返回列表 發帖
話說我個人覺得到此為止同矛盾一生意義差唔多
咁睇其實可以foul走矛盾一生  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-20 00:03

兩首都推左個歌手上返黎,情況類同高山低谷

生於斯無 20大
但安仔有 10大  
BTW錯誤宇宙都可以有唔同解讀
艾石仔 發表於 2020-4-20 00:12

咁C AllStar又太多歌界票。逾越生死后會無期都一定有票。

Poor祖兒 得兩首歌 名次仲唔係好高
hocc得一首 但係已經係2010年嘅作品 睇黎CM都真係唔係好buy10 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 00:20

EMI同東亞前期好dten days 開始唔算我杯荼
是有種人幾好

joey又係00-03太多經典,後期太難突破了。
好彩首song of the year救左佢

小日子都為joey 扳回一城既
add 發表於 2020-4-20 00:29

我杯茶係cm個5分百份比好似係joey歌曲之冠tim
不過小品k歌唔會入啦

登登 你好勇敢
kayzzz 發表於 2020-4-20 00:52

平凡活到精彩 敢於越界

如果CM選百大MV
唔洗選都知邊個贏
mosesming 發表於 2020-4-20 00:53

情人甲獨唱版岩唔岩

就算唔鍾意唔弱戲,都不能否認越南越愛嘅係hit ge
不過呢個係cm選擇

好不容易入唔到,咁eric kwok作品最後入左幾多首?

三甲是這三首歌就樂壇而死。流行曲聽完loop一排就會厭倦,但一首好歌可以流傳就一定要令人感動,仲要有 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-20 11:35

係呀。寧願比陽光點的歌,都唔想係原來他不夠愛我

CM二零一零年代百大選       
得獎最多的歌手:謝安琪(5.5首:2011年,你們的幸福(第11位)/2014年,獨家村(第6位)、雞蛋與羔羊(第14位)、家明(第33位)/2015年,羅生門(與麥浚龍)(第46位)/2016年,山林道(第55位))
得分最多的歌手:謝安琪(413.5分,5.5首,最高第6位)(註:假設第100位1分,第99位2分,如此類推)
最多候選歌曲的歌手:RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪(各5.5首)
命中率100%的歌手:(只列出有2首或以上上榜的歌手)
謝安琪(5.5首)
陳奕迅、周國賢(5首)
藍奕邦(3首)
方大同(2首)

好多謝安琪頒獎禮

+       
*首支未收錄於個人唱片而奪得我最喜愛的歌曲大獎的歌曲:山林道([[謝安琪]],2016年)
+       
*首張非個人專輯的共和大碟三甲:《The album part one》([[麥浚龍]]、[[謝安琪]],2018年)

+       
*首位於同年度奪得共和唱片大獎及至尊歌曲大獎的女歌手:[[謝安琪]](2008年,歌曲:囍帖街、大碟:《Binary》)
+       
*同年榮獲CM共和女歌手金獎、CM共和至尊歌曲大獎、CM共和聯頒唱片大獎、CM共和聯頒歌手大獎的女歌手:[[薛凱琪]](2012年)、[[謝安琪]](2014年)

多左好多新紀錄

后會無期真係可惜。
估唔到突然一生人都108..仲以為該死的快樂高d

美祖5首歌加埋好似高gin lee 5首歌加埋少少

鏗首青春頌決選第三高分 都證明佢真係冇其他歌搶票
其他歌手都有兩三首歌搶票 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 20:53

咁Alfred都有首第96位。反而Phil 就無啦,兩首19X位置

Fail lam 195 196

好接受唔到Shiga最低嗰首係 只要和你在一起
明明最高質 ...
JasOh103 發表於 2020-4-20 20:54

Shiga太多好歌啦。要質感有舊街角,要big hit有說一句,要wyman有水星逆行

強烈懷疑大家見到陳詠謙所以唔投 而衝住投Wyman首水星
JasOh103 發表於 2020-4-20 21:10

沿途幾多障礙 埋頭撞向未來
不過大家做飯歌都投,應該唔關事ge...

