返回列表 發帖
預祝困局奪冠
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

支持牙欣

支持iii 喜歡寧兒

支持iii 喜歡寧兒
chachacharlie 發表於 2020-5-27 10:38
我支持 chachacharlie !!!
支持牙欣
放空 發表於 2020-5-27 09:57
支持小欣再爆足一周 !
預祝困局奪冠
cymusic 發表於 2020-5-25 22:25
如果無冠的話希望你個榜可以幫我冠返多一周
再度 終於都 OUT
希望 輕熟女 會上到榜
616.1314 發表於 2020-5-25 17:08
你果然係祖兒 fans !!!
原來再度有七周喺 top10,好勁 !!!

CBM 第 543 期 2020 第 21 周

本周冠軍歌 More Reverb - 入侵 [收錄專輯 - /]

作曲 More Reverb
填詞 ...
chanchan0909 發表於 2020-5-25 15:58

你想入侵邊個

希望美音有冠軍

再度 終於都 OUT
希望 輕熟女 會上到榜
616.1314 發表於 2020-5-25 17:08

原來已經宣傳過,不過都宣傳多一次
請支持 JW 新作〈輕熟女〉
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我支持 chachacharlie !!!
chanchan0909 發表於 2020-5-27 17:38

我支持陳陳 !!! 希望美音寧兒有冠

原來已經宣傳過,不過都宣傳多一次
請支持 JW 新作〈輕熟女〉
616.1314 發表於 2020-6-1 00:44
睇黎你真係好鍾意,需要再度宣傳
我支持陳陳 !!! 希望美音寧兒有冠
chachacharlie 發表於 2020-6-1 12:49
多謝你嘅支持 ! 希望你願望成真 !!!
你想入侵邊個
RVHOCPC 發表於 2020-5-27 17:53
破壞本榜質素 !!!
希望美音有冠軍
stephybest 發表於 2020-5-27 23:41
美音得到好多會員嘅讚賞 !
究竟本周下周邊首冠軍呢 ? 值得期待 !!!

CBM 第 544 期 2020 第 22 周

本周冠軍歌 Vanish - Waves [收錄專輯 - Seen / Unseen]
https://www.youtube.com/watch?v=FFAUklwKOXw
作曲 /
填詞 /
編曲 /
監製 /

只以幾粒音階反覆循環
就如歌名波浪般
由平靜突變成驚濤再回到最初
舖墊設計令整首層次感十足
聽後印象深刻,會讓人在思想上盤旋

01 Waves [1 周冠]          Vanish

02 困局               岑寧兒
03 金都               鄧麗欣
04 若有若無 [1 周冠]         iii
05 入侵 [1 周冠]           More Reverb
06 清晨的步行            海島小輪
07 拆穿               The Hertz
08 呼吸有害 [1 周冠]         莫文蔚
09 Regrets               Tomii Chan
10 黑夢               White Dimension

新上榜歌曲
Regrets / Tomii Chan
黑夢 / White Dimension

落榜歌曲
Gone / 徐嘉浩
誰 / Karencici

派台歌推薦
光 / 謝雅兒 Feat. 黃家立
天生二品 / 陳凱詠
我的片單 / Zpecial Feat. 吳嘉熙

特別推介

有時候疑惑就似一陣風,好像送走了但卻又會再迎面而來
但選擇安守本分,就會漸漸讓自己固步自封
給一個時間設限,進入另一道香格里拉嘅大門
是否就可以解開心中嘅疑惑 ?

魏如萱 - 香格里拉 [2011] [收錄專輯 - 在哪裡]
https://www.youtube.com/watch?v=wnmWi2oUg5U
作曲 黃玠
填詞 黃玠
編曲 陳建騏
監製 /

CBM 第 544 期 2020 第 22 周

本周冠軍歌 Vanish - Waves [收錄專輯 - Seen / Unseen]

作曲 /
填詞 / ...
chanchan0909 發表於 2020-6-1 17:37

62 views 慘過鄭嘉嘉

睇黎你真係好鍾意,需要再度宣傳
多謝你嘅支持 ! 希望你願望成真 !!!
破壞本榜質素 !!!  ...
chanchan0909 發表於 2020-6-1 17:17

可惜再度宣傳都打動唔到陳陳上首歌
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

林家謙又爭少少

Should NOT be eliminated: Gone

616.1314 發表於 2020-6-1 17:59

Po Ming Sum's fan confirmed.

2>1 thanks!

希望金都有冠!

情歌黎講佢淨係鍾意慢慢喜歡你
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

渺小光暈 也懇請迷上

冠軍歌幾好聽
希望無窮下星期至少上升四級!
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

62 views 慘過鄭嘉嘉
RVHOCPC 發表於 2020-6-1 17:51
兩個 Full EP 版本有幾千 views 的 !!! 肯定高過鄭嘉嘉 !!!

