返回列表 發帖
無聽過沙士有人罷工,果時道德水平好高
kfc 發表於 2020-1-30 17:43

仲記唔記當年03年同04年 HA做咗咩?
HA 03年推自願離職計劃就係導致香港開始唔夠醫護既問題 ; 打完SARS一戰後 04年年頭就減前線醫護人工同津貼 但加自己HA高層人工 肥上瘦下!當年當醫護係CONDOM!!!!
OT錢又唔俾醫護,正係請食魚蛋燒賣當OT?!食X啦 HA班X樣!!!

唔封關就等社區爆發啦!

hktvmall購入口罩生產器 , 盼香港能有本地生產能解決口罩荒

台灣政府自己做,香港竟然要WIKI出手!X你柒婆,你真係好X廢!招標!

美國兩個月前仲食緊花生咁
呢兩個月咩都無做過
一有事就開始認真檢測, 愈來愈多
其中外國人的衛生意識仲差, ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 10:44

呢個係一個好有趣既切入點 唔止美國 其實全球都無做過任何野但近日愈來愈多國家或地區元首走出黎 或 向WHO投訴 指中國沒及時通報疫情嚴重性 (但中國堅稱有向各國通報)
其實我真係想知中國通報過D咩 會令各國都會輕視疫情 令到全球停擺  

外國人衛生情況係差既,佢地都好少睇醫生,只係食維C去醫自己

但近日有社評開始講今次疫情過後,其實幫咗好多國家減輕醫療負擔,因好多國家都面對緊人口老化以及資源分配問題

香港, 中國, 澳門, 台灣有SARS一次之後真係好強意識其實其他亞洲地區一月都已經開始好嚴厲,
但個邊都視 ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 11:32

其實西岸(除咗SF)我覺得唔會爆好勁,因城市設計,所以的確可以出街
NYC 倫敦 就同香港一樣,太密集式,要爆會爆到一發不可收拾
其實中國一開始係笑香港人反應大,我仲記得睇過一句:我們也沒有在怕,不知香港那些傻X怕什麼
之後就到全球笑香港搶呢樣個樣

有研究指出27度後 呢隻病毒威力就會減半,所以新加坡如果大家都有口罩,其實都有限數
泰國突然爆都係群體聚會先爆得咁勁

你個所謂27度有無醫學証據。。
kk8733 發表於 2020-3-27 12:17

有(From 美國國家衛生研究院 ),26至27度開始見到佢活躍減慢,溫度提升到56度就可以直接殺死病毒
係8度或以下病毒可以生存28日,病毒喜歡溼度高既環境

有無網頁呀。。我搵唔到。。
kk8733 發表於 2020-3-27 12:52

基本上WHO有齊,我搵WHO base on既原文研究
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973
然後都提番03年對SARS既研究
https://www.who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/

Sars could be killed by temperatures above 56°C or 132°F (hotter than even a bath scalding enough to cause injury) at a rate of about 10,000 viral particles every 15 minutes.

PS 好多內地文章都指26-27度就能殺死病毒係錯誤 56度先能殺死病毒,27度先係開始減慢活躍程度

今次呢隻病毒勁過沙士
小伙子. 發表於 2020-3-27 14:22

沙士。。點同武漢肺炎呀。。
kk8733 發表於 2020-3-27 13:41

基因排列下,COVID-19主體仍然係SARS, 所以所有醫學研究都係以SARS-CoV2(武漢肺炎)去研究。
雖然基因係有別SARS, 但主體仍然係SARS, 所以都係56度就可以殺死呢種病毒。

當然基因排列搵到HIV原素都係有研究講過(所以點解有醫生覺得係人工大過係有宿主傳染人類)

其實一直都係個幾批人出事
佛堂, 酒吧, 婚禮
同批外國返來的

以香港的人口數量同生活密度, 而家的情況真係 ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 15:22

好多自動宵禁我就唔認同喇
健身室(我唔明白點解有人會覺得密室既健身室係安全可以唔戴口罩健身)唔係主動關,日日都大把人
AEON開賣Ringfit個個都係衝出黎
Party Room BBQ場都有人去
跑馬地個個都唔戴口罩跑步
行山都大把人
Clubbing都依然有人去
唔係外面gathering 變成室內gathering 其實係無分別

