返回列表 發帖

[Aug/7/2020] Homework - 盧冠廷 (CD)

歌手:盧冠廷
唱片名稱:Homework
唱片封面:

推出日期:2020/8/7
唱片類型:CD

TrackList:
CD :
01. 果子
02. 逝去的心
03. 天變地變情不變
04. 快樂老實人
05. 天籟...星河傳說  
06. 地老天荒
07. 緣盡
08. 十四噸空虛
09. 長伴千世紀  
10. 突破自我 feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 (ONE PROMISE) / Kerryta (Dusty Bottle)

DVD :
01. Making of
02. 果子 (MV)
03. 逝去的心 (MV)
04. 快樂老實人 (MV)

附加資料:
盧冠廷回溯音樂根源之旅《Homework》重編十首個人創作經典
破天荒家中現場錄音 呈現最完美的聽覺盛宴
Lowell親挑細選十首廣東樂迷熟悉的經典歌曲,以突破自我方向重新編奏灌唱。特意選用one take收錄方式,在家中灌錄,著名監製人葉廣權(Joseph Ip)全程炮製。唱奏錄音效果一氣呵成,空間感一流!錄音方面,由美國SUNNY NAM @Jacobs Well Mastering處理後制,聲效至臻Hi Fi級數。首批CD德國壓碟,質素保證。

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

都係想盧盧唱新歌.....快樂老實人已經唱第三次,有乜謂....

都係想盧盧唱新歌.....快樂老實人已經唱第三次,有乜謂....
hv8638 發表於 2020-8-4 07:50

係囉 佢作下新歌勉勵下香港人咪重正

hv8638 發表於 2020-8-4 07:50

佢上一首原創新歌係幾時 會唔會已經係2050

環球除咗不停重溫經典炒冷飯之外仲可以做啲咩…

mc) 發表於 2020-8-4 10:58

上年寫咗首《無盡愛》俾GIGI (小Q主題曲)
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

天變地變情不變!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

天變地變情不變!
John 發表於 2020-8-4 13:21

第一下係諗Gin Lee big hit confirmed.跟住先記起佢都係翻唱
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

雖然炒冷飯
不過今次頭三plug都改得幾有特色
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

One take live係幾多大師都唔敢做既野
盧冠廷呢啲真係完全唔可以叫做炒冷飯

mc) 發表於 2020-8-4 10:58

Movie to music咪一堆都係新歌

上年寫咗首《無盡愛》俾GIGI (小Q主題曲)
l00540 發表於 2020-8-4 13:08

好鍾意15年首 人間天堂

Movie to music咪一堆都係新歌
J_A_T 發表於 2020-8-4 21:48

係喎 忘記左 thanks!

做咩不翻唱我未能忘掉你,陪著你走,但願人長久?

cut走最後一首就完美

One take live係幾多大師都唔敢做既野
盧冠廷呢啲真係完全唔可以叫做炒冷飯
J_A_T 發表於 2020-8-4 21:47

煎李敢

煎李敢
lmml4 發表於 2020-8-7 21:03

Kay 我在陽台上看你 都一take過
錄咗3次而已

Kay 我在陽台上看你 都一take過
錄咗3次而已
hehehaha 發表於 2020-8-7 22:24

真?

真?
kayzzz 發表於 2020-8-8 20:29

究竟你係咪fans黎
有訪問又唔聽

一首新歌都無係咩玩法?

究竟你係咪fans黎
有訪問又唔聽
hehehaha 發表於 2020-8-8 20:44

唔係 冇興趣聽佢說理
邊個訪問?

呢一輪新碟好靜,係得呢隻有D noise,不過今次冇movie to music 咁多編排同選曲既驚喜