返回列表 發帖

Negative - 許廷鏗

單選投票, 共有 132 人參與投票
46.97% (62)
9.85% (13)
5.30% (7)
6.06% (8)
31.82% (42)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 02
/07/2020

曲:Eagle Chan / Step Ho
詞:T-Rexx / 于逸堯@人山人海
編:Kiri -T
監:Kiri -T / 于逸堯@人山人海

黑色水晶 一息間已透亮了
高燒的火碰到竟冰冷了

指點方位的星星 頃刻失落了
無常淚光中總帶笑

如何定妥當與異像
好怎算好 差的怎算差
為何定了答案該哪樣
想想錯的 也不可對嗎

金剛不朽的真身 不消一刻崩壞了
顛倒信仰活水都乾涸了

從文字看已判斷吧
好怎算好 差的怎算差
如何預計答案該哪樣
標準說的 也都真確嗎

錯不可對嗎
對不可錯嗎
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

撐黃堅
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

點題作可以做到咁差 笑了
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

唔夠喉 如果首歌可以再長d就好

5分ed 應該係0鏗出道以嚟最好嘅一首

撐鏗作新嘗試前衛曲風  誠意已經值5 分!
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

5分
就算Alfred 唱得未算最好都要投俾Kiri
因為編曲真係做得好出色,好迷幻的感覺(連埋MV一齊睇感覺仲強烈)
而且也是Alfred 的新嘗試,support!

好有演唱會主題曲感覺
但係做主打有少少難搞
因為好似無一個main hook line
好難傳唱度高

(會唔會太多 1分 lol)

喜歡曉盈

冠軍作品

衣不稱身
首歌做得好
佢都係唱唔起
型都是氣質來

5分 ,

許生唱歌的確係進步左
同埋如果樂壇有勤工獎,佢實至名歸
但有時覺得佢太急於想證明自己
出歌密到冇氣唞,又唔係自己擅長嘅曲風
市場都好難消化
反正完全冇對手,可以將個步伐較慢返少少都得啦

想頒個最佳努力獎比佢

如果唱得再好d就好了

1分5分平手啦!!!

明白佢求變心, 但呢首真係唔得
上年偽人,單數,四書五經六欲七竅,招數
呢的變得合身的

呢首堅高質wor
成個意境出曬黎, 首歌都好岩後庭個range唱

個編曲好正!
新製作班底有驚喜
Btw點解咁多1分

許生唱歌的確係進步左
同埋如果樂壇有勤工獎,佢實至名歸
但有時覺得佢太急於想證明自己
出歌密到冇氣唞, ...
Crooks 發表於 2020-7-13 04:32

因為佢係用出碟模式下咁出歌,我反而覺得唔係應該珍惜嗎
當然你諗成佢好要証明自己都正常
但諗一諗,點解無對手
因為個個都唔係做緊同一件事

只想講仲一個(香港)歌手
一年仲會出一隻(廣東話)大碟係好難得的 。

我諗起一種永遠
逼啲大氣出嚟通常弄巧反拙

但諗一諗,點解 ...
samsam 發表於 2020-7-13 12:05

所以點解我咁support佢
唔止勤力(雖然有時上鏡係肥左少少
而且係好欣賞佢好堅持同有熱誠同動力去做廣東歌
也肯用新晉作曲填詞人,如吳林峰、T-rexx
即使反應不似預期
即使你係佢haters
不得不承認
佢呢樣野真係已經嬴哂所有男歌手
而且即使歌手身份有幾忙
佢到而家仲堅持緊做牙醫雙線發展
所以佢真係好勤力好勤力

p.s. 一年出一隻廣東碟嘅歌手真係唔多了
我哋真係要好好珍惜Alfred

喜歡曉盈
Kfmusic 發表於 2020-7-13 00:24

喜歡懷德

所以點解我咁support佢
唔止勤力(雖然有時上鏡係肥左少少 )
而且係好欣賞佢好堅持同有熱誠 ...
森姆@結論 發表於 2020-7-13 13:49

佢可以攞男牙醫金獎 + 我最喜愛的男牙醫

JasOh103 發表於 2020-7-13 13:58

起碼佢有骨氣唔會留係大灣區做一堆過百萬劇歌自high

我好buy個曲風 好正
可惜阿鏗真係可以唱得好少少

好達明feel , nice try. 4fun

近期作品比較既話,
我覺得廢學正過呢首

曲差左D, 詞幾好, 編曲好正救番首歌. 零鏗可以唱好D. 4分
曲: Eagle Chan / Step Ho
Step Ho 唔係何硬屎丫嬤

尋晚一入個post,見到一分仲多過五分成倍,仲以為入錯左Gin Lee post...

可能好fit落專輯呢~

即刻消失 > 四書五經 > 單數 > 鬼 > Negative

我係希望聽到 :
一係 vocal as instrument blend 到入首歌
一係 vocal 嘅 形態感覺 fit 到首歌
Negative 兩樣都唔夠 前面四首

即刻消失 係 vocal as instrument blend 到極致
四書五經 係出唔到性感 都出到跳皮
單數 係 vocal as instrument 唔錯 + 都有個 rap feel
鬼 係 出到一種怨
Negative 係 vocal 唔多 blend + vocal 完全唔迷幻

要 vocal 出到一種形態感覺
一係要歌手自己有嗰樣野,一係要用演技演到嗰樣野出嚟
現在嘅 Alfred,冇左 光害 時期嘅嗰個佢
而演技亦唔夠 廢學 嘅 On仔 好
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

即刻消失 > 四書五經 > 單數 > 鬼 > Negative

我係希望聽到 :
一係 vocal as instrument blend 到入首歌
...
Bluejays 發表於 2020-7-13 17:25

其實無得比。全部歌的氛圍都唔同 之後你用on仔亦攪笑
一個係唱創人,一個唔係
王莞之唱出的感覺,容祖兒永遠都做唔到

尋晚一入個post,見到一分仲多過五分成倍,仲以為入錯左Gin Lee post...

