返回列表 發帖

2020年每周揀首歌回顧*
26. 一百萬個可能 /

下半年
27. 愛債幾時還 / 28. 講清楚 / 29. FADED / 30. 天使/魔鬼 /  31. 沖繩流浪貓 / 32. YUMMY /

“Bona fide stallion

You ain't in no stable, no, you stay on the run”

假使他夠善良,彼此天真歡暢,怎可修得這道行? 似強人模樣,看我多好修養,處世思考至上,可惜戀慕非這樣。想這樣得那樣這首歌與揀首歌跟本週的冠軍一樣有Think less but not thoughtless的訊息,大家都可以留意下。

2020年每周首選回顧*
26. 到世界塌下 /

下半年(開榜)
27. 一瞬 / 28. 網絡安全隱患(19841125) / 29. NEGATIVE / 30. 天地分裂 / 31. 赤臘角青年 / 32. 雙面哈菲(Demo) /

. PINGPUNG潮爆榜 .
(3-8-2020/第006期/WEEK32)

冠/
冠/ /雙面哈菲    雷深如
冠/ (Demo Live Version)  J.ARIE
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
亞/
亞/ /如斯      孫曉賢
亞/ /如斯           KENDY SUEN
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
季/ 
季/ /天生二品    陳凱詠
季/ (2 Drummers Version)
殿/ 
殿/ /元朗夜     何景熙

五/ 
五/ /卡關達人    安俊豪

六/ 
六/ /原始心態    吳業坤

七/ 
七/ /到世界塌下   享樂團
七/ (山下版)
八/ 
八/ /末日未     潘釗彤

九/ 
九/ /徘徘徊徊    FIESTER

十/ 
十/ /零分      曾若華
十/ (DJ King Mix)

本周歌曲候選名單

曾若華 - 零分(DJ King Mix) [潮爆榜獨家候選]
MIRROR - IGNITED(Funky Version)
陳奕迅 - SHALL WE TALK(Tre Lune MMXIX)
PROOF - 當我在回望那日 [潮爆榜獨家候選]
林日曦 - 係呀係呀
Carrier帶菌者 - 玻璃心
雷深如 J.Arie - 雙面哈菲(Demo Live Version) [潮爆榜獨家候選]
潘瑋柏 - To Be Loved
享樂團 - 到世界塌下(山下版)
林家謙 × SANZA A Cappella - 林家謙組曲(無伴奏合唱版本) [潮爆榜獨家候選]
陳凱詠 - 天生二品(2 Drummers Version)
潘釗彤 - 末日未
Slept Kid - 慈雲山 [潮爆榜獨家候選]
吳業坤 - 原始心態
Ashia - 相擁風雨中
何景熙 - 元朗夜 [潮爆榜獨家候選]
安心亞 - 來追我男友吧
譚杏藍 - 去吧孩子
FIESTER - 徘徘徊徊
5 Dollar Tux 五元免 - 白色浪潮 [潮爆榜獨家候選]
BrianCha - Delete YouTube app囉Kelvin [潮爆榜獨家候選]
真醫生Dr. Jen - 孤島
安俊豪 - 卡關達人
PROOF - 閉幕詞 [潮爆榜獨家候選]
DOUGH-BOY/LAI KEI/BILLY CHOI/BIG SPOON/AKIKO - 人質 [潮爆榜獨家候選]
Pandora - 明日旅程
同檯 - 鄧小巧
佚名 - 愛習不保留 [潮爆榜獨家候選]
吳林峰 feat. Xercle - 巴士光年(Freeway Mix)
莊正 - All We Have Is Now(Cover version) [潮爆榜獨家候選]
瘦子E.SO - I Wish I Was There
白安 - 回家的路
及時雨 [獨白:SERRINI] - 下一個我 [潮爆榜獨家候選]
謝安琪 - 其實寂寞(HKPMC Backyard Jam Version) [潮爆榜獨家候選]
盧華 Lowa - 同步舞曲
JW - 小半生
R. Jelly - I BELIEVE姻伯母 [潮爆榜獨家候選]
于文文 - 小乒和小乓
TIAB/TYSON YOSHI/TOMMY GROOVES/PROIG/YOUGH HYSON - 毒男 [潮爆榜獨家候選]
梁釗峰 - 萬惡不赦
陳卓賢 - 鯨落
麥浚龍、謝安琪 - 合唱歌 (then)
麥浚龍、謝安琪 - 合唱歌 (present)
CU Again - 蒙著嘴說愛你(Cover version) [潮爆榜獨家候選]
陳零九 Nine Chen - 楓在
林逸欣 Shara - 我已成為我想要的我
JB/LUNA IS A BEP/88/ANGO/TXMIYAMA - 工 [潮爆榜獨家候選]
張繼聰 - David Harleyson
林俊傑 feat. 藤原浩 - 無濾鏡
Yusobeit - 半島
吳保錡 - Don't call me back(Dean Zachary Remix) [潮爆榜獨家候選]
蔣卓嘉 GJ - 遠距離
關智斌 - 乾爹
潘瑋柏 - 第二順位
孫曉賢 KENDY SUEN - 如斯

