返回列表 發帖

CBM 第 535 期 2020 第 13 周

本周冠軍歌 王嘉儀 - 月光族 [收錄專輯 - 殘]
https://www.youtube.com/watch?v=mqC0WEYToHU
作曲 王嘉儀
填詞 王樂儀 | 英文詞 王嘉儀
編曲 HIRSK
監製 王嘉儀 | CO-PRODUCED HIRSK

「月光族」顧名思義除左係花光收入之外
同時間亦借呢個詞彙表達我地嘅精神狀態被掏空
漸漸地產生情緒,令人們變成憤怒嘅人
兜兜轉轉,來來回回
結果一生以來到底為了甚麼而活呢

01 月光族 [1 周冠]          王嘉儀
02 滯留鋒              理想混蛋
03 背山望海 [1 周冠]         Room307
04 City of Strange           Olivier Cong
05 GUTS [1 周冠]           Modern Children
06 異人               逆流
07 水刑物語             柳應廷
08 Pixel Invasion [2 周冠]       Jason Kui Feat. Andy James
09 凡星人              The Hertz
10 家常音樂             蛋堡
==============================
11 黑鏡               黎曉陽
12 再度               謝安琪
13 碧玉               王菀之
14 兜路               林一峰
15 列車               Triple G
16 Diamond Mine [1 周冠]       Serrini

新上榜歌曲
滯留鋒 / 理想混蛋

落榜歌曲
Diamond Mine / Serrini

特別推介

Sophy 對於《殘》形容係一張無任何保留嘅專輯
其實同以往兩張嘅專輯黎睇
無論喺 主題構思、製作水平 都有一定提升
亦都開始探索自己喺聲線上嘅可能性
可見 Sophy 嘅音樂開始慢慢走上成熟嘅道路

因為喺金音獎憑《QUARTER》入圍令佢有機會
可以喺台灣作一個短期嘅發展
希望佢可以搵到唔同嘅靈感
將香港嘅音樂帶到世界每一個角落

王嘉儀 - 菩薩 [2019] [收錄專輯 - 殘]
https://www.youtube.com/watch?v=FYcO4TvAoHY
作曲 王嘉儀
填詞 王樂儀 | 英文詞 王嘉儀
編曲 KELVIN T / DANIEL CHU / HIRSK / 王嘉儀
監製 王嘉儀

原來阿茲與海默無冠就out咗

黑鏡加油

冠完月光族會唔會自plug埋《殘》專輯既其他歌
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

支持第十七位嘅大無畏

愛 Sophy
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持再度

原來阿茲與海默無冠就out咗
黑鏡加油
kel_kelvin 發表於 2020-3-29 16:11
我發現黎曉陽拎過好多次第三名
希望黑鏡可以打破宿命
冠完月光族會唔會自plug埋《殘》專輯既其他歌
cymusic 發表於 2020-3-29 17:47
唔會呀 自 plug 我會睇嗰個單位會唔會有派歌習慣
好似 Sophy 咁經常派台我會等佢 plug 下一首,以免浪費分數
支持第十七位嘅大無畏
RVHOCPC 發表於 2020-3-29 17:58
零分愛人呢 ? 第幾位 ?
愛 Sophy
616.1314 發表於 2020-4-3 21:40
細碟獎 + 連續兩首冠軍 !!! 恭喜佢上位
支持再度
放空 發表於 2020-4-3 22:47
下周有望登上十甲 !!!

2020 金草莓 第 1 季 歌曲

超越人類極限
譚嘉儀 - 想勇敢一次 [JAN]
何衍隆 - 傻瓜兵 [FEB]
小帥叔 - 我是真的真的好想你 [FEB]
林穎彤 / 伍富橋 - 迷魂陣 [FEB]

人類可接受嘅極限
火聲兒童合唱團成員 - 利是請逗來 [JAN]
吳若希 - 似水流年 [FEB]
林家謙 - 拼命無恙 (DJ King Remix) [FEB]
糖兄妹 - 絕膠行動 [FEB]
吳浩康 - 一切正常 [MAR]

2020 金草莓 第 1 季 專輯
同步過冬 - VA [MAR]
愛∙回憶108 新曲+精選 - VA [MAR]

我說不可以竟然冇份

冇善良
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

想勇敢一次
好聽 聽住就諗起丫鬟 繼而諗起月盈
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持小帥叔陳零九

零分呢?

