返回列表 發帖

梁文禮鬧爆Anson Lo歌迷 借送禮物誘商台DJ播歌如行賄

LINK: https://hk.appledaily.com/entert ... SZAQNPRKYOAMAMB4JY/

商台DJ麻利與鄭裕玲一起主持電台節目《口水多過浪花》,5月時在社交網站中出post,希望大家重視「咬字」問題,不過分享後卻惹來一眾姜濤fans「對號入座」,留言叫麻利不要單打姜濤,令麻利忍不住連續出post反擊,之後姜濤為「姜糖」行為道歉。

事隔4個月,有傳MIRROR fans又出動,今次就係成員盧瀚霆(Anson Lo)的歌迷。事緣DJ梁文禮昨晚以「粉絲行為.偶像埋單」為題出post,指903所有DJ,甚至連「Do姐」鄭裕玲都收到某歌迷的私訊,質問他們為甚麼收禮物後,不播放自己偶像的歌,更表示若支持的偶像在1月1日拿不到獎,就不會再支持商台。

梁文禮就反擊此舉根本是賄選:「首先DJ因為收到禮物,而去播歌已經唔啱,屬於『賄賂行為』 ;另外我哋唔頒獎畀你偶像就唔支持,呢方面係『威脅』。仲有首新歌本身並唔係零播放,亦有上榜。」梁文禮指今次將事件公佈,主要是各商台DJ收到該訊息後均覺得相當反感,希望歌迷們可以用更有智慧的手法去支持偶像。

............................................................................

P.S. COPY唔曬 圖都自己入去睇啦

KENNETH評:沒完沒了 藝壇從此多事

d. 以下節目/內容不計算播放率 
  - 《一切從音樂開始》
  - 現場演繹 / 音樂會錄播
  - 買時段播的歌

LOW
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

- 《一切從音樂開始》
  - 買時段播的 ...
samxdxd 發表於 2020-9-25 01:13

但係D歌又唔係廣告時段播

但係D歌又唔係廣告時段播
kenneth 發表於 2020-9-25 01:14

Anson Lo 歌迷會名牌蠟燭特約節目

mirror都幾識玩娛樂版

今年適逢Mirror出道2周年
支持商台DJ麻利與鄭裕玲Do姐聯同Mirror一起主持一個月限定電台節目 < 口水多過Mirror >
大問答環節 改做大和解

咁一定係有留意AP既人先會咁講野

邊個CM會員自己認左佢啦

點解又系anson lo 有份
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

基本上...鏡圈入面覺得呢單野唔係神徒搞嘅

因為DM麻利ge係一隻鬼帳 同埋神徒前排同人嗌交

然後...某FC嘅admin又說咗一啲挑釁意味好重嘅說話

Anson Low
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

然後...某FC嘅a ...
Swamp 發表於 2020-9-25 06:27

分化撚表示笑緊

903 D垃圾獎都有人CARE

對於有商台DJ鬧粉絲投訴不播Anson Lo的新歌惹人反感一事,MIRROR經理人花姐透過電話回應指,已就事件聯絡Anson Lo的歌迷會,他們也不認識騷擾商台DJ的帳戶,而且該帳戶亦沒有任何Follower,相信不是歌迷會成員。
花姐亦有就事件向梁文禮及麻利致歉,他們也知道事件與Anson Lo無關,只是個別事件,並澄清事件不會影響Anson Lo與Anson Kong的友誼,皆因二人自《全民造星》以來一直是好兄弟!

幾個ac dm dj 應該有真粉假粉

由上次上咗報到而家,都有唔同既事發生,係有一啲人不停搞事,想整AL

mirror都幾識玩娛樂版
henhenhen 發表於 2020-9-25 01:26

高招過「月巴人老」好多...
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

森美已經係大台人啦

- 《一切從音樂開始》
  - 買時段播的 ...
samxdxd 發表於 2020-9-25 01:13

點知佢有冇買到時段啊?

