返回列表 發帖

[Dec/18/2020] Awaken - 馮允謙 (CD)

歌手:馮允謙
唱片名稱:Awaken
唱片封面:

推出日期:2020/12/18
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 開始倒數
02. 地球來的人
03. A New Day
04. 遠在眼前
05. Dancing In The Rain
06. 小康
07. Dancing In The Rain  (Eng.)
08. Days, They’ve Gone Too Soon (Eng.)

附加資料:
四台冠軍 "開始倒數"、"地球來的人"
Road trip必備 "A New Day"
溫暖戀歌 "遠在眼前"

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Jay 真係好慘
明明好正,上埋叱咤台都幫唔到佢人氣
lemontea1069 發表於 2021-3-19 18:43

英皇時期都谷唔到,環亞更加唔得

Jay 真係好慘
lemontea1069 發表於 2021-3-19 18:43

Cm吹奏都冇用。。。
陳蕾冚家死

Jay 真係好慘
【This is MC】澳門見

佢孖生兄弟有
kenneth 發表於 2021-1-1 16:30

好似係有一個哥哥Ron(非孖生)同一個hehe(allegedly)孖生弟弟馮重謙Tim. Tim係做市場推廣, 係KOL, 可能真係入屋過Jay

點解唔派多首
jasonng 發表於 2021-3-16 12:21

Dancing in the rain Eng version
上吓豁達都好
在這畢生不滅 無極的狀態

點解唔派多首

佢孖生兄弟有
kenneth 發表於 2021-1-1 16:30

有一大個同圈人JE
但JAY真係好唔入屋
會聽的就會聽
唔同其他巨聲,就算唔聽開的,都會聽過一兩首
佢而家應該比人最記得的都仲係我好想你

JF 最近2個live都好正, miss左嘅朋友仔記住睇返
losyes 發表於 2021-1-1 07:34

真心正!多謝佢無放棄過,繼續做音樂

無觀眾緣
hehehaha 發表於 2020-12-29 19:48

佢孖生兄弟有

呢兩個 live 好正, Thank you

JF 最近2個live都好正, miss左嘅朋友仔記住睇返

jay fung真係無fans
出碟都係得2頁討論咁大把
hehehaha 發表於 2020-12-29 18:30

有的有的佢每一隻我都買齊哂

今年拎3獎 做大嬴家 有無得諗

最弊嘅點係JAYFUNG 似係近年認知度最低嘅男歌手三甲
呢點唔知寰亞可以點拆 ...
kwanie 發表於 2020-12-30 10:55

可能又冇三甲呢
因為已經有唱作十大
日光全部ap食哂調釗峰上去

d歌係好聽左 但個人真係無乜吸引力...

巨聲3嗰陣個節目好似已經wfc?
1 2 啲參賽者起碼都叫做有風光過

巨聲個時明明大家幾鐘意佢唔知點解e家無人理佢
pkl 發表於 2020-12-30 11:11

係囉,佢英皇仲多人識過而家
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Dancing In The Rain 好groovy
真係只此一家

巨聲個時明明大家幾鐘意佢唔知點解e家無人理佢

佢形象真係好似離地鬼仔但你叫佢行林家謙路線又冇咩可能

呢一版既討論真係吾不容觀之

不過香港人普遍審美觀可能真係會認為  Ansonbean 同 Jay 有得比,甚至更 char ...
powerful 發表於 30/12/2020 10:53
呢點唔知寰亞可以點拆

呢一版既討論真係吾不欲觀之

不過香港人普遍審美觀可能真係會認為  Ansonbean 同 Jay 有得比,甚至更 charm,否則解釋唔到 Jay 點解仲係咁少人關注

好pathetic

吓唔係掛
Jay Fung好J好多喎
losyes 發表於 2020-12-30 04:03

Jay Fung剩係把聲已經好好J
Live又穩定

Ansonbean charm 好多既又
henhenhen 發表於 2020-12-29 19:08

吓唔係掛
Jay Fung好J好多喎

老女人confirmed
Frankiekiekie 發表於 2020-12-29 20:06

你就老女人

henhenhen 發表於 2020-12-29 19:08

老女人confirmed

Jay Fung正好多喎
各方面都

明明佢樣同格都似Ansonbean但唱歌好聽一千倍但就係無人聽Jay Fung
Frankiekiekie 發表於 2020-12-29 18:52

無觀眾緣

明明佢樣同格都似Ansonbean但唱歌好聽一千倍但就係無人聽Jay Fung
Frankiekiekie 發表於 2020-12-29 18:52

hehehaha 發表於 2020-12-29 18:30

Dancing In The Rain 好聽到癡線
小康 都好正
中意呢兩首多過d plug songsss  ...
jasonng 發表於 2020-12-23 21:05

