返回列表 發帖
武漢肺炎肆虐,韓紅、蔡依林等歌手原定下月到武漢開騷,但基於觀眾的健康安全考慮,相繼公佈延期演出直至另 ...
mosesming 發表於 2020-1-23 22:30

做乜韓紅咁勇講真話?佢都好清楚自己民族嘅人乜都做得出...
其實今次咁爆肯定勁過沙士,因為香港人始終教育水平高啲,呼籲大家提高安全意識都會有效率啲。大陸人口又多又有好多人唔係太高教育程度,講咗都未必會做。唯有寄望今次隻病毒冇沙士咁毒,如果唔係香港都凶多吉少。

北京據報明日起停運所有省際客運
2020-01-25 HKT 20:07

內地傳媒報道,為防控新型冠狀病毒肺炎疫情,北京 ...
kk8733 發表於 2020-1-26 00:07

林鄭有膽去向上頭提出至算啦,佢係妹仔嚟㗎咋,連高鐵同航空都係人哋停都唔係自己叫的。
回樓上,根本純科學探討就應該係要封關,因為要隔絕源頭,只係有政治經濟考慮先會唔封。梁卓偉嘅說法反而先有政治考慮,因為科學考量就唔係要你諗埋行政上可唔可行。

利申:自己對封關與否沒大意見,但不同意政府嘅輿論誤導手法。

香港呢個外向型開放城市封關絕對不可行,封關=香港變死城!! 縮短通關時間(澳門較早時已實施)是較為可取的 ...
酷愛903 發表於 2020-1-26 19:55

點死城呢?封大陸進入香港咋喎唔係連外國進入都封,你清醒少少好嘛?
根本係咪全封不是重點,重點係要公佈措施增加擬闖關者機會成本,否則而家澳門唔敢入就全部湧嚟香港。

封大陸搞到海馬公園迪迪尼要關閉唔算死城?
kfc 發表於 2020-1-26 22:24

??
嗰兩個公園唔等林鄭自封咗啦喎,你未睇新聞?
咁上海封咗廸廸尼變死城未?

海馬公園一早蝕緊錢,封左大陸更加蝕入肉,當然唔等林鄭自封啦唔通靠香港人光顧咩 ...
kfc 發表於 2020-1-26 22:35

我終於明點解你簽名要形容自己傻了
政府終於公佈限制入境啦,酷愛903使唔使去抗議?

社評:防疫上下一心 須防自亂陣腳

【明報社評】今天大年初三,先祝讀者龍馬精神,新春進步。這個農曆新歲 ...
酷愛903 發表於 2020-1-27 19:19

我勸你撐建制撐政府都唔好跟車太貼啦,林鄭啲「政策」朝令夕改㗎,因為佢只係負責跟大陸指令執行,完全唔識處理。
你quote個梁卓偉已經彈出彈入啦,戴晒口罩say晒sorry啦喎,仲話政府行慢咗幾步啦!佢都要同政府割席你自己諗。
評論用嘅例子你自己都用腦諗諗。香港人口密度幾高呀,一爆發影響仲大鑊過大陸或者美國啦。
至於甚麽全封閉係你自己想像,個個只提出封大陸來港,冇話封全世界喎,你又諗多咗啦。除非你心目中大陸=全世界,咁就建議你去威爾斯或者瑪麗睇吓醫生。

【計下條數】原來只係封咗8%內地入境人次

聽完記者會好開心?以為政府真封關有做嘢?保皇黨成功爭取?

所 ...
kk8733 發表於 2020-1-28 18:08

同樣!大家要繼續施壓,林鄭弱勢過兩日可能又肯封。

我唔係撐建制政府,我覺得政府防疫真係做得唔好,反應太慢,免費俾有肺炎病徵的非本港居民接受醫療更係離 ...
酷愛903 發表於 2020-1-28 10:28

防疫聯想為反民粹,你真係左膠上身唔係扮。
現在21世紀,經濟活動唔一定要親身往來,政府都home office 啦,你個自由經濟論點站不住腳。你咁講啲人肺癆都唔使隔離啦,你唔話違反病人人權?
做人空有理念唔得,要諗吓實際情況再調節,你自己思考吓啦。

又嚟喇,美國最鍾意鬥快,唔夠人快就抄
一見香港報左就即刻跟住報,真係好討厭

記得 SARS 嗰時,港大同 ...
Bluejays 發表於 2020-1-29 07:49

唔明,抄乜嘢?研究解藥不是越快越好?

抄 = copy
唔夠人快,比人研究到先,就抄人個答案,然後話係自己研究到出嚟
因為美國做研究嘅背後,有成 ...
Bluejays 發表於 2020-1-29 22:58

抄答案?有patent㗎喎,而家研發到啦咩,點解咁快話人抄?
講真大家都係初步,冇人知最後係咪真係會研發出藥物。研究有藥廠做back up好正常,如果唔係邊個揼錢出嚟做R&D?