返回列表 發帖

Chart By Myself [2020]

CBM 2010 - 2019 冠軍歌

CBM 2020 冠軍歌

523 魏如萱 - 彼個所在 | 524 岑寧兒 - Fly | 525 謝安琪 - 我在陽台上看你 | 526 王嘉儀 - 厭世臉 | 527 陳柏宇 - 本能寺 | 528 馮允謙 - 愛斯基摩人之吻 | 529 浠彤 - 本相 | 530 Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion | 531 Serrini - Diamond Mine | 532 Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion | 533 Modern Children - GUTS | 534 Room307 - 背山望海 | 535 王嘉儀 - 月光族 | 536 理想混蛋 - 滯留鋒 | 537 Olivier Cong - City of Strange | 538 謝安琪 - 再度 | 539 黎曉陽 - 黑鏡 | 540 林生祥 - Whale Island | 541 莫文蔚 - 呼吸有害 | 542 iii - 若有若無 | 543 More Reverb - 入侵 | 544 Vanish - Waves | 545 鄧麗欣 - 金都 | 546 岑寧兒 - 困局 | 547 海島小輪 - 清晨的步行 | 548 White Dimension - 黑夢 | 549 Serrini - 網絡安全隱患 | 550 per se - 無窮 | 551 李拾壹 - 一起一個人 | 552 Modern Children - Flightless Bird | 553 Serrini - 越活越惹禍 | 554 盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta - 突破自我 | 555 海島小輪 - 天文鏡 | 556 J.Arie - 雙面哈菲 | 557 Luna Is A Bep Feat. Charming Way - Boogie Baby | 558 雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed | 559 木子 - What a Shame | 560 Serrini - 離原 | 561 The Hertz - 黃金法則 | 562 王嘉儀 / Shelf-Index - 菩薩 | 563 木子 - I'm Just a Man | 564 麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾 等你 | 565 TYNT - PIETY | 566 eli - 搖籃曲 | 567 YELLOW - 飢餓時代 | 568 雞蛋蒸肉餅 - Wake Me Up | 569 the pancakes - as brave as that stupid girl | 570 T-Ma x Teresa - Softly. | 571 鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲 | 572 陳奕迅 - 是但求其愛 | 573 Serrini - 要做更壞的事 | 574 J.Arie Feat. MastaMic - 陰陽道具

#2 2020 CBM 冠軍歌 以及 特別推介
#3 CBM 年度總選 獎項細則 [年中開始會再次整理]

2020 金草莓 第 4 季 歌曲

超越人類極限
袁偉豪 - 你與你的另一半 [OCT]
飛洋 - 感情出事 [NOV]
關智斌 Feat. 顏卓靈 - 暫定 tbc...mix [DEC]
Ginger Queen - 夠薑.卜一卜 [DEC]

人類可接受嘅極限
曲赤 - 離離合合 [OCT]
關智斌 - 暫定 [OCT]

2020 金草莓 第 4 季 專輯
不能放手 - HANA [DEC]
演·唱 - 劉德華 [DEC]

支持你 希望你遲啲回歸!
chachacharlie 發表於 2021-1-3 10:22
整返榜就未必了,希望仲有總選
完美在這夜擦肩
難道你可補領
還說下次做更好
誰料這刻是尾聲
...
616.1314 發表於 2021-1-3 12:09
joey 最後無緣上榜
仲未知點解你唔撈xdd
stopzi 發表於 2021-1-4 00:06
可以睇返呢到
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=18290
可唔可以冠埋迪子新歌先走呀
RVHOCPC 發表於 2021-1-4 00:11
迪子咁快有兩首新歌,再唔係一年一歌了

可唔可以冠埋迪子新歌先走呀

仲未知點解你唔撈xdd

完美在這夜擦肩
難道你可補領
還說下次做更好
誰料這刻是尾聲
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持你 希望你遲啲回歸!

