返回列表 發帖
根據cm慣例
以為會有頭20位
kayzzz 發表於 2020-4-12 14:18

暫時兩首千千都比我想像中低咗20-30位
DM多仔多到覆唔哂

要向一眾投到粉紅A拎41位嘅美會員致敬
DM多仔多到覆唔哂

完全唔覺得今次janice會入到

jason就...我已經好盡力咁推
JasOh103 發表於 2020-4-12 14:31

Janice Jason本身預佢地有fans票可以推到入中位
依家愈嚟愈渺茫
DM多仔多到覆唔哂

依家再聽無忘花
真係好好聽
DM多仔多到覆唔哂

會唔會好不容易遇見愛根本入唔到
victor1991415 發表於 2020-4-12 15:05

我有咁諗過
因為我本來估最好的債11-20
火烏21-40
好不容易遇見愛41-60
依家前兩者已經出咗
仲要低過我預期好多

哦咁都唔係好冷門啫
kwanie 發表於 2020-4-12 15:06

估會有更冷門嘅賽果
例如Serrini有第二首
或者火炭麗淇top 30

其實MLA仲未出
粉紅A都有41
佢地冇理由冇
DM多仔多到覆唔哂

估唔到你都識唱呢首
睇黎呢幾年大家咁努力推薦小眾音樂係有成果

不過我幾鍾意呢首都好
我真係講唔出呢首 ...
-Prince- 發表於 2020-4-12 15:12

等睇大碟榜為藝術犧牲top 10
DM多仔多到覆唔哂

41  唱票未
b01091018 發表於 2020-4-12 15:20

年年 97票(定79票?
DM多仔多到覆唔哂

如果 羅生門 百大不入 個結果未免會太假
首歌對過去十年既樂壇既意義 最少係流行度方面 佔百大一 ...
kayzzz 發表於 2020-4-12 15:24

大把hit歌都入唔到百大
DM多仔多到覆唔哂

原來他不夠愛我有機會
但係華麗轉身⋯⋯咁激?
PenguinMusic 發表於 2020-4-12 15:40

嬅麗轉身係CM big hit
但二百大不入
DM多仔多到覆唔哂

對結果好抱疑 林二汶個兩首竟然高過 羅生門 好奇怪
    仲要粉紅A 甘高位 CM 會員 普遍同主流有距離  ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-12 15:46

你估CM啲會員個個平時淨係追YouTube/Spotify/KKBOX嗰啲每週十大就去投票咩
DM多仔多到覆唔哂

連續劇 續集 女皇 破相 牆紙 天窗 夠唔夠 HIT
#喜歡祖兒
616.1314 發表於 2020-4-12 17:41

其實真係鬥hit嘅話
祖祖冇理由到依家先得兩首低位
DM多仔多到覆唔哂

原來無期冇份,咁唯有支持aga隻superman,我覺得拎三隻先可以叫做環球一姐 ...
on07111 發表於 2020-4-12 17:54

兩首高位vs三首低位
DM多仔多到覆唔哂

暫時我覺得big hit而排名偏低嘅歌係陀飛輪
就算考慮埋佢有其他歌搶票都仲係偏低
DM多仔多到覆唔哂

講到底都係睇大家點投
一首歌再hit 但如果說服唔到投票嗰個
咁佢都係唔會投俾首歌  

如果真係咁 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 18:07

係
唔投就係唔投
同首歌hit唔hit冇關
DM多仔多到覆唔哂

羅生門係令到一班千禧時期聽廣東歌,但後期已經唔聽或者只聽舊廣東歌的樂迷聽返。。。 ...
on07111 發表於 2020-4-12 18:08

但呢班人唔會投百大
或者連廿首佢鍾意聽嘅廣東新歌都up唔出
DM多仔多到覆唔哂

二汶=真天后
Within五十大
Frankiekiekie 發表於 2020-4-12 18:02

Lm等睇信仰歌+銀髮白入埋
DM多仔多到覆唔哂

金句,講明年代百大選,每個人投每首歌都有佢地嘅原因,結果出咗嚟就應該要尊重
你可以投哂30首“BIG HIT ...
sunnyay1231 發表於 2020-4-12 18:25

因為大家都驚華麗轉身會搶第一
所以要第一round篩走佢
DM多仔多到覆唔哂

咁你繼續問號啦  
個賽果無得改變 亦唔會因為你一個人既意見而改變
46就係46 你攞幾多個point出 ...
JasOh103 發表於 2020-4-12 18:31

