返回列表 發帖
今日初步確診9個人。。創新高。。
kk8733 發表於 2020-3-16 14:56

好多宗

【政府:有人濫用隔離設施 明起向入住隔離營人士收取每日 200 元/#立場報道】

政府表示,發現有人濫用防疫隔離暫住設施,決定明日(17日)開始,向入住政府提供的暫住設施的人士收取每日 200 元,作為入住及膳食收費,以打擊濫用情況及把宿位留給真正有需要的人士。

政府發言人說,在強制檢疫令實施後,留意到有懷疑濫用暫住設施的情況,例如有香港居民在強制檢疫措施於生效後多次往返內地,並重覆入住暫住設施;亦有香港居民在有本地居所的情況下,仍然堅持入住暫住設施。

發言人表示,由2月8日起,政府要求從內地入境或在抵港前14天內曾到內地的人士(湖北省除外)在抵港後,必須強制在家居或其他住所接受隔離檢疫14天。一般而言,香港居民會在家居或其自行安排的住所進行檢疫,若他們在本港無法安排入住地方,則將由政府安排入住暫住設施,即曹公潭戶外康樂中心、西貢戶外康樂中心或麥理浩夫人度假村,進行檢疫。強制檢疫措施生效以來,已有逾700人次入住上述3個由政府提供的暫住設施。

惟目前3個暫住設施的入住率已接近飽和,預計暫住設施將不足以應付所有從內地回港的香港居民需要,當局說,必須為真正有支援需要的人士預留暫住設施。

一日包三餐。。又有零食。。有水果。飲品。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:29

唔俾其他人入境。。香港人入境。。即隔離。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:28

真係西利

無錢人。。窮人會咁做。。玩左咁耐政府先知。。白痴
kk8733 發表於 2020-3-16 18:36

之前14日膳食全部唔要錢

香港再咁搞。。好快有大爆發啦。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:36

係啊

大家要小心身體

勤洗手。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:40

戴口罩!

我係家中唔戴。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:42

出街要戴口罩

咁l賤格……
stephybest 發表於 2020-3-16 18:44

啲人就係咁

係無諗其他人感受

一定要啦。。見到人食煙即走。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:45

二手煙對自已唔好㗎

香港人俾錢養依班人。。
kk8733 發表於 2020-3-16 18:40

用香港人錢仲要無諗其他人感受

一出依個方案。。我就估到大陸人會咁做。。政府包食包住
kk8733 發表於 2020-3-16 18:49

好差

【武漢肺炎 本港新增 7 確診 大部分曾外遊 東區醫院醫生初步陽性/#立場報道】1842

本港今日(16日)新增 7 宗確診個案,有 6 宗均曾外遊,患者分別到過歐洲、杜拜、埃及及日本,其中一名曾參加美麗華埃及團。另外,有兩宗初步陽性個案,兩名患者曾到加拿大溫哥華,其中一名為東區醫院內科醫生。

30 歲外籍男確診 曾到長沙灣購物

衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,其中一宗個案是 37 歲男子,上月 28 日到昨日曾到荷蘭一個展覽工作,期間有同事到當地會合他。他在荷蘭時已發燒及咳嗽,昨日乘坐 CX270 班機由荷蘭返港。他返港後得悉同一展覽亦有人確診,入住 Hotel Icon,並到油麻地門診求醫,被送往廣華醫院。他返港後並無回家,因此沒有接觸其家人。其同行同事亦感到不適,正於瑪嘉烈醫院留醫,暫未有檢測結果。

另一宗為 30 歲外籍男子,曾於上月 15 日至 3 月 10 日到杜拜旅遊,於 10 日乘坐 EK370 班機返港。他在返港後曾入住重慶大廈四季陽光國際酒店,與朋友同住,但其朋友已離開香港。他在杜拜期間已有咳嗽,返港後情況變差,到醫院求醫。他於上周五中午曾到一間回教教堂,亦曾到長沙灣購物。

另外,73 歲確診男子曾與太太參加美麗華 20 人的埃及旅行團,由 3 月 5 日至 13 日到當地旅遊,曾到開羅、紅海等地方,於 13 日乘坐 MS960 班機由埃及經曼谷返港,再於香港乘搭 E33 巴士回家。他與太太、兒子、孫女及家傭住在屯門海景軒 1 座,昨日曾到屋苑樓下酒樓飲茶,其後感到不適,到屯門醫院求醫。其太太及兩名同團團友亦感到不適入院,現時檢測結果為陰性。

私人司機確診 無外遊紀錄

另一宗個案為 26 歲女子,是第 143 宗個案的朋友,住在大圍曉翠山莊 10 座。張竹區君指,衛生署在 143 宗確診後曾聯絡該名女子,她當時有頭痛,被安排送往威爾斯醫院。她與 143 宗個案曾於 2 月 26 日至 3 月 11 日一同到日本北海道滑雪,返港後乘坐其朋友車回家,車上有一名私人司機。她於 3 月 13 日曾到長沙灣永康街 55 號上班。