陳陳好狠狠
話走就走
CunninG 發表於 2021-1-2 18:19
我諗如果我提早講定,我會唔捨得然後又會繼續做
但同你一樣,個人仲喺到呢,其他事務都會繼續做的
永遠支持你個榜
生活加油
josey 發表於 2021-1-2 19:27
多謝 josey ! 生活愉快

永遠支持你個榜
生活加油

陳陳好狠狠
話走就走

Support 06!
bagfgfcde 發表於 2020-12-27 11:10
好聽 !
用一首淫歌為2020作結
成為了最CBM的一次!
weiquan 發表於 2020-12-27 12:06
係藝術品 !!!
Chanchan
放空 發表於 2020-12-31 07:27
其實我成日都靜靜地咁睇陳陳個榜
賴爽 發表於 2020-12-31 07:36
突然間唔聲唔聲就走咗去
cymusic 發表於 2020-12-31 09:35
香港樂壇最黑暗的一天
bagfgfcde 發表於 2020-12-31 09:57
我捨不得你 yeh~yeh~
好突然 不過 respect

明年見
JasOh103 發表於 2020-12-31 10:09
2021年1月1日 沒有chanchan的第一天 陰
放空 發表於 2021-1-1 12:06
係,一直無同大家講,唔好意思
因為太多野喺身要做,大家嘅楞單都唔可以定時 follow,所以感覺自己開始跟唔上啲新歌進度
但黎緊仲有 金草莓,共和總選,仲有自己嘅總選 都希望自己可以努力完成 !
喺我無解釋咁多之下可以得到大家嘅明白真係感激不盡 ,但真係唔好意思

2021年1月1日 沒有chanchan的第一天 陰

The Hertz粉 -1

我捨不得你 yeh~yeh~
好突然 不過 respect

明年見
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

香港樂壇最黑暗的一天

突然間唔聲唔聲就走咗去
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

其實我成日都靜靜地咁睇陳陳個榜

Chanchan

用一首淫歌為2020作結
成為了最CBM的一次!

Support 06!

CBM 第 574 期 2020 第 52 周

本周冠軍歌 J.Arie Feat. MastaMic - 陰陽道具 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=LuT3WDQVhu0
作曲 J.Arie
填詞 梁栢堅
Rap 詞 MastaMic
編曲 Perry Lau / 留香瓊
監製 Perry Lau / J.Arie

雷深如今年嘅創作令人驚喜
完全拋開曬以往只係單純嘅演唱
穩打穩紥嘅情感展示
雖然仍可見如「天平先生」嘅玩味
或者可以見到如「神奇女俠」講述女性力量嘅題材
不過效果仍有點未夠盡嘅感覺

適逢佢脫離左唱片公司成獨立歌手
更大嘅自由度後出現左「雙面哈菲」
以及我認為係佢最大突破嘅「陰陽道具」
喜見佢成功地拋開左過往印象
同時亦都展示左佢獨特嘅創作力
慢慢展示出其進步之處
個人認為雷深如仲有好多面仍未散發出來
盼望佢喺往後嘅創作上能再上台階

01 陰陽道具 [1 周冠]          J.Arie Feat. MastaMic
02 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤
03 要做更壞的事 [1 周冠]         Serrini
04 VISITORS               海島小輪
05 是但求其愛 [1 周冠]         陳奕迅
06 Lay On My Shoulder         Yukilovey / The Hertz
07 惡夢經                 陳健安
08 當代生活指南             DAWN
09 不日之約              per se
10 明年                盧廣仲

新上榜歌曲
Lay On My Shoulder / Yukilovey / The Hertz
不日之約 / per se
明年 / 盧廣仲

落榜歌曲
旁觀有罪 / 陳蕾
哪個明日 / 陳柏宇
CAN YOU HEAR US / 逆流

派台歌推薦
/

特別推介

J.Arie - 第一志願 [2013] [收錄專輯 - Soliloquy]
https://www.youtube.com/watch?v=DpPue0ned98
作曲 藝琛 / Ivan Leung
填詞 陳心遙
編曲 藝琛 / Ivan Leung
監製 藝琛

Him Hui今次真係做得好好 、
第八位仲未上架
cymusic 發表於 2020-12-20 13:41
好似話下年先有得聽
支持最女!
RVHOCPC 發表於 2020-12-20 16:14
我嘅最女係迪子
除此之外 都希望大家珍惜 @chanchan0909 個榜!
-Prince- 發表於 2020-12-21 00:00

希望 @ed8671ed 好好珍惜佢
bagfgfcde 發表於 2020-12-14 13:09

除此之外 都希望大家珍惜 @chanchan0909 個榜!

支持最女!

