返回列表 發帖
希望天文鏡拎冠

幸倪大熱作品仲未上

巴勒比呢首歌好簡單自然,雖然佢把聲就真係唔係幾討好,但喺呢首嘅表現無因為呢樣野而扣分
咁陳 ...
chanchan0909 發表於 2020-7-23 11:40

希望會意外地上埋榜同上埋冠
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

希望天文鏡拎冠
josey 發表於 2020-7-24 19:03
好多人支持海島小輪 !
幸倪大熱作品仲未上
放空 發表於 2020-7-25 16:04
大熱作品係咪講緊敢
希望會意外地上埋榜同上埋冠
UserinCMF 發表於 2020-7-27 00:14
呢個 post 提左好多首歌 你講緊邊首

CBM 第 552 期 2020 第 30 周

本周冠軍歌 Modern Children - Flightless Bird [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=58_flOnetQg
作曲 Modern Children
填詞 Modern Children
編曲 Modern Children
監製 Hades Chan / Modern Children

自我懷疑係每人不時都會反覆經歷
中途嘅選擇、取捨、痛苦 ...
所有經歷都係有苦自己知
捱得過就越靠近面前嘅單程路
回望過去發現自己嘅收成
不禁覺得所付出嘅一切都值得

〈Flightless Bird〉歌詞簡潔
但通過幾句歌詞亦能確立方向
而第二段開始以鳥兒擬人
傾聽並回應瑟縮於房間嘅男孩嘅疑惑
並決定留下與他渡過難關
編曲編排更邀請古典音樂團隊加入
情緒一下子嘅釋放,抹掉眼淚再迎接困難
好有鼓勵作用,令故事更加完整感動

01 Flightless Bird [1 周冠]       Modern Children

02 越活越惹禍            Serrini
03 突破自我             盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
04 天文鏡              海島小輪
05 一起一個人 [1 周冠]        李拾壹
06 合唱歌              麥浚龍 / 謝安琪
07 無窮 [1 周冠]           per se
08 Anaesthesia             Adrian Lo
09 Roadtrip             Noisy Charlie
10 網絡安全隱患 [1 周冠]       Serrini

新上榜歌曲
合唱歌 / 麥浚龍 / 謝安琪
Anaesthesia / Adrian Lo
Roadtrip / Noisy Charlie

落榜歌曲
娑婆 / 陳蕾
Lost Forever / Robynn Yip
巴勒比 / 黃凱逸

派台歌推薦
地球來的人 / 馮允謙
幸福門 / Gin Lee
雙面哈菲 / J.Arie

特別推介

方皓玟 - 你是你本身的傳奇 [2015] [收錄專輯 - 404 Not Found]
https://www.youtube.com/watch?v=tmmliJjsizc
作曲 方皓玟
填詞 方皓玟
編曲 伍仲衡
監製 
許創基 / Edmond Tsang

好多外部勢力,英文名多過中文,仲充斥三甲 haha

回頭望最遠的銀河
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

支持第十位

陳蕾終於落榜
第九位幾好聽
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

支持派台歌推薦頭兩首

支持派台歌推薦頭兩首
放空 發表於 2020-7-28 20:40

J arie有佢嘅魅力

好多外部勢力,英文名多過中文,仲充斥三甲 haha
powerful 發表於 2020-7-28 16:08
下次將啲中文歌名變英文名
回頭望最遠的銀河
John 發表於 2020-7-28 19:29
Lisa
支持第十位
RVHOCPC 發表於 2020-7-28 19:30
第一呢 ? 第二呢 ?
陳蕾終於落榜
第九位幾好聽
cymusic 發表於 2020-7-28 19:52
恭喜蕾婆 !!!
支持派台歌推薦頭兩首
放空 發表於 2020-7-28 20:40
拋棄心如
J arie有佢嘅魅力
kenneth 發表於 2020-7-28 20:55
無錯 ! 能演能唱 !

下次將啲中文歌名變英文名  
Lisa
第一呢 ? 第二呢 ?
恭喜蕾婆 !!!
抱棄心如  ...
chanchan0909 發表於 2020-7-31 17:27

第二我還好

恭喜Modern Children!

第二我還好
RVHOCPC 發表於 2020-7-31 17:43
你嘅問題只係答左一半
恭喜Modern Children!
UserinCMF 發表於 2020-7-31 18:30
恭喜恭喜

你嘅問題只係答左一半
恭喜恭喜
chanchan0909 發表於 2020-7-31 20:43

鍾意都無用 我唔上英文歌

恭喜 jace 第一首三甲歌
喜歡 adrian
海島小輪繼續努力

支持31周第五同第七位

鍾意都無用 我唔上英文歌
RVHOCPC 發表於 2020-7-31 21:29
習慣就會成自然,希望你勇於踏出第一步
恭喜 jace 第一首三甲歌
喜歡 adrian
海島小輪繼續努力
josey 發表於 2020-8-1 20:16
全部支持 !!!
支持31周第五同第七位
放空 發表於 2020-8-3 19:39
估唔到你鍾意 雙面哈菲 同 Roadtrip

CBM 第 553 期 2020 第 31 周

本周冠軍歌 Serrini - 越活越惹禍 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=TNs5eUzdP1A
作曲 Serrini / Yeung Tung
填詞 Serrini
編曲 Yeung Tung
監製 Serrini / Yeung Tung

雖係一首輕鬆跳脫嘅作品
看似無任何包袱盡情餘興
一大堆似是胡言亂語嘅說話
卻又係表達緊無數人嘅無奈

同楊彤繼「網絡安全隱患」再度合作
連續兩首既有玩味又諗起佢地喺 G T B
一首又一首瘋刺意味十足嘅作品
眼見加速墮落又無能為力
戴上面具將憾事當派對
真係大家未來面對生活嘅趨勢嗎 ?

