返回列表 發帖
期待二十大
希望呢二十大都實至名歸

我會唔會見到余琤?

我00年加入CM,不過好低詞。

第九位overrated,其實首歌分分鐘過幾年就唔得左。

青春頌值十大,因為而家d人都仲有歌

其實幻國質素真心唔差
發掘到謝安琪其他方面
我覺得周博賢係塑造左謝安琪既稜角
而麥浚龍係設計左謝安琪 ...
add 發表於 2020-4-19 22:11

正確,佢可塑性高。係好多人都對佢投入左好多寄望,以為佢係民主女神。其實,佢都係因為周博賢。只能說佢演繹什麼歌都好。

近十年既903最女:楊千嬅、何韻詩、謝安琪、鄭欣宜、方皓玟、衞蘭

得janice冇歌入百大 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 22:21

衛蘭攞過女金而已,冇最女

卫兰荣获香港教育大学我最喜爱女歌手

由香港商业电台主办,2018我们的大学叱吒颁奖礼昨日圆满结束 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 22:25

辛苦哂,俾返credit先

二零一零年代百大單曲

未來見 [2018]

唱  RubberBand
曲  RubberBand
詞  Tim Lui
編  RubberBand
...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 22:25

正路,還返08年903airplay過200,過埋心之科學同浴室都冇至尊歌既遺憾當年,真係離哂譜。

中文科教材:我想識你女朋友我想敲穿你門口
kenny1102 發表於 2020-4-19 22:38

又要染金,唔鍾意咪聽日剪光頭

呢個Live嬴硬最佳現場演繹
dongbb2332 發表於 2020-4-19 23:04

嘩,經典經典,仲有呢個十年有個林羨淇,AI人工智能聲音

老實講
我覺得唔係謝安琪打敗左容祖兒
11,13年呢d容祖兒仲有鬥心時,都係排除左謝安琪
而係容祖兒係16年攞左大碟獎之後就放軟手腳
嚴格黎講,謝安琪係順利接棒。

衛蘭係,10年後真係搵首有就算世界無童話呢種歌都冇左。
係17年,唱返多d歌翻身。
佢都唔恨上位,平平穩穩得閒出首歌甘。

小明依家嘅聲勢應該可以幫到佢00-09年拎一首百大
mosesming 發表於 2020-4-19 23:12

我諗唔會,佢00年代果d歌簡直係二三線歌。佢而家有呢個地位,由10年佢唱異流開始

其實當年謝妃真係唔少野,
一個咁惡的勢力都可以同佢爭一日之長短,雖然冇試過徹底嬴一次。
當年諗住囍帖 ...
jaytang 發表於 2020-4-20 00:36

關妃咪俾佢對手攞家姐事件打壓lor從來容太后覺得自己地位有危險時,係用手段踢人入冷宮

泳兒咁唱得 比人hea 就知咩事
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 01:30

呢個係,最記得好似13年勁歌時,容祖兒拎最女定金曲金時,果下不屑樣子   仲有公開講泳兒唱有誰來愛我賣弄技巧
#姊妹friendly fire姐

最深刻係美kay 2014年大熱都拎唔到tvb最女之後 從此絕跡tvb頒獎禮
第二年美祖tvb最女既對手由美kay變左做 ...
kayzzz 發表於 2020-4-20 01:31

而家容祖兒人氣跌得咁勁,都係一種報應。

話說真係hit而百大不入嘅歌應該有:
那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 2020-4-20 00:55

呢三首都係果一年好hit,不過唔傳唱。咪敵唔過時間尤其係吳業坤,真係過份吹捧,結果而家跌到連雪櫃都冇位俾佢入。

其實,呢十年,我覺得係話題性主導左音樂

可惜 佢做咗浦銘心 無咗紀錄時代嘅功能
     亦相信 二零年代 佢會退落嚟
        我希望佢今年下 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-21 20:57

認同,蒲銘心完之後,唱返一兩首鞠躬禮,然後退位