返回列表 發帖
So nervous!

支持祖兒!
JayantL 發表於 2020-3-29 16:53

第一位!
矛盾一生!

希望Serrini有top10

辛苦哂 ed 寫呢個前奏
期待結果揭曉

竟然係我出場!

而家回望返,Better Me 首歌意義係 AGA 度多於 Fiona
powerful 發表於 2020-4-1 14:36

True
當年AGA仲係一個冇人識既作曲人
而家已經拎咗兩年903女銅

Just wondering if we are going to tag the artists on IG. Great choices so far, even though I didn't  ...
kin888 發表於 2020-4-1 14:12

呢度我第二輪淨係投咗很不低調,不過Better Me都幾鍾意,
而見到SS14就係pleasant surprise,應該算係第一個大冷門

Kary!!!!
Talent!!!

好多cm朋友出場

繼續GQ
616.1314 發表於 2020-4-3 14:01

今日係全男班

下 周柏豪????
帥小寶` 發表於 2020-4-3 14:08

千嬋同祖兒準備出場

What in the Gin Lee is going on here!

Gin Lee again. What in the Miriam Yeung is going on here!

希望祖兒‘s journey 到此為止

btw
暫時好多2018年嘅歌入圍
mosesming 發表於 2020-4-5 14:06

暫時一首13同19都冇

截至第七十六位

2010 - 一首 (092)
2011 - 一首 (077)
2012 - 七首 (081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 零首
2014 - 四首 (082, 090, 094, 098)
2015 - 兩首 (080, 089)
2016 - 兩首 (079, 097)
2017 - 一首 (096)
2018 - 七首 (076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 零首

Honey, and my pick for worst choice so far is 停半分鐘聽一闋歌. That song stinks. BARF!

講啲開心既,我目前最鍾意既作品都係我自己寫既很不低調

開心可以寫到觸執毛呢首
另外恭喜Sita

改好 thanks
ed8671ed 發表於 2020-4-6 14:27

仲有下一句

截至第七十一位

2010 - 兩首 (075, 092)
2011 - 一首 (077)
2012 - 九首 (071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 一首 (072)
2014 - 四首 (082, 090, 094, 098)
2018 - 八首 (074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 零首

好驚喜觸執毛入到 仲以為會低位少少

恭喜Sita

暫時我嘅A組一首都未出現 ...
weiquan 發表於 2020-4-6 16:02

我A組出現咗兩首,就係我負責寫嗰兩首

恭喜撐著!

我仲以為 我本人 會高啲添
616.1314 發表於 2020-4-7 14:06

我冇投呢首 投咗Kary另外兩首
66-68都投哂 開心

截至第六十六位

2011 - 三首 (068, 070, 077)
2012 - 九首 (071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 三首 (066, 069, 072)
2014 - 五首 (067, 082, 090, 094, 098)
2018 - 八首 (074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 零首

似6字歌
kayzzz 發表於 2020-4-7 14:47

和每天講再見?

仲未見到Serrini、The Hertz、GDJYB、粉紅A、Ellen、LMF出場
希望喺哂高位出現

^ The delusion is real!

我遲啲出條自己嘅100大
mosesming 發表於 2020-4-8 12:31

CD版唔夠數的話
可以塞埋呀姐流行經典五十年啲現場表演落去

恭喜Sophy!

截至第六十一位

2011 - 三首 (068, 070, 077)
2012 - 十首 (062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2014 - 五首 (067, 082, 090, 094, 098)
2016 - 四首 (064, 065, 079, 097)
2017 - 兩首 (061, 096)
2019 - 一首 (063)

3 - 藍奕邦 (62, 66, 72)、Gin Lee (76, 83, 84)
2 - C AllStar (69, 89)、吳雨霏 (70, 95)、陳奕迅 (74, 9 ...
mosesming 發表於 2020-4-8 14:06

原來暫時得咁少組合樂團

女神入到,坤仔可能有機
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-8 15:18

Get real! James Ng is NOT happening.