支持小帥叔陳零九
放空 發表於 2020-4-4 10:14
再度澄清 ! 小帥叔 係 RVHOCPC !!!
想勇敢一次
好聽 聽住就諗起丫鬟 繼而諗起月盈
John 發表於 2020-4-4 09:50
已經去到無睇劇只睇你嘅文字都知邊個演
我說不可以竟然冇份
bagfgfcde 發表於 2020-4-3 23:35
冇善良
UserinCMF 發表於 2020-4-4 02:30
零分呢?
賴爽 發表於 2020-4-4 10:56
唔鍾意嘅歌太多啦
所以只能喺唔好之中揀最可怕嘅一批

CBM 第 536 期 2020 第 14 周

本周冠軍歌 理想混蛋 - 滯留鋒 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=zxS_NTJ4Hbo
作曲 邱建豪
填詞 邱建豪
編曲 李宗軒
監製 理想混蛋 / 李宗軒

最近日子少左活動,多左空間思考
「滯留鋒」一曲應該係最貼近近期心情嘅表達
因為思考而多左好多時間去抒發情感
無論開心事抑或傷心事都會反覆思考
而呢首歌就比左不斷思考之中嘅一些答案

歌詞提到「有時壞天氣沒有什麼原因
生命,總要人一再地練習
練習勇敢,練習把疼痛忘記」
人生就係不停有新的事物去認知
所以每日嘅經歷都係一節課堂
反覆思考,反覆尋找答案
學習、改善 ... 成為更好嘅自己

歌曲以木結他同弦樂嘅伴奏
經已營造左一個好似喺你耳邊傾聽嘅氛圍
與你一起渡過雨天,迎接陽光

01 滯留鋒 [1 周冠]          理想混蛋
02 月光族 [1 周冠]          王嘉儀
03 City of Strange           Olivier Cong
04 背山望海 [1 周冠]         Room307
05 再度               謝安琪
06 黑鏡               黎曉陽
07 GUTS [1 周冠]            Modern Children
08 碧玉               王菀之
09 妖怪人間             鄭宜農
10 異人               逆流
==============================
11 Pixel Invasion [2 周冠]       Jason Kui Feat. Andy James
12 水刑物語             柳應廷
13 凡星人              The Hertz
14 瞏                章尾而
15 Gone                徐嘉浩
16 紅白               Robynn & Kendy

新上榜歌曲
再度 / 謝安琪
黑鏡 / 黎曉陽
碧玉 / 王菀之
妖怪人間 / 鄭宜農

落榜歌曲
水刑物語 / 柳應廷
Pixel Invasion / Jason Kui Feat. Andy James
凡星人 / The Hertz
家常音樂 / 蛋堡

特別推介

理想混蛋被形容為「地科系天團」
不難發現佢地嘅作品當中都有好多提及氣象
其中呢首「不是因為天氣晴朗才愛你」
同樣都係以好天氣同壞天氣作對比
貌似甜蜜又貌似傷感
是幸福未來到還是得到卻未體會到
一切皆難以猜透
聽後不以為然內心漸漸泛起複雜嘅心情

理想混蛋 - 不是因為天氣晴朗才愛你 [2018] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=9_068Ekk_fs
作曲 邱建豪
填詞 邱建豪
編曲 理想混蛋
監製 
理想混蛋

B字頭會員高潮了

2020 金草莓 第 1 季 歌曲

超越人類極限
譚嘉儀 - 想勇敢一次 [JAN]
何衍隆 - 傻瓜兵 [FEB]
小帥叔 - 我 ...
chanchan0909 發表於 2020-4-3 22:52

多謝支持林家謙

CBM 第 536 期 2020 第 14 周

本周冠軍歌 理想混蛋 - 滯留鋒 [收錄專輯 - /]

作曲 邱建豪
填詞 邱建 ...
chanchan0909 發表於 2020-4-6 17:02

紅白deserves more

喜歡陽兒

支持05 06 07 08

希望紅白快啲有得上 TOP 10
二〇二三年度全女班投票

B字頭會員高潮了
weiquan 發表於 2020-4-6 17:07
你聽左理想混蛋未呀 !
多謝支持林家謙
RVHOCPC 發表於 2020-4-6 17:33
支持 Royal Ho + 小帥叔,即是你本人
喜歡陽兒
chachacharlie 發表於 2020-4-6 19:30
喜歡 char 兒
支持05 06 07 08
UserinCMF 發表於 2020-4-6 21:33
支持 !!!
紅白deserves more
RVHOCPC 發表於 2020-4-6 17:34
你要求好高,明明已經係即 plug 即上
希望紅白快啲有得上 TOP 10
616.1314 發表於 2020-4-12 00:23
應該可以嘅

CBM 第 537 期 2020 第 15 周

本周冠軍歌 Olivier Cong - City of Strange [收錄專輯 - City of Strange]
https://www.youtube.com/watch?v=vjW8P4vhWKE
作曲 Olivier Cong
填詞 Olivier Cong
編曲 Anslem Lai
監製 Olivier Cong

長達約一分鐘稍為寧靜嘅舖墊
慢慢地進入左黑暗陰沉嘅隧道裡面
暗淡無光嘅景象,就連一陣風都聽得特別清楚
Olivier Cong 嘅誦讀加添一份傷感
加以集合而成,整首歌營造出極大嘅哀傷感

