返回列表 發帖
宣傳一下先 !

[CM 金曲獎評審團 招募]

我地黎緊會係第三次搞 CM 金曲獎評審團,可能有啲會員未必知道係搞咩,不妨睇睇過往兩屆
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=14720
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=16239

過程會圍繞金曲獎嘅提名名單,經過討論後同投票,最後揀出我地嘅該項目嘅得主作為最後發布嘅推薦名單
今屆由我作為召集人,如果有興趣嘅會員們,可以 pm 我架,衷心希望大家參與

樂團嘅競爭都唔係講笑,至少有二十個我聽過有出碟嘅樂團
我覺得比起女歌手仲要激烈
記得好似今屆開始純音樂嘅樂團都可以爭呢個獎 ?

好似好多人得到白果

未消化到個提名名單 ... 但見到歌王 6 個居然有張震嶽隻 EP,但隻 EP 都唔算特別出色 ...

百合花話曬喺金音獎都贏到 ØZI,但黎到金曲獎前七名嘅新人都唔係
如果係因為人氣唔夠同埋唔夠主流呢啲原因咁真係好登佢地唔抵

上屆陳珊妮做主席由提名到獲獎都合理好多
aussie2013 發表於 2020-7-15 15:30
我覺得除左佢仲有整個評審團都有功勞,始終都係有討論同投票的
同埋起碼之後再聽 Sandee 講佢地點選,起碼都知道一個方向

但陳鎮川好似唔係好想講咁多咁,本來上台都想知佢地係點樣揀,佢淨係話佢地揀得好辛苦同埋不如快啲開估就算
然後再睇啲文字訪問,睇完都好一頭霧水,佢話「這幾年獨立音樂的強勢,主流跟獨立的界線越來越模糊」但開出黎嘅名單都好主流

同埋我又真係好想知 G.E.M. 隻碟好喺邊,畢竟佢話受到 80 幾個評審認可,但暫時都未見到佢有補充

如果今年仲有評審團獎,唔知會唔會頒比百合花呢?
koko51018 發表於 2020-7-15 17:42
好大機會唔會,因為主席表示佢唔太認識

新人獎好慘
為 百合花、余佩真、JADE、告五人、9m88、唐貓 痛哭一分鐘 !!!

睇其他表演者無wor 同埋佢vocal都無live感覺
fifty1205 發表於 2020-10-3 21:39
我睇 9m88 同 ØZI 嗰時都唔同步

真真得獎率100%
timc524 發表於 2020-10-3 21:55
勁過 Julia !!! 一提一中 !!!

路有兩個獎

第 31 屆金曲獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

最佳演唱組合獎 Chick en Chicks -《作弊人生》
最佳樂團獎 滅火器 -《無名英雄》

最佳原住民語歌手獎 盧靜子 -《尋樂》
最佳原住民語專輯獎 《kinakaian 母親的舌頭》- 阿爆(阿仍仍)

最佳客語歌手獎 米莎 -《戇仔船/THE SHIP OF FOOLS》
最佳客語專輯獎 《戇仔船/THE SHIP OF FOOLS》- 米莎
最佳新人獎 持修 -《房間裡的大象》

最佳音樂錄影帶獎 〈紅〉- 殷振豪
最佳專輯裝幀設計獎 何佳興 -《海光之聲》
特別貢獻獎 黃瑞豐

最佳演唱錄音專輯獎 《少年》
最佳演奏錄音專輯獎 《鍾興民作品集 Initial Value》

最佳台語男歌手獎 蘇明淵 -《善良的歹人》
最佳台語女歌手獎 朱海君 -《花開的時》
最佳台語專輯獎 《裝潢》- 濁水溪公社

最佳作詞人獎 謝銘祐 -〈路〉
演唱類 最佳作曲人獎 余佩真 -〈昏你〉

年度歌曲獎 〈Thank You 感謝〉- 阿爆(阿仍仍)
評審團獎 《摩天動物園》- 鄧紫棋

演奏類 最佳作曲人獎 大竹研 -〈Okinawa〉
演奏類 最佳專輯製作人獎 非/密閉空間 -《Flow, Gesture, and Spaces》

最佳編曲人獎 KOBUDO 古武道 -〈戰〉
演奏類 最佳專輯獎 《Ciao Bella》- 蘇聖育 / 林冠良 / 曾增譯

最佳單曲製作人獎 謝銘祐 -〈路〉
最佳專輯製作人獎 陳珊妮 -《Juvenile A》

最佳國語男歌手獎 吳青峰 -《太空人》
最佳國語女歌手獎 魏如萱 -《藏著並不等於遺忘》

最佳國語專輯獎 《愛的呼喚》- 王若琳
年度專輯獎 《kinakaian 母親的舌頭》- 阿爆(阿仍仍)

同意 點知製作人提名都無
-Prince- 發表於 2020-10-3 23:57
上屆有提名製作人但都係拎唔到
不過見到 Joanna 拎到獎都登佢開心 !