返回列表 發帖

2020 WEEK 12 - 記得守過諾言 誰能料到時光中的變遷

本週上週週數最高歌曲主唱榜數總分
1151阿茲與海默 (5 weeks no.1)黎曉陽162140
2252在尋找什麼李拾壹143125
3633Will (not) see you soon.莊正141110
4524水刑物語柳應廷131102
5744街燈吳林峰11283
6362Diamond MineSerrini12174
7NE17月光族王嘉儀8071
8NE18凡星人The Hertz7057
9NE19阿愁SoulJase8055
10828低半度衛蘭9053

落榜歌曲
4 Mad | 9 正式開始 | 10 愛斯基摩人之吻

非上榜冠軍歌曲 [10]
Mad - AGA | 正式開始 - 陳卓賢 | 未知道 - 陳健安 | 零分 - Jude | 親愛的巨人 - 林欣彤 | 異人 - 逆流 | 世界中心繼續轉 - 林一峰 | 拼命無恙 - 林家謙 | 背山面海 - Room307 | 想見你想見你想見你 - 八三夭 |

欠交榜
|

輪流榜
私家音樂榜 | 新地樂壇流行榜 | LIVESONG CHART |
Next Week: Jayant Music Chart | ERadio華語榜 | JIM'S MUSIC SELECTION |

每週共和貢獻榜 Top5 (按字母次序排列)
共和榜: BAG'S A-SIDE | CH細聽.音樂推介 | Cyrus Top 20 | ED's Choice Billboard | Wonders Music Recommendation |

輪流榜: LIVESONG CHART |
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

論盡推介都有
帥小寶` 發表於 2020-3-28 14:03

好誇張

Mirror個wiki有update我地個榜既成績
cymusic 發表於 2020-3-28 13:48

論盡推介都有
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Mirror個wiki有update我地個榜既成績
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

明白你既意思
對我黎講,雖然我完全唔鍾意我說不可以,但都明白點解你會聽你講嗰幾首,
不過迷魂陣第一 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 13:57

其實我唔介意你笑迷魂陣。如果因為某啲人講嘢而令你唔可以暢所欲言或以後唔講問題更大。
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Get it, the legendary Tanya “the singer-songwriter of her generation” Chua!

唔錯wor 想睇
HOTMAN 發表於 2020-3-24 15:42

幾好
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

咁不如要求榜主每星期交榜都交500字解釋點解呢首歌第一
點解呢首歌第二
點解呢首歌第三

點解我冇聽過呢首 ...
John 發表於 2020-3-24 12:47

唔錯wor 想睇

好混亂呀 唔知你幾時玩認真幾時係亂up
仲以為你話過唔會再認真講嘢所以咪附和下你

同我可以唔需 ...
JasOh103 發表於 2020-3-24 15:32

你好叻豬
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

既然你提到500字 即係講緊我啦
咁我都唔客氣了
咁就要問返係咩人要求大家解釋啦 ...
John 發表於 2020-3-24 15:17

好混亂呀 唔知你幾時玩認真幾時係亂up
仲以為你話過唔會再認真講嘢所以咪附和下你

同我可以唔需要客氣 大家咁熟
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

明白你既意思
對我黎講,雖然我完全唔鍾意我說不可以,但都明白點解你會聽你講嗰幾首,
不過迷魂陣第一 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 13:57

我明點解你會嚇親
睇返CHH個post 原來首歌有9成1分 喺CM主流意見係偏負評
所以見到有人上榜 有黑人問號都唔出奇

不過既然喜歡一首歌無論睇質素定純喜好都係好personal
都無謂去judge人點解會上
純粹好奇去了解下其他榜主嘅選擇都可以係好嘅交流

正如我見你無端端上首蔡健雅cover人哋嘅live
我都會心諗做乜9 然後留句BARF!
而你亦都係比返唔太認真嘅回覆我同其他留言
我可以唔認真唔負責任咁留言時
你亦可以同樣態度覆我 甚至當我冇到
唔洗講到話逼人講原因囉
咁大家唔洗個個星期post自己個榜出嚟
唔洗比其他會員留comment 唔洗同人交流啦