因為我身邊識的都已經係咁,放工見條街又冷清,所以我以為出邊都係咁

真係唔明的香港人諗咩, 咁的時間 ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 16:17

今日又65宗 單日最高
41宗有外遊紀錄
聽緊有24宗本地感染係點黎
唔係黑心,我真係想睇下個班包機番落黎既"香港人"有冇確診,如有就代表現在每日內地數據係假

一名22歲深水埗女警求醫時咳,抽血員提醒後仍然拒絕戴口罩,最終確診
現在兩名抽血員不適,出現病徵

好_嬲

2340 #武漢肺炎 #中國 #確診數字 #造假
Bloomberg News引述多位白宮官員指,美國情報部門在一內部報告中指出中國大幅度隱瞞武漢肺炎確診及死亡數字。由於報告內容涉及國防機密,消息人士未能公開內容細節,但有多人指出中國確診數字做假或故意虛報。

美國國務院傳染病學專家Deborah Birx日前指責中方的虛報令全球嚴重低估武漢肺炎的嚴重性,並指出中方的數字與全球各國情況有明顯出入。

美國國務卿Michael Pompeo指責中國未有公開實際疫情及拒絕讓外國專家到現場考察。他在日前的記者會中呼籲各國公開實際數據,好讓專家能有足夠數據應該是次疫情。
kk8733 發表於 2020-4-2 02:25

美國一個講我會覺得係兩國針對,但愈來愈多國家指責中國,指出數據係假、報告係假、隱瞞武漢肺炎嚴重性等....希望有國家會披露中國提交各國既報告
中國今次真攬炒

見到台灣網軍同小粉紅因為口罩已交惡...
最近因台灣出口口罩俾美國同歐洲,中國外國部就發難話:台灣當局是不是有人發布公告說不允許口罩出口?
又話係政治操控又點點點,連內地小粉紅都攻擊話會唔會出口口罩俾中國?
台灣網軍根本上統一留言:不是零確診嗎?

台灣已從過去的口罩進口國,轉變成全球第二大的口罩生產國。口罩日產量不斷向上突破,可以充分供應國內需求。

今次台灣真心贏晒

美國好早就封中國關..但家下爆發得好嚴重.

中共會趁呢個機會爬上做世界霸主 ...
Garfield 發表於 2020-4-5 00:15

美國無封過中國關,只係無飛機直飛兩國到,由其他地方轉機入美國都一樣可以入到
就連李顯龍都講只需抗疫牌打得好就可以大洗牌,可惜MIC仍然唔爭氣,不斷出劣等貨仲要愈來愈多廠撤走及關門,世界係一條食物鏈,2月中國爆(其實外國只係當平常你放新年假,會入定貨)開始停廠,到現在世界各地爆(好多大陸廠因為外國CUT訂單或者撻訂已再次被迫停廠,可惜中國無好似其他國家咁資助佢地,反而更要佢地開工,所以好多廠都照開無野做)(東莞番禺正在發生)
如果中國襯呢個機會轉型,反而仲有大機會

內地疫情已緩和,3月至今無人由內地入境香港確診,封內地關完全冇需要,維持現時強制檢疫14日措拖已夠
民 ...
酷愛903 發表於 2020-4-8 10:20

3月7 #109個案咪係內地輸入 仲記得係湖北包機番香港 (條女仲係深圳居住但有香港身份證,所以都要接佢上機)
馬主周巧兒確診前都番過內地

3月至今無人由內地入境確診,你係唔係住係平行時空

延到8月31
kaman921 發表於 2020-4-28 15:38

內地來港檢疫延至6月7日(跨境學童與商務客除外)
即係暗示學校都快復課

延到8月31
kaman921 發表於 2020-4-28 15:38

岩岩再出修訂 延至8月31原來唔關限聚令事
我家姐個女小四, 都出左考試時間表了, 暫定5月28日考
  應該一開學就考試 ...
gordon0807 發表於 2020-4-28 15:49

我同事個女中三都已經出通告指復課後兩星期就會考 (日期視乎復課日期,如5月底還未復課就會改為6月網上考試)