其後該名私人司機亦確診,為 58 歲男子,與女兒、太太及兄長住在鑽石山龍蟠苑龍珠閣,他沒有外遊紀錄。他於 3 月 12 日送 26 歲女子回家後,再送其僱主,即第 143 宗個案返回粉嶺華明邨住所,期間曾於僱主住所逗留 2 小時。

還有一宗為 42 歲女子,曾到倫敦、德國及奧地利旅遊,於 3 月 13 日乘坐 BA0027 班機由倫敦返港,昨日送往伊利沙伯醫院。

最後為一名 58 歲男子,曾到瑞士及奧地利,返港後入住金鐘香格里拉酒店,於 3 月 13 日亦曾到灣仔合和中心上班,昨日與朋友在金鐘萬豪酒店用餐時感到不適,召救護車送往瑪麗醫院。

東區醫院內科醫生初步確診 未曾到隔離病房

另外兩宗初步陽性個案為 41 歲及 42 歲女子,她們曾一同於 3 月 6 日到溫哥華滑雪,昨日乘坐 CX837 客機返港。其中 41 歲女子為東區醫院內科醫生,醫管局則強調,她未曾到隔離病房工作,返港後亦沒有上班。42 歲女子則住在大埔逸瓏灣 16 座,曾於 3 月 3 日到觀塘 Habour Square 上班。

陳法拉無腦,
好失望啊
Garfield 發表於 2020-3-17 20:02

鍾意細路仔就會忘本

【抵港人士嚴陣以待 穿全套保護衣 / #立場報道】

武漢肺炎在全球肆虐。在香港機場,可見有抵港人士身穿保護衣物,不少人除了戴口罩外,亦使用了眼罩減低感染風險。

今日衞生署公布香港新增 5 宗確診個案及 3 宗初步陽性個案,8 宗個案當中 7 宗都有外遊紀錄,最少 3 宗涉及留學生。衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君表示,由於留學生數量不少,難以安排全數入住檢疫中心,建議留學生家人可考慮暫時入住酒店或到親戚家暫住。

大家都好驚

20:25 體育專頁 sportsyeah 報道,歐洲足協決定將歐洲國家盃延期到2021年舉行,收費台sales世界末日啦。 ...
kk8733 發表於 2020-3-17 20:47

無得睇波

唔知奧運係咪真係會延期到2022
好多體育賽事都延期
真係影響巨大 ...
小伙子. 發表於 2020-3-18 01:05

好大影響

袁國勇好勇呀。。鬧爆支那人。。
kk8733 發表於 2020-3-18 12:12

講真相

美國總統特朗普懶理中國抗議,在美國時間周二早上再於Twitter推文,說有美國州分「被中國病毒重創」。 特朗普在記者會表示:「病毒的確來自中國,我認為十分準確。」他說,用「中國病毒」的另一目的,是報復中國發放「美軍播毒」的假消息,說:「我對中國指美軍在中國播毒的說法不以為然。我軍沒有向任何人播毒。」

#武漢肺炎 #中國病毒

From Apple Daily 20200318

梁卓偉依隻狗一定唔夠膽講。。
kk8733 發表於 2020-3-18 14:36

痴住777係咁㗎啦

之前話戴口罩講唔到野。。
依家又日日戴。。之後講野。。腦殘。。
kk8733 發表於 2020-3-18 15:31

雙重標準 口是心非 自私至極 冇諗過廣大香港人嘅感受

本港今日暫時新增14宗確診及8宗初步陽性個案,詳情如下:

第169宗為長居於上海的34歲男性,曾到訪德國,返 ...
kk8733 發表於 2020-3-18 18:02

今日好多宗 小心身子 少出街 勤洗手

#ALERT 本港全日新增25宗確診個案,再創單日新高,累計192宗 (3/18/23:44)
kk8733 發表於 2020-3-19 00:38

爆發既危機出現啦

#ALERT 本港新增16宗確診個案 (3/19/16:48)

#ALERT 其中兩人曾到蘭桂坊PURE FITNESS (3/19/16:48)

柒婆搞 ...
kk8733 發表於 2020-3-19 17:31

蘭桂坊一帶都好危

我都唔知我地呢家叫唔叫夠,但就全部都唔係炒價
有個FD一家4口儲左4000個 ...
gordon0807 發表於 2020-3-19 17:36

咁多 有冇嘗試比啲好有需要嘅人??

