返回列表 發帖
煎煎
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

Fallin' 好似出左好耐,原來only八年,好想佢出番呢D歌。
I talk a lot of BS.

Fallin' 好似出左好耐,原來only八年,好想佢出番呢D歌。
angelicdestiny 發表於 2020-4-5 02:03

啱呀。咪鬼再出敢呢啲悶歌啦好心佢

二零一零年代百大單曲

大吟釀
[2015]

唱  Kolor
曲  羅灝斌
詞  林若寧
編  Kolor
監  Alvin Leong

在「Law of 14」的計劃完結之後,Kolor 為了尋找更多靈感特意到了
泰國,回港後推出的兩首歌,無論是〈東西南北〉以及〈大吟釀〉都
搖身一變,成熟與沉穩成為了他們的代名詞。這樣的轉變不難與成長
連繫在一起,回想年少時喜歡烈酒,但人到中年,各樣的變化到來,
承擔與責任的增加,反而很多事都會看得很淡,清酒反而成為了他們
的喜愛。歌曲以酒比喻人生,簡單直接的感情傳達,展示出心態的差
距。

延伸聆聽
〈愚公〉Kolor [2011]
披荊斬棘卻徒勞無功,以愚公移山故事為題,Kolor 鼓勵大家不要懼
怕面前的阻礙,永不放棄。

今生不回家
[2016]

唱  周國賢
曲  周國賢
詞  黃偉文
編  孔奕佳
監  周國賢、孔奕佳、Goro Wong

〈今生不回家〉的歌曲主旨大概是圍繞主人翁為了保護自己,無奈選
擇這個他曾對深愛、但又給予他無盡折磨的家道別。或者會每個人對
「家」的定義有所不同,但歌曲發表在雨傘運動後的2016年,不禁
令人反思中港關係。

延伸聆聽
〈北京北角〉李克勤 [2014]
詞人黃偉文曾在2014年頭交出另一首關於中港關係但心境完全不同的
作品〈北京北角〉,或多或少亦反映了部份香港那幾年對中港關係看
法的轉變。

心之科學
[2018]

唱  容祖兒
曲  Howie@Dear Jane、林家謙
詞  黃偉文
編  Dear Jane
監  舒文

容祖兒在一零年代的後期,在製作單曲的過程中開始放慢腳步。大抵
樂迷也餓了這位容祖兒好一陣子,久違的大灑狗血除了為一位位因愛
情而懷疑自身價值的失戀者打氣外;其實更是歌者出道廿載的心聲:
「未必能討好所有,但求找到知音」;樂見的是這位歌手憑著傻勁,
仍堅持以努力換來觀眾的讚賞。

延伸聆聽
〈小日子〉容祖兒 [2013]
走過千禧年代那大灑狗血的情歌歌海後,在一零年代的容祖兒歌單中
找到了這首淡淡然的甜蜜情歌。這份平淡起初或許會令聽眾不習慣,
但無言間便會感受到歌曲滲透著的溫暖。

花千樹
[2011]

唱  容祖兒
曲  Mattew Tisher、Andrew Ang
詞  黃偉文
編  何秉舜
監  舒文

容祖兒有不少經典情歌,數到能令人難以忘懷,〈花千樹〉可以說是
能經得起時間考驗的一首。作品的旋律非常工整,較為貼近當時九十
年代的當道情歌的色彩。黃偉文的歌詞充滿意境,單是一句「花滿地
奇樹滿林」經已令人動容,雖說祖兒的情歌都經已耳熟能詳,但每次
都令聽眾痛入心靡。

延伸聆聽
〈花花草草〉王菀之 [2019]
另一首以花草樹木為題的歌曲,林敏驄所寫的歌詞不如〈花千樹〉般
直接,反而為聽眾留下想像空間,思考大自然與人生之間的關係。

天地一沙鷗
[2018]

