返回列表 發帖
SUPPORT!
sun fu sai chanchan and ed
二〇二〇年度全女班音樂流行榜頒獎典禮 賽果
歌曲 東京人壽 / 唱片 Dear Secret / 歌手 謝安琪

【年代百大選】前言

在揭曉「年代百大選」結果前先回顧一下過去十年的本地音樂發展。一句「樂壇已死」於過 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-30 20:30

寫得超好
歌曲 東京人壽 / 唱片 Dear Secret / 歌手 謝安琪

小巧呢首我都推得幾大力 不過希望係first and last
JasOh103 發表於 2020-4-1 15:40

AGGER

好高質
唔知祖兒幾時出場

很堅強 is NOT in the Top 200
JasOh103 發表於 2020-4-2 23:41

堅姐大把子彈

繼續GQ

今日係全男班
bagfgfcde 發表於 2020-4-3 14:07

男人霸曬啲低位
高位留翻俾女人

劇透:好快會有
ed8671ed 發表於 2020-4-3 15:46

係咪天后 Kary

好高質
不過希望90係佢最後一首百大
cy_lee96 發表於 2020-4-3 19:56

我都希望88係佢最後一首

btw估唔到你今次係寫男人
寫得好好
JasOh103 發表於 2020-4-3 14:25

獻醜了

我寫嗰陣以為首歌一定會係 96-100
估唔到大家口裡說不 身體卻很誠實地愛堅
仲要一嚟就兩首

比起 96 同 88
我更希望 85 係 first and last

霏姐呢首都無二百大
我覺得堅堅有兩首 霏姐唔會少過佢既
JasOh103 發表於 2020-4-4 14:09

可能真係堅姐多過霏姐呢

Gin lee咁快有兩首big hit出現
期待餘下三首更高位置
on07111 發表於 2020-4-4 18:10

好似得翻兩首咋喎

仲有 潛水
應該有頭十
JasOh103 發表於 2020-4-4 20:18

原來堅姐咁多子彈

唔會..
祖祖應該5首罷佔前段班
Garfield 發表於 2020-4-4 23:58

我都對祖祖無乜信心

076 077 078 非常GQ
不過擔心祖兒之後無了

Gin Lee again. What in the Miriam Yeung is going on here!
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 13:33

Talent always wins!
Gin Lee = the next diva

Gin Lee - 3 (76, 83, 84)
容祖兒 - 2 (77, 78)
周國賢 - 2 (79, 86)
Kolor - 1 (80)
張繼聰 - 1 (81)
群星 ...
mosesming 發表於 2020-4-5 14:17

Thank You
支持 Gin Lee 同祖兒

牆紙比祖兒唱爛晒吸唔到祖粉票呱
不過我寧願用牆紙REPLACE 心之
至少花千算係2010s 嘅其中一首BIG H ...
CunninG 發表於 2020-4-5 14:25

心之都係2010s 嘅其中一首BIG HITS

見大家咁熱烈討論延伸聆聽 咁我都分享下點解最後揀我說
原本想推相同題材 就諗起陳伯首原諒我要高飛
不過寫 ...
JasOh103 發表於 2020-4-5 15:04

SUPPORT!! 我都覺得我說係一首被 underrated 既好歌

I personally think “chicken soup for the soul” songs are exactly the type of songs that represent ...
JasOh103 發表於 2020-4-5 19:25

Well said!

071 075

我仲以為 我本人 會高啲添

OMG SOPHY!!!
好彩入到 幾驚佢會無
雖然 QUARTER 入面我會鍾意翩翩同 Leaving Home 多啲

060 及其延伸聆聽好 GQ

無話 只 對邊首歌有利 但事實上係對未來見同其他相同情況既歌(即係同一單位無其他同一level既歌)有利喎{ ...
kayzzz 發表於 2020-4-9 20:13

希望十年後你、我、CM、廣東歌、香港都仲存在

心姐開齋
我都有投山林道
恭喜 Shiga
051 最正!

家明應該無了
kayzzz 發表於 2020-4-10 14:08

我投咗獨家村、你們的幸福同山林道

專輯入選歌曲龍虎榜:
3 - 藍奕邦《優與美》 (62, 66, 72)
2 - 陳奕迅《Time Flies》 (52, 92)、Gin Lee《G ...
mosesming 發表於 2020-4-10 14:25

Gin Lee 好勁

點解琪粉對山林道好似好無信心

係wor.JW有,咁坤哥應該都有機會
on07111 發表於 2020-4-11 14:45

無可能!

