返回列表 發帖
好值攞文青大獎
十年又過去 的確改變咗好多
突然有少少感概 2010既我哋又點會諗到之後發生過咁多事
而未來十年又會點呢? 當實體/電台都可以變成串流 我哋之後聽歌既模式仲可以點進化?

只希望能夠未來見
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

LM!!

會唔會係IG/FB宣傳再tag歌手
或係Youtube整個Medley比人聽
Garfield 發表於 2020-3-29 15:58

如果可以cut做 有啲似入圍片段果種medley就正喇
方便大家反覆翻睇片段重溫推薦
亦令更多人關注到百大選
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

【年代百大選】前言

在揭曉「年代百大選」結果前先回顧一下過去十年的本地音樂發展。一句「樂壇已死」於過 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-30 20:30

寫得超好
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

【年代百大選】前言

在揭曉「年代百大選」結果前先回顧一下過去十年的本地音樂發展。一句「樂壇已死」於過 ...

寫得好中肯
期待結果逐步公佈
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

好緊張啊,打頭炮既會係邊幾首呢?

powerful 發表於 2020-4-1 12:18

好期待

最期待第100位同第101位

powerful 發表於 2020-4-1 12:18

第100位個首已經係big hit!

二零一零年代百大單曲

Better Me
[2012]

唱  薛凱琪
曲  AGA
詞  小寒
編  Johnny Yim
監  舒文

薛凱琪作為情緒病的過來人,淡淡的旋律配上鼓勵的歌詞,把整首歌
的訊息完整地帶出。Music break 的吟唱作為整首歌的轉折點,將接
下來的說話變得更堅定,更有感染力。因為愛,所以願意變成更好的
自己。告誡的並不只限當中受痛苦的,而是告訴我們每一個人,也值
得活得更好。值得一提作曲人 AGA 亦憑藉此曲而嶄露頭角,作為當
代唱作人,在初出道作品已成功打動樂迷,為她的音樂才華奠定良好
基礎。

延伸聆聽
〈Miss Fiona〉薛凱琪 [2016]
要活出自己,薛凱琪幾年後還推出了一首自主個性的快歌anthem。

停半分鐘聽一闋歌
[2018]

唱  許廷鏗
曲  Cousin Fung、黃兆銘
詞  6號
編  黃兆銘
監  于逸堯、周錫漢

香港生活節奏急促,能令人停下腳步的,是聽歌緩衝一下的數分鐘
嗎?你又有否讓自己檢視過去勞碌的生活?廣東歌曾陪伴我們渡過難
關,但我們留給廣東歌的時間卻少之有少。慶幸歌者積極透過各項宣
傳企劃,讓城市人在煩囂中停下來,細味廣東歌的力量。

延伸聆聽
〈我們的胡士托〉C AllStar [2010]
C AllStar 亦曾將此歌獻給陪伴廣東歌成長的巨星,肩負承傳廣東歌
的責任。

SS14
[2014]

唱  鍾舒漫、鍾舒祺
曲  鍾舒漫、鍾舒祺
詞  黃厚霖、謝索滴
編  謝浩文、黃兆銘
監  謝浩文

經常聽到歌手說在「玩音樂」,〈SS14〉就是玩音樂之極致。歌名
取其至兩姊妹的名字「Sherman 加 Sukie 一世」的意思,也許是因
為妹妹 Sukie 的影響,不難聽出姐姐 Sherman 在這首歌的演繹上,
比個人快歌作品更為投入。「終極喪版」比原版玩得更盡,將原曲改
編成不同曲風,聽起來更無聊與瘋癲,這是褒讚而非貶抑,而是真正
造就出一首完全放任去玩的歌曲,唱者唱得開心,聽者聽得開懷。

延伸聆聽
〈Be Water, My Friend〉鍾舒漫 [2017]、〈裸泳〉鍾舒祺 [2018]
兩姊妹亦有與王雙駿合作,想法大膽放任,炮製出切合各自性格特色
的快歌。

