返回列表 發帖
做乜你之前唔提名呢堆歌呀
好多首想投都冇得投
ed8671ed 發表於 2020-4-20 00:24

想投擁抱愛同在心中

原來大家真係睇形象睇得咁重要
我覺得美麗嬅舊年做嘅嘢又未至於衰到要推翻哂佢以前啲歌(至少百大選佢呢三 ...
mosesming 發表於 2020-4-20 08:56

我覺得好多忠嬅粉都冇參與投票
有一小撮就唔再愛嬅

而對從來唔係嬅粉既會員黎講
真係冇位亦冇必要去投俾佢

B and/or C 組有得投同一歌手兩首好似會好D

Yes, I think this would be my first change as well.

My second change is no cut-off for the top 2 ...
kin888 發表於 2020-4-20 12:58

不過諗真啲 再睇翻結果
我幾滿意搶票嗰班既排名
唯一係雞蛋與羔羊可能值頭十名
但overall我覺得目前都算幾平衡

https://zh.wikipedia.org/wiki/CoolManMusic

有冇人可以幫幫手整個完整既條目?
而家呢個連第一係咩歌都冇
某fan真係pretty crazy

好多謝安琪
如果kay fans擺咁多精力支持kay d唱片演唱會就好
kayzzz 發表於 2020-4-20 14:19

都係嗰一個姐 其他Kay fans邊有咁無聊

+        
*首支未收錄於個人唱片而奪得我最喜愛的歌曲大獎的歌曲:山林道([[謝安琪]],2016年)
+        
*首張非個人 ...
on07111 發表於 2020-4-20 14:35

https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=CoolManMusic&oldid=57896573

呢個舊版本係世界級

二零一零年代百大單曲

感謝各位過去大半個月的支持,以下為百大單曲於各個串流平台的Playlist:

Spotify
...
ed8671ed 發表於 2020-4-20 14:41

Thanks a lot

觸執毛第一輪超低分 lol
104 107 109 are robbed

末日快車排好低

101-110嗰堆好似好聽過91-100
mosesming 發表於 2020-4-20 20:27

107 deserves better
應該同99對調

莫文蔚 ig 分享咗瑕疵入選張圖同帖
What a queen!

限咗投票對決選多過三首歌或以上嘅歌手有啲唔公平
希望00-09年代選真係咩限制都冇 ...
timc524 發表於 2020-4-20 21:25

Yo, I don’t want to see delusional stans ruin the result.

I think under the current 3 songs max system, some consideration of the preliminary round is good. ...
kin888 發表於 2020-4-20 23:33

Top 8 = 時代意義
第九 = 十大唯一一首愛情歌,仲要係hehe,符合壇情
第十 = HK indie act,符合CM大路得黎少少小眾既特色

咁睇我都滿意頭十名既
大家都無謂針住安仔 recency bias 了

好耐冇聽903
今晚支持一下

CM好多祖粉都係口裡說不身體卻很誠實
cymusic 發表於 2020-4-22 11:52

第一輪投票個陣條女仲未奶共
所以空港同花千樹都入到
第二輪前定後奶就冇乜印象了

OMG 小明

歌手單位於初選超過5.5首排名頭200位之歌曲 (歌曲次序按初選排名列出)

C AllStar 6首
天梯/薄情歌/生於 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-25 13:55

蜉蝣仲高票過牆紙

年 代 百 大 選 PART 2
二 零 一 零 年 代
精 選 五 十 唱 片
五 月 一 日 起 揭 曉

* 每日公佈 5張 入選 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-26 20:00

Nice
Thank you ed!

明荃懂得下台的美藝
讓下啲後輩啦
mosesming 發表於 2020-4-26 22:06

明荃可以代泳兒現場演繹晚上我是天蠍座

希望頭五係
JTW 西遊記
Don’t Text Him
A Tragedy Your Majesty
23:59 Before Tomorrow
Live A Life

Alfred Hui
浮世繪
Live in the moment
Bold&Beautiful
timc524 發表於 2020-4-28 13:10

Alfred Hui
浮世繪
如果大家都擁有海
Obsessions
Moment

揀五十隻其實都幾多(香港黎講)
可以預想到會有啲噴碟入選

支持好不容易遇見愛
WZA111 發表於 2020-4-29 19:46

年代百大金曲 number 1

Get it, Chochukmo!