咁就要問返提議我地寫500字個位榜主啦
我就好隨和既 見邊個最熱誠咪投支持佢既一票 ...
JasOh103 發表於 2020-3-24 13:56

既然你提到500字 即係講緊我啦
咁我都唔客氣了
咁就要問返係咩人要求大家解釋啦

講番音樂,係呢個仇雲惨霧嘅日子,點都需要一啲upbeat easy listening 嘅歌提高一下自己動力,聽多 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-24 13:51

明白你既意思
不過迷魂陣第一次聽真係有啲嚇親我,尤其連住MV,睇咗20秒已經忍唔住熄,
所以先會有一開頭摸不住頭腦同爆笑既反應(我係睇 #2 發現到先),
希望你唔好介意。

我真係唔係好明點解一件無大不了嘅小事可以推到三版出嚟
你有你上英文歌
佢有佢上伍富橋
明明大家都係最多1 ...
kwanie 發表於 2020-3-24 13:45

咁就要問返提議我地寫500字個位榜主啦
我就好隨和既 見邊個最熱誠咪投支持佢既一票

其實呢啲事同對其他榜主既質疑以前都有發生,並唔係而家先有。
好似13年我個榜因為俾連續三星期第二俾容祖 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 12:15

講番音樂,係呢個仇雲惨霧嘅日子,點都需要一啲upbeat easy listening 嘅歌提高一下自己動力,聽多啲我說不可以MAD迷魄陣特登有乜問題?
時勢一定會做英雄,如果唔聽大公司星夢mirror就係品味好,咁我bad taste到一個點。

老實講,呢個年代選擇真係少到無朋友,我個榜從前一年130首上榜到上年103首。真係要上10首係開始有難度。 樂壇是需要百花齊放的。
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

我真係唔係好明點解一件無大不了嘅小事可以推到三版出嚟
你有你上英文歌
佢有佢上伍富橋
明明大家都係最多12分最少3分
有乜好解釋啫
上啲你唔鍾意嘅歌
唔上啲你鍾意嘅歌
咁代表d乜嘢先

支持呀
睇下到時有幾多個會退出

如果想動議可以去呢度

我會投支持 ...
JasOh103 發表於 2020-3-24 12:54

你真係鍾笑莎黎 專門搞事

點解呢首歌第二
點解呢首歌第三

點解我冇聽過呢首 ...
John 發表於 2020-3-24 12:47

支持呀
睇下到時有幾多個會退出

如果想動議可以去呢度
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1
我會投支持

點解呢首歌第二
點解呢首歌第三

點解我冇聽過呢首歌
點解我冇聽過另一首歌
我過去一星期忙緊咩
我做咩唔夠闊

上面有非共和榜成員參與討論
咁我都唔客氣講吓自己感受

唔知共和榜嘅定位係邊?推廣音樂?數字遊戲?
而家俾我感覺係後者,
討論吓上榜原因有幾困難?
正正係有啲榜主淨係交個榜,無任何嘅elaboration,
我睇唔到有喺推廣音樂有幾大成效。

其次,忙絕對唔係一個藉口,
你想共和榜進步,咁首先各個榜主對音樂嘅視野都要擴闊
你永遠停留喺十年前嗰個位,
邊會跟得上時代嘅步伐呀?

其實呢啲事同對其他榜主既質疑以前都有發生,並唔係而家先有。
好似13年我個榜因為俾連續三星期第二俾容祖兒而俾人質疑,
不過以前可能係關祖儿/千嬋事,而而家就係因為一首迷魂陣。
討論或者質疑我覺得冇乜問題,前提係回歸翻件事本身,
例如有人覺得陳蕾唱歌難聽,咁你咪討論翻佢,
拉其他人地鍾意既歌手落水嘲諷其他會員無必要,
例如嘲諷人地頂得順Serrini但踩陳蕾唱歌係雙重標準,
睇唔出咁樣就係互相尊重。
當然呢樣我都要學習。
(比較 or 踩歌手/歌曲同嘲諷其他人既聽歌感受唔一樣,
我成日做前者,但可能唔小心cross the line都唔定)