一直唔記得咗初選計分 咁就解釋左好多排名

例如你們的幸福>雞羊 但係普遍人鍾意雞羊多過幸福
因為幸福係10 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-20 22:42

所以尋晚雞羊出左先,真係諗你們的幸福唔會真係百大不入掛。。。

天后祖兒配票都好好。
2010,2012,2015,2018,2019
分開四個戰場刷初選

咁c allstar都已經入咗五隻歌
如果個人喜好無限制應該入埋80後進行曲,少數,Super star,時日如飛,再不再見,直到你肯定etc.

只列出200大總分多過100分嘅歌手:
謝安琪 - 353.75 (5.5首,最高第6位)
RubberBand - 311.1 (5.5首,最高 ...
mosesming 發表於 2020-4-21 07:47

AGA - 143.07 (4首,最高第30位)
岑寧兒 - 136.6 (3.5首,最高第12位)
容祖兒 - 134.13 (5首,最高第77位)
Gin Lee - 133.4 (5首,最高第76位)
吳雨霏 - 132.67 (4首,最高第48位)
連詩雅 - 124.05 (5首,最高第53位)
楊千嬅 - 116.49 (4首,最高第43位)
呢七個女歌手近到呢

【年代百大選】每人限一首版(合唱另計):

001  未來見 - RubberBand [2018]
002  願榮光歸香港 - 香港人 [2 ...
gewhgewhe 發表於 2020-4-21 07:48

咁Janice同坤仔會入度
入到二百大就自動有歌,只係邊首拎

只列出200大總分多過100分嘅歌手:
1.謝安琪 - 353.75 (5.5首,最高第6位)
2.RubberBand - 311.1 (5.5首,最高第1位)
3.方皓玟 - 304.92 (5.5首,最高第3位)
4.陳奕迅 - 256.04 (5首,最高第5位)
5.周國賢 - 231.37 (5首,最高第27位)
6.林二汶 - 228.1 (4.5首,最高第7位)
7.王菀之 - 210.49 (5.5首,最高第31位)
8.Supper Moment - 207.13 (5.5首,最高第15位)
9.盧凱彤 - 204.04 (5首,最高第26位)
10.麥浚龍 - 173.62 (5首,最高第16位)
11.Serrini - 169.63 (4首,最高第10位)
12.C AllStar - 165.85 (5首,最高第25位)
13.許廷鏗 - 150.52 (4首,最高第4位)
14.AGA - 143.07 (4首,最高第30位)
15.岑寧兒 - 136.6 (3.5首,最高第12位)
16.容祖兒 - 134.13 (5首,最高第77位)
mosesming 發表於 2020-4-21 07:47

