返回列表 發帖
希望結果唔會太噴

好緊張啊,打頭炮既會係邊幾首呢?

〈我們的胡士托〉去左延伸聆聽係咪即係會落選,覺得呢首比停半分鐘更值得擁有

而家回望返,Better Me 首歌意義係 AGA 度多於 Fiona

True
當年AGA仲係一個冇人識既作曲人
而家已經拎咗兩年903女銅
bagfgfcde 發表於 2020-4-1 14:37

樂壇地位就快趕過 Fiona,過多幾十年望返香港流行樂壇史,可能AGA比Fiona更會被記住

Alfred咁快出場
艾石仔 發表於 2020-4-1 14:35

或者仲有呢

人非草木個延伸聆聽咩料?  〈我本人〉唔係延伸,唔通仲有得高位?  想有〈一千個假想結局〉〈豔羨〉〈生我的命〉多D

全民投票係唔同啲,唔單止無噴歌仲有好多意想不到嘅入圍
sunnyay1231 發表於 2020-4-2 16:12

可能噴歌佔據晒前列位置

應該入: 陀飛輪 任我行

六月飛霜唔夠大路
海裡睡人就冷門少人識+唔係廣東歌

一直覺得一絲不掛好過 ...
timc524 發表於 2020-4-2 18:04

我想主旋律入多過任我行

呢五首真係好高質,好幾首係我之前選過既年度十大

不過延伸聆聽環節好弱

只有一事應該要配無力挽回/Imperfect架,除非佢地仲有入選

守口如瓶同 Don't Text Him 太perfect match,不過我估之後會出現返呢首既

千嬋同祖兒準備出場
bagfgfcde 發表於 2020-4-3 15:36

成個百大選冇佢地都唔可惜,頂多係《我係我》值得佔一席,不過好似冇入圍?

葉德嫻其實都係樂壇天后,唔使強調影后身份喎

Gin Lee 呢兩首真係佢個人巔峰,實至名歸

不好意思都要說句,此乃百大選目前最低質一 log,Kolor 入大吟釀 out 愚公係咩玩法

延伸聆聽既趕客level進一步提高,令愚公更加鶴立雞群

希望祖兒‘s journey 到此為止
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 13:48

閒話到此 遺憾到此
結論是回憶總要到此

牆紙
破相
mosesming 發表於 2020-4-5 13:53

只知要霏

有冇獎牌榜參考
seeseetv 發表於 2020-4-5 13:59

你都係想睇煎有幾威水姐

兩首都冇得投
其實我覺得剩低3首高質啲
尤其係黃昏
eggsteven 發表於 2020-4-5 13:58

容祖兒百大選要揀一首都應該係黃昏

但而家入左咁多,應該就此止步比較合理

另外最接受唔到PC入選

天地一沙鷗延伸聆聽應該放日月無光
聽完爛歌洗吓耳
josey 發表於 2020-4-5 14:00

支持轉日月無光

北京北角都可以出現喺呢個post真係十級驚嚇 JayantL 發表於 2020-4-5 14:00

先行警告,如果見到同周之情,將會發動嚴厲譴責,唔排除有進一步行動

clarify返
其實延伸聆聽冇話係推薦曲目
可以係呢個年代 題材 歌手 班底 曲風related都得 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-5 14:08

期待延伸聆聽項目繼續跌穿下限 (雖然應該已經最低谷)

咁樣D人應該唔會延伸去聽

樓上幾位會員都正中我心聲

五首worst pick: 停半分鐘聽一闋歌、光源、花千樹、天地一沙鷗,我會再加埋大吟釀 (好聽可以講係變得穩重,其實係變得平庸)

