返回列表 發帖
未聽過迷雲陣
聽下先
其實可能唔錯 只係未聽過
John 發表於 2020-3-22 13:10

希望你會上
同 hana堆歌差唔多
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

咁咪即係正過謝X琪?
咁就要聽下了
John 發表於 2020-3-22 13:31

簡直值冠過再度

唔聽會唔會錯過世紀之作
John 發表於 2020-3-22 13:42

可以唔聽都空降冠
好似Gin Lee黎緊星期五首歌咁

未聽+未有歌名我都已經上榜

如果出榜為咗鬥氣不如唔好出

因為某部分人嘅言論,令自己喜愛或者唔喜愛一首歌,好合理呀
John 發表於 2020-3-22 16:10

可能我較少因為其他人既言論而影響我對首歌既感覺啦

其中一個例子係就算我幾不滿好多人因為個MV而吹奏上年陳健安首9字歌
最後我都因為清楚自己係喜愛首歌而比咗十大

呢點真係好重要
因為共和成員既榜單會用黎計分 直接影響共和榜既結果
所以就成員既音樂選擇討論係好正常既 ...
cymusic 發表於 2020-3-22 16:09

我上高攀愛要唔要解釋

我調返轉 好易受人影響
可能會有d人因為咁覺得我好唔真心?
但我冠HANA係真心
比冠比十大比女金容祖兒都係真心
唔上謝安琪或者低位謝安琪某D歌都真係唔鍾意

反而有時我會因為怕某D閒言閒語 所以先逼自己上某D歌
個D反而仲唔真心

John 發表於 2020-3-22 16:22

欣賞

同意
你是你本身的傳奇 即使不完美 只需經歷你自己

又唔好咁大愛
沒有誰比誰更高尚就唔會分第一二三名 每個星期出一個不分先後既list就得

忠於自己係好事 不過俾人批評下就成地都係碎片就叫玻璃心

我某程度上都agree
可能喜好係冇高低之分
但音樂質素絕對係有好壞之分
所以我睇到迷魂陣出現 係有啲驚訝 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 19:47

或者我份人係xx座所以比較自大啦
如果有人既喜好係覺得我說不可以 零分 迷魂陣 呢啲歌好聽/值得更好
我真心會覺得我自己既taste係好過佢

當然 調返轉頭 例如 我上高攀愛 唔冠末日快車既時候 相信都會有其他會員質疑係咩taste嚟
不過我就好歡迎呢啲評語
因為做人唔可以咁唔公平 我批評得別人就要接受自己同樣會被批評

咁不如要求榜主每星期交榜都交500字解釋點解呢首歌第一
點解呢首歌第二
點解呢首歌第三

點解我冇聽過呢首 ...
John 發表於 2020-3-24 12:47

支持呀
睇下到時有幾多個會退出

如果想動議可以去呢度
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1
我會投支持

我真係唔係好明點解一件無大不了嘅小事可以推到三版出嚟
你有你上英文歌
佢有佢上伍富橋
明明大家都係最多1 ...
kwanie 發表於 2020-3-24 13:45

咁就要問返提議我地寫500字個位榜主啦
我就好隨和既 見邊個最熱誠咪投支持佢既一票

既然你提到500字 即係講緊我啦
咁我都唔客氣了
咁就要問返係咩人要求大家解釋啦 ...
John 發表於 2020-3-24 15:17

好混亂呀 唔知你幾時玩認真幾時係亂up
仲以為你話過唔會再認真講嘢所以咪附和下你

同我可以唔需要客氣 大家咁熟