條友真係好煩
依家都擺到明會有5.5首謝安琪
都仲要chur住點解最hit嗰首咁低位(而其實4x位已經好過好多歌)
DM多仔多到覆唔哂

希望家英哥會好好安慰美轉
616.1314 發表於 2020-4-12 18:34

希望19號當晚可以請到美轉唱哂廿大金曲
DM多仔多到覆唔哂

我明你意思呀  我覺得非怨婦式討論絕對係好事(不過見到上面條友不停發癲就覺得煩)
我都明在 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 18:56

如果我有份投嘅話
我會完全唔理首歌hit唔hit
因為hit唔hit係市場話事
唔係我覺唔覺得繼而投出嚟
DM多仔多到覆唔哂

希望做埋00-10年代百大選~~
kenny1102 發表於 2020-4-12 20:35

咁即係俾機會明成皇后勇奪至磚歌啫
DM多仔多到覆唔哂

EASON又會有幾多
abcxyz302006 發表於 2020-4-12 20:57

用2020年嘅目光睇2000-2009嘅歌
應該會有好多爆冷賽果
DM多仔多到覆唔哂

好多變晒做怨鬼冇人投
JayantL 發表於 2020-4-12 21:11

2010打後冇咁活躍/走下坡嘅歌手少咗人投
2010打後仲活躍/上位嘅歌手多咗人投
黃歌手多咗人投
藍歌手少咗人投
少女的祈禱同給自己的情書多咗人投
DM多仔多到覆唔哂

Oh I was going to suggest we do 00-09 for 2025 (end of 1st quarter for 21st century!). Worth thinkin ...
kin888 發表於 2020-4-12 22:37

但依家Kay其實都好多歌上榜
仲要首首都高過好多人
我諗真係受歡迎嘅歌點都會夠票嘅

大碟投票我覺得RB同CAS hurt啲
雖然我最後冇交表
DM多仔多到覆唔哂

00-09堆大熱歌手會太多歌一齊攬炒
想像下Eason: K歌之王 人來人往 明年今日 夕陽無限好 最佳損友 富士山下 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-12 22:55

所以呢個時候限制歌手入圍歌曲數量就有佢嘅好處
可以集中番啲票去某啲歌度

不過00-09又唔係淨係得Eason有hit/經典歌
嗰時啲兢爭大過10-19好多
DM多仔多到覆唔哂

大碟投得kay係A組應該都係得果隻
kayzzz 發表於 2020-4-12 23:46

Kay嗰隻仲要係幾乎零懸念咁制
所以變咗其他碟入唔入都好似冇咩所謂
DM多仔多到覆唔哂

為火炭麗淇+第二首Serrini集氣
DM多仔多到覆唔哂

如果呢兩日都無就真係好大機會無
CunninG 發表於 2020-4-13 13:02

我覺得粉紅A咁遲發力都得
MLA同GDJYB無理由唔夠票
DM多仔多到覆唔哂

3 - 周國賢 (36, 79, 86)吳雨霏 (48, 70, 95)陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - 麥浚龍 (38*, 46*, 93)林二汶 (42, 45)楊千嬅 (43, 60)方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)容祖兒 (77, 78)
1.5 - 謝安琪 (46*, 55)王菀之 (50, 81*)
1 - 盧凱彤 (37)AGA (39)陳柏宇 (40)粉紅A (41)JW (47)Serrini (49)CLS Express (51)連詩雅 (53)方皓玟 (58)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 莫文蔚 (38*)張繼聰 (81*)鍾舒漫 (98*)鍾舒祺 (98*)
0.33 - 陳豪 (44*)林保怡 (44*)黃德斌 (44*)

*合唱
-----------------------
各歌手候選歌曲數量(不包括featuring)
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、王嘉儀、何韻詩、周柏豪、鄧小巧、藍奕邦、陳健安
2.5 - 鍾舒漫
2 - Dear Jane、JW、Kolor、My Little Airport、小肥、陳蕾、衛蘭、小塵埃、方大同、林憶蓮、馮允謙、薛凱琪、鄭秀文、陳柏宇
1.5 - 黃淑蔓、莫文蔚
1 - at17、CLS Express、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、陳僖儀、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
0.5 - Survive Said The Prophet、張繼聰、鍾舒祺、英仁合唱團
0.33 - 陳豪、林保怡、黃德斌
DM多仔多到覆唔哂

周爸係咪準備5首
RB捨得出場未

唯有寄望一可以幫啊迦拎多首
sunnyay1231 發表於 2020-4-13 14:07

DM多仔多到覆唔哂

家下淨返35首 好期待rb會喺邊個位出現
腎仔加油撐過去
小伙子. 發表於 2020-4-13 14:13

6號:喺宣佈至尊歌之前,我地諗住一直都坐喺後台
DM多仔多到覆唔哂

好多歌揸手但仲未出場嘅單位:
5.5 - RubberBand
4 - 林奕匡
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、陳健安