當然每人標準一定有唔同,講真整得百大選都肯定會有不一既作品,其實咁多年黎點都大概預估到某D CM口味。

賽果出到黎亦係應該歡迎唔同意見交流,尊重唔代表認同。我補充得既當然係個人意見啦。

我其實都好唔鍾意心之科學呢首歌,但相對地呢首入百大,我能夠理解到個原因係充份,至少係同歌者故事幾貼身。

於我而言,花千樹就真係難D 去辯解,不論曲式、歌詞、演繹等,當然大家鍾意呢樣野係未必需要去解釋。

冇參與投票
所以純粹睇下賽果
So far都冇咩明顯好差嘅歌
一定好過四台頒堆金曲先 ...
mosesming 發表於 2020-4-5 20:26

至少有值得討論既地方。淨係呢一版所argue既都幾有養分啊,有時要有正有反衝撃先睇到大家看法。

Ellen...
Sita...

每一log冥冥中有所聯繫咁
好喜歡 074 既文字,不過要改返「結合」

希望出現喺延伸唔等於落選
mosesming 發表於 2020-4-6 15:55

我以為延伸即落選...

Janice 埋單可能一首都冇,Ivana至少有水百合+留白吧,生命之花其實已經計埋合唱版?

好驚喜觸執毛入到 仲以為會低位少少

恭喜Sita

暫時我嘅A組一首都未出現 ...
weiquan 發表於 2020-4-6 16:02

我既A組剛剛出現左一首

係咪一日具爭議之後一日極高質咁落去
當守口同今生不回家都入到既時候 都幾肯定有時同星塵都會入選  ...
maksiuhong 發表於 2020-4-6 16:46

海裏睡人仲要係以非派台歌之姿入選,好強

分分鐘五首大滿貫入晒既係周爸,feat. 既雷克雅未克就比較忟水

如果有又會係邊首,本身覺得 COME ON 入硬,點知原來 200 大不入
賴爽 發表於 2020-4-7 11:30

到此為止應該最大機會

update埋歌手候選歌曲數量
最多候選歌嘅RB/19/小明/Kay都未出場
mosesming 發表於 2020-4-7 11:43

王菀之應該係5.5,因為投票果陣講明係連合唱版投。所以而家係中左0.5.

Kay 5.5首係 你們的幸福 最好的時刻 獨家村 羅生門 山林道
同埋邊首?
話時話 以上五首都係CM共和 ...
Hanson 發表於 2020-4-7 12:56

他出發找最愛 今天也未回來

同埋冇最好的時刻,有雞蛋與羔羊

Kary 同憶蓮一齊入,個畫面好靚,唔知佢地合作結晶既一千個假想結局仲有冇機呢

都好鍾意撐著同延伸既今夜雪糕,呢一浸都真係優質之選

剩番65個位
如果佢地有4首入
平均要10-15首歌就出現一首

有請細蘇 ...
mosesming 發表於 2020-4-7 16:36

可能有一round 一次過掃晒五首

好不容易遇見愛 is coming
just11256 發表於 2020-4-7 22:19

Swing 都有機,但咁高位?

喜歡祖兒
hehehaha 發表於 2020-4-8 04:06

相信Serrini 唔驚!
WZA111 發表於 2020-4-8 00:07

喜歡茵兒

那邊見?
艾石仔 發表於 2020-4-7 23:18

應該得呢一首候選

最後的信仰
我們都是這樣長大的
在錯誤的宇宙尋找愛
圓謊
mosesming 發表於 2020-4-7 23:42

2019年仲有二零一九

反而火炭麗琪呢一刻都冇應該入唔到,其實呢首點都值得一席,作為撒野作風代表 (YoungQueenz, Matt Force 更加難入既前提下)。

始終係呢十年新冒起獨立廠牌既年輕聲音... 不過我都冇揀到...  2015專輯應該要提名異常火曜日,不過香港當時打緊大交,一時間冇醒起

好開心女神入到 好驚因為當年贏小明所以大家唔會想再投
無可否認係有時代意義 個message喺一百首裡面分一杯 ...
JasOh103 發表於 2020-4-8 14:26

女神的確係有佢既時代意義,欣宜離開星煥之後剛剛一兩年的確係耳目一新,當然會更想係另外兩首更大突破既作品。

美麗新世界對於Sophy確立佢音樂風格係好重要既一首,當然我的確揀左佢係A組 (另外仲有枯榮同Good Night),好開心有個機會去再表達對佢既肯定。

不過對於我 top 100 心中五首worst picks,我依然會維持原判。

另外今log其他配搭都係心頭好!  壞與更壞都係我當年十大同今次B組之選,估唔到Jay既山旮旯係2019入選頭炮!