鄭嘉嘉走勢速報
2019.03.12 12:00 官方專頁指數 2932  歌迷會指數 183
2020.03.19 12:00 官方專頁指數 2903  歌迷會指數 180
2020.06.06 08:00 官方專頁指數 2898 (-5)  歌迷會指數 180

呼吸都痛 Views
2019.03.12 12:00 YouTube 2316 Cool Hot Hits 1906
2020.06.06 08:00 YouTube 2999 Cool Hot Hits 2351
等你全女班再度回歸先跟隊上榜呢
林家謙又爭少少
放空 發表於 2020-6-1 19:00
可能林家謙爭緊上榜嘅歌係聽風
Should NOT be eliminated: Gone
bagfgfcde 發表於 2020-6-1 19:05
好慘,多次喺前十走動
2>1 thanks!
chachacharlie 發表於 2020-6-1 21:26
如果係 2>2 呢
希望金都有冠!
WZA111 發表於 2020-6-2 12:06
經已連續有會員進場造勢 !
情歌黎講佢淨係鍾意慢慢喜歡你
cymusic 發表於 2020-6-2 22:49
唔係囉,如果係四大女神 J.Arie、鄭融、迪子 同埋 鄭嘉嘉 唱情歌都會有冠呢
渺小光暈 也懇請迷上
josey 發表於 2020-6-3 11:30
你已愛上凱詠
冠軍歌幾好聽
希望無窮下星期至少上升四級!
UserinCMF 發表於 2020-6-5 17:07
呀 ! 最近完全唔得閒聽歌
但無窮肯定上到榜呢

如果係 2>2 呢
chanchan0909 發表於 2020-6-6 08:28

唔係啩

兩個 Full EP 版本有幾千 views 的 !!! 肯定高過鄭嘉嘉 !!!

鄭嘉嘉走勢速報
2019.03.12 12:00 官方專頁指 ...
chanchan0909 發表於 2020-6-6 08:28

能迴避嘛 我怕了 慘過鄭嘉嘉

能迴避嘛 我怕了 慘過鄭嘉嘉
RVHOCPC 發表於 2020-6-6 09:58

幾好
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

幾好
John 發表於 2020-6-6 14:47

thanks

就快出榜好期待

希望推蔫歌我的片單可以高位上榜

就快出榜好期待

希望推蔫歌我的片單可以高位上榜
kenneth 發表於 2020-6-7 07:08
so sorry 只上到一個禮拜派台第十名
有無其他仲喺榜上面嘅歌你鍾意架

CBM 第 545 期 2020 第 23 周

本周冠軍歌 鄧麗欣 - 金都 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=KdKWDnKcj_w
作曲 林二汶
填詞 黃綺琳
編曲 羅健邦
監製 林二汶

現實情況與內心渴望嘅差距漸漸擴大
無法返回嘅時空只能夠平靜地接受現實
暫時未有時間好好欣賞電影
不過單憑歌曲沉寂氛圍加以結他伴奏
放大左平淡同無奈嘅感覺
亦係現代都市人共同嘅寫照
擁有同失去只係一線之隔
快樂同悲傷亦無法並存
呢首歌聽後越聽越有質感
會有想把所有東西暫時擱置
不快之中只能呼出一聲歎息

01 金都 [1 周冠]           鄧麗欣

02 困局               岑寧兒
03 Waves [1 周冠]          Vanish
04 清晨的步行            海島小輪
05 若有若無 [1 周冠]         iii
06 拆穿               The Hertz
07 黑夢               White Dimension
08 彩虹橋              Mike Orange
09 無窮               per se
10 陽台               鄭興 Feat. HUSH

新上榜歌曲
彩虹橋 / Mike Orange
無窮 / per se
陽台 / 鄭興 Feat. HUSH

落榜歌曲
入侵 / More Reverb
呼吸有害 / 莫文蔚
Regrets / Tomii Chan

派台歌推薦
入侵 / More Reverb
呼吸有害 / 莫文蔚
天生二品 / 陳凱詠
一起一個人 / 李拾壹

特別推介

另一首近期聽過嘅較為負能量作品
不過呢首又唔算負能量要去到要流淚嘅程度
反而我覺得係所經歷嘅種種
將回憶放喺腦海嘅證據
下次再遇到嘅時候就能夠懂得面對
到某一日喺不快之際
都能夠搵到少少值得內心高興嘅理由
從容面對每一個難題
我諗可以處理到咁嘅程度真係可以談得上叫成熟

