返回列表 發帖

2020年每周揀首歌回顧*
26. 一百萬個可能 /

下半年
27. 愛債幾時還 / 28. 講清楚 / 29. FADED / 30. 天使/魔鬼 / 31. 沖繩流浪貓 /

“我是這裡的遊客家在異鄉

你是唯一的貓我想過養”

無論於什麼角落,不假設你或會在旁,我也可暢遊異國,再找寄託。609 612 721 831 1001 1114... 共勉之。

2020年每周首選回顧*
26. 到世界塌下 /

下半年(開榜)
27. 一瞬 / 28. 網絡安全隱患(19841125) / 29. NEGATIVE / 30. 天地分裂 / 31. 赤臘角青年 /

. PINGPUNG潮爆榜 .

(27-7-2020/第005期/WEEK31)

冠/
冠/ /赤臘角青年   高階擒拿手
冠/ /赤臘角青年    [德語獨白: 登沃]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
亞/
亞/ /幸福門     李幸倪

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
季/ 
季/ /女朋友們    郭思 / 何彥芷

殿/ 
殿/ /地球來的人   馮允謙

五/ 
五/ /BOOGIE BABY    LUNA IS A BEP
五/ /擺動嬰兒     feat. CHARMING WAY
六/ 
六/ /一刻女生    唐浩嘉

七/ 
七/ /南昌街王子   薛凱琪 / 關智斌
七/ (情緒比較豐富Ralax版)
八/ 
八/ /此致我們    BLASTER

九/ 
九/ /精神時間房   林奕匡

十/ 
十/ /天地無用    KOLOR

本周歌曲候選名單

97k feat. Wallis Cho - Poor Guy [潮爆榜獨家候選]
雷深如 J.Arie - 雙面哈菲
HUGO雨果 - 談未來
Slepy Kid - 好撚煩 [潮爆榜獨家候選]
Kolor - 天地無用
四分衛 - 喜歡拍照打卡的人
林奕匡 - 精神時間房
Blaster - 此致我們
神奇膠 - 放心吧!爸媽不在家
高階擒拿手 [德語獨白: 登沃] - 赤臘角青年 [潮爆榜獨家候選]
馮允謙 - 地球來的人
唐浩嘉 - 一刻女生
Madboii feat. Sunny Sydup - 大人的科學(Champagne Mix)
Wool Off - 伴侶(Wonderful U remix) [潮爆榜獨家候選]
楊凡、于逸堯、Chapavich Temnitikul (Feat. 齊豫) - 流金歲月
MV - 光頭幫 [潮爆榜獨家候選]
駱振偉 - 成熟.不了
薛凱琪 × 關智斌 - 南昌街王子(情緒比較豐富Ralax版) [潮爆榜獨家候選]
Nowhere Boys - That's Why
郭思 / 何彥芷 - 女朋友們
Cousin - Miss You Twice [潮爆榜獨家候選]
施春 - 不可取替親親某君 [潮爆榜獨家候選]
Luna Is A Bep feat. Charming Way - Boogie Baby
ILUB - 細路強勁舞(DJ King 要簽家長回條 Mix)
李幸倪 - 幸福門
BYEJACK - Time To Go [潮爆榜獨家候選]
曾若華 - 零分(DJ King Mix) [潮爆榜獨家候選]
MIRROR - IGNITED(Funky Version)
陳奕迅 - SHALL WE TALK(Tre Lune MMXIX)
PROOF - 當我在回望那日 [潮爆榜獨家候選]
林日曦 - 係呀係呀
Carrier帶菌者 - 玻璃心
雷深如 J.Arie - 雙面哈菲(Demo Live Version) [潮爆榜獨家候選]
潘瑋柏 - To Be Loved
享樂團 - 到世界塌下(山下版)
林家謙 × SANZA A Cappella - 林家謙組曲(無伴奏合唱版本) [潮爆榜獨家候選]
陳凱詠 feat. ANTON & KAY - 天生二品(2 Drummers Version)
潘釗彤 - 末日未
Slept Kid - 慈雲山 [潮爆榜獨家候選]
吳業坤 - 原始心態
Ashia - 相擁風雨中
何景熙 - 元朗夜 [潮爆榜獨家候選]
安心亞 - 來追我男友吧
譚杏藍 - 去吧孩子
FIESTER - 徘徘徊徊
5 Dollar Tux 五元免 - 白色浪潮 [潮爆榜獨家候選]
BrianCha - Delete YouTube app囉Kelvin [潮爆榜獨家候選]
真醫生Dr. Jen - 孤島
安俊豪 - 卡關達人
PROOF - 閉幕詞 [潮爆榜獨家候選]