Congrats Sandy !

我覺得J&J係佢上個十年最好嗰隻
雖然我冇投

支持 GDJYB 邦邦 方大同呢三隻

GDJYB FB share 咗今日個 po
有啲開心

**截止2020年5月3日**
二零一零:1張(無念)
二零一一:3張(你們的幸福/Joey & Joey/15)
二零一二:2 ...
616.1314 發表於 2020-5-3 18:21

GDJYB應該係2016,@ed8671ed 要更正翻

唔係2017年2月發行?
powerful 發表於 2020-5-3 20:49

應該係2016年12月,佢地呢隻碟有入圍第28屆金曲獎,當年候選作品規定係2016年推出

我覺得如果 RB 有隻要入五強 最值係 Easy
不過而家已經出咗

另外小塵埃終於吐氣揚眉
再恭喜 Serrini !

咁有時真係會覺得其他人會寫得好啲既
可能感受深啲 又或者唔想「對唔住」首歌/碟  ...
JasOh103 發表於 2020-5-5 13:12

我寫親嗰啲都冇乜人在意同爭寫
所以完全冇壓力

Support Eman Lam!
This is her best record ever

Alfred Hui and Gin Lee get in. BARF!

live in the moment 值
到依家都聽唔出拾有咩咁好
just11256 發表於 2020-5-5 19:25

我估佢班fans數目夠推隻碟入
正路街客應該唔會投呢隻

I think Frank is one of RB's weakest...

C = E >> H >> F >>>> G

Support Ellen, Pink A & Kary!!

BUT
編曲及製作所花的心思彌補演繹上的不足

excuse me

@mosesming 唔識用 CM 個表格 lol 都係交翻畀你
616.1314 發表於 2020-5-6 15:29

原來 RTHK 噴到咁
HINSIDEOUT 321 生於CAS 都有份

Ivana咁都有
mosesming 發表於 2020-5-7 14:03

Same with 404 NOT FOUND

預測 top 5:
Kontinue
J-POP
Moment
如果大家都擁有海
Home

WOWWW!
I really like Matt Force & Connected
Not to mention JTW, one of the best albums ever

Also congrats Siufay!!!

JTW 西遊記其實值第一
冇五強好可惜

我都估Michael仔應該入到。

黃衍仁仲未出都打定輸數,MLA 百大選一首都冇,碟應該冇top 5?  仍然希望聽日 ...
powerful 發表於 2020-5-8 18:01

美麗新香港入到百大歌(第三十二位)

My little airport !!!!

咁5強都明好顯
係爭在咩位置

欣賞
大夢想家
Kontinue
華麗轉身EP
偷 ...
mosesming 發表於 2020-5-9 12:04

Kontinue
Live A Life
Don't Text Him
生於斯
如果大家都擁有海 (BARF!)

咪搞笑啦
講到以前搞掀起會入到五十強咁
就算係五年前搞都好大機會唔會入到(或者係你安安靜靜地躲起來

其實睇某會員呢度既po都幾搞笑
每一個po都係不停投訴 正面少少既帖都冇
不如花啲時間重溫入圍專輯同歌好過啦
又或者你唔鍾意 咪自己聽翻自己既野

支持你安安靜靜地躲起來!
有神曲你根本不是我的誰
616.1314 發表於 2020-5-9 14:29

其實掀起都唔差架
但要講到最貼近歌者故事就一定係你的完美有點難懂
相信呢點都係隻碟跑出既原因
而因為一組只可以投一隻 掀起入唔到實屬正常

如果有會員覺得個活動冇意義同投票會員低質咪唔好入黎推po
可以尊重一下投票既會員同出面邀請翻黎投票既人
更加要尊重主辦單位付出既努力同時間

啲歌其實唔太好聽
係個音樂性同概念好似好強咁而已
hehehaha 發表於 2020-5-9 17:41

對於泳兒黎講算係好大進步

唔知呢
可能係代kay唱獨家村
表達失婚心情
或者即場宣佈the album浦銘心其實就係佢 ...
mosesming 發表於 2020-5-9 18:31

第一名係祖兒既 J-POP
阿嬌頒獎俾好姊妹 然後一齊唱無人知道雙雙座