鄭興 - 眼淚博物館 [2020] [收錄專輯 - 眼淚博物館]
https://www.youtube.com/watch?v=LBqaZW3bHxA
作曲 鄭興
填詞 鄭興
編曲 張晁毓
監製 陳君豪

so sorry 只上到一個禮拜派台第十名  
有無其他仲喺榜上面嘅歌你鍾意架  ...
chanchan0909 發表於 2020-6-9 11:36

噢 唔可以re呀?
咁黑夢啦 唔好又得1個星期第十位啦
歧視啲細band佢哋無心機出歌我聽啦

CBM 第 545 期 2020 第 23 周

本周冠軍歌 鄧麗欣 - 金都 [收錄專輯 - /]

作曲 林二汶
填詞 黃綺琳
編 ...
chanchan0909 發表於 2020-6-9 11:40

哈!! 黑夢重嚮度
人類滅絕日我都中意㗎
得閑去聽下

支持我icon!!!
希望南昌街王子上到

黑夢 is so lit!

支持下星期新上榜歌 : 一起一個人 !

支持stephy

噢 唔可以re呀?
咁黑夢啦 唔好又得1個星期第十位啦
歧視啲細band佢哋無心機出歌我聽啦 ...
kenneth 發表於 2020-6-9 11:40
呢幾年我都冠左唔少隊 band 呢
哈!! 黑夢重嚮度
人類滅絕日我都中意㗎
得閑去聽下
kenneth 發表於 2020-6-9 11:41
我有聽過呀,爭緊上榜
支持我icon!!!
希望南昌街王子上到
放空 發表於 2020-6-9 11:46
南昌街王子應該難啲,反而同其他人唔同,聽完無咩印象
黑夢 is so lit!
bagfgfcde 發表於 2020-6-9 12:47
每個禮拜都穩步上揚呢
支持下星期新上榜歌 : 一起一個人 !
cymusic 發表於 2020-6-9 13:04
黎緊準備睇返寂寞是幫兇
支持stephy
RVHOCPC 發表於 2020-6-11 19:07
咁會員 stephybest 你支唔支持

CBM 第 546 期 2020 第 24 周

本周冠軍歌 岑寧兒 - 困局 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=ne9NsLZTy1Y&
作曲 岑寧兒 / Mike Orange
填詞 陳詠謙
編曲 Mike Orange
監製 Mike Orange / 岑寧兒

喺縱橫交錯嘅羅生門裡面
一個又一個未解開嘅結
一次又一次嘗試解開
但最後都係無法確定箇中答案
只可帶著疑問往前走

困局呢首作品非常壓抑
電結他與大小提琴輪番出場
顯得格外憂鬱迷惘
兜兜轉轉都無法脫離困局
最後以 Fade Out 嘅完結
或許就係想帶出這個訊息
繼續喺無底深淵裡面被圍困著

困局 [1 周冠]           岑寧兒
02 清晨的步行            海島小輪
03 金都 [1 周冠]           鄧麗欣
04 拆穿               The Hertz
05 黑夢               White Dimension
06 Waves [1 周冠]          Vanish
07 若有若無 [1 周冠]         iii
08 無窮               per se
09 彩虹橋              Mike Orange
10 一起一個人            李拾壹

新上榜歌曲
一起一個人 / 李拾壹

落榜歌曲
陽台 / 鄭興 Feat. HUSH

派台歌推薦
網絡安全隱患 / Serrini
人間有愛 / R.O.O.T

特別推介

睇完《歎息橋》之後就睇返之前未睇完嘅《婚內情》
兩套都不約而同以愛情去剖析個人思想同行為
但對於《婚內情》嘅角色設定曾經一度令我諗過
究竟現實生活中係咪真係有
好似孫逸咁愛情就係佢生活嘅全部
抑或好似許或然爭取愛情原來係另有目的
定係好似馬淑湘為左唔想失去愛情
而需要精心部署去掃除障礙呢

去到最後結局不言而喻
回想返當時製造嘅事端可能會諗
其實點解唔可以簡單啲呢
但同時又會明白到可能去到其他地方都係會咁複雜
或許係人心嘅出現,令有人嘅地方就註定唔可以簡單
終究都係逃脫不了一重又一重嘅困局

黃耀明 / 關淑怡 - 快樂到死 [2019] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=tEtks-WeWMs
作曲 亞里安@人山人海
填詞 周耀輝
編曲 Minimal
監製 黃耀明 / 蔡德才@人山人海

獨立女歌手chanchan好慘

支持冠軍歌
但係竟然冇Kiri T
投訴 !