Him Hui今次真係做得好好
第八位仲未上架
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

CBM 第 573 期 2020 第 51 周

本周冠軍歌 Serrini - 要做更壞的事 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=BieBBz9tkZE
作曲 Serrini / Him Hui
填詞 Serrini
編曲 Him Hui
監製 Serrini / Yeung Tung

我會形容〈要做更壞的事〉係
〈網絡安全隱患〉同埋〈越活越惹禍〉嘅延續
歡樂盡興過,餘溫後出現嘅空虛落寞
一切放慢腳步,開始重整人生、尋找意義
與擅長以編曲帶入氛圍嘅 Him Hui@The Hertz 合作
就更能感受到屬於自我挖掘嘅時刻

初睇歌名以為更壞係有幾壞,係咪真係壞過凱婷
其實都唔係姐,反而感受到當今世代對壞嘅誤解
喺世人或者朋輩眼中,改變都可能係壞嘅一種
比如會話 :「你以前唔係咁架 … 你學壞啦 …
估唔到你會做呢啲野 … 」以及出現極度驚訝嘅表情
某程度都影響住他人拎出勇氣去改變嘅信心
亦都好容易活在別人嘅陰霾之中
難以判斷自己究竟需要啲咩
其實唔係傷天害理,任性地做自己想做嘅事
對人生無悔無愧,說實話這並唔係壞
反倒係對自己負責任嘅表現

01 要做更壞的事 [1 周冠]         Serrini
02 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤
03 當代生活指南             DAWN
04 是但求其愛 [1 周冠]         陳奕迅
05 陰陽道具              J.Arie Feat. MastaMic
06 惡夢經                 陳健安
07 VISITORS               海島小輪
08 旁觀有罪              陳蕾
09 哪個明日              陳柏宇
10 CAN YOU HEAR US           逆流

新上榜歌曲
陰陽道具 / J.Arie Feat. MastaMic
VISITORS / 海島小輪
CAN YOU HEAR US / 逆流

落榜歌曲
未夠癲 / 鍾舒漫 / 鍾舒祺
Pretty Liar / 章尾而
另個時空的你 / 柯泯薰 Feat. 吳青峰

派台歌推薦
/

特別推介

Serrini - 菖蒲色歌 [2017] [收錄專輯 - Don't Text Him]
https://www.youtube.com/watch?v=T8N65xcjuw8
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Ron Cheung
監製 Ron Cheung

今星期冇派台歌推薦,係咪第一次
bagfgfcde 發表於 2020-12-13 09:12
好似係
咁兩位專員嘅感情係屬於愛定喜歡
CunninG 發表於 2020-12-13 09:56
你要問下 CY 同 ED 兩位當事人
好多林家謙的名字 支持呢個榜
weiquan 發表於 2020-12-13 11:27
新一周即刻無曬 !
希望專員可以上三生一吻同開燈熄燈!
放空 發表於 2020-12-14 07:35
等緊你上東京人壽
616.1314 發表於 2020-12-19 00:04
等緊你上自由流浪
josey 發表於 2020-12-19 21:23
呢四首新一周仍然未出現
係唔係第一次唔重要 最緊要係愛呢個榜主
RVHOCPC 發表於 2020-12-14 08:13
唔知你講咩 !
@ed8671ed
cymusic 發表於 2020-12-14 12:53
bagfgfcde 發表於 2020-12-14 13:09
書裡總愛寫到喜出望外的傍晚
RVHOCPC 發表於 2020-12-14 14:38
希望 @ed8671ed 好好珍惜 @cymusic @-Prince- 同埋 @kk8733

等緊你上自由流浪

等緊你上東京人壽
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

書裡總愛寫到喜出望外的傍晚

RVHOCPC 發表於 2020-12-14 08:13

@ed8671ed

bagfgfcde 發表於 2020-12-13 09:12

希望專員可以上三生一吻同開燈熄燈!

好多林家謙的名字 支持呢個榜

咁兩位專員嘅感情係屬於愛定喜歡

CBM 第 572 期 2020 第 50 周

本周冠軍歌 陳奕迅 - 是但求其愛 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=bJHCgo85irM
作曲 林家謙
填詞 小克
編曲 林家謙
監製 陳奕迅 / 林家謙

愛情所產生眾多不明嘅疑惑
時間一秒一秒過去
無時間揮霍,就係理性清醒嘅時候
從而逐步明白喜歡與愛的分別
正如歌名帶有雙重語意
換個角度重新思考
是但與但求之間嘅差別
是否相處與相愛之間真的不能並存 ?