01 City of Strange [1 周冠]       Olivier Cong
02 再度               謝安琪
03 滯留鋒 [1 周冠]          理想混蛋
04 月光族 [1 周冠]          王嘉儀
05 黑鏡               黎曉陽
06 碧玉               王菀之
07 妖怪人間             鄭宜農
08 點心               hirsk
09 紅白               Robynn & Kendy
10 You Say Goodbye Easily       ?te壞特
11 不散               甯浩基
12 背山望海 [1 周冠]         Room307
13 Gone                徐嘉浩
14 GUTS [1 周冠]            Modern Children
15 秋去冬來             FIESTER
16 不想回家             陳蕾
17 異人               逆流

新上榜歌曲
點心 / hirsk
紅白 / Robynn & Kendy
You Say Goodbye Easily / ?te壞特

落榜歌曲
背山望海 / Room307
GUTS / Modern Children
異人 / 逆流

特別推介

Olivier Cong 嘅編曲都特別有心思
縱然每次作品所使用嘅樂器都唔多
但都賦予作品最大嘅生命力
與其話係挖掘內心
不如話佢能夠喺佢嘅音樂中能夠讓你感受其中

Olivier Cong - Waves [2018] [收錄專輯 - The Ghost & His Paintings]
https://www.youtube.com/watch?v=3vec5xCaADE
作曲 Olivier Cong
填詞 Olivier Cong
編曲 Olivier Cong
監製 Adrian Chow

第十一位打後嗰啲其實可以唔洗加埋非派台落去呀
反正你都係為咗應付共和而設

你聽左理想混蛋未呀 !
chanchan0909 發表於 2020-4-15 09:16

剛剛聽咗,暫時比較鍾意舊歌

第十一位打後嗰啲其實可以唔洗加埋非派台落去呀
反正你都係為咗應付共和而設  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 09:41
都係呀,不過我排榜嘅時候會將聽過嘅歌排一次,然後排到去第十首派台歌為止,所以就變成咁
反而我諗緊下周起會唔會只 post 前十名就算,我覺得有機會個榜會越黎越長 集中推介前十名嘅歌好似好啲 !
剛剛聽咗,暫時比較鍾意舊歌
weiquan 發表於 2020-4-15 10:29
oh i see

Support 05 06 08

請支持蛋蛋蛋蛋蛋

喜歡蕾兒

Olivier好勁

心姐呢首幾得你心喎
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

希望心姐有冠

Support 05 06 08
UserinCMF 發表於 2020-4-15 23:58
照你上個禮拜嘅支持度,睇黎你 out 左再度
請支持蛋蛋蛋蛋蛋
RVHOCPC 發表於 2020-4-16 01:39
你好鍾情何氏
喜歡蕾兒
hehehaha 發表於 2020-4-16 02:39
喜歡蕾兒 !!!
Olivier好勁
stopzi 發表於 2020-4-16 12:55
Olivier 係真正 低調做人,高調做音樂 嘅代表 !!!
希望李氏歌手讓位比江氏
心姐呢首幾得你心喎
cymusic 發表於 2020-4-16 23:31
上 plug 有冠架
希望心姐有冠
放空 發表於 2020-4-17 17:57
本周最大對手可能又係 Olivier Cong
心姐可能再坐老二,做蕾兒 2.0

CBM 第 538 期 2020 第 16 周

本周冠軍歌 謝安琪 - 再度 [收錄專輯 - the album and the end of it]
https://www.youtube.com/watch?v=M5OToacgODw
作曲 傅珮嘉
填詞 周耀輝
編曲 Edward Chiu
監製 麥浚龍 / 王雙駿

少有地喺呢個 project 裡面
推出嘅作品會連續地喜歡
經過「我在陽台上看你」之後
喺「再度」同樣搵到女方嘅內心獨白
訴說再會前度後嘅矛盾

最令我深刻係黎自傅珮嘉嘅曲
本來見到佢出現喺幕後班底之中已經係第一個驚喜
呢首作品佢設計嘅曲調非常幽深
喺寂靜無聲嘅空間中
思想上一直俳迴喺腦海中遊蕩

01 再度 [1 周冠]           謝安琪
02 City of Strange [1 周冠]       Olivier Cong
03 黑鏡               黎曉陽
04 碧玉               王菀之
05 You Say Goodbye Easily       ?te壞特
06 不散               甯浩基
07 月光族 [1 周冠]          王嘉儀
08 秋去冬來             FIESTER
09 滯留鋒 [1 周冠]            理想混蛋
10 妖怪人間             鄭宜農

新上榜歌曲
不散 / 甯浩基
秋去冬來 / FIESTER

落榜歌曲
點心 / hirsk

派台歌推薦
無力感 / 許廷鏗
山下見 / 重操嘻哈

特別推介

能夠以劇集將一首舊歌翻紅,有其中兩個原因
一係套劇選曲選得好好,二係首歌真係好好聽

伍佰 & China Blue - Last Dance [1996] [收錄專輯 - 愛情的盡頭]
https://www.youtube.com/watch?v=7jYDYon4sGQ
作曲 伍佰
填詞 伍佰
編曲 伍佰 & China Blue
監製 伍佰 & China Blue

恭喜Alfred咁快上到派台榜

支持老陳

心姐!!!