低位 (61或以下)出現過,仲有歌揸手但之後冇再出場嘅單位:
剩3首 - C AllStar (69, 89)、容祖兒 (77, 78)、古巨基 (87)、林欣彤 (94)、許廷鏗 (99)
剩2首 - Gin Lee (76, 83, 84)、王嘉儀 (61)、何韻詩 (75)、周柏豪 (88)、鄧小巧 (96)
剩1首 - 馮允謙 (63)、林憶蓮 (68)、Kolor (80)、陳蕾 (85)、鍾舒漫 (98*)、薛凱琪 (100)
DM多仔多到覆唔哂

連Jason 別來無恙應該冇票分,一注獨中都排到40,真係愈來愈好奇前列排名

2019九字歌照計入百大冇難度, ...
powerful 發表於 2020-4-13 14:28

5.5嗰幾個起碼仲有2-3首拎,嗰度起碼10首
2019堆CM big hit未出,嗰度應該都有5首
剩低嗰啲應該都係由fans集中推嘅代表作
呢十年真係大熱嘅作品
同埋少量靠口碑取勝嘅歌瓜分

那誰唔知會唔會因為歌手本人聲望跌得太勁而成為百大不入嘅hit歌?
DM多仔多到覆唔哂

好慘 Jason 扯埋都依然俾你當係女人
616.1314 發表於 2020-4-13 18:03

DM多仔多到覆唔哂

啱啱睇番2019共和十大
Pretty Crazy第四仲高過安仔第五
而安仔都幾肯定入百大
So......
DM多仔多到覆唔哂

CM百大中每年頭三位(截至第31位)CM百大共和至尊歌、第二位、第三位CM百大共和最喜愛的歌曲CM百大
2010無忘花
陀飛輪
春秋
一絲不掛
陀飛輪
鋼鐵是怎樣煉成的
--
2011末日
水百合
年少無知
你們的幸福
好不容易
末日
?
--
2012星塵
留白
到此為止
All You Need Is Me
倒刺
告別我的戀人們
200+
200+
--
2013離開拉斯維加斯
薄情歌
你倫敦.我紐約
青春頌
任我行
無盡
?
?
?
青春頌?
2014美麗新香港
家明
分手總約在雨天
獨家村
高山低谷
?
?
?
好不容易遇見愛?
2015Children Song
瑕疵
別來無恙
羅生門
最好的債
別來無恙
最好的債43
2016油尖旺金毛玲
山林道
壞與更壞
山林道
女神
四季
200+
山林道55
20173AM
Come With Me
美麗新世界
3AM
說再見了吧
Come With Me
200+
假使世界原來不像你預期?
2018荒原
愛情是一種法國甜品
海裡睡人
未來見
愛情是一種法國甜品
沉默的士高
?
200+
未來見?
2019若世界在明日結束
肥媽有話兒
山旮旯
最後的信仰
我們都是這樣長大的
山旮旯
?
?
在錯誤的宇宙尋找愛?

叱吒至尊歌、第二位、第三位CM百大叱吒我最喜愛的歌曲、第二位、第三位(如有)CM百大
2010SimpleLoveSong
黑色狂迷
脆弱
?
600+
600+
陀飛輪
斗零踭
鋼鐵是怎樣煉成的
200+
2011好不容易
那些年
六月飛霜
N/A
?
那些年
那誰
苦瓜
N/A
?
200+
2012重口味
睡火山
留白
200+
600+
年少無知
重口味
人非草本
200+
2013任我行
情人甲
青春頌
?
600+
?
任我行
青春頌
無盡
?
?
?
2014流淚行勝利道
青春常駐
200+
?
撐起雨傘
青春常駐
?
2015無條件
世界真細小
最好的債
200+
600+
原來他不夠愛我
羅生門
找對的人
?
200+
2016四季
羅賓
女神
200+
200+
女神
你是你本身的傳奇
?
2017失魂記
神奇之旅
靈感床
200+
200+
200+
長相廝守
假使世界原來不像你預期
霸氣情歌
?
?
200+
2018心之科學
一個女人和浴室
未來見
200+
?
百年樹木
(一個男人)一個女人和浴室
未來見
?
600+
?
2019我們都是這樣長大的
最後的信仰
致旅途中的我
?
?
?
人話
未來見
?
?