不過我唔明白到底「非主流同主流」係呢次討論有乜關係?
大家討論緊迷魂陣呢首歌本身,同首歌係咪主流無關。

估唔到因為一首歌令咁多人留意我個榜,多謝大家。呢個版好耐都無咁熱鬧。

樓上某d榜主們對我有私怨不難理 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:05

support你噶,因為真係有好多人覺得自己音樂品味大過天,而忽視音樂本身係主觀自由且平等的。
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

挑撥離間?
kwanie 發表於 2020-3-23 13:56

唔係乜挑撥離間。只不過入呢度十二年,共和榜嘅人換咗一批又一批,唔知幾時呢度會變到咁唔包容同互相尊重。
尤其係CM係一個咁追求自由平等嘅地方,但係記分員竟然用責任好大咁樣嘅藉口,去劃分judge音樂品味嘅高低,甚至開始營造小圈子嘅氛圍。
當一個有專制意味嘅氛圍形成,共和榜仲會係果個共和榜嗎?我覺得好諷刺,同埋會懷念以前主流同非主流互相尊重同融合嘅共和榜,而唔係為咗非主流而非主流去凸顯所謂自己嘅音樂品味。

利申:無榜,但係對共和榜好有感情。
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

榜規第一條: 由於一個榜的好與壞係一件好主觀的事,大部份的榜都係根據個人喜好而定.
記得最初一班人覺得流行榜不代表我引申到cm榜成立。cm榜就係集合20個自由意志而成。

有人純粹個人喜好,有人集合流行榜成績+喜好,有人覺得要推介自己心水
有人可以跟得好貼,有人可以首歌plug左半年先上
有人可以好鍾意容祖兒,有人都可以好X憎佢
每個人經歷不同,每個人把尺根本唔同
正正代表了呢個社會有不同嘅人。cm榜某程度做嘅就係和而不同

以前做過有樣嘢係榜主會自介一下互相認識。講吓自己個榜點排之類。今年應該可以再做。
互相了解,明白,接受多元。呢度唔係批鬥場所。
click here

分享少少啦,前人都有講,任何對作品既判斷都會牽涉兩個極端,主觀喜好同客觀評價。

如果只得主觀喜好,就會淪為自high,公共性唔足夠,比其他樂迷參考既價值較低; 但只強調客觀亦好危險,因為質素其實冇絕對高下,好多時候個人同作品既情感共鳴未必可以量化咁呈現,亦會令聽歌變得好機械式既評分 (所以其實我去cool hot hits 留言都未必比分),失去左某種活力。

而兩者點樣兼顧,光譜點樣定位,就有賴各位共和榜主既努力。其實某些榜著重個人喜好,某些榜著重曲詞編水平,我認為係健康現象,咁先夠多元嘛。當然時代唔同左,當初CM共和榜既意義同整榜要考慮既因素都會隨著時間而轉變,新血入黎有不一樣既預期同願景,先可以帶動個榜唔落後於時代。就以上討論去睇,我唔認為有對錯之分,純粹係應對當下變化既方向調整。

我唔想猜度你地真正既想法係點.

TBH,  我係06年join 果陣 CM榜/只有好音樂同Cool Chart ge function 分得 ...
釘釘 發表於 2020-3-23 22:48
我覺得某程度上就好似樓上提到嘅喺排榜嘅時候除左喜好之外就會包埋質素方面嘅考量
經過今次較為深入嘅了解,我感覺到當初設立呢個諗法嘅榜主們都會覺得以個人喜好為先,所以只要跟隨自己諗嗰樣就可以

但較為後期嘅榜主,例如我,對喜好嘅定義未必完全係純粹個人嘅喜愛,會包含埋首歌做得好唔好、唱得好唔好、曲詞編好唔好 ...
我諗可能未必只係得我一個排榜時會睇埋質素,但對於喜好同質素嘅比例都唔同,可以係九一比 , 可以係八二比 , 我自己就係七三比
呢個就可能係我地之間喺個人對歌曲嘅觀感 100% VS 70% 嘅分別,就因為有咁嘅分別,就出現左今次嘅分岐
而因為涉及質素就會有討論,大家稍移玉步到我地個別嘅榜同頒獎禮可能觀察到對我地會員間對歌曲都有分享同評價,或許反映到我地排榜時都想顧及埋質素嘅份額吧

我唔想猜度你地真正既想法係點.