今日呢五首好高質
恭喜 Ivana 同 Serrini 終於都開齋
希望兩個都陸續有嚟

上年Kay isn’t me 演唱會 只係尾場先唱呢首歌
     其實我覺得一般琪粉會感動佢唱獨家村多話羅生門 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-11 15:35

KINM 四場三面台都賣得咁差 , 仲點八場九場啊 baby
唔好用主流非主流做藉口啦,(一)賣飛之前都無講到明會係「四不」/(二)街客係有興趣想睇自自然就會買飛邊會留意咁多啊講真

個個討論 kay,juno 仲可以入幾多首?(addendum 前得彳亍一首)
just11256 發表於 2020-4-11 23:56

希望彳亍入到

045 同埋延伸聆聽〈愁滋味〉都非常 GQ
估唔到債得 043,比我想像中低 :0

大把hit歌都入唔到百大
mosesming 發表於 2020-4-12 15:26

Agger 例如祖祖

希望你係公布曬結果之後分享下有邊d一樣hit或更hit既歌入唔到百大啦 ...
kayzzz 發表於 2020-4-12 15:30

連續劇 續集 女皇 破相 牆紙 天窗 夠唔夠 HIT
#喜歡祖兒

估AGA同Phil最後係3am同高山低谷一注獨中,應該可以撐到2X位先出
(希望唔好燈到下一log就出{:1 ...
sunnyay1231 發表於 2020-4-12 17:49

覺得阿迦有機兩首
3AM 同 一 都多人鍾意

講到底都係睇大家點投
一首歌再hit 但如果說服唔到投票嗰個
咁佢都係唔會投俾首歌

如果真係咁在乎流行程度 其實KKBOX嗰啲十年總結咪show哂啲結果
唔需要CM做個九成九相似既list出黎 我地有我地獨特既投票會員組成
所以我諗邊首hit唔hit既討論係度都應該到此為止
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 18:07

WELL SAID!!
我提祖國堆 big hits 就係想表達呢樣野

因為大家都驚華麗轉身會搶第一
所以要第一round篩走佢
mosesming 發表於 2020-4-12 18:31

希望家英哥會好好安慰美轉

真心嗰句 其實幾鍾意破相 牆紙其他幾首根本唔同lv
maksiuhong 發表於 2020-4-12 19:06

純粹想表達就算幾 HIT 都唔一定入到
因為呢個活動本來就唔係鬥 HIT
因為見到某人輸打贏要覺得好煩
anyways 感謝支持祖兒

搞一次都唔知要用幾多時間同心血  
俾專員休息下啦
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 22:22

Agger!! 辛苦曬 chanchan 同 Ed

Oh I was going to suggest we do 00-09 for 2025 (end of 1st quarter for 21st century!). Worth thinkin ...
kin888 發表於 2020-4-12 22:37

我都覺得 2025年幾好(假設大家都覺得 feasible)
假設 2030年會有 2020年代百大選
2025 就會剛剛好係兩次百大選中間

當然仲有其他因素要考慮喇
例如上面都有會員提及過
用2020嘅目光去揀2000-09,個結果會唔會好奇怪

曲 (more than 1 only)
4.5 - 林家謙 (45, 47, 64, 78 - 1/2, 96)
4.5 - 藍奕邦 (62, 65, 66 - 1/2, 72, 86 ...
kin888 發表於 2020-4-12 23:32

林家謙好勁
有啲意外 YY 比夕爺多
不過仲有 40首
希望夕爺會後來居上

Jason 呢首 好!聽!
竟然連 Children Song 都有 :0
3AM 比我想像中低其實,咁唔知 一 仲有無機...
不過 imo 最 GQ 都係 瑕疵 同埋延伸聆聽 破相
Well done Jas!!

喜歡祖兒
唔知Addendum其他歌入唔入到既情況之下 唯有嘗試二百大之外搵延伸聆聽
15年幾乎同期有 ...
JasOh103 發表於 2020-4-13 15:35

PC = CONCERT OF THE DECADE!!

3 - 周國賢 (36, 79, 86)、吳雨霏 (48, 70, 95)、陳奕迅 (52, 74, 92)、藍奕邦 (62, 66, 72)、Gin Lee (76, ...
mosesming 發表於 2020-4-13 14:04

好慘 Jason 扯埋都依然俾你當係女人

IVANA
不過 d 子彈好似用得 7788

ivana 係咪收工,應該入得嘅都入晒
一首 20 大都冇,都幾慘
just11256 發表於 2020-4-14 14:03

agger , 如果之之無廿大都幾意外