很不低調
[2016]

唱  方大同
曲  方大同、Derrick Sepnio
詞  C君、方大同
編  方大同
監  方大同、Derrick Sepnio

以搶耳的 bassline 作啟,然後 disco 的 four-on-the-floor 鼓拍加了進
來,接著是歌聲,之後是弦樂 ...... 一如方大同過去的作品,〈很不低
調〉聲響豐富而層次分明,編曲律動感亦相當強烈,再一次證明方大
同作為節奏藍調大師的功力。寶物沉歸底,末段帶藍調氣息的電結他
演奏,直接把作品帶到更高的層次;樂聲在最後 fade out,餘韻卻仍
繚繞耳邊、叫人難以忘懷,果真是很不低調。

延伸聆聽
〈You Don’t Know Me〉Dusty Bottle [2019]
新冒起的樂隊Dusty Bottle最擅長玩復古 disco 風格,質素不遜於方大
同的大師級數。

可惜你是個人
[2017]

唱  鄧小巧
曲  林家謙
詞  周耀輝
編  謝國維
監  謝國維

敞開自己的內心,撥開了界限,美麗不知不覺會滲入我們的生命。接
納自己,接納別人,即使是天與山也可行近,世界也有美好的荒誕。
《Inner Voice》談的是與內心的溝通,周耀輝借此題材,把怪物追求
愛的心理過程描繪於〈可惜你是個人〉。總是伴隨著自卑感,與別人
似接近又行遠,終究要接近對方,還是需要雙方同時踏出一步。林家
謙貢獻了流麗動人的旋律,應記一功。謝國維的編曲帶點英倫搖滾
風,中後段的 music break 把整首歌昇華,由小情小愛推展至大眾的
接納、無奈慨嘆轉換至豁然開朗。作品曲詞編唱頗佳,鄧小巧的情感
拿捏較精準,說是歌者代表作也不為過。

延伸聆聽
〈雅俗〉鄧小巧 [2015]
提起鄧小巧不得不提其出道作,之後的單曲亦開始塑造她成為自我療
癒系歌手。

特別鳴謝:akk(096)、bagfgfcde(097)、cymusic(099)、
jh1090_2005(098)、kevinlai1621(100)、PenguinMusic(099)、
星勤@論盡音樂(098)、al-club(099)、鍾舒漫官方國際歌迷會(098)、
鍾舒祺國際後援會(098)、薛凱琪後援會(100)

竟然係我出場!

第100位個首已經係big hit!
-Prince- 發表於 2020-4-1 13:57

好勁

Just wondering if we are going to tag the artists on IG. Great choices so far, even though I didn't vote for any of these

Just wondering if we are going to tag the artists on IG. Great choices so far, even though I didn't  ...
kin888 發表於 2020-4-1 14:12

Yay. I hope some artists will share for more to see.

Just wondering if we are going to tag the artists on IG. Great choices so far, even though I didn't  ...