SOPHYYYYYYYY 仲以為會入唔到

我2017至尊歌
weiquan 發表於 2020-4-8 15:28

Same here!  多謝你段文字啊   希望我既形容表達到你對首歌既欣賞

其實呢五首歌既分享文字都各有精彩處,而且大多都係回應緊呢十年發生係社會同世界既轉變 (另外連續三首黃偉文詞作,而點評都有點佢名)

估唔到火鳥同幸福之歌咁快出現,兩首都非我杯茶,但最後晚餐都比想像中低...

春秋入到仲要咁高位,大拋離青春常駐,真係估佢唔到

Btw 發現呢一round 全部係我最喜愛歌手系列得主

如果要排序,我buy 世界變了樣、無盡、to whom 多於最後晚餐,再遠多於幸福之歌、小伙子

而我欣賞火鳥隻碟多過單曲

無記錯的話當年CM至尊係all you need is me? 倒刺好似第三?
最後至尊歌好似二百強都入唔到 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-9 18:58

最得意係2012年既歌曲數量目前係百大選領前,但當年首至尊歌或十大既大部分都唔會係度出現

yes 好榮幸我都係度

2012 知道十大賽果果陣,我真係好呆 (作為主持既我係一早知道),不過果陣全壇 (包括我) 的確好齊心撐 Fiona

一切俱往矣

如果 Janice 100 大都入唔到真係好慘,不過佢又唔似咁高位

咁嘅角度去諗個 list 會越嚟越唔 make sense……唔通到此為止高質過枯榮咩
所以唔可以太執著排名, ...
just11256 發表於 2020-4-10 06:23

以popularity vote 而言,CM 目前百大選都算平衡得唔錯

Eason 5首入哂不是夢
Kay 5.5首入哂都不是夢
mosesming 發表於 2020-4-10 14:11

連海裡睡人都入埋,都應該全中機會高
但陀飛輪五十大不入,一絲不掛更接近百大邊緣,早幾年真係好難想像

053 解釋首歌既代表性寫得幾好,創 lyric video 熱潮先河係值得肯定,咁睇又唔會覺得首歌位置太高,開頭仲以為 top 50

到此為止 以hit度黎講值得頭20位
kayzzz 發表於 2020-4-10 14:47

咁陀飛輪 hit 度都頭十。話時話呢浸有三首年度至尊歌,兩首商台,一首CM

截至第五十一位

2010 - 五首 (052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 五首 (054, 060, 068, 070, 077)
2012 -  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 14:07

2012 依然大幅領前,但我睇返入選歌又真係首首都堅

2012 依然大幅領前因為佢哋好聽但唔HIT
所以沉晒喺100 大嘅底度?
預計TOP 50 應該只得返少少? ...
kwanie 發表於 2020-4-10 15:04

人非草木、只有一事、Better Me 其實都算minor hit?

忘川、今天終於 係之後都叫多人識返

youtube 生命之花兩版夾埋都250萬,計埋kay版就300萬

Good Night 係當年 indie 界其實算 big hit

告別我的戀人們印象中都受歡迎,但睇返點撃率又真係一般

其實我以為會有 recency bias
不過而家咁睇情況好似相反
又或者真係有 bias 近年既歌全部高位  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 14:13

2019年部分歌可能真係會佔據好高位置 (如果相隔返幾年可能會低位D)

原來所謂重有冷門歌係 51 好老實 even係抗爭歌我都唔鍾意呢首 遊行嗰時直頭最憎聽
重有就係覺得kay應該全中 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-11 02:09