TBH,  我係06年join 果陣 CM榜/只有好音樂同Cool Chart ge function 分得好開
只音 係真心音樂上交流
CM 榜可以係唔同人有唔同喜好,  當年有人鐘意KELLY / GIGI / 關楚耀 /薩頂頂....etc 每個榜都有佢既特色而歸立出黎既一個數據..而利用當用既random 去得出1個星期 1年既榜單 which is 唔會咁多judge 係度..

而家其實都有chat room,但係係喺論壇上,而且個帖長期生草,不過最近又有新討論,有關本地歌手既英文派 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 21:14

多謝指教。我跟得唔夠貼
click here

其實最初cm榜主會有chat room討論榜務,之後變咗投票,而呢兩年投票只係為左某啲簡單事項。或者每年 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:11

而家其實都有chat room,但係係喺論壇上,而且個帖長期生草,不過最近又有新討論,有關本地歌手既英文派台歌事項(碌到最底):
http://www.cmusichart.com/discuz ... page%3D1&page=1

呢排對呢啲事我都唔會點開口
就連我日夜狙擊既《我說不可以》
我某程度上都明白點解會有人鍾意
可能係因 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 20:51

其實最初cm榜主會有chat room討論榜務,之後變咗投票,而呢兩年投票只係為左某啲簡單事項。或者每年有人出有人入,唔清楚係可以理解,好似上面討論一番都係一件好事。如果唔係前人討論修正,而家榜例唔會咁結實。
click here

估唔到因為一首歌令咁多人留意我個榜,多謝大家。呢個版好耐都無咁熱鬧。

樓上某d榜主們對我有私怨不難理解,我聽乜嘢歌唔明點解要比人批判。用有色眼鏡睇我個榜我無辦法,但都要多謝你留意呢個0宣傳嘅榜。你覺得自己口味好就好啦,我唔會同你爭。反正大家都係20分之一。

CM榜咁古怪計分法2003年3月係我主動提議,果時10至1分計分法令有啲好多榜主支持嘅歌十大都上唔到,加個兩分去平衡個人好鍾意(上高位)及多人鍾意(上榜數)。之後都建議輪流榜俾有心做榜嘅人都可以參加埋一份。呢個年頭香港已經無乜歌手無乜歌,2020年搵10首歌上都有啲難度,兄弟各自爬山,支持多啲人上位刻不容緩。
click here

或者我份人係xx座所以比較自大啦
如果有人既喜好係覺得我說不可以 零分 迷魂陣 呢啲歌好聽/值得更好
我真 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 20:06

呢排對呢啲事我都唔會點開口
就連我日夜狙擊既《我說不可以》
我某程度上都明白點解會有人鍾意
可能係因為首歌幾easy-listening,hookline幾上腦
仲有某啲歌編曲胡亂拼湊、旋律平平無奇
但份詞有人共鳴都唔出奇
或者係點解有人唔鍾意《失語者》
可能係因為蔡健雅走得太前,樂迷跟唔上

不過《迷魂陣》就... 所以我覺得好噴就打咗句野
雖然會惹人搵翻邊個,但我原po冇指名道姓
任一榜主上我都會咁打,並唔係喺呢件事上針對當事人

至於CM榜點解會有分歧
我諗係源自大家期望上既不同
管理員釘釘所講既純粹自娛,同FB專員陳陳所講既推介音樂俾更多人
兩種諗法,得出既結論會好唔同
例如前者可能唔理解點解近排有榜主建議要改做包埋本地歌手既英文派台歌,覺得呢樣野好無謂
而後者可能唔明白點解某啲榜主咁易受影響,為啖氣就drop走某一首(值得推介既)歌

