返回列表 發帖

[Nov/11/2020] Negative - 許廷鏗 (CD)

歌手:許廷鏗
唱片名稱:Negative
唱片封面:

推出日期:2020/11/11
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 無力感
02. 恨
03. 痛
04. 謊
05. 苦果
06. Negative
07. 賤
08. 傷疤
09. 慌
10. ……

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

男金堅幾時 plug 新歌出新碟
唔係好慣佢唔係年頭發力到年尾
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

無啦 , 真係想搵都搵唔到
samsam 發表於 2021-2-19 09:04

上網bid吧
我見有好多

諗住話有緣就買
原來冇加印
b01091018 發表於 2021-2-19 11:09

下次早啲買碟啦!
其實佢都唔係第一年唔加印
對上一隻「拾」都係咁

諗住話有緣就買
原來冇加印
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好想買,但連信和都買唔到...
希望會加印
樂壇之鬼 發表於 2021-1-24 01:15

無啦 , 真係想搵都搵唔到

而家出碟好難,更何況有side tracks, 而家做歌隻隻都係主打歌

希望會加印
樂壇之鬼 發表於 2021-1-24 01:15

許廷鏗之前講過唔會加印

希望會加印

oh no, 真係無曬喇...
FIGHT for 陳柏宇

鏗ig話存貨已經全面清空 睇黎幾好賣 唔知係咪攞咗男金之後帶動銷售?
同埋話唔會加印重印

而家 CD倉網賣 299

第一集: 許廷鏗 x 吳林峰 -《痛》《雪糕》
  .

開催新企劃

用「負面」抵抗「負面」

/

先用「音樂」作為「分享」途徑

再用「分享」成為「學習」過程

/

“SING @ NEGATIVE” X “TALK @ NEGATIVE

係呢個年代仲有咁多side track聽真係好幸福
on07111 發表於 2020-12-4 20:19

足足 6 首

係呢個年代仲有咁多side track聽真係好幸福
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

聽多咗幾次
未plug 嗰幾首最深刻印象亦都覺得最有流行潛力係謊
唯一呢首係會記起同想loop
賤都有印象
其他依舊無印象
另外完全唔識欣賞最後一track

結論:上隻碟好好聽
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

tombus20002000 發表於 2020-11-27 00:35

又一個 spoil 左首歌嘅 MV
比人痛個暢快啦,係都要跳去療癒,真係好煩

洗滌 (catharsis),係要有程序架
唔可以中間跳一個步驟架
唔先痛個暢快,療癒都唔會暢快
淨係覺得阻頭阻勢,被截住度氣,洗滌唔到

總之我以後只會當 Joox 線上音樂會 嗰個係 痛 嘅 MV
(既然 賤 得,點解 痛 唔得 :P)
而家呢個 MV 我會當睇唔到
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Alfred今年麻麻

音樂記錄
don't forget tonight

我以為我咁得《痛》,係我向 kkbox 屈服左,好彩都有人支持首歌
Bluejays 發表於 2020-11-23 21:51

痛好好聽呀。

全碟最鍾意傷疤
復古feel正

我以為我咁得《痛》,係我向 kkbox 屈服左,好彩都有人支持首歌
Bluejays 發表於 2020-11-23 21:51

我都覺得呢首ok

提起今年Alfred的歌。專業評語
start from 16:53
schoe 發表於 2020-11-23 16:24

沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

提起今年Alfred的歌。專業評語
start from 16:53

我接受唔到謊一上黎就大大啖吸氣聲
我知佢不嬲都唔著重要收斂換氣聲架喇
但佢而家係咪當左大大啖抖氣聲係唱功之一
Sorry欣賞唔到

我喺上面 post #200-201 解釋左
T-Rexx 嘅情感,係好 簡單 直接 感性 貼地
修改佢嘅詞,係將佢 解剖式 理 ...
Bluejays 發表於 2020-11-21 19:44

我諗到點講喇

係 Natural vs Naturalism

T-Rexx 係 乜都冇爛命一條 嗰種 Natural
于逸堯 係 佢嘅 藝術流派 係 崇尚自然 嘅 Naturalism

你話邊樣更容易有共鳴?

本來對佢呢隻有concept嘅album幾期待,
但係聽晒後覺得佢vocal愈嚟愈退步,
我記得幾隻碟之前已經開始有人話佢vocal,
過咗幾年之後覺得仲差咗,
尤其 謊 簡直災難級 (CC個曲其實好好聽),
點解咁都可以收貨??