Joey:  一變四 四變十二 來到這禮拜 更加諷刺
          何以 我變了你的 16號愛人

容祖兒竟然都有5首
風見志郎 發表於 2020-4-22 09:17

之前有人講過美祖本來有十首, 改咗最多入5.5首先得番5
如果真係十首入哂,我怕祖祖最後百大一首都無

沒有TVB,Alfred什麼都不是

你同一個歌手多過三首wo
maksiuhong 發表於 2020-4-22 16:53

美麗祖兒嘅粉絲confirmed

回復  艾石仔

估唔到出完青春頌成功左之後,鏗鏗比肥佬打壓
好小器 chisin

肥佬真係香港樂壇一 ...
sohrab_nd 發表於 2020-4-22 13:47

難怪青春頌tvb無冠軍

cm 幾時搞1999-2009
mrshadowll 發表於 2020-4-23 07:00

美祖黃金11年
    喜歡祖兒

Alfred啱啱都follow埋我地ig
愛鏗
cymusic 發表於 2020-4-23 18:41

無力感好多榜都有上,有機會上到共和榜。
不過cm近年對鏗仔好似一般

講咗D咩?
kenny1102 發表於 2020-4-23 20:44

sdoorworkshop ig有講

祖先1999年出道
我已經準備投未知拎至尊歌
mosesming 發表於 2020-4-23 20:56

逃避你,這分鐘更愛你二三位

謝安琪2013-2015年投票三點五隻歌可以仲高過心姐mix kay 2016-2018個三隻歌

我說

祖粉配票勁過建制派,配左十個名單入決賽。
不過中央改左玩法,由無上限quota改為得五個名單出選,結果本來告急的空港同黃昏點唱機突然入圍,最後決賽雙雙gg

上年cm兩首十大加女銀啊。

不如搞多個2010-2019百大金草莓投票
mosesming 發表於 2020-4-19 22:06

輕輕一推。想投13點我要玩出色充電器快樂最快布穀鳥大作戰

全部都係Boardway 精選歌曲

冇quota 包保祖兒啲票散到一首都入唔到
ed8671ed 發表於 2020-4-25 22:11

攪炒
排隊都未輪到呢堆歌啦,問過 林羨淇 , 何衍隆 , 韓子亮 , 王雯 , Faith , 郭泇妏 , 陳綺雯 同 Nancy Chan 未呀
chanchan0909 發表於 2020-4-25 22:04

聽過Mama easy ja支持Abella "快", 比敢領先左十年

心姐全炒可以話係當頭棒喝喎
kwanie 發表於 2020-4-25 15:31

但心姐岩岩季選都入兩隻。CM 唔係唔鍾意心姐,只係勁鍾意謝安琪姐

私心投比我現時自己會做飯

年 代 百 大 選 PART 2
二 零 一 零 年 代
精 選 五 十 唱 片
五 月 一 日 起 揭 曉

* 每日公佈 5張 入選 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-26 20:00

期待祖兒vs Joey.
J Pop ,Moment ,Joey & Joey ,小日子 大混戰

原來Gin Lee都四隻入圍。。。好大機會一隻都無

我有投 但係唔知入唔入到
好似話beGin耐聽啲 Gin Lee有Falling+今天終於
不過我最後都係投咗私心 ...
JasOh103 發表於 2020-4-28 09:14

和Gin Lee講再見

所以投左和每天講再見個隻
不過入都唔係入個隻吧

頭五係
J Pop
Moment
Joey & Joey
小日子
My Tale - Joey

繼歌曲一早肯定係未來見之後
專輯可以肯定係Kontinue
hihi 發表於 2020-4-28 22:33

獨家村都第六ja
    專輯可能五甲不入

年代百大金曲 number 1
bagfgfcde 發表於 2020-4-29 20:09

廿一世紀百大選no.1都係好不容易遇見愛
第二位係明荃的 少女的祈禱

Support Gin lee Prologue

齊集Gin Lee人生最高質的歌曲同一首保險廣告歌

DVD MV
1.天變地變情不變  
2.Falling
3.潛水
4.今天終於一人回家  
5.玫瑰的故事  
6.1st Date
7.下一位
8.十年如當日
9.我說  
10.我不是你的觀賞魚  
11.如果牆會說話
12.偏偏喜歡你

係喎今日。

支持實力祖兒,實力Kary,實力Gin lee,實力Aga

Escape

要多謝陳詠謙寫左句我現時自己肯做飯,令隻碟咁有記憶點

好彩 兩隻冷門嘅專輯Escape同你們的幸福都入到。

講真 美祖10年代出左
《Joey Ten》、《空港》、《Joey & Joey》、《Moment》、《小日子》、《Me, Re-Do》、 ...
hehemamama 發表於 2020-5-2 11:25

空港有空港一隻歌已夠殺,可惜無入圍

Joey: 1/4 達成

喜歡祖兒

我覺得give love a break 砌好D都好好 , 煙霞+蜃樓贏左
people 發表於 2020-5-2 23:34

心病(30秒試聽版)