2首side tracks都越聽越好聽

Dancing In The Rain 好聽到癡線
小康 都好正
中意呢兩首多過d plug songsss

有時唔紅冇觀眾緣冇運唔需要原因, 佢個樣算OK唔差但又未去到叫靚仔,同埋個樣太"成熟"唔係香港後生女會鍾 ...
June21 發表於 2020-12-22 19:28

所以認為佢去一次造星比大眾了解下,自己又突破到comfort zone,以佢才能同外在條件一定賺到人氣

回復  JoeyWong

不過我就係鍾意佢性格唔似而家香港人, 冇o甘多俗氣, 有係小城鎮成長o個種簡單純真{:5_132 ...
June21 發表於 2020-12-23 07:07

係嘅,不過有啲溝通唔到囉
好似外國返嚟啲朋友嘅朋友,hi 你幾得意喎,哈哈哈,bye ~ 咁囉
利申鍾意佢

回復 94# JoeyWong

不過我就係鍾意佢性格唔似而家香港人, 冇o甘多俗氣, 有係小城鎮成長o個種簡單純真

有時唔紅冇觀眾緣冇運唔需要原因, 佢個樣算OK唔差但又未去到叫靚仔,同埋個樣太"成熟"唔係香港後生女會鍾 ...
June21 發表於 2020-12-22 19:28

同意佢性格同香港人太唔似,所以係無乜觀眾緣

買咗實體碟,主要想支持下

好出奇點解jf唔多人聽
佢做d歌都幾主流下
有k歌,有r&b,質數唔錯
有樣,Christian,又埋LGBTQ堆
究竟爭d乜 ...
lorbat 發表於 2020-12-19 22:01

有時唔紅冇觀眾緣冇運唔需要原因, 佢個樣算OK唔差但又未去到叫靚仔,同埋個樣太"成熟"唔係香港後生女會鍾意既類型, 佢性格又太乖太穩重唔係時下年青人可以relate到個type, 佢地更加鍾意D有所謂"自我性格"既, Jay又太低調唔識自我炒作冇緋聞冇同人不和傳聞冇負面新聞, 完全冇任何新聞價值,  一般大眾路人唔會想討論佢,Jay既歌路亦唔係香港人最鍾意o個種, 佢太少唱慘情K歌, 而偏偏呢種係香港人最鍾意既, 其實佢到而家為止最hit既仍然係"我好想你", 同埋我成日覺得佢唔夠自信, 係鏡頭前經常俾人感覺到有D緊張唔夠放鬆, 表演時冇o個種"唯我獨尊"既舞台魅力, 但其實佢明明比好多人更有實力同才華, 不過佢而家可以繼續出歌出碟我已經好滿足啦

鍾意Awaken多過Detour, 始終都係最鍾意Jay唱歐美風既歌多D

Jayfung 覺得自己樣子係賣點嗎

啱啱買左
十卜好音樂
真係好平
不過個封面同包裝真係唔掂

https://fb.watch/2wqXVjgnth/
Days, They've Gone Too Soon 真係好鬼感動
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

覺得包裝上膠盒完全唔係問題,package冇其他sidetrack嘢lun住簡簡單單仲好
入面啲相仲好靚好match個theme,大頭cover亦冇問題不知幾靚仔,只係覺得cover art同個配色太膠

撇除cover desgin,都係好喜歡隻碟,首首都好聽,希望大家都會買
其實以前唔太喜佢個真ABC唱腔,呢一兩年先識欣賞希望JF頂住繼續上,不過唔知下年係咪會轉捧寰亞其他人(希望谷下陽兒(雖然唔知佢自己想唔想被谷))
期待今晚個album launch party