鏡粉都幾煩架喎
再將我相信的如煙火般綻放

其實好似不斷有人想整死Anson lo同埋Anson Kong點解又要出個story,令人好懷疑

對於有商台DJ鬧粉絲投訴不播Anson Lo的新歌惹人反感一事,MIRROR經理人花姐透過電話回應指,已就事件聯絡An ...
阻住 發表於 2020-9-25 09:34

咁似環球兩位好姊妹
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

然後...某FC嘅a ...
Swamp 發表於 2020-9-25 06:27

但係嗰個ac鬧麻利播太多蝸牛喎
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

重組多一次我知嘅野:
1. 麻利 po 左一個 IG,但事實收到嘅 dm 來自幾個唔同 IG 戶口
2. 當中有 IG 真係長期支持同一位偶像
3. 所以 DJs 排除左係黑粉嘅作為

雖然禮物係以 fanclub 名義送出,但聽講係 fc 嘅會員夾錢
所以每個有夾錢嘅會員都可以話自己有份送
結果現時懷疑嘅係,有比較唔成熟嘅會員去搞呢件事
多於有黑粉去扮粉投訴
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

重組多一次我知嘅野:
1. 麻利 po 左一個 IG,但事實收到嘅 dm 來自幾個唔同 IG 戶口
2. 當中有 IG 真係長 ...
星勤 發表於 2020-9-25 11:55

夾錢係巴士站廣告 應援禮物係有個別神徒全數贊助 兩回事嚟
https://www.instagram.com/p/CDyLmV2hRIq/
同埋全個鏡圈都知神教送禮物
所以任何人都可以話自己有份夾錢架喎
不過點拗都好 真粉假粉黑粉又好 點都係要Anson Lo硬食架啦

重組多一次我知嘅野:

你意思1個粉絲分身用唔同 ac去 send?

但覺得係幾個人做(包括真假粉絲) ,個粉絲用得長期支持偶像既 ac send,即係唔介意比人知係邊個既粉絲,無必要去分身

重組多一次我知嘅野:

其實如果係真粉,真係咪影衰anson lo啦。坦白說,拎金獎都未輪到ak al啦。所以anson lo嘅fans唔好再送禮俾DJ啦,以避免有位俾人入

重組多一次我知嘅野:

相信當中有真嘅fans 但係唔明點解麻利要揀po一個鬼ac嚟公審
今年兩位anson仲鬥得勁過上年姜同ian

其實好似不斷有人想整死Anson lo同埋Anson Kong點解又要出個story,令人好懷疑 ...
michael344 發表於 2020-9-25 11:08

隊長未出聲佢出聲做咩

相信當中有真嘅fans 但係唔明點解麻利要揀po一個鬼ac嚟公審
今年兩位anson仲鬥得勁過上年姜同ian{:1 ...
哈嘿呵 發表於 2020-9-25 12:39

尤其依加蝸牛播咁密,已經同Anson lo相差不遠了我覺得麻利po個鬼ac真係用少少不智

今年兩位anson仲鬥得勁過上年姜同ian{:1 ...
哈嘿呵 發表於 2020-9-25 12:39

po 個最似係鬼 a/c 嘅戶口
可能係唔想開人名而令果個 fans 被其他 fans 排劑吧?
而且麻利都講左,呢件事只有 fans 知道自己要負責就可以
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

你意思1個粉絲分身用唔同 ac去 send?

但覺得係幾個人做(包括真假粉絲) ,個粉絲用得長期支持偶像既 ac s ...
figthing 發表於 2020-9-25 12:19

係幾個唔同嘅 fans 用自己追星 account 去 send
論盡樂迷,敢愛敢恨

隊長未出聲佢出聲做咩
艾石仔 發表於 2020-9-25 12:40

mirror隊長出席活動同埋訪問先會發言
其餘時間交俾副隊長自由發揮

由頭到尾講過想拎叱咤生力軍金嘅人只有一個
司馬昭之心 路人皆知

其實好似不斷有人想整死Anson lo同埋Anson Kong點解又要出個story,令人好懷疑 ...
michael344 發表於 2020-9-25 11:08
上次出story澄清自己無買follower單野我都覺得情有可原
但今次明明唔關佢事
係都要加把口通知哂比全世界聽
呢下真心難頂
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