琪琪第一!陽兒嘉儀要努力!

恭喜Alfred咁快上到派台榜
cymusic 發表於 2020-4-20 10:56
如果下個星期直接 out 出派台榜,你會痛哭嗎
支持老陳
RVHOCPC 發表於 2020-4-20 10:57
好煩呀你
心姐!!!
放空 發表於 2020-4-20 11:05
眾人拍手叫好 !!!
琪琪第一!陽兒嘉儀要努力!
chachacharlie 發表於 2020-4-21 11:18
陽兒又黎到歷史最高位嘅第三位

如果下個星期直接 out 出派台榜,你會痛哭嗎
chanchan0909 發表於 2020-4-21 17:14

雖然唔係特別鍾意呢plug 不過呢首都值得上下共和

Wow 愛心
紅白咁快 out 好慘
二〇二三年度全女班投票

繼續支持黑鏡 同 碧玉

希望呢位會員支持 Vanish
bagfgfcde 發表於 2020-4-21 17:39
嘩,你點樣發現到呢隻碟
五首都聽曬呀 ! 好流暢 ! 會考慮上一首

睇返今年過左四個幾月已經有幾隻純音樂碟
《Naka》- Jason Kui
《zone》- telvanni26
《Seen / Unseen》- Vanish
《男人與他的海》- 林生祥
會  
雖然唔係特別鍾意呢plug 不過呢首都值得上下共和
cymusic 發表於 2020-4-21 20:29
我都覺得中規中矩,唔算特別出色
純粹係同《荒廢之綠洲》一樣喺佢音樂同演繹上做到平衡,聽起黎較為舒服嘅
Wow 愛心
紅白咁快 out 好慘
616.1314 發表於 2020-4-22 23:49
紅白雖然係最後一首佢地嘅歌,但我覺得唔算好突出
應該好難有冠,sorry
繼續支持黑鏡 同 碧玉
UserinCMF 發表於 2020-4-23 02:37
陽兒會唔會又喺第三遇到阻力呢

CBM 第 539 期 2020 第 17 周

本周冠軍歌 黎曉陽 - 黑鏡 [收錄專輯 - Before I forget]
https://www.youtube.com/watch?v=8JbCbEhwqRo
作曲 盧凱彤
填詞 梁栢堅
編曲 Stephen Mok / 謝國維
監製 謝國維

經過經歷嘅增多,逐步探索而成嘅認知
會慢慢明白更多,甚至推翻埋過往自己諗法
但一切都係正常嘅,一個人又點會每個曾經嘅想法都是對嘅呢
只要重整心態,由自己將形勢反轉,從黑洞帶出亮光
Michael 以誠懇嘅演繹散發能量
終首嘗首支冠軍歌,恭喜恭喜

01 黑鏡 [1 周冠]           黎曉陽
02 再度 [1 周冠]           謝安琪
03 You Say Goodbye Easily      ?te壞特
04 不散               甯浩基
05 Whale Island           林生祥
06 秋去冬來             FIESTER
07 Gone                徐嘉浩
08 City of Strange [1 周冠]       Olivier Cong
09 呼吸有害             莫文蔚
10 雞蟲狗公鴨            南洋派對

新上榜歌曲
Whale Island / 林生祥
Gone / 徐嘉浩
呼吸有害 / 莫文蔚
雞蟲狗公鴨 / 南洋派對

落榜歌曲
碧玉 / 王菀之
月光族 / 王嘉儀
滯留鋒 / 理想混蛋
妖怪人間 / 鄭宜農

派台歌推薦
月光族 / 王嘉儀
碧玉 / 王菀之
無力感 / 許廷鏗

特別推介

隨住時間過去,周邊改變左嘅野都唔少
喺 per se 嘅舊作裡面,同樣都搵到一首由經歷而成
對時間、對迷惑嘅認知而產生想法,從而由自我探索出口

per se - Petals [2014] [收錄專輯 - Ripples, reflections and everything in between]
https://www.youtube.com/watch?v=GQ8PKXc5D-A
作曲 per se
填詞 per se
編曲 per se
監製 Stephen Mok@per se

陽兒有冠啦

Can’t believe this song gets #1 but 阿茲 didn’t !

Karen!!!!

支持鏗兒

Ripboy 呢