JF終於開online concert
losyes 發表於 2020-12-19 03:00

【叱咤樂壇 X Jay Fung <Awaken> 新碟發佈會】
日期:12月21日
時間:晚上9時
平台:叱咤樂壇

仲有Kellylicious , 飛天舞會 都話有個3D封面幾靚

Agreed, 有心買嚟聽嘅, 真係有膠盒嘅packaging先 ...
30rock 發表於 2020-12-21 08:42

係喎竟然唔記得Kellylicious! 但呢隻啲相好靚,所以唔太介懷CD膠盒包裝,飛天舞會相都冇張真係堅hea
我都係最憎紙套攝CD嘅包裝,唔知啲唱片公司諗乜,擺返個CD膠盒底都唔係好難啩。就算Juno賣580都係紙套攝CD,Gin Lee隻碟又係咁

A music臨別「厚禮」   
其實Kelly 02年飛天舞會都係膠盒包裝,但通常都係公司慳錢先咁hea ...
Serendipity 發表於 2020-12-20 15:35

仲有Kellylicious , 飛天舞會 都話有個3D封面幾靚

其實膠盒包裝先最適合收藏,但俾人感覺就是hea
阿mark 發表於 2020-12-20 15:57

Agreed, 有心買嚟聽嘅, 真係有膠盒嘅packaging先最好. 上Detour就正

有個紙皮圈攝隻碟入去個啲所為deluxe packaging真係有時新買返嚟隻碟已經花

CD膠盒包裝其實唔係問題
但封套啲色彩配搭膠化咗件事
mosesming 發表於 2020-12-21 00:29

Youngqueenz個包裝都CD膠盒
正到喊

https://www.instagram.com/p/CJBJY38BS-Z/?igshid=17xc28ophrjnv

今年接下嘅其中一份工作就係幫Jay Fung做album嘅creative,眨吓眼就一年。對於Jay,工作上我地見過好幾次,係點頭之交,即係應該連Hello都冇講過,所以唔係唔熟,可以話係唔識。既然接得哩份工作,第一部就係認識,可以將Jay邊樣嘢放大,於是我做咗啲資料蒐集。

Jay Fung音樂做得好,就人所共知,至於其他?跑下步,打籃球,食下tea,著衫斯文靚靚咁,好陽光嘅一個人,但好陽光又唔算係一個容易放大嘅image,跑步亦未至於跑到有名次,係「跑下啦」嗰種,籃球都係,當我想有啲底先去接觸哩個人嘅時候,反而冇乜方向,一般人會有好鮮明嘅形象,有人好new age;有人好old school;有人好療癒;有人好話題,Jay係邊種呢?

到我真正認識Jay,大家有好多事都有啲相似,我諗個個男人去到三十哩啲年紀諗嘢都會有啲相似,有好多嘢要考慮時都唔再係剩係得自己,家庭、工作、愛人,都有好多要兼顧,That’s just life。Jay係點呢?好愛屋企人,好多謝一路陪實自己女朋友,工作上遇到冇信心嘅事,會寫晒喺表情,相信嘅事就會好興奮地去實行,做訪問時因為中文唔算太流利,會練習好多好多次,但創作音樂時多嘢講到好似小朋友,Jay係我見過最誠實地面對生活嘅人,如果呢一個就係形象呢?

「誠實」可唔可以係一個形象?好似唔太算,係咪唔太興?好似興都要有其他說法去包?但可唔可以唔包?唔興可唔可以令佢興?我諗已經有好多人好容易有一個hashtag,但人又唔係為一個hashtag而活,創作來自生活,有生活先有創作,與其去設計建立,不如攞返Jay最獨特嘅一面出嚟。

上回專輯《Detour》去完旅行,今次返到屋企,生活繼續、工作繼續、日常繼續,但旅程都要繼續。冇旅行都要有旅程,從來都唔因為地點而限制,仔細地去生活,去感受每一日有咩唔同,有咩微小嘅幸福。碟名《Awaken》唔只係Jay嘅awaken,亦係我哋嘅覺醒,我哋冇辦法預計到世界嘅下一步,但假如要完結,我哋想做緊啲咩?係邊一個城市?身邊係咩人?愛住邊一個人?或者我哋唔需要刻意建立形象,唔需要一個hashtag,唔需要峰迴路轉嘅劇情,人生本來就充滿故事。可以形容到Jay Fung嘅詞彙只有「馮允謙」。