好老實,我既想法係向後者(專員)傾斜(有睇我年結既人都會感受到
But at the end of the day,共和榜都係由大家組成
大家組成就註定有分歧,咁就投票決定,好公道
但就咁投票其實冇乜意義,都要大家傾下先可以了解到對方既諗法
隨便拋句「好明顯票數不足」真係冇乜用

如果有人既喜好係覺得我說不可以 零分 迷魂陣 呢啲歌好聽/值得更好
我真 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 20:06

咩末日快車 高攀愛 你係唔係cue我啊
agree音樂素質有高低之分 喜好未必有
比如我認為拼命無恙係average pop song
但我都瘋狂loop過一排
大家排榜時自己平衡 各人都各有各輕重之分
只係睇大家會注重情感投射多啲 定係技術含量多啲
我係輪流榜主 輪到我時都會諗要谷邊個 因為榜分好寶貴

而大家通常出完榜都會comment幾句   
可能係質疑 可能係讚好 可能係玩笑 可能係認同
公開出榜就一定會有呢啲反應
CM就係提供咗平台俾大家分享音樂 分享意見

我某程度上都agree
可能喜好係冇高低之分
但音樂質素絕對係有好壞之分
所以我睇到迷魂陣出現 係有啲驚訝 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 19:47

我真心會覺得我自己既taste係好過佢

當然 調返轉頭 例如 我上高攀愛 唔冠末日快車既時候 相信都會有其他會員質疑係咩taste嚟
不過我就好歡迎呢啲評語
因為做人唔可以咁唔公平 我批評得別人就要接受自己同樣會被批評

又唔好咁大愛
沒有誰比誰更高尚就唔會分第一二三名 每個星期出一個不分先後既list就得

忠於自己係 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 19:32

我某程度上都agree
可能喜好係冇高低之分
但音樂質素絕對係有好壞之分
所以我睇到迷魂陣出現 係有啲驚訝同覺得滑稽

又唔好咁大愛
沒有誰比誰更高尚就唔會分第一二三名 每個星期出一個不分先後既list就得

忠於自己係好事 不過俾人批評下就成地都係碎片就叫玻璃心

我有推介香港音樂俾台灣朋友聽
然後發現佢幾鍾意 AGA
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 19:06

有朋友鍾意Come with me
鄧小巧 可惜你是個人
偷情的禮儀 etc.

好多外國人口味大家可能估唔到
大家真係鍾意聽嘅
真係唔好怕醜將香港音樂推出香港

我無榜
上d咩歌,自己喜歡自己啱聽就好
其實無人有權指點
另外如果只限自己榜/CM榜推介(幫到)更多音樂人
...
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:57

我有推介香港音樂俾非洲朋友聽
然後發現佢唔鍾意艾辛 但幾鍾意阿key

當年無人敢上2R .. 我都係咁上
CM 榜就係一個忠於自己嘅榜? 無野值得懷疑。 ...
釘釘 發表於 2020-3-23 16:27

支持~
如果有mirror fans申請做輪流榜又點計
好彩過左申請期

我無榜
其實無人有權指點
...
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:57

我有推介香港音樂俾台灣朋友聽
然後發現佢幾鍾意 AGA

我無榜
其實無人有權指點
大家平時都要身體力行買唱片、買歌、去睇佢地既show支持你地所喜歡既音樂人啊
咁先係令佢地再做落去既成本同動力
推介比你朋友聽
推介比你朋友既朋友聽
推介比你外國既朋友聽
推介比你d未接觸過香港音樂既外國朋友聽

back to the basics
音樂係一種抒發
同時係一個sharing
喜好
沒有誰比誰高尚

十卜
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

支持 認同

CM 榜就係一個忠於自己嘅榜? 無野值得懷疑。

CM係咪變味?竟然要因為上咗一首非CM主流歌就俾人點名批評?
jaydeng 發表於 23/3/2020 12:24
挑撥離間?

