gone Too Soon 真係好鬼感動
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

啱啱買左
十卜好音樂
真係好平
不過個封面同包裝真係唔掂

Jayfung 覺得自己樣子係賣點嗎

鍾意Awaken多過Detour, 始終都係最鍾意Jay唱歐美風既歌多D

好出奇點解jf唔多人聽
佢做d歌都幾主流下
究竟爭d乜 ...

有時唔紅冇觀眾緣冇運唔需要原因, 佢個樣算OK唔差但又未去到叫靚仔,同埋個樣太"成熟"唔係香港後生女會鍾意既類型, 佢性格又太乖太穩重唔係時下年青人可以relate到個type, 佢地更加鍾意D有所謂"自我性格"既, Jay又太低調唔識自我炒作冇緋聞冇同人不和傳聞冇負面新聞, 完全冇任何新聞價值,  一般大眾路人唔會想討論佢,Jay既歌路亦唔係香港人最鍾意o個種, 佢太少唱慘情K歌, 而偏偏呢種係香港人最鍾意既, 其實佢到而家為止最hit既仍然係"我好想你", 同埋我成日覺得佢唔夠自信, 係鏡頭前經常俾人感覺到有D緊張唔夠放鬆, 表演時冇o個種"唯我獨尊"既舞台魅力, 但其實佢明明比好多人更有實力同才華, 不過佢而家可以繼續出歌出碟我已經好滿足啦

買咗實體碟,主要想支持下

有時唔紅冇觀眾緣冇運唔需要原因, 佢個樣算OK唔差但又未去到叫靚仔,同埋個樣太"成熟"唔係香港後生女會鍾 ...
June21 發表於 2020-12-22 19:28

同意佢性格同香港人太唔似,所以係無乜觀眾緣

回復 94# JoeyWong

不過我就係鍾意佢性格唔似而家香港人, 冇o甘多俗氣, 有係小城鎮成長o個種簡單純真

回復  JoeyWong

不過我就係鍾意佢性格唔似而家香港人, 冇o甘多俗氣, 有係小城鎮成長o個種簡單純真{:5_132 ...
June21 發表於 2020-12-23 07:07

係嘅,不過有啲溝通唔到囉
好似外國返嚟啲朋友嘅朋友,hi 你幾得意喎,哈哈哈,bye ~ 咁囉
利申鍾意佢

有時唔紅冇觀眾緣冇運唔需要原因, 佢個樣算OK唔差但又未去到叫靚仔,同埋個樣太"成熟"唔係香港後生女會鍾 ...
June21 發表於 2020-12-22 19:28

所以認為佢去一次造星比大眾了解下,自己又突破到comfort zone,以佢才能同外在條件一定賺到人氣

Dancing In The Rain 好聽到癡線
小康 都好正
中意呢兩首多過d plug songsss

Dancing In The Rain 好聽到癡線
小康 都好正
中意呢兩首多過d plug songsss  ...
jasonng 發表於 2020-12-23 21:05

2首side tracks都越聽越好聽

jay fung真係無fans
出碟都係得2頁討論咁大把