01 是但求其愛 [1 周冠]         陳奕迅
02 當代生活指南             DAWN
03 要做更壞的事             Serrini
04 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤
05 未夠癲 [1 周冠]           鍾舒漫 / 鍾舒祺
06 惡夢經                 陳健安
07 旁觀有罪              陳蕾
08 Pretty Liar               章尾而
09 哪個明日              陳柏宇
10 另個時空的你            柯泯薰 Feat. 吳青峰

新上榜歌曲
惡夢經 / 陳健安
旁觀有罪 / 陳蕾
Pretty Liar / 章尾而
哪個明日 / 陳柏宇
另個時空的你 / 柯泯薰 Feat. 吳青峰

落榜歌曲
拋 / 柯泯薰
Softly. / T-Ma x Teresa

as brave as that stupid girl
/ the pancakes
每道微小 / RubberBand
Wake Me Up / GDJYB 雞蛋蒸肉餅

派台歌推薦
/

特別推介

林一峰 - 幻覺湖 [2018] [收錄專輯 - Travelogue 4 Escape]
https://www.youtube.com/watch?v=engZXM8l3xA
作曲 林一峰
填詞 林一峰
編曲 Chris Connors
監製 Chris Connors / Austin Mendenhall

ummer Day is Gone 食咗個S
bagfgfcde 發表於 2020-12-6 09:22
呀 ! 加返
今期個tag特別長
睇黎未夠癲要攞年度歌曲獎
cymusic 發表於 2020-12-6 09:51
可能 J. Arie 會憑今年其中一首創作入圍作曲人
樹打手進場支持林家謙
RVHOCPC 發表於 2020-12-6 09:55
林打手進場支持樹rrini
on07111 發表於 2020-12-6 10:17
兩個係咪又調轉歌唱
榜主好鍾意特倫斯
weiquan 發表於 2020-12-6 12:10
你是如何看出
冠咗Softly.
好高質
jasonng 發表於 2020-12-6 15:33
yes !!! 前排聽左好多次

冠咗Softly.
好高質

榜主好鍾意特倫斯

林打手進場支持樹rrini
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

樹打手進場支持林家謙

今期個tag特別長
睇黎未夠癲要攞年度歌曲獎

ummer Day is Gone 食咗個S

CBM 第 571 期 2020 第 49 周

本周冠軍歌 鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲 [收錄專輯 -《埋班作樂》作品集]
https://www.youtube.com/watch?v=IzeLNYe5Ays
作曲 J. Arie
填詞 雷暐樂
編曲 hirsk
監製 王雙駿

講到近年香港樂壇跳唱歌手嘅代表
絕對非鍾舒漫莫屬
即便不是每一首作品蘊含大道理
卻能夠讓人放開束搏
漫無目的地放肆一場

這幾年喺鍾舒漫嘅作品當中
不論係共同演唱還是 MV 演出
都有鍾舒祺嘅參與
二人瘋癲狂放嘅性格
無形間已經當左佢地係一隊組合
因此鍾氏姊妹嘅作品都叫人期待

作品仲有 J.Arie 嘅參與
今年大多以作曲人身份出現嘅佢
但都從旋律之中嘅節奏同走向
都展示獨到構思
今年嘅創作好突顯到佢嘅音樂實力
同樣叫人驚喜

01 未夠癲 [1 周冠]           鍾舒漫 / 鍾舒祺
02 是但求其愛             陳奕迅
03 拋                  柯泯薰
04 Softly. [1 周冠]           T-Ma x Teresa
05 當代生活指南             DAWN
06 as brave as that stupid girl [1 周冠]  the pancakes
07 每道微小                 RubberBand
08 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
09 要做更壞的事             Serrini
10 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤

新上榜歌曲
每道微小 / RubberBand
要做更壞的事 / Serrini
Summer Day is Gone / Modern Children Feat. 謝芊彤

落榜歌曲
最後的搖滾 / Nowhere Boys
Kids / A New World If You Can Take It

飢餓時代 / YELLOW

派台歌推薦
/

特別推介

鍾舒漫/鍾舒祺 - SS14 [2014] [收錄專輯 - What If...]
https://www.youtube.com/watch?v=JWddY0tXQ-8
作曲 鍾舒漫 / 鍾舒祺
填詞 黃厚霖 / 謝索滴
編曲 謝浩文 / 黃兆銘
監製 謝浩文

支持是但求其愛 每道微小 東京人壽!
放空 發表於 2020-11-29 08:31
全力 support 唱作人祖兒 !
支持tma
RVHOCPC 發表於 2020-11-29 09:50
Good Job
支持SChung
bagfgfcde 發表於 2020-11-29 10:07
恭喜成為本周冠軍
兩位特倫斯既排名高下立見
cymusic 發表於 2020-11-29 11:51
另一位可能靠是但求其愛拎冠軍都沾到光的
支持柯泯薰
小伙子. 發表於 2020-11-29 12:30
期待新專輯 ! 睇好呢隻,希望唔好令我失望

支持柯泯薰

兩位特倫斯既排名高下立見

支持SChung