唱  Gin Lee
曲  Vincent Chow
詞  林夕
編  Ted Lo
監  Alvin Leong

唱功一直備受肯定的歌手,若然未放膽展示自己的特質和可塑性,繼
續唱出保守與平庸的作品,就好比一隻有能力高飛卻選擇自困在狹窄
天地的海鷗。林夕在和 Gin Lee 的第三度合作中,將 Gin 比喻成同名
小說裡的主角,孤身離鄉別井,走進陌生地方追求理想的心路歷程。
配合著故事發展,歌曲的鋪排循序漸進:由前段的低音位營造歌者原
先在沉穩但乏味的平地,到默默學習、累積勇氣,最後自由飛翔。
Gin 的演繹淋漓盡致,由細膩轉為霸氣盡現,比起任何人都把「獨
立」和「自主」唱得更鏗鏘有力,使「堅強」的定義更添多一分秀
麗。

延伸聆聽
〈我說〉Gin Lee [2013]
在芸芸女歌手中,能做到收放自如,隨著歌詞和編曲的感覺走,第一
個數到的就是 Gin Lee。在需要溫柔時放輕聲線,在需要爆發時聲嘶
力竭,這首歌足見 Gin 的功力。

特別鳴謝:chanchan0909(080)、CunninG(079)、cymusic(077)、
John(077)、JasOh103(076)、賴爽(078)、endy.fans.jai(079)、
星勤@論盡音樂(080)

周仔!

馬來天后Gin Lee!Ratu Pop Malaysia!

希望仲有 侘寂

嘩 煎煎仲有 !!!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

Gin Lee again. What in the Miriam Yeung is going on here!

以為心之科技會再高啲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

Support 76 79 80!
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

愚公係唔係冇咗

幸倪好勁

想知美祖最高排名首歌係邊首
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

大山婆咁多歌 好彩祖國都唔弱

天地又好似比想像中低咗啲
DM多仔多到覆唔哂

GinGin以三首暫時領先 好勁
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

天地仲高過Falling

lm等睇美麗嬋5首入50大
DM多仔多到覆唔哂

美煎最高位會唔會係侘寂

希望祖兒‘s journey 到此為止

076 077 078 非常GQ
不過擔心祖兒之後無了
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

不好意思都要說句,此乃百大選目前最低質一 log,Kolor 入大吟釀 out 愚公係咩玩法

延伸聆聽既趕客level進一步提高,令愚公更加鶴立雞群

希望祖兒‘s journey 到此為止
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 13:48

閒話到此 遺憾到此
結論是回憶總要到此

牆紙
破相
mosesming 發表於 2020-4-5 13:53

只知要霏

不過擔心祖兒之後無了
616.1314 發表於 2020-4-5 13:48

牆紙
破相
DM多仔多到覆唔哂

不過擔心祖兒之後無了
616.1314 發表於 2020-4-5 13:48

心之科學入到
推到呢首就心滿意足了 SOTY!!

不好意思都要說句,此乃百大選目前最低質一 log,Kolor 入大吟釀 out 愚公係咩玩法

延伸聆聽既趕 ...
powerful 發表於 2020-4-5 13:52

呢五首好似突然跳咗掣咁
相信之後會係好大路好大路
DM多仔多到覆唔哂

牆紙
破相
mosesming 發表於 2020-4-5 13:53

兩首都冇得投
其實我覺得剩低3首高質啲
尤其係黃昏

有冇獎牌榜參考

天地一沙鷗延伸聆聽應該放日月無光
聽完爛歌洗吓耳

北京北角都可以出現喺呢個post真係十級驚嚇
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

有冇獎牌榜參考
seeseetv 發表於 2020-4-5 13:59

你都係想睇煎有幾威水姐

兩首都冇得投
尤其係黃昏
eggsteven 發表於 2020-4-5 13:58

容祖兒百大選要揀一首都應該係黃昏

但而家入左咁多,應該就此止步比較合理

另外最接受唔到PC入選

聽完爛歌洗吓耳
josey 發表於 2020-4-5 14:00

支持轉日月無光

北京北角都可以出現喺呢個post真係十級驚嚇 JayantL 發表於 2020-4-5 14:00

先行警告,如果見到同周之情,將會發動嚴厲譴責,唔排除有進一步行動

@星勤
環球既GIN高分過bma果兩首
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

兩首都冇得投
尤其係黃昏
eggsteven 發表於 2020-4-5 13:58

Joey始終都係唱K歌受歡迎啲
DM多仔多到覆唔哂

JayantL 發表於 2020-4-5 14:00

respect!