認真 香港好多人都唔夠口罩

我唔睇波。。
kk8733 發表於 2020-3-17 23:48

唔睇波就冇影響。。

何栢良料數周增2百宗確診 香港已進「戰時狀態」

港大感染及傳染病中心總監何栢良預計,未來2至3星期會有 ...
kk8733 發表於 2020-3-20 12:39

「戰時狀態」 真係好嚴重

有比身邊的唔識買的老人家同年長的同事
但真係見盡人情冷暖同埋新一代的香港人真係好賤格 ...
gordon0807 發表於 2020-3-20 08:02

同需要嘅人分享真係唔錯 support

有幾多個人會做到啊的後生, 呢個時候仲要拉埋政治來講
話的老人家藍, 有都唔比佢地, 由佢地死喎
你親 ...
gordon0807 發表於 2020-3-20 14:53

都係 好多人都好自私

見到的香港中女仲慶
買野又同你搶,識唔識秩序啊

搭LIFE又死都唔禁制,唔開門
係街住車又狗眼睇的老 ...
gordon0807 發表於 2020-3-20 15:01

剩係識諗自己嘅利益 人性醜惡出sai黎 有啲人幾多都唔夠

本港新增48宗確診個案,創單日新高,其中36宗有外遊紀錄 (3/20/16:42)
kk8733 發表於 2020-3-20 16:49

大家要小心

【即時】(20:13) 武漢肺炎本地確診個案單日急升48宗,累計256宗。馬會傍晚宣布,場外投注處將暫停服務,為 ...
kk8733 發表於 2020-3-21 00:18

真係冇辦法 有啲人一覺得好似少咗宗數就覺得件事淡化咗

【疫情速遞】港至少23宗初步確診 婚宴群組相關個案增至6宗 20個月大嬰兒中招(附全港隔離大廈搜尋器)
...
kk8733 發表於 2020-3-21 14:09

真係第二波 大家小心

可能更加毒。。
kk8733 發表於 2020-3-21 14:18

希望唔好啦

【武漢肺炎】醫管局「擺烏龍」溝亂測試結果 2名陽性機場抵港客獲放行回家
...
kk8733 發表於 2020-3-21 16:29

下!!!!!

【武漢肺炎】醫管局「擺烏龍」溝亂測試結果 2名陽性機場抵港客獲放行回家
...
kk8733 發表於 2020-3-21 16:29

幾多技術都無用 竟然溝亂

見好多人係食野地方食野。。香港應該唔俾人堂食啦。。
kk8733 發表於 2020-3-21 16:12

唔少人啲防炎意識都低左 哩個都係其中一個出現第二波嘅重要因素

截至下午四時,本港今日新增17宗確診及20宗初步陽性個案,合共17男20女,年齡介乎20個月至72歲。

新增個案 ...
kk8733 發表於 2020-3-21 17:39

20個月嘅BB都中 期望香港人增強月返防炎意識 無特別野就唔好出街

好多老人家日日去飲茶。。
kk8733 發表於 2020-3-21 19:38

佢地當無左件事

【武漢肺炎】危機殺到!醫護舉牌籲市民留家 港大醫學院長促強制食肆戲院停業
...
kk8733 發表於 2020-3-22 14:23

希望大家真係少出街

想食車仔麵了! ^^
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:05

本帖隱藏的內容需要積分高於 700 才可瀏覽

戲子!
hehehaha 發表於 2020-3-23 19:41

不嬲都係

22:31 明報及多個傳媒報道,無外遊紀錄嘅now新聞剪片師確診。

本報從兩個消 ...
kk8733 發表於 2020-3-23 23:41

Now TV新聞部職員有事

【武漢肺炎】湖北宣布午夜起解除「封省」 武漢 4 月 8 日解封 (Stand News 1354)

武漢肺炎在內地爆發之後,武漢和湖北省內多個城市先後在 1 月農曆新年前封城,距今已經兩個月。隨著中國當局稱武漢、湖北以至全國確診數字放緩,湖北省今日(24 日)表示獲中央政府批准,3 月 25 日午夜 0 時起,武漢市以外地區解除離開湖北的通道限制,恢復對外交通,外省人員亦可以進入湖北,至於武漢市亦會在 4 月 8 日解除「封城」,取消離開湖北的通道管控措施,而全省院校會繼續停課。

外省人士自由進入湖北

湖北省新型冠狀病毒感染肺炎疫情防控指揮部表示,在武漢市以外需要離開湖北的人士,3 月 25 日起憑著湖北健康碼「綠碼」即可安全有序流動。

武漢市方面在 3 月 25 日起,如果是持有「綠碼」的外出工作人員,「經核酸檢測合格後,採取『點對點、一站式』的辦法集中精準輸送」,到 4 月 8 日所有「綠碼」者都可以自由出入。

至於來自其他省份的人員,在獲得外省健康碼或者湖北「綠碼」之後,即可以在全省範圍內自由流動,不需要另行提供健康證明。

稱有條件復工復產

通告又說,武漢市會根據疫情風險和防控措施,「推動企業分區分級、分類分時、有條件復工復產」,至於省內各院校會繼續延期開學,「具體開學時間根據疫情防控情況,經科學評估後確定。」

湖北累積近 6.8 萬宗確診

國家衞健委說,3 月 23 日全國新增 78 宗確診武漢肺炎病例,武漢佔其中 1 宗。中國至今累積確診個案 81,171 宗,累積 3,277 人死亡。

湖北現時累積確診 67,801 宗個案,有 50,006 宗來自武漢,另外全省累積 3,160 人死亡,當中 2,524 宗來自武漢。

解除封省 真係好危險

【武漢肺炎】香港恐變意大利!民間記者會推算確診人數15日後突破4,000人
https://hk.appledaily.com/local/ ... MPINCDLR4YZEXLWF4U/