啱啱有啲技術性問題出現 而家應該ok

〈我們的胡士托〉去左延伸聆聽係咪即係會落選,覺得呢首比停半分鐘更值得擁有

第100位嗰首竟然得100位
DM多仔多到覆唔哂

mosesming 發表於 2020-4-1 14:31

我估會有人覺得首歌入硬 之後去左救堆小眾既歌
另一樣野係佢堆粉好多都無再玩呢個壇

不過年代選第一首出 其實幾好呀 好過中間出

Alfred咁快出場

而家回望返,Better Me 首歌意義係 AGA 度多於 Fiona

而家回望返,Better Me 首歌意義係 AGA 度多於 Fiona
powerful 發表於 2020-4-1 14:36

True
當年AGA仲係一個冇人識既作曲人
而家已經拎咗兩年903女銅

True
當年AGA仲係一個冇人識既作曲人
而家已經拎咗兩年903女銅
bagfgfcde 發表於 2020-4-1 14:37

樂壇地位就快趕過 Fiona,過多幾十年望返香港流行樂壇史,可能AGA比Fiona更會被記住

Alfred咁快出場
艾石仔 發表於 2020-4-1 14:35

或者仲有呢

見到 SS14 好驚喜
開心

push

呢度我第二輪淨係投咗很不低調,不過Better Me都幾鍾意,
而見到SS14就係pleasant surprise,應該算係第一個大冷門

支持! 特別喜歡96 and 100

mosesming 發表於 2020-4-1 14:31

係囉...質素同流行度都好高99 位果個...咁快已經一首次 HIT 歌...
之後咪分分鐘仲有多兩首 ?
青春頌入硬啦...

2000年代情歌氾濫,來到2010年代,比起情情塔塔,談及成長、夢想、社會、自愛等課題的歌曲亦似乎佔據一部分。 ...

即刻諗起美霏嘅自戀快歌
希望有入圍

Fi靠首大熱真.side track入圍 呢首亦都係我認為佢年代最好聽既一首
很不低調 SS14入到係驚喜 10年代講玩音樂真係比起千禧年代更出色

小巧呢首我都推得幾大力 不過希望係first and last
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

會員tangsiuhau呢首都係得96
睇嚟其他凍過水

有啲意外better me得100
呢首算係佢最後一首big hit

好開心可以參與今次盛事,更開心係 98 位入選
呢兩姊妹嘅作品好多都好吸引,但講到最吸引,必選呢首合體作品
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

二零一零年代百大單曲

Better Me [2012]

唱  薛凱琪
曲  AGA
詞  小寒
監  舒文

...
ed8671ed 發表於 2020-4-1 14:00
尾五已經咁犀利
無法想像頭五會幾神級
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

每首歌之後 credit 返作者會好過 post 尾一次過咁出

每首歌之後 credit 返作者會好過 post 尾一次過咁出
just11256 發表於 2020-4-1 17:05

多謝提議
而家喺最後鳴謝quote返每位有幫手嗰首歌嘅no.,咁睇冇咁亂

尾五已經咁犀利
無法想像頭五會幾神級
PenguinMusic 發表於 2020-4-1 16:22

我估頭五有未來見+獨家村
DM多仔多到覆唔哂

Alfred咁快出場
艾石仔 發表於 2020-4-1 14:35
佢有首咁近期既歌入到百大已經好surprise
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

期待安琪入5首

頭五首好厲害

幾驚喜SS14入到 唔知小巧會唔會入多一首強弱

竟然係我出場!
bagfgfcde 發表於 2020-4-1 14:04
率先出場嘅人馬都星光熠熠 !!!

Support 96 and 99
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

好開心可以參與今次盛事,更開心係 98 位入選
呢兩姊妹嘅作品好多都好吸引,但講到最吸引,必選呢首合體作 ...
星勤 發表於 2020-4-1 16:08
真心多謝你嘅熱烈參與

二零一零年代百大單曲

Better Me [2012]

唱  薛凱琪
曲  AGA
詞  小寒
監  舒文

...
ed8671ed 發表於 2020-4-1 14:00

有無ed090ed後援會 想搞翻個

幾驚喜SS14入到 唔知小巧會唔會入多一首強弱
weiquan 發表於 2020-4-1 19:39

強弱入到掛...話晒代表作...演唱會Encore大合唱都係呢首

唔知願榮光同人話會唔會頭5

96-100 出奇地正常同高質
希望可以KEEP ON到第一位

pish
今日唔中
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

真心多謝你嘅熱烈參與
chanchan0909 發表於 2020-4-1 19:40

係我嘅榮幸啊 baby
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

以為可惜你是個人會無咁低添
恭喜小巧
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

唔知願榮光同人話會唔會頭5
eggsteven 發表於 2020-4-1 20:58
我估冠榮光
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待