十首最爆最潮好音樂選擇

樹立每星期港樂全新指標

©Second half of 2020 LOVEHATEPINGPUNGAllRightsReserved

以為Gin Lee上周挑戰左,今周肯定無機會tim
on07111 發表於 2020-7-27 00:12

啲歌劃一有14days候選㗎(揭榜前計)
所以會重疊候選一week

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 (第n周)
8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 (第n+1周)
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 (第n+2周)

當然如果第n周就入咗榜
咁之後嗰周重疊日子嘅歌(一個歌曲版本當另一首歌計)
都唔會再候選啦

勁歌推介:
重量Plug:明日旅程 - Pandora
舊歌推介:珊瑚島 - 官恩娜
mrshadowll 發表於 2020-7-27 08:21

派都未派 真係咁重?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 (第n周)
想問下係咩意思
cymusic 發表於 2020-7-27 19:01

揭榜前14日嘅plug歌都係候選歌
但一周得7日嘛
所以每周咪會有再之前7日係同上周重疊囉
(7日前嘅舊歌)

以我上面個表為例
第n周同第n+1周咪重疊咗第8-14日嘅歌囉
而15-21日就係最新嘅

明白哂  
咁唔怪得叫潮爆榜 即係你個榜d歌會keep住換
因為每首歌得14日候選 啲上榜歌唔走堆新歌就等 ...
cymusic 發表於 2020-7-27 19:33
最勁係佢每周都聽咁多首新歌
on07111 發表於 2020-7-27 19:37

我整咗之後榜發現原來真係有勁爆多新歌
其實用乜模式都會上唔晒 但重點公平啲啦

如果我係好似普通咁整榜好大缺陷
因為唔捨得
估計 week15-19 冠五次我的片單
20-22冠三次我的片單合唱版
23-24冠兩次正歌
25-29冠五次渴求
30接zpecial下plug
全個榜都係zpecial咁排法無乜意義 計分亦太煩

本身電台都長開會聽到
而我自己又好中意煲歌 (可以做dj)

咁我好多時會想自plug嘅獨立音樂
或不派台好音樂上下榜喎
真係忍痛要選擇邊啲最好
(可以預告下week ignited funky版唔會繼thth後再上榜)
不過排得後嘅歌 其實本身感覺就唔強烈
上到尾位都無乜值得自豪

啲歌好多時都聽咗7日以上先決定位置
公布榜前都掙扎緊㗎
有試過本身想高位但最後競爭下低位
例:今week精神時間房

派或自plug7日內即上已多不勝數
例: 自由之夏 呼吸有害live版 雙月亮 休憩時間

睇來今week冠軍同你一定唔會撞
SugarFree 發表於 2020-7-27 21:23

我都話100%唔會㗎啦~
我都期待你個榜
互相關注ing

Billboard Top 20 Week 30
RK LW AP SONGS        SINGERS        REMARKS
01 07 30 百毒不侵       RubberBand        
0 ...
RVHOCPC 發表於 2020-7-27 22:33

你啲選擇同我好唔同

RE: 非共和榜榜單及預告帖 (2020 WEEK 31)

曾幾何時我個榜有100位 長度類似依家你個榜嘅挑戰歌啦
RVHOCPC 發表於 2020-7-27 23:57

你講起我都有印象呀 前輩!
Btw 我嗰度頂多50首啫
寫出蒞畀大家感同身受我嘅篩選過程嘛

你好老
chanchan0909 發表於 2020-7-28 11:04

個心青春咪得

RE: 非共和榜榜單及預告帖 (2020 WEEK 31)

冠軍歌幾好聽
好mla feel
cymusic 發表於 2020-7-28 12:36

你有聽
好感動

首歌係我心聲
強勢力壓幸福門

16 09 NE   一千零一頁         李靖筠                       16                                     ...
hehehaha 發表於 2020-7-29 15:36

情願~~~ 心一忖 好高騖遠

咁你年底頒獎禮計分咪有排計,d曲詞編監寫幾頁紙都寫唔完,不過你覺得有自己嘅頒獎制度 ...
mrshadowll 發表於 2020-7-29 19:43

應該十個歌手獎 (非關榜分)
廿一個歌曲獎咁 (一全年至尊/十下半年首選之選/五下半年非首選之選 - 市場/五下半年非首選之選 - 自選)

港台十優歌手mix新城勁爆歌曲
on07111 發表於 2020-7-30 05:50

Bingo 咁彈性最高
不過我另有特色

SugarFree Weekly Music Chart 2020
*只限廣東派台歌
SugarFree 發表於 2020-8-2 16:04

原來冠我首亞軍歌 嚮我個榜都係輸少少咋
齋計派台歌嘅話已經冠咗