btw
暫時好多2018年嘅歌入圍
DM多仔多到覆唔哂

聽完爛歌洗吓耳
josey 發表於 2020-4-5 14:00

老實講詞編都幾好, GIN LEE既廣東話仲準左,
心軟地又推介了

btw
暫時好多2018年嘅歌入圍
mosesming 發表於 2020-4-5 14:06

暫時一首13同19都冇

clarify返
其實延伸聆聽冇話係推薦曲目
可以係呢個年代 題材 歌手 班底 曲風related都得

暫時一首13同19都冇
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 14:07

Sad
過去10年我最鍾意嘅歌唔少都係2013年出
DM多仔多到覆唔哂

唔知祖呢刻諗緊咩呢
會唔會接受唔到自己首Song of the Year唔係第一位
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

唔知祖呢刻諗緊咩呢
會唔會接受唔到自己首Song of the Year唔係第一位
cymusic 發表於 2020-4-5 14:13

有第78位都已經比多左佢啦
我們的總和

Gin Lee again. What in the Miriam Yeung is going on here!
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 13:33

Talent always wins!
Gin Lee = the next diva
二〇二三年度全女班投票

Gin Lee - 3 (76, 83, 84)
容祖兒 - 2 (77, 78)
周國賢 - 2 (79, 86)
Kolor - 1 (80)
張繼聰 - 1 (81)
群星 - 1 (82)
陳蕾 - 1 (85)
古巨基 - 1 (87)
周柏豪 - 1 (88)
C AllStar - 1 (89)
張敬軒 - 1 (90)
MastaMic - 1 (91)
陳奕迅 - 1 (92)
麥浚龍 - 1 (93)
林欣彤 - 1 (94)
吳雨霏 - 1 (95)
鄧小巧 - 1 (96)
方大同 - 1 (97)
許廷鏗 - 1 (99)
薛凱琪 - 1 (100)
鍾舒漫 - 0.5 (98)
鍾舒淇 - 0.5 (98)
DM多仔多到覆唔哂

唔知祖呢刻諗緊咩呢
cymusic 發表於 2020-4-5 14:13

仲要低位過0播放率嘅歌
好丟臉

群星 ...
mosesming 發表於 2020-4-5 14:17

GIN LEE = DIVA

JayantL 發表於 2020-4-5 14:00

我果時揀延伸聆聽係首先諗起另一首2014年嘅歌曲
而且心境同今生不回家接近
不過直覺果首歌係一定入到百大
所以就搵第二首
因為中港關係同家呢兩個概念
我就諗起用北京北角做對比
果時無考慮過歌曲首質素
嚇親你真係唔好意思

群星 ...
mosesming 發表於 2020-4-5 14:17

Thank You
支持 Gin Lee 同祖兒
二〇二三年度全女班投票

天地一沙鷗 is the worst choice so far

另外原來牆紙入唔到決選但花千樹得?拗爆頭

花千樹都入到
當年抄歌仲要俾人鬧爆

baba有兩首
kay仲未出現 琪待高位
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

天地一沙鷗 is the worst choice so far

另外原來牆紙入唔到決選但花千樹得?拗爆頭 ...
just11256 發表於 2020-4-5 14:22

牆紙比祖兒唱爛晒吸唔到祖粉票呱
不過我寧願用牆紙REPLACE 心之
至少花千算係2010s 嘅其中一首BIG HITS
心之我就覺得somehow overrated