由頭到尾講過想拎叱咤生力軍金嘅人只有一個
司馬昭之心 路人皆知
fish3333 發表於 2020-9-25 13:04

唔好玩啦 金獎唔到AK拎
如果jer拎左金,又可能又有花生

PEACH 發表於 2020-9-25 13:15
明明Jer先係最值攞金

PEACH 發表於 2020-9-25 13:15

論歌曲和唱功,jer係超班啦。不過柳柳粉同阿jer比較低調,所以應該冇人想搞阿jer

點解游大東成日post Anson Kong?

論歌曲和唱功,jer係超班啦。不過柳柳粉同阿jer比較低調,所以應該冇人想搞阿jer ...
michael344 發表於 2020-9-25 13:24
低調係好事

點解游大東成日post Anson Kong?
艾石仔 發表於 2020-9-25 13:25

因為好fd 佢入埋ak tg group㗎

如果 mirror 入面一定要揀一個金,點都係 jer 啦

哈嘿呵 發表於 2020-9-25 13:27

其實游大東係唔係gay

其實本來送禮物比DJ 就係自招嫌疑,呢D咁樣既赤裸利益衝突早要避免,三年前龍鬚糖已經係好壞既例子。

哈嘿呵 發表於 2020-9-25 13:27

但游大東話自己12個都錫喎,有無入埋其他group?

上次出story澄清自己無買follower單野我都覺得情有可原
但今次明明唔關佢事
係都要加把口通知哂比全世界聽
...
cymusic 發表於 2020-9-25 13:05

而家啲人係講到明覺得DJ偏幫佢
先惹嚟AL d粉dm騷擾 d DJ
點會唔關佢事

今次點都係anson lo硬食架啦。但深究原因就係anson kong同anson lo D fans激烈鬥爭已經係由造星ii積落,而且個怨恨透過不同事件加深,才導致今天出現這件事情。作為經理人嘅花姐同埋公司viutv一直不理會,亦是主要問題。最後,就算你係憎anson kong,都唔需要威脅903dj。

今次點都係anson lo硬食架啦。但深究原因就係anson kong同anson lo D fans激烈鬥爭已經係由造星ii積落,而 ...
michael344 發表於 2020-9-25 14:45

DJ 其實係送禮物既時候都應該要出聲,公開唔接受呢種做法

今次點都係anson lo硬食架啦。但深究原因就係anson kong同anson lo D fans激烈鬥爭已經係由造星ii積落,而 ...
michael344 發表於 2020-9-25 14:45

其實我一路都好想知,究竟花姐同 viutv 可以做啲乜
好似好多人都叫佢地出手,但我覺得佢地出手只會令事情惡化
而家啲人係講到明覺得DJ偏幫佢
先惹嚟AL d粉dm騷擾 d DJ
點會唔關佢事
jasonbloom 發表於 2020-9-25 14:24

出 post 俾人話,唔出 post 其實都會俾人話食花生
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實我一路都好想知,究竟花姐同 viutv 可以做啲乜
好似好多人都叫佢地出手,但我覺得佢地出手只會令事情 ...
星勤 發表於 2020-9-25 15:19

我都唔知花姐同 viutv 可以做啲乜但係我都希望佢哋可以第一時間回應
btw 可能我有偏見,總覺得anson kong嘅回應好有骨

我都唔知花姐同 viutv 可以做啲乜但係我都希望佢哋可以第一時間回應
btw 可能我有偏見, ...
michael344 發表於 2020-9-25 15:33

因為我一直收到 dm 話點解花姐唔出手
但每次問返轉頭,花姐可以點出手… 又真係無人答到

我覺得如果係團員之間有心結,的確花姐應該要出手
但如果係 fans 之間有心結,公司係出唔到手去講啲乜
論盡樂迷,敢愛敢恨