返回列表 發帖
越高位越難估
呢十年堅大熱嘅歌其實唔多
特別係最鍾意最有代表性嗰d個個都唔同

2019嘅歌出現了

願榮光歸香港 ?
Mic2001 發表於 9/4/2020 16:56
點會

頭60 應該都係經典同埋 Big Hits
應該首首都可以跟住唱架啦

反而火鳥同幸福之歌都係兩個歌手入面我最鍾意嘅歌
mosesming 發表於 9/4/2020 15:16
我兩首至尊歌都排到咁低

以暫時既戰況去睇 大家都係鍾意一零年代頭既歌多d
cymusic 發表於 10/4/2020 14:21
年代頭比12 年嗰堆好聽但唔HIT 嘅歌拉大咗個POOL 啫

到此為止個排名咁低都幾意外

13 年三寶都未出場
佢哋應該TOP 20 都有?

2012 依然大幅領前,但我睇返入選歌又真係首首都堅
powerful 發表於 10/4/2020 14:56
2012 依然大幅領前因為佢哋好聽但唔HIT
所以沉晒喺100 大嘅底度?
預計TOP 50 應該只得返少少?

邊三寶
timc524 發表於 10/4/2020 15:46
青春頌無盡任我行

霏!

呢一log啲歌幾正
有主流有偏鋒但係無諗過come with me 咁高排名
hehemamama 發表於 11/4/2020 14:16
但喺CM角度五首其實都好熱門

一百首裡面最冷門嘅出現了?

二汶

yes, its pinkA!
CunninG 發表於 12/4/2020 14:29
哦咁都唔係好冷門啫

印象中wy呢十年比夕多產唔少喎

Children Song 好高
瑕疵呢個位我覺得恰可
始終都唔係好popular
高過羅生門已經係 good taste嘅表現

130 首 爭 30 個位
SupermanAGA突然一生人王菀之說一句連詩雅
AGA該死的快樂王菀之舊街角連詩雅
小問題AGALeaving Home王嘉儀六月飛霜陳奕迅
Girls Girls Girlsat17Like a Gun 獵王嘉儀任我行陳奕迅
天梯C AllStar致少年時代古巨基在錯誤的宇宙尋找愛陳健安
后會無期 (ft. 梁詠琪)C AllStar時代古巨基告別的藝術陳健安
逾越生死C AllStar亂世情侶古巨基重生陳健安
不許你注定一人Dear JaneThe Science of Crying (眼淚教我的事)何韻詩當我迷失時聽著的歌陳蕾
經過一些秋與冬Dear Jane是有種人何韻詩好得很麥家瑜
困獸都市 (ft. AL Rocco)Fabel一千個假想結局吳雨霏彳亍麥浚龍
火炭麗琪FOTAN LAIKI原來她不夠愛我吳業坤念念不忘麥浚龍
What Have U DoneG.E.M.不枉我們張山十年 (ft. Charatay)岑寧兒雷克雅未克 (ft. 周國賢)麥浚龍
侘寂Gin Lee剎那的烏托邦岑寧兒世界劇團馮允謙
潛水Gin Lee盡力呼吸岑寧兒如果青春不會有盡頭黃淑蔓
格拉斯哥流浪Jude紙牌屋李克勤差一點我們會飛黃淑蔓 / 英仁合唱團
自由飛翔JWImperfect周柏豪斗零踭楊千嬅
愚公KolorSmiley Face周柏豪好不容易遇見愛楊千嬅
二零一九LMF有時周國賢天敵衛蘭
給金鐘地鐵站車廂內的人My Little AirportDo You Love Me林二汶穿花蝴蝶衛蘭
致旅途中的我Nowhere Boys最後的信仰林二汶和好鄧小巧
未來紀念館Robynn & Kendy銀髮白林二汶 / 岑寧兒強弱鄧小巧
負攝石Robynn & Kendy一千零一次人生林欣彤Creo en Mi (ft. Jackson Wang)鄭秀文
荷光Robynn & Kendy林欣彤我們都是這樣長大的鄭秀文
SimpleLoveSongRubberBand我們都是這樣長大的林欣彤非凡人生鄭融
心照一生RubberBand有人共鳴林奕匡哲學家盧巧音
未來見RubberBand高山低谷林奕匡卡嚓盧凱彤
挾持RubberBand停止繁殖林奕匡圓謊盧凱彤
睜開眼RubberBand頌讚詩林奕匡還不夠遠盧凱彤
Don't Text HimSerrini沙文林憶蓮囂張盧凱彤
Let Us Go Then You and ISerrini四不像泳兒字花薛凱琪
日月無光Serrini願榮光歸香港香港人你們的幸福謝安琪
小伙子Supper MomentPretty Crazy容祖兒獨家村謝安琪
世界變了樣Supper Moment空港容祖兒雞蛋與羔羊謝安琪
無盡Supper Moment黃昏點唱機 (ft. 林海峰)容祖兒Be Water, My Friend鍾舒漫
To WhomSupper Moment / Survive Said The Prophet飛砂逆流小碎步鍾舒漫
那邊見Swing張敬軒榴槤乜乜乜雞蛋蒸肉餅
末日快車The Hertz百年樹木張敬軒佔領 (ft. MastaMic)關楚耀
長相廝守ToNick夏花秋葉梁詠琪那誰蘇永康
卜卜卜小塵埃靈魂獨舞符致逸當你走了以後II - 觸景傷城小肥
小塵埃慢慢喜歡你莫文蔚