呢一log我比較無感,不過SM同小明終於出現,預計無盡同傳奇會係佢地既第一名代表作

截至第五十六位

2010 - 四首 (056, 057, 075, 092)
2011 - 四首 (060, 068, 070, 077)
2012 - 十首 (062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2014 - 六首 (058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 三首 (059, 080, 089)
2016 - 四首 (064, 065, 079, 097)
2019 - 一首 (063)

For me:
世界變了樣 > 幸福之歌 > To Whom > 無盡 > 最後晚餐 >>> 小伙子

希望見到第一首出現,不過似乎難啲

最好的債 好不容易遇見愛 都非常overrated
火鳥早出現過佢哋
hihi 發表於 2020-4-9 15:45

希望冇好不容易遇見愛

無話 只 對邊首歌有利 但事實上係對未來見同其他相同情況既歌(即係同一單位無其他同一level既歌)有利喎{ ...
kayzzz 發表於 2020-4-9 20:13

其他人可能有兩三首睜開眼級數既歌
但就係少咗首未來見級數既歌

不過公佈咗先算 而家言之尚早

BTW 唔想見到斗零x入圍
而家我覺得仲好

斗零踭應該本身入百大機會都唔大掛
mosesming 發表於 2020-4-9 20:26

等公布排名再望望
不過而家覺得好不容易遇見愛都未必有份

可能係六字歌一注獨中
kayzzz 發表於 2020-4-9 20:29

我一開始覺得唔會好多人投
不過連撐起雨傘都入到
咁六字歌個分數應該都唔錯

但我諗首歌唔會第一
前五都未必有

最得意係2012年既歌曲數量目前係百大選領前,但當年首至尊歌或十大既大部分都唔會係度出現 ...
powerful 發表於 2020-4-9 20:34

因為而家有玩CM嗰班人同當年已經唔同咗好多
當年既會員同榜主唔知仲有幾多有投票:

2012年共和榜成員名單

經過共和榜會員投票後 本年共和榜成員數目定為20人

0615專業推介
716華語音樂流行指數
AK TOP20 2011
CH細聽.音樂推介
DL302流行推介榜
ErIc* 仔推推推介榜
Mix & Match 至尊榜
Particular Chart
Prince's Music Choice 2011
Sage Saga Music Recommendation
小莉子流行歌曲榜
小薯音樂心頭好
木馬華語歌曲排行榜
史丹利。BUY。音樂流行榜
朗尼歌曲龍虎榜
硬地硬推 Top20
衛斯理之心水推介十大
積高隨心揀
A Powerpick (新加入)
JL 主觀性流行榜 (新加入)

我估近年十大會中多啲

Serrini 係 CM 好明顯係主流啦
-Prince- 發表於 2020-4-9 21:35

此言差矣

Janice同Jason未出
呢兩個照計都會有歌入
但應該唔會太高位
mosesming 發表於 2020-4-9 21:46

Janice 一向 CM 成績唔算特別好,估佢冇份
Jason 別來無恙應該成績唔錯 bor

十大應該係
榮光 人話 未來見 末日快車 該死的快樂 Don't text him 突然一生人 家明(獨家村)剎那的烏托邦 ...
mrshadowll 發表於 2020-4-9 22:03

Yo, what are you smoking?

我懷疑末日快車冇份
咁高位都仲未出

Khalil 入唔到 top 50
Sad

截至第五十一位

2010 - 五首 (052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 五首 (054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十一首 (053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2014 - 六首 (058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 三首 (059, 080, 089)
2016 - 五首 (055, 064, 065, 079, 097)
2019 - 兩首 (051, 063)

其實我以為會有 recency bias
不過而家咁睇情況好似相反
又或者真係有 bias 近年既歌全部高位

BTW 好不容易係咪暫時出現最長既一首?
CD版有6分20秒

人非草木、只有一事、Better Me 其實都算minor hit?

忘川、今天終於 係之後都叫多人識返

告別我的戀人 ...
powerful 發表於 2020-4-10 15:09

忘川當年一出 喺我既年齡層都算係OK hit

LOVE 48 49 50