支持香港獨立 唱作女歌手岑寧兒!
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

喜歡祖兒
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

bagfgfcde 發表於 2020-6-16 15:14

個榜pop得有點過份

bagfgfcde 發表於 2020-6-16 15:14
我暫時鍾意佢嘅演技多啲
支持冠軍歌
但係竟然冇Kiri T
投訴 !
cymusic 發表於 2020-6-17 18:48
難道你覺得會上唔到榜嗎
支持香港獨立 唱作女歌手岑寧兒!
UserinCMF 發表於 2020-6-18 14:22
我都好欣賞為香港樂壇默默耕耘嘅獨立歌手,如 J. Arie、鄭融、鄭嘉嘉 以及 迪子
喜歡祖兒
John 發表於 2020-6-18 15:58
老是常出現
個榜pop得有點過份
josey 發表於 2020-6-18 20:42
好難得可以見到呢個評價

推薦呢位會員聽淺堤新專輯
另外希望今日係度出到榜

支持獨立男歌手 RVHOCPC and Royal Ho

支持獨立男歌手 RVHOCPC and Royal Ho
RVHOCPC 發表於 2020-6-20 20:55
係啵,又提醒左我就黎要公布第二季金草莓
推薦呢位會員聽淺堤新專輯
另外希望今日係度出到榜
bagfgfcde 發表於 2020-6-20 09:31
一定會聽 !
見到呢隊有印象自己兩年前上過佢地嘅歌呢
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=14002&pid=1155031

我嘗試加快進度睇下聽朝早出

CBM 第 547 期 2020 第 25 周

本周冠軍歌 海島小輪 - 清晨的步行 [收錄專輯 - Telescope]
https://www.youtube.com/watch?v=RKONRl0jhFA
作曲 Arnold Fang / Tim Tong
填詞 /
編曲 海島小輪
監製 /

首先樂見海島小輪將純音樂派上台
亦藉是次專輯推出之際做左唔少推廣
確實香港純音樂市場真係好細
若果佢地想靠純音樂打出一片天
個人認為任重道遠,唯有係一步一步黎
希望佢地可以走向成功

講翻呢首派台作,清晨呢個主題
喺迎接繁囂前嘅最後一陣嘅寂靜
晨光到來鳥語花香嘅景象
一覺醒來後到人們最精神嘅狀態
重整後愉快地迎接新一天嘅來臨

但當今世代嘅環境影響
這種鋼琴演繹以及加入管樂、色士風
反倒難以令人心曠神怡
滿懷心事去來到新一個晨光
不知道是迎接希望還是失望呢 ?

01 清晨的步行 [1 周冠]        海島小輪

02 困局 [1 周冠]           岑寧兒
03 黑夢               White Dimension
04 網絡安全隱患           Serrini
05 無窮               per se
06 一起一個人            李拾壹
07 Fuvk The Fairytale         Kiri T
08 Flightless Bird           Modern Children
09 陽台               鄭興 Feat. HUSH
10 金都 [1 周冠]           鄧麗欣

新上榜歌曲
網絡安全隱患 / Serrini
Fuvk The Fairytale / Kiri T
Flightless Bird / Modern Children

落榜歌曲
拆穿 / The Hertz
Waves / Vanish
若有若無 / iii
彩虹橋 / Mike Orange

派台歌推薦
我一伸手抱住我 / Senza A Cappella
南洋別戀 / The Boogie Playboys

特別推介

無諗過因為一位女排名將突然宣佈退役而想喺呢個環節有少少分享
尋日日本女排嘅新鍋理沙透過官方宣佈左呢個消息
其實係幾令人嘩然,畢竟以佢嘅 後防能力、年齡 同埋 球隊重要性 都非常重要嘅
一年後嘅奧運,日本隊即便點樣變化,都絕對係有佢嘅位置
其實對佢黎講,倫奧嘅嶄露頭角、里奧因同教練不合而無緣
同時亦都犧牲左自己最好嘅狀態,到而家東奧本以為可以有個機會,但最後都放棄左
未知道點解會有咁嘅決定,匆匆離開又匆匆回來,以為呢種期待係可以存在
然後突然而來嘅震撼消息,真係好難以文字形容呢種感覺

Kolor - 過客 [2010] [收錄專輯 - As Simple As]
https://www.youtube.com/watch?v=Zy6uzSLodn0
作曲 Michael Chu
填詞 梁栢堅
編曲 Kolor
監製 Kolor / Ben Lam / 盧巧音

係啵,又提醒左我就黎要公布第二季金草莓
一定會聽 !  
見到呢隊有印象自己兩年前上過佢 ...
chanchan0909 發表於 2020-6-21 07:21

嗰陣重有20個位

支持chan一伸手抱住ed

08 Flightless Bird           Modern Children

Yeah

海島小輪今次新碟反應好似唔錯,相信係宣傳推廣多左,而且的確比第一隻 Crossing 野心/版圖更大

非常強大既榜單,拜服。