CM係咪變味?竟然要因為上咗一首非CM主流歌就俾人點名批評?

我諗我都要講句唔好意思  
無諗過我求其留低一句留言會引發咁多有關其他野既後續討論 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 10:40
唔關你事,今次係我唔夠成熟,做多左
件事起源於我,有咩事我願意承擔

自己搞嘅野自己填返,對唔住,我無諗過衍生左咁多誤會

但我都想講少少,老實講其實我對於 gcgoobi 個榜一 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-23 10:31

我諗我都要講句唔好意思
無諗過我求其留低一句留言會引發咁多有關其他野既後續討論

自己搞嘅野自己填返,對唔住,我無諗過衍生左咁多誤會

但我都想講少少,老實講其實我對於 gcgoobi 個榜一直有疑問,我係非常同意喜好係無定義,所以我疑惑嘅係佢係咪真係喜歡,而經過 John 對佢嘅證明,咁我都無必要再對有更多嘅深究。可能當時三言兩語,太簡單直接,令到我演繹嘅方式出黎好似我批評緊佢咁,同時我都假定左佢係專登,可能令大家會錯意,我諗我都要講一次對唔住。因為我好希望共和榜可以有返啲起色,好想做得更多元,所以近年承擔左更多責任,亦因此最近比左好多意見共和榜,或者可以需要邀請時都有少少嘅要求,然後因為共和榜總選嘅撰寫令我對每周榜單嘅緊張重視 ... 我唔太肯定我係咪做得太多,可能有機會令大家會錯意令我想干涉更多嘅野,但我提出黎嘅野其實真係希望可以令共和榜變得更好。如果你問咁我比嘅意見時會偏向對自己有利,比如最近提出嘅本土英語作品咁,我唔會否認,但我原意都係希望可以幫到更多音樂人,或者就似大家講借住榜單去比大家認識更多,同埋係真心真意好想好想大家真係接觸到呢啲同樣花左唔少心機製作嘅音樂。

而因為提到可能有機會夾手夾腳推上榜嘅問題,其實係有咁嘅可能性。唔深究係咪以前而家定未來,但以呢個制度落黎,單憑 4-6 個榜就可上榜嘅機會係有嘅,所以好平常。因為喺共和裡面我真係有朋友,不論講緊邊個,又客觀存在夾手夾腳嘅可能性,可能又係咁樣令大家產生懷疑。但我想至少幫自己澄清我並沒有,要深究落去唔會有太大結果,最多只能夠在此承諾。

再一次對唔住 !

「飛砂」上榜期間我就得果個留言 (共和榜區係啦,其他區我唔記得,你鍾意可以搵比我)
我就唔知點解你仲 ...
John 發表於 2020-3-23 00:49

我手上面就只係得數據
事實上係近幾年冇比楊千嬅呢兩個更加突出嘅例子
如果你以為我針對佢咁係你自己諗法
而上面我亦都有提過洪嘉豪四個榜上到
一二三三二一6榜6冠
Wonder Woman上榜嘅implication亦係引原post嘅回覆
呢啲全部都係陳述事實
我亦可以講多幾個例子:
荒原6榜4冠,Let us go then you and I 連續幾星期6/7榜3/4冠
全部都係回應緊你個friend就可以夾埋一齊高位嘅假設
咁我係咪又針對緊洪嘉豪 針對緊盧凱彤 針對緊Serrini?

至於你講過咩,我就唔嘥心機幫你慢慢搵
你有興趣就自己搵返當時你喺forum出面嘅對話
既然你都話唔會認真講嘢
咁我都已經當你當時可能唔係認真講,係誤解
所以已經唔存在覺得你耿耿於懷嘅態度
上面已經同你講左唔好意思,希望你唔好skip左呢句,仲喺度講成見

亦都因為你話唔再認真講嘢
我諗我都冇必要認真落去再覆你
我要講嘅亦都冇補充