十首最爆最潮好音樂選擇

樹立每星期港樂全新指標

©Second half of 2020 LOVEHATEPINGPUNGAllRightsReserved

2001 Cantopop Journey
Week 32(2-8-2020 to 8-8-2020)
2020年冠軍歌
Week 1-13:風雨花/我們不碎/望/尋找白 ...
Mic2001 發表於 2020-8-2 11:53

即使已經過咗一段時間
但我的片單嘅傳世程度與日俱增
恭喜呢位榜主識得欣賞

RE: 非共和榜榜單及預告帖 (2020 WEEK 32)

支持片單,好想第三季有得投Zpecial
on07111 發表於 2020-8-3 00:16

Zpecial下首歌曲準備就緒
填詞人Oscar爆料新歌比我的片單更加正
睇蒞樂壇好快又會風起雲湧

RE: 非共和榜榜單及預告帖 (2020 WEEK 32)

未聽先比5分。
btw支持丁丁
on07111 發表於 2020-8-3 01:37

咁我對zpecial小彤同oscar音樂作品嘅把關好有信心
都多謝你撐深如做出色好音樂 期待佢下plug
可以諗諗用自己嘅歌手名做歌名 已經好耐無人咁做

聽Yummy要聽埋呢個版本
kel_kelvin 發表於 2020-8-3 02:09

想j.arie學習一個好嘅mv應該具備咩元素同深度
愛丁也要丁進步

原來你係個個星期都洗榜,即係一週定生死

我都鐘意清酒之約不過個人唔鐘意清酒浸味所以好快落咗{:4 ...
SugarFree 發表於 2020-8-3 15:45

咁季選嗰啲都係一季定生死嘅
頂多季尾啲歌壘咗落下季有得候選多次
我都係用返呢個概念

事關都驚自己易受主流影響
從而揀唔到自己真正心水
所以每首歌候選兩weeks去鄭重咁決定名次
最可以體現到我自己對嗰首歌嘅睇法
(都聽咗1x日啦 評價大概都定型 唔會點變啩)
況且重有每個新版本都可以再候選
包保無走漏眼

第一同三位好高質!
josey 發表於 2020-8-3 19:06

第二都高高地㗎 支持埋kendy啦
雖然係jace直接競爭對手

好啦 支持埋kendy
因為jace ig story share咗
josey 發表於 2020-8-4 21:02

真叻!!! 好多歌手撐佢

支持 Kendy 02>01!
chachacharlie 發表於 2020-8-5 13:13

如果kendy派啲好聽remix
要再嚮我個榜候選 奪冠真係手到拿來
非常中意如斯

精神時暗房          林奕匡 
kevinlai1621 發表於 2020-8-8 12:05

N號房啲fd?

SugarFree Weekly Music Chart 2020
*只限廣東派台歌
SugarFree 發表於 2020-8-8 14:43

又同我一樣啦

私家音樂榜 2020年 第 32 週
冠軍歌:廢學
曲:陳健安
詞:Oscar
編:JNYBeatz/陳健安
監:Adrian Chan/陳 ...
艾石仔 發表於 2020-8-8 15:27

片單同廢學隻色一模一樣

係喎,我本身都未睇其他人嘅榜單竟然又同你一樣

yay,好鐘意呢D講癡線嘅歌 ...
SugarFree 發表於 2020-8-8 18:17

不過下首未必會再一樣啦

又上高登D歌
SugarFree 發表於 2020-8-9 19:03

唔係喎 我冠軍唔係
估你唔冠咋

首歌真係好聽,希望多啲人可以知道歌背後嘅信息
PenguinMusic 發表於 2020-8-9 18:13

如常係謝芊彤獨唱
頭先咆哮山莊介紹都特登講一次
唔係雷同二友兩個啦

見MV噉寫,仲以爲係用雷同二友個名派台
改返先
PenguinMusic 發表於 2020-8-9 21:14

未confirm佢係咪派咗
不過應該就係啦
唔係就唔會有mp3畀佢播

ONAIR本地音樂榜冠軍歌巡禮:
Week   1-5: 徐嘉浩《Green Objects》/The Hertz《末日快車》/王嘉儀《厭世 ...
hictons 發表於 2020-8-9 22:48

雙月亮頭十啦
Yeahhhhhh

又上高登D歌
SugarFree 發表於 2020-8-9 19:03

Btw 都想講返
林夕噚晚都讚高階係王菲2.0
已經係專業水平嘅絕對明證啦
kenneth嘅選擇相當合理喎