返回列表 發帖
阿key似係有一兩首特別標青上高位吸晒d票 令到自己其他歌詐糊喎
kayzzz 發表於 2020-4-6 17:59

Kay 5.5首係 你們的幸福 最好的時刻 獨家村 羅生門 山林道
同埋邊首?
話時話 以上五首都係CM共和至尊歌或者女歌手歌曲當年最高位置
他不懂我的內心入面 藏着最有個性小小姐數十年 他講的情話盡顯偽善 潛藏着怨我串我分開

他出發找最愛 今天也未回來
powerful 發表於 2020-4-7 12:58

仲有雞羊,反而冇最好的時刻
他不懂我的內心入面 藏着最有個性小小姐數十年 他講的情話盡顯偽善 潛藏着怨我串我分開

Jason終於出喇
但好可惜Janice 冇份

點解唔搞個2010年代 既男女歌手/組合/唱作人/新晉歌手/曲詞編監 三甲?

阿妹有多首

呢度有一首無了
kwanie 發表於 2020-4-15 14:05

你們的幸福 25大不入?

覺唔覺Kay入圍嘅歌都比較主流,反而Joey入圍嘅就比較冷門(當然除咗花千樹同心之科學)

另外載我走係計09定10年

冇janice

二零一零年代百大單曲

Let Us Go Then You and I [2017]

唱  Serrini
曲  Serrini
詞  Serrini
編  ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:25

呢首歌贏你們的幸福?

個人覺得你們的幸福值頭五
帥小寶` 發表於 2020-4-19 21:25

當然

JANICE 同 HANA 都係17-19年拎過四台女歌手大獎
喺呢度居然連林二汶、岑寧兒、Serrini呢啲冇乜叫座力既歌手都不如?

以下有五首未出

KKBOX香港區 十年最高點播率歌曲:
吳業坤 原來他不夠愛我
麥浚龍 念念不忘
謝安琪/麥浚龍 羅生門
JW 矛盾一生
Dear Jane 不許你注定一人
Dear Jane 無可避免
連詩雅 到此為止
周柏豪 我的宣言
林奕匡 高山低谷
Supper Moment 無盡

五首爭4個位?

願榮
未來
假使
好不
青春頌

我實在接受唔到Janice竟然冇100大

近十年既903最女:楊千嬅、何韻詩、謝安琪、鄭欣宜、方皓玟、衞蘭

得janice冇歌入百大

胃蘭冇拎過最女
edwardngwy 發表於 2020-4-19 22:22

教大?

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
kwanie 發表於 2020-4-19 22:23

卫兰荣获香港教育大学我最喜爱女歌手

https://m.sohu.com/a/276769911_352590/?pvid=000115_3w_a

由香港商业电台主办,2018我们的大学叱吒颁奖礼昨日圆满结束,卫兰以最高票数成功当选为香港教育大学我最喜爱的女歌手,恭喜Janice!

笑到喊

講真 十年後你問我Kay 小明 攞第幾我真係會唔記得
不過就一定記得衛蘭攞過教大最女 叻叻 ...
JasOh103 發表於 2020-4-19 22:40

我只係希望大家多啲認同衛蘭近15年係樂壇嘅貢獻,唔通咁都有錯?

好多00年代出道女歌手都冇份: Janice Jade Vincy GEM Stephanie (非凡人生或13樓好值喎)

反而俾哂Kay charmaine ivana

容祖兒阻礙 幾多零零年代 出道 女歌手
    最後只有Kay 一個叫跑出 偏偏係英皇最大力打擊個位
     ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 23:18

你當janice死㗎?真係吖

不許你注定一人 HIT到咁又幾好聰聽
冇100大好可惜

你哋睇下港大13年民調,呢10首先係廣大市民既13年最愛
囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約 呢幾首唔值

1. 擁抱愛 - 鄭欣宜
2. 化蝶 - 胡鴻鈞
3. 天窗 - 容祖兒
4. 妳的名字我的姓氏 - 王菀之
5. 青春頌 - 許廷鏗
6. 你把我灌醉 - G.E.M.
7. 最好的時刻 - 謝安琪
8. 蝸居 - 許廷鏗
9. 雙子情歌 - 羅力威, 容祖兒
10. 非凡人生 - 鄭融

https://www.hkupop.hku.hk/chinese/report/JSG/content/freq.html

個人心水的2010年代20大電視劇歌曲(次序跟據發行日期):
01)林峯《直到你不找我》(2010年)
02)古巨基《義海豪情》(2010年)
03)鄭欣宜《擁抱愛》(2011年)
04)容祖兒《連續劇》(2012年)
05)鍾嘉欣《最幸福的事》(2012年)
06)林峯《幼稚完》(2012年)
07)胡鴻鈞《化蝶》(2013年)
08)容祖兒《續集》(2013年)
09)許廷鏗《護航》(2014年)
10)吳若希《越難越愛》(2014年)
11)鄭俊弘《投降吧》(2014年)
12)吳若希《眼淚的秘密》(2015年)
13)許廷鏗《記住忘記我》(2016年)
14)陳展鵬/胡定欣《從未知道你最好》(2016年)
15)HANA菊梓喬《一輩子守候》(2017年)
16)HANA菊梓喬《忘記我自己》(2017年)
17)胡鴻鈞《到此一遊》(2017年)
18)HANA菊梓喬《但願人長久》(2018年)
19)譚嘉儀《Can You Hear》(2019年)
20)周柏豪《讓愛高飛》(2019年)

cm 幾時搞1999-2009
mrshadowll 發表於 2020-4-23 07:00

你知唔知搞呢D好大工程架

除咗kontinue 之外已經唔知邊隻會5強了
maksiuhong 發表於 2020-5-7 14:16

《Love and Other Things》超正

講真,宜家香港樂壇認受性最高既四大天后應該係容祖兒、謝安琪、衛蘭同HANA菊梓喬

其他果D好似AGA,Gin Lee、JW、林二汶、鄭欣宜、方皓玟、泳兒、吳若希等多幾年先

認真估五強:
Kontinue
適婚的年齡
Live A Life
Don't Text Him
生於斯

剩低五隻:
LOVE
飛蛾光顧
我自在
...
mosesming 發表於 2020-5-8 15:08

冇JANICE同HANA?

Top5:
J-Pop
Obsessions
Bold&Beautiful
Moment
浮世繪
timc524 發表於 2020-5-10 01:05

Kontinue 五十強不入?

Wow C AllStar!

CAS top10 有兩隻 好高質
生於斯而加聽返比當時更加貼切
maksiuhong 發表於 2020-5-10 21:31

唔係話6至10不分名次咩?