返回列表 發帖
恭喜滅火器、真真、阿爆、sandee、waa
希望宜農在未來也可以站上金曲獎舞台講得獎感受

最開心娃娃攞到
Joanna首我只在乎你冇得輸 有獎都替佢開心 不過隻碟又翻唱又有廣東日文攞國專就....
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

上屆有提名製作人但都係拎唔到
不過見到 Joanna 拎到獎都登佢開心 !
chanchan0909 發表於 2020-10-4 00:01

係 愈聽愈鍾意佢呢隻碟

好感動呀Waa同埋阿爆都well-deserved
冇諗過國專係Joanna不過都ok鍾意

同意 點知製作人提名都無
-Prince- 發表於 2020-10-3 23:57
上屆有提名製作人但都係拎唔到
不過見到 Joanna 拎到獎都登佢開心 !

Joanna 幾好呀
唔覺得應該拎國專 贏製作人會更好
bagfgfcde 發表於 2020-10-3 23:55

同意 點知製作人提名都無

第 31 屆金曲獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

最佳演唱組合獎 Chick en Chicks -《作弊人生》
最佳樂團獎 滅火器 -《無名英雄》

最佳原住民語歌手獎 盧靜子 -《尋樂》
最佳原住民語專輯獎 《kinakaian 母親的舌頭》- 阿爆(阿仍仍)

最佳客語歌手獎 米莎 -《戇仔船/THE SHIP OF FOOLS》
最佳客語專輯獎 《戇仔船/THE SHIP OF FOOLS》- 米莎
最佳新人獎 持修 -《房間裡的大象》

最佳音樂錄影帶獎 〈紅〉- 殷振豪
最佳專輯裝幀設計獎 何佳興 -《海光之聲》
特別貢獻獎 黃瑞豐

最佳演唱錄音專輯獎 《少年》
最佳演奏錄音專輯獎 《鍾興民作品集 Initial Value》

最佳台語男歌手獎 蘇明淵 -《善良的歹人》
最佳台語女歌手獎 朱海君 -《花開的時》
最佳台語專輯獎 《裝潢》- 濁水溪公社

最佳作詞人獎 謝銘祐 -〈路〉
演唱類 最佳作曲人獎 余佩真 -〈昏你〉

年度歌曲獎 〈Thank You 感謝〉- 阿爆(阿仍仍)
評審團獎 《摩天動物園》- 鄧紫棋

演奏類 最佳作曲人獎 大竹研 -〈Okinawa〉
演奏類 最佳專輯製作人獎 非/密閉空間 -《Flow, Gesture, and Spaces》

最佳編曲人獎 KOBUDO 古武道 -〈戰〉
演奏類 最佳專輯獎 《Ciao Bella》- 蘇聖育 / 林冠良 / 曾增譯

最佳單曲製作人獎 謝銘祐 -〈路〉
最佳專輯製作人獎 陳珊妮 -《Juvenile A》

最佳國語男歌手獎 吳青峰 -《太空人》
最佳國語女歌手獎 魏如萱 -《藏著並不等於遺忘》

最佳國語專輯獎 《愛的呼喚》- 王若琳
年度專輯獎 《kinakaian 母親的舌頭》- 阿爆(阿仍仍)

恭喜阿爆!

好彩幾個大獎 歌王歌后年歌專輯製作人都頒得好
希望阿爆同sandee拎埋年專同國專 ...
-Prince- 發表於 2020-10-3 23:50

Joanna 拎個中既~阿爆拎大既好正常~

下年再見啦~
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

Joanna 幾好呀
唔覺得應該拎國專 贏製作人會更好

希望阿爆同sandee拎埋年專同國專 ...
-Prince- 發表於 2020-10-3 23:50

啱啱俾你講完

愛的呼喚....
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

希望阿爆同sandee拎埋年專同國專

waa終於拿到今晚第二個感動位 第一個是真真的得獎感言
聽提名時候的歡呼聲 我覺得如果不是waa拿 台下會暴動吧

恭喜wawa
好彩唔係梁大媽
肥婆馬上收皮

眾望所歸~~ YES!!!!!!!!!
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

紫棋攞唔到好可惜
但本身都係貼waa 恭喜恭喜

主流大唔知咩只能拎評審團獎

青峰!!!!!實至名歸,太空人真係勁高質

下一個睇好嘅係周興哲,希望佢5年內可以上到金曲獎舞台 ...
samxdxd 發表於 2020-10-3 23:40

好明顯.......

青峰!!!!!實至名歸,太空人真係勁高質

下一個睇好嘅係周興哲,希望佢5年內可以上到金曲獎舞台

Lulu
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

目前大部分賽果真係好差
好彩真真有作曲人 如果唔係我會嬲到癲

歌王真係好主流
開始覺得waa有d危險
小伙子. 發表於 2020-10-3 23:31

歌王都冇對手
賽果合理

歌王真係好主流
小伙子. 發表於 2020-10-3 23:31

GEM攞歌后既機會又+30%

歌王真係好主流
開始覺得waa有d危險

搵唐綺陽出黎吹下水 活躍一下氣氛

仲要落台吹水, 係咪會頒到十二點

娃娃證明自己幾咁versatile
唔係剩係識得飆高音 又或者唱幾首慢歌都唱到災難級咁
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

d 人話 JJ 果段係臨時加,即係 GEM 其實原本係做 JJ 果 part
咁即係 GEM 一路以為自己唱壓軸,點知原本唔係
論盡樂迷,敢愛敢恨

waa 唱 gem 就 1 首怪
gem 唱自己以外應該全部都怪
星勤 發表於 2020-10-3 23:18

可以想像阿GEM可能會改到 我只在乎你 變rock

娃娃既唱法一向係咁
對我黎講 可以話係「見怪不怪」

星勤 發表於 2020-10-3 23:18

如果阿gem表演 應該唔會係同一個表演內容
肥婆馬上收皮

但waa唱阿漿d歌好怪
kayzzz 發表於 2020-10-3 23:16

珊妮老師都怪~

一比較下
呀漿真係唱得好

但waa唱阿漿d歌好怪
kayzzz 發表於 2020-10-3 23:16

論盡樂迷,敢愛敢恨

好彩係 waa 自己做,唔係 GEM 做…
星勤 發表於 2020-10-3 23:11

但waa唱阿漿d歌好怪

有4個或以上提名既暫時得娃娃、青峰、Joanna同茄子蛋未有奬

你地係未都係聲畫唔同步

成個頒獎禮氣氛咁怪既

好彩係 waa 自己做,唔係 GEM 做…
論盡樂迷,敢愛敢恨

9m88慘遭陳鎮川無視

恭喜淘氣的開心果!!!
論盡樂迷,敢愛敢恨

路有兩個獎

笑到痴咗線

堡堡好慘
路係乜事

係咪有機會睇到阿gem首奪金曲歌后呀
kayzzz 發表於 2020-10-3 23:00

攞咗評審團獎
應該要等下次

謝謝滅火器聲援香港
再將我相信的如煙火般綻放

係咪有機會睇到阿gem首奪金曲歌后呀

根據金曲獎規定,評審團獎需有超過三分之二的評審同意方可獲獎,在難以取得多數共識之下,這個獎項常常出現從缺狀況。

GEM GEM果然係川哥口中主流大腕
肥婆馬上收皮

其實梁靜茹不嬲d live 都唔係穩 ...