人話方皓玟青春頌許廷鏗

你是你本身的傳奇方皓玟荒廢之綠洲許廷鏗

假使世界原來不像你預期方皓玟演員的自我修養許廷鏗

唵嘛呢叭咪吽方皓玟水星逆行連詩雅

終於好天氣方皓玟 / RubberBand只要和你在一起連詩雅

我估
一 - AGA            天梯 - C AllStar        不許你注定一人 - Dear Jane     二零一九 - LMF         SimpleLoveSong - RubberBand
未來見 - RubberBand      睜開眼 - RubberBand     Let Us Go Then You and I - Serrini 無盡 - Supper Moment    你是你本身的傳奇 - 方皓玟
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 原來她不夠愛我 - 吳業坤    剎那的烏托邦 - 岑寧兒         有時 - 周國賢         最後的信仰 - 林二汶
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒     一千零一次人生 - 林欣彤    高山低谷 - 林奕匡           願榮光歸香港 - 香港人     青春頌 - 許廷鏗
水星逆行 - 連詩雅        六月飛霜 - 陳奕迅       任我行 - 陳奕迅            在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安  差一點我們會飛 - 黃淑蔓 / 英仁合唱團
強弱 - 鄧小巧          我們都是這樣長大的 - 鄭秀文  囂張 - 盧凱彤             獨家村 - 謝安琪        雞蛋與羔羊 - 謝安琪

似係咁上下

CM有一個特點 只要一個歌手當年喺cm反應好 就會每plug都谷到盡
12年我真係從來唔明點解fiona可以捧到咁高{ ...
maksiuhong 發表於 14/4/2020 17:19
2012 同2013 都係用FI 嚟截擊美祖架嘛

其實30個位話多唔多
話少唔少
都仲有一定喘息空間俾啲CM愛將上台
mosesming 發表於 14/4/2020 19:13
但數落其實好似又無乜
咩事啊 真係會有人投咩......
帥小寶` 發表於 14/4/2020 18:44
塞住下啫, 呢個係30 強最低機會

阿妹有多首

一 - AGA            天梯 - C AllStar        不許你注定一人 - Dear Jane     二零一九 - LMF         SimpleLoveSong - RubberBand
未來見 - RubberBand      睜開眼 - RubberBand     Let Us Go Then You and I - Serrini 無盡 - Supper Moment    你是你本身的傳奇 - 方皓玟
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 原來她不夠愛我 - 吳業坤    剎那的烏托邦 - 岑寧兒         有時 - 周國賢         最後的信仰 - 林二汶
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒     一千零一次人生 - 林欣彤    高山低谷 - 林奕匡           願榮光歸香港 - 香港人     青春頌 - 許廷鏗
水星逆行 - 連詩雅        六月飛霜 - 陳奕迅       任我行 - 陳奕迅            在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安  差一點我們會飛 - 黃淑蔓 / 英仁合唱團
強弱 - 鄧小巧          我們都是這樣長大的 - 鄭秀文  囂張 - 盧凱彤             獨家村 - 謝安琪        雞蛋與羔羊 - 謝安琪

呢度有一首無了

好驚
雖然話新歌記憶近有著數
但冇諗過著數到咁
mosesming 發表於 15/4/2020 14:08
我諗4-5 首到啫

咁計睇怕2017 似係最少歌入選嘅年份??

你真心覺得你們的幸福同人話會無?
原來她不夠愛我out啦
maksiuhong 發表於 15/4/2020 14:14
好保守咁將呢兩個單位拎最TOP 嗰D 出嚟咋

人話仲低過你是你 / 假使世

22 爭 20
雖不中但都不遠矣

2010 係彳亍 空港 定 SimpleLoveSong

當年CM人好似唔太LIKE SLS ?
艾石仔 發表於 16/4/2020 21:31
話悶丫嘛\
話瞓著丫嘛

(利申: 有份)

20 19 都幾意外

17呢個位置好啱呢位得獎歌手
dongbb2332 發表於 19/4/2020 20:47

高山低谷其實可以作政治閱讀
powerful 發表於 19/4/2020 20:49
我都第一次聽到有人咁講

JUNO!!

nicholashin 本身都潛水良久啦

銀髮
好貼近十大

相信 Christopher Chak 都會屈幾首高位
powerful 發表於 19/4/2020 21:07
有少少擔心任我行有無

睇返呢一星期新聞先知雞蛋與羔羊嗰個2014 年同而家都無乜變過
但謝安琪...isn't her

不如擔心左你們的幸福先
CunninG 發表於 19/4/2020 21:11
歌詞咁講, 香港人唔記得
都幾合理

得返12 個位
13年尾頒獎禮三寶仲有2 首
小明坐底 2 首
KAY坐底 2 首
得返6 個位
二汶有掛.........

烏托邦同銀髮白連住出現好好

會唔會係冇青春頌
dongbb2332 發表於 19/4/2020 21:18
開始唔係好數到十大係邊十首

未來見
你是你
假使世
青春頌
願榮光
獨家村
最後的
(?)
(?)
(?)

我知道其中一首(?)
因為係我寫
CunninG 發表於 19/4/2020 21:24
琪袋

MAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(?) 仲有兩首, 超緊張

未來見
你是你本身的傳奇
假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
獨家村
最後的信仰
任我行
LUGTYAI
(?)

安!!!!!!!!