可能好fit落專輯呢~ ...
on07111 發表於 2020-7-13 17:20

最攪笑係一日之後五分多返過一分

JasOh103 發表於 2020-7-13 13:58

我又唔係同你講
其實你唔駛回我
你討厭佢,係你嘅事
I don’t care

我又唔係同你講
其實你唔駛回我
你討厭佢,係你嘅事
I don’t care ...
森姆@結論 發表於 2020-7-13 18:22

我又唔覺佢憎佢既。不過無所謂,音樂都係分享,有人喜歡亦人不喜歡

曲差左D, 詞幾好, 編曲好正救番首歌. 零鏗可以唱好D. 4分
曲: Eagle Chan / Step Ho
Step Ho 唔 ...
boy4dudes 發表於 2020-7-13 16:42
其實係Step Lau
應該派台果刻出錯咗credit
到後尾youtube同ig先出返啱
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

我又唔覺佢憎佢既。不過無所謂,音樂都係分享,有人喜歡亦人不喜歡
samsam 發表於 2020-7-13 18:23

我都無所謂架
反正一定有人唔like佢
其實個留言我係回覆緊你
係佢無端端叉隻腳埋嚟回我
我先咁講

其實無得比。全部歌的氛圍都唔同 之後你用on仔亦攪笑
一個係唱創人,一個唔係
王莞之唱出的感覺,容祖 ...
samsam 發表於 2020-7-13 17:59

Re: 全部歌的氛圍都唔同
咪就係配合唔同歌,要出到適合首歌嘅形態感覺
所以一首 出到跳皮 Ok,一首出到 怨 Ok
一首乜都出唔到 咪唔 Ok (講緊 vocal)

Re: 唱作人
係咪自己創作首歌冇關係
揀得首歌就要 vocally handle 到首歌
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

最攪笑係一日之後五分多返過一分
森姆@結論 發表於 2020-7-13 18:13

呢首好過無力感好多啦 一入post即五分
我對歌唔對人嘅

我又唔係同你講
其實你唔駛回我
你討厭佢,係你嘅事
I don’t care ...
森姆@結論 發表於 2020-7-13 18:22

好想知我嗰句留言你點聯想到我討厭佢

睇黎金堅粉唔止聽歌taste有問題 連理解能力都無乜

單數都仲接受到,呢首真係......

唱番將心比己,停半分鐘嗰啲大路嘢仲好啦

單數都仲接受到,呢首真係......

唱番將心比己,停半分鐘嗰啲大路嘢仲好啦 ...
TC196 發表於 2020-7-13 19:36

之後又一大堆講,成日唱黎唱去都係呢d 之後無限輪迴

Re: 全部歌的氛圍都唔同
咪就係配合唔同歌,要出到適合首歌嘅形態感覺
所以一首 出到跳皮 Ok,一首出到  ...
Bluejays 發表於 2020-7-13 18:42

唱創人點都會有自己態度,講完

好想知我嗰句留言你點聯想到我討厭佢

睇黎金堅粉唔止聽歌taste有問題 連理解能力都無乜 ...
JasOh103 發表於 2020-7-13 18:54

Oh please, your can't hang such thick hostility then back track. I'm not even a massive fan of him but your attitude in this threat is suspect, even if you don't hate him, your comments certainly sound hater-ish.

離男金又遠左一步

之後又一大堆講,成日唱黎唱去都係呢d 之後無限輪迴
samsam 發表於 2020-7-13 21:54

我唔係想佢唱大路歌嗰班
但我好想佢揀歌夠闊之餘
自己 個心態 同世界觀 都要夠闊去 handle 個 vocal
因為我冇懷疑過佢 vocal 上嘅能力
所以只係 心態上 肯唔肯 give in to 首歌

單數 係一個幾好嘅例子 of 個歌手肯 give in (as in 讓步)

Oh please, your can't hang such thick hostility then back track. I'm not even a massive fan of him ...
rileyyk47 發表於 2020-7-13 21:58

First of all, it's "thread" not "threat", and my attitude is suspicious

Since the above fan is so self-indulgent of him still working as a dentist, I was just supporting this fact & thought he should be rewarded for such hard work & nobility.

Not denying that I absolutely dislike this song though.
Y'all overthink too much and should be more open-minded towards NEGATIVE comments

As predicted, Alfred Hui dishes out another garbage song.

但諗一諗,點解 ...
samsam 發表於 2020-7-13 12:05

又唔好講到好似其他歌手唔夠努力先唔一年一碟
除咗神枱級嗰啲,我相信冇一個歌手唔想年年出碟
只係而家呢個環境
好少人咁幸運有咁嘅資源,公司又肯配合啫

又唔好講到好似其他歌手唔夠努力先唔一年一碟
除咗神枱級嗰啲,我相信冇一個歌手唔想年年出碟
只係而家呢 ...
Crooks 發表於 2020-7-13 22:37