全球華人至尊歌曲CM百大勁歌金曲金CM百大勁爆XYZ歌曲大獎CM百大
2010陀飛輪52男人信什麼200+男人信什麼200+
2011那誰?Chok200+苦瓜200+
2012重口味200+留白50Someday I'll Fly200+
2013任我行?天窗200+任我行?
2014獨家村?越難越愛200+流淚行勝利道200+
2015羅生門46眼淚的秘密200+找對的人200+
2016四季200+一個都不能少200+女神65
2017誰來剪月光200+失魂記200+失魂記200+
2018橙海200+百年樹木?天才兒童1985200+
2019我們都是這樣長大的?讓愛高飛600+我們都是這樣長大的?
DM多仔多到覆唔哂

Honey 你個表太長 出唔曬

Edit: 睇到了

那些年係國語歌手既國語歌 所以根據個年代百大選 ...
kayzzz 發表於 2020-4-14 11:29

個表主要係想突顯下TVB個金曲金有幾濕滯

Edit: OK
DM多仔多到覆唔哂

個list可以加埋cm自己歷年至尊同最歌
maksiuhong 發表於 2020-4-14 12:00

加埋
個變遷都唔細

一首《留白》就夠走天下
powerful 發表於 2020-4-14 11:57

但其餘嗰8成時間
DM多仔多到覆唔哂

4 - 周國賢 (34, 36, 79, 86)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50, 81*)
3 - 吳雨霏 (48, 70, 95)陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2.5 - 謝安琪 (33, 46*, 55)
2 - 麥浚龍 (38*, 46*, 93)林二汶 (42, 45)楊千嬅 (43, 60)方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)容祖兒 (77, 78)
1 - My Little Airport (32)盧凱彤 (37)AGA (39)陳柏宇 (40)粉紅A (41)JW (47)Serrini (49)CLS Express (51)連詩雅 (53)方皓玟 (58)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 莫文蔚 (38*)張繼聰 (81*)鍾舒漫 (98*)鍾舒祺 (98*)
0.33 - 陳豪 (44*)林保怡 (44*)黃德斌 (44*)

*合唱
DM多仔多到覆唔哂

周爸入硬5首
Ivana應該可以坐到完場
RB繼續喺後台
2019啲big hit繼續笑等top 20
DM多仔多到覆唔哂

其實覺得周爸入曬五首有d over (no offence)
利申:有投佢
616.1314 發表於 2020-4-14 14:14

根據5首歌嘅排名(有時擺明入硬)
我可以理解成
有時拎哂group A啲票
Children Song, 星塵對分group B啲票
守口, 今日不回家對分group C啲票
DM多仔多到覆唔哂

Thanks!
留意翻19年無外卡,然後又無人提名,所以讓愛高飛係連初選入圍都無  ...
616.1314 發表於 2020-4-14 14:17

係咪可以寫600+(相信TVB嗰堆大部分都係600+)
DM多仔多到覆唔哂

IMO
留白 最好的 我們他們 係佢2010s既代表作
末日同水百合我都覺得一般 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-14 14:22

我鍾意突然一生人
不過呢首已經出現咗喺延伸
DM多仔多到覆唔哂

可惜完全冇人提名過告別
weiquan 發表於 2020-4-14 14:37

早知我就提名下佢
DM多仔多到覆唔哂

照咁睇有時有機會再高位唔少

雖然我都好鍾意周爸 不過我都認同周爸有啲太多
守口如瓶入到應該唔多唔少因為 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-14 14:41

都幾想像到如果唔限制歌手入圍歌曲數量
或者歌手喺ABC組歌曲嘅歌量
周爸隨時仲癲過Eason
DM多仔多到覆唔哂

唔知和好仲有冇機會入
janice 得2首入到200強,到而家都唔見,我諗無架啦
的確佢10年起無咩歌係有標誌性, ...
hehemamama 發表於 2020-4-14 14:49

依家仲上到榜嗰啲已經得番兩個可能性
1. 首歌真係好hit/有代表性/超高質, 個個都投佢
2. 個歌手好多fans集中谷佢某首歌上榜
Janice好似兩樣都唔係
DM多仔多到覆唔哂

原來chok有入200+
timc524 發表於 2020-4-14 15:14

因為每年嘅四台歌曲大獎都會自動入圍
但我估就算入到都係得0票
DM多仔多到覆唔哂

估中了
連吳若希嗰啲都有票
ed8671ed 發表於 2020-4-14 15:29

我想喺個表度直接寫Chok 0票落選
DM多仔多到覆唔哂

回復 1130# mosesming

update咗#1130
加埋共和同叱吒每年第2-3位嘅歌落去參考
好L精彩
DM多仔多到覆唔哂

12年 告別我的戀人們出咗啦
maksiuhong 發表於 2020-4-14 17:02

Updated!
不過2012年CM都選得好麻麻
DM多仔多到覆唔哂