51 唱到街知巷聞,係普羅大眾度,拎過903至尊嘅好不容易可能更加冷門

不過我相信之前所講仲有冷門入選唔係呢一round

仲有一首叫雙子情歌

我又對年少無知幾有信心

48-50 一齊出好型

如果根據CM留言出現次數排,CWM 一定有十大

好多首我當年既至尊歌係呢個位置出現

粉紅A比想像中高,而年少比預期低

二汶似乎好得到鍾愛,甜品係呢個位都幾誇張

大家唔駛咁擔心高山同別來啦,相信佢地會有一席位

另外林一峰既紅河村係2008而唔係2012呢

好認同呢句!
起初籌備之前係覺得大路流行曲佔更多
而家咁樣 我睇晒成個list算係平衡得出乎意料地好 (至少 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-12 19:25

我覺得個機制set得幾好,而家都算分佈幾平均,有較冷門歌可以突圍而出。

名單作為年代指標,有爭議係一定,大家唔好太介懷中間既討論就OK,係度留言既大多都係有心支持香港樂壇同 care CM 既

有呢個選本身已經係個論壇一大創舉,搞手勞苦功高

00-09堆大熱歌手會太多歌一齊攬炒
想像下Eason: K歌之王 人來人往 明年今日 夕陽無限好 最佳損友 富士山下 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-12 22:55

浮誇 葡萄成熟時 Shall We Talk 都係 big big hit

但依家Kay其實都好多歌上榜
仲要首首都高過好多人
我諗真係受歡迎嘅歌點都會夠票嘅

大碟投票我覺得RB同C ...
mosesming 發表於 2020-4-12 22:59

係,尤其 C Allstar 太多好專輯叮噹馬頭

37 段文連住 36 首歌好動人,希望周爸可以走過去 (睇黎佢都有機會入五首,new age 系列一首都未出)

一堆大家等左好耐既名正式出場

好多歌揸手但仲未出場嘅單位:
5.5 - RubberBand
4 - 林奕匡
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、陳健安 ...
mosesming 發表於 2020-4-13 14:20

連Jason 別來無恙應該冇票分,一注獨中都排到40,真係愈來愈好奇前列排名

2019九字歌照計入百大冇難度,但會去到幾高?

Gin Lee 潛水呢D 唔會排得再高卦,Janice 穿花蝴蝶都好危

中游位置首首代表作咁出,真係要睇下後面係反高潮定驚喜不斷

5.5嗰幾個起碼仲有2-3首拎,嗰度起碼10首
2019堆CM big hit未出,嗰度應該都有5首
剩低嗰啲應該都係 ...
mosesming 發表於 2020-4-13 14:43

另外,都唔相信CM愛將小巧剩係得首96... 但又唔覺佢既歌有代表性到 top 30,之後無論見唔見到佢既歌,都會覺得不可思議

(估強弱未出)

個表主要係想突顯下TVB個金曲金有幾濕滯

Edit: OK
mosesming 發表於 2020-4-14 11:34

一首《留白》就夠走天下

If you say 留白 is her artistic zenith/magnum opus, I don’t think anyone would disagree. ...
just11256 發表於 2020-4-14 14:20

留白唔係佢作曲,對於呢首歌係佢個人藝術高峰既說法有D保留; 同樣地偏pop既末日都唔係佢創作最精彩,事實上佢最好作品係晒05-09。

原來剩返候選Ivana曲目得突然一生人同該死的快樂,咁睇黎真係31位止步。

至於周爸入晒五首係幾誇張,我係好鍾意守口如瓶都冇諗住佢會入... 不過我更buy 消化不良、最終幕都冇,咁而家結果都係美滿既。

12年啲歌其實好高質 但個年主流傳媒啲獎錯哂
帥小寶` 發表於 2020-4-14 15:16

如果根據呢個百大選作標準,2012年連CM d獎都係頒錯