返回列表 發帖
月光族        王嘉儀

Talent!

迷魂陣有分

我懷疑嗰位榜主係專登,只係你話唔鍾意佢就會上榜,都唔係第一次
chanchan0909 發表於 2020-3-22 13:47

其實我無意要去理人地個榜點運作
純粹係接受唔到首歌會係度出現

如果我唔係搞總選,我可以直程唔會理好多野
我諗我更多嘅係提醒,同大家都係一樣,我都有 75 分喺 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:45

其實我每個星期都有類似既留言
不過用咗另一個方式表達

我想表達既意思純粹係
迷魂陣 + #41 = BARF!

落榜歌曲
9 正式開始

Congrats Ian Chan on your great chart performance. LMAO!!!

自己搞嘅野自己填返,對唔住,我無諗過衍生左咁多誤會

但我都想講少少,老實講其實我對於 gcgoobi 個榜一 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-23 10:31

我諗我都要講句唔好意思
無諗過我求其留低一句留言會引發咁多有關其他野既後續討論

我無榜
上d咩歌,自己喜歡自己啱聽就好
其實無人有權指點
另外如果只限自己榜/CM榜推介(幫到)更多音樂人
...
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:57

我有推介香港音樂俾台灣朋友聽
然後發現佢幾鍾意 AGA

又唔好咁大愛
沒有誰比誰更高尚就唔會分第一二三名 每個星期出一個不分先後既list就得

忠於自己係 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 19:32

我某程度上都agree
可能喜好係冇高低之分
但音樂質素絕對係有好壞之分
所以我睇到迷魂陣出現 係有啲驚訝同覺得滑稽

或者我份人係xx座所以比較自大啦
如果有人既喜好係覺得我說不可以 零分 迷魂陣 呢啲歌好聽/值得更好
我真 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 20:06

呢排對呢啲事我都唔會點開口
就連我日夜狙擊既《我說不可以》
我某程度上都明白點解會有人鍾意
可能係因為首歌幾easy-listening,hookline幾上腦
仲有某啲歌編曲胡亂拼湊、旋律平平無奇
但份詞有人共鳴都唔出奇
或者係點解有人唔鍾意《失語者》
可能係因為蔡健雅走得太前,樂迷跟唔上

不過《迷魂陣》就... 所以我覺得好噴就打咗句野
雖然會惹人搵翻邊個,但我原po冇指名道姓
任一榜主上我都會咁打,並唔係喺呢件事上針對當事人

至於CM榜點解會有分歧
我諗係源自大家期望上既不同
管理員釘釘所講既純粹自娛,同FB專員陳陳所講既推介音樂俾更多人
兩種諗法,得出既結論會好唔同
例如前者可能唔理解點解近排有榜主建議要改做包埋本地歌手既英文派台歌,覺得呢樣野好無謂
而後者可能唔明白點解某啲榜主咁易受影響,為啖氣就drop走某一首(值得推介既)歌

好老實,我既想法係向後者(專員)傾斜(有睇我年結既人都會感受到
But at the end of the day,共和榜都係由大家組成
大家組成就註定有分歧,咁就投票決定,好公道
但就咁投票其實冇乜意義,都要大家傾下先可以了解到對方既諗法
隨便拋句「好明顯票數不足」真係冇乜用

其實最初cm榜主會有chat room討論榜務,之後變咗投票,而呢兩年投票只係為左某啲簡單事項。或者每年 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:11

而家其實都有chat room,但係係喺論壇上,而且個帖長期生草,不過最近又有新討論,有關本地歌手既英文派台歌事項(碌到最底):
http://www.cmusichart.com/discuz ... page%3D1&page=1

其實呢啲事同對其他榜主既質疑以前都有發生,並唔係而家先有。
好似13年我個榜因為俾連續三星期第二俾容祖兒而俾人質疑,
不過以前可能係關祖儿/千嬋事,而而家就係因為一首迷魂陣。
討論或者質疑我覺得冇乜問題,前提係回歸翻件事本身,
例如有人覺得陳蕾唱歌難聽,咁你咪討論翻佢,
拉其他人地鍾意既歌手落水嘲諷其他會員無必要,
例如嘲諷人地頂得順Serrini但踩陳蕾唱歌係雙重標準,
睇唔出咁樣就係互相尊重。
當然呢樣我都要學習。
(比較 or 踩歌手/歌曲同嘲諷其他人既聽歌感受唔一樣,
我成日做前者,但可能唔小心cross the line都唔定)

不過我唔明白到底「非主流同主流」係呢次討論有乜關係?
大家討論緊迷魂陣呢首歌本身,同首歌係咪主流無關。

支持呀
睇下到時有幾多個會退出

如果想動議可以去呢度

我會投支持 ...
JasOh103 發表於 2020-3-24 12:54

你真係鍾笑莎黎 專門搞事

講番音樂,係呢個仇雲惨霧嘅日子,點都需要一啲upbeat easy listening 嘅歌提高一下自己動力,聽多 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-24 13:51

明白你既意思
對我黎講,雖然我完全唔鍾意我說不可以,但都明白點解你會聽你講嗰幾首,
不過迷魂陣第一次聽真係有啲嚇親我,尤其連住MV,睇咗20秒已經忍唔住熄,
所以先會有一開頭摸不住頭腦同爆笑既反應(我係睇 #2 發現到先),
希望你唔好介意。

Get it, the legendary Tanya “the singer-songwriter of her generation” Chua!