最唔鍾意 謊 賤 ......
謊 唱得太差 完全唱唔出好微細既contour 低音又落唔到
賤 玩翻10年代頭興起既tra ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-16 09:15

......真係好災難
有買碟支持但每次聽到去依條track都忍唔住笑
依d歌係sandy或者2000年前faye先handle到 真係唔好隨便亂玩

原因係 ? 想知喎
samsam 發表於 2020-11-21 14:19

我喺上面 post #200-201 解釋左
T-Rexx 嘅情感,係好 簡單 直接 感性 貼地
修改佢嘅詞,係將佢 解剖式 理性化,同埋要 為療癒 去服務
T-Rexx 令 Alfred 變得貼地
但 Alfred 改 T-Rexx,就係令本來嘅貼地,變成 Alfred 式嘅 理性抽離

至於于逸堯,佢將 感性 文青藝術化,並唔係爭取共鳴嘅方法
佢建議剝除所有唱腔上嘅修飾,並唔等於更自然
因為嗰種藝術化,都係修飾嘅一種

純粹嘅 T-Rexx,先真係直接表達緊 gut feeling
亦只有咁,先可以 reach 到聽者嘅 gut,從而產生共鳴

死火聽完一次我剩係覺得謊係比較好聽
雖然vocal 有啲地方係怪
其他... 聽多幾次再分下

同上年隻碟有頗大距 ...
ricnature 發表於 2020-11-21 15:30

簡單總結係
呢隻排序得,歌唔得

上隻歌得,排序唔得

死火聽完一次我剩係覺得謊係比較好聽
雖然vocal 有啲地方係怪
其他... 聽多幾次再分下

同上年隻碟有頗大距離... 搞乜
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

剛聽完 叱咤樂壇 訪問講 痛,原來 痛 又係冇修改過嘅 T-Rexx
我發覺我真係分到架
喺未知有冇修改前,我已經 ...
Bluejays 發表於 2020-11-21 05:54

原因係 ? 想知喎

boy4dudes 發表於 2020-11-21 00:30

首歌得 但佢d舞真係好尷尬呀

boy4dudes 發表於 2020-11-21 00:30

咩料子,攞live配錄音當MV

睇佢跳舞有d尷尬
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

RE: [Nov/11/2020] Negative - 許廷鏗 (CD)

咁就當拍咗mv
Hea出新標準
Flambeau 發表於 2020-11-21 08:29

佢入華納之前d MV都係咁
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

咁就當拍咗mv
Hea出新標準

剛聽完 叱咤樂壇 訪問講 痛,原來 痛 又係冇修改過嘅 T-Rexx
我發覺我真係分到架
喺未知有冇修改前,我已經講左我鍾意 單數 綠洲 痛 嘅詞
但唔得 無力感 Negative 嘅詞

另外,我一直撐陳考威,小克又係我最鍾意嘅詞人
所以我一直好 guilty 點解我唔得 傷疤
聽完訪問就謎團解開了
原來 傷疤 嘅 origin 係 于逸堯 嘅 demo

經過咁多次測試,我諗我可以幾肯定
我係鍾意 最純粹 嘅 陳考威 同 T-Rexx
而于逸堯作曲或監製嗰啲,我好多都唔得

.......
又兒野兒野 wow~~~
不如叫yeah wow
再將我相信的如煙火般綻放

許廷鏗fans:許廷鏗好努力去做大碟,去構思concept,去嘗試唔同曲風架
我:唱得唔好聽,過程有幾比心機有咩用

過幾年CD舖都執L哂
大家就會知道年年出隻實體碟10首廣東歌幾難得
fifty1205 發表於 2020-11-18 23:35

點解隻碟十首歌就要吹奏
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

10首真... 新歌 喎你講緊邊個歌手湊數先 ?
samsam 發表於 2020-11-19 19:21

覺得唔啱聽咪話湊數

咪就係因為有歌迷呢種重量不重質嘅想法
佢啲碟先會有種湊數嘅感覺
唱嚟唱去都係得原本嘅fans喜愛
吸納唔 ...
CunninG 發表於 2020-11-19 00:15

10首真... 新歌 喎你講緊邊個歌手湊數先 ?

最後兩句唔同意
我睇到嘅係佢轉會後一年比一年多街客鍾意
sampras625 發表於 2020-11-19 01:35

其實停半分鐘聽一闋歌真係好多人鍾意2018 年其中一隻遺珠

吸納唔 ...
CunninG 發表於 2020-11-19 00:15

最後兩句唔同意
我睇到嘅係佢轉會後一年比一年多街客鍾意
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

過幾年CD舖都執L哂
fifty1205 發表於 2020-11-18 23:35

吸納唔到新嘅歌迷

出單數偽人果陣又嫌偏門又嫌難聽
派恨派愛的距離又話悶
但轉頭又話 行番偽人 單數 咪幾好
神又係佢鬼又係 ...
艾石仔 發表於 2020-11-18 12:53

過幾年CD舖都執L哂
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

咁的確慢歌嘅處理係越嚟越唔好或者係無乜突破啦
但係歌路一闊咗的確係幾唔錯其實

個事實係alfred出咩歌都會比人話悶,所以唔洗理呢啲comments,完全唔constructive仲有一堆comment ...
stephybest 發表於 2020-11-18 12:49

唱得好就會話啲歌悶(such as Gin Lee)
到啲歌ok就會人身攻擊樣衰、太肥、又脹哂(such as 小巧)
生得個樣ok就話派得歌多冇首中、恨拎奬
派少隻又話唔做大碟音樂冇concept
出到大碟就會話冇人用搶指住唔洗年年出大碟玩爛個brand
無限loop