越活越惹禍 [1 周冠]         Serrini
02 突破自我             盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
03 Flightless Bird [1 周冠]       Modern Children
04 天文鏡              海島小輪
05 雙面哈菲             J.Arie
06 地球來的人            馮允謙
07 Roadtrip             Noisy Charlie
08 Anaesthesia             Adrian Lo
09 一起一個人 [1 周冠]        李拾壹
10 幸福門              Gin Lee

新上榜歌曲
雙面哈菲 / J.Arie
地球來的人 / 馮允謙

落榜歌曲
合唱歌 / 麥浚龍 / 謝安琪
無窮 / per se
網絡安全隱患 / Serrini

派台歌推薦
此致我們 / Blaster
若水之夏 / Cassette Feat. Miss K
到世界塌下 / 享樂團

特別推介

徐佳瑩 - 現在不跳舞要幹嘛 [2017] [收錄專輯 - 心裡學]
https://www.youtube.com/watch?v=6m4lOE3S3CU
作曲 徐佳瑩
填詞 葛大為 / 徐佳瑩
編曲 陳星翰 / 林欣彥
監製 陳星翰

J.Arie 好勁

二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持關刀濂

Mami見到呢個榜一定會奶住個愛文芒慶祝
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

習慣就會成自然,希望你勇於踏出第一步

chanchan0909 發表於 2020-8-4 14:00

佢嘅作風係開多個新榜

好奇環球新神奇四俠首翻唱作竟然可以持續高位,盧冠廷咁樣食老本法...  不過的確聽到Jace既歌唱實力

佢嘅作風係開多個新榜
kenneth 發表於 2020-8-4 14:37

too many

J.Arie 好勁
bagfgfcde 發表於 2020-8-4 14:03
CM 女神 !
616.1314 發表於 2020-8-4 14:16
繼侘寂之後再度見到 Gin Lee 上榜
支持關刀濂
RVHOCPC 發表於 2020-8-4 14:21
邊位呀 !
Mami見到呢個榜一定會奶住個愛文芒慶祝
cymusic 發表於 2020-8-4 14:26
你幫我 cap 個榜單 pm 比佢睇
佢嘅作風係開多個新榜
kenneth 發表於 2020-8-4 14:37
希望佢可以開到七個榜,每日都可以見到佢喺 CM 出榜
好奇環球新神奇四俠首翻唱作竟然可以持續高位,盧冠廷咁樣食老本法...  不過的確聽到Jace既歌唱實力{:1_115 ...
powerful 發表於 2020-8-4 14:56
其實我都覺得佢係食老本,所以我無上快樂老實人
不過我覺得呢首唔錯嘅原因,一黎搵左啲新人一齊唱,有新鮮感外仲有傳承嘅作用,而且二黎佢地又真係唱得唔錯
同埋真係私下自己聽左唔少
too many
RVHOCPC 發表於 2020-8-6 18:04
送個勤工獎比你

邊位呀 !
chanchan0909 發表於 2020-8-7 16:51

好奇環球新神奇四俠首翻唱作竟然可以持續高位,盧冠廷咁樣食老本法...  不過的確聽到Jace既歌唱實力{:1_115 ...
powerful 發表於 2020-8-4 14:56

Fab4 應該要再合作多啲

CM 女神 !
繼侘寂之後再度見到 Gin Lee 上榜
邊位呀 !
你幫我 cap 個榜單 pm 比佢睇
希望 ...
chanchan0909 發表於 2020-8-7 16:51

七個comment有三個關我事 有無咁愛我

想同邊個跳舞

cymusic 發表於 2020-8-7 17:07
靚 !
Fab4 應該要再合作多啲
kenneth 發表於 2020-8-7 17:33
希望 Jace 工作量大增 !
RVHOCPC 發表於 2020-8-7 18:06
你諗多左啦,提下你等你可以多啲上鏡機會炸
想同邊個跳舞
stopzi 發表於 2020-8-7 19:08
你同你樓上嗰個跳舞啦

RVHOCPC 發表於 2020-8-7 18:06

見到愛我 自動接咗越活越惹禍

見到愛我 自動接咗越活越惹禍
kenneth 發表於 2020-8-8 11:36

請支持越活越肚餓

請支持越活越肚餓
RVHOCPC 發表於 2020-8-8 11:47

Link plzzz?

Link plzzz?
kenneth 發表於 2020-8-8 11:49

未寫可以支持下曲線型戀情先

RVHOCPC 發表於 2020-8-8 11:58

Kenneth力薦

Gin Lee 出一口氣

一起一個人勁到

RVHOCPC 發表於 2020-8-8 11:58
睇黎你真係好想得到愛,我可以做好媒人幫你搵
Gin Lee 出一口氣
chachacharlie 發表於 2020-8-9 15:08
然後再呼一口氣
一起一個人勁到
UserinCMF 發表於 2020-8-10 08:00
終於要落榜

CBM 第 554 期 2020 第 32 周

本周冠軍歌 盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta - 突破自我 [收錄專輯 - Homework]
https://www.youtube.com/watch?v=Ikk_xqzTy2Y
作曲 盧冠廷
填詞 唐書琛
編曲 盧冠廷
監製 Joseph Ip

有啲至理名言過左好多年都係唔會過時
所以再聽到〈突破自我〉呢類經典歌
由 LoLo 帶領住年輕一代一同演繹
有著傳承嘅意味外
亦都將正能量再分享比新一代嘅聽眾

突破自我可能喺大家心目中賦予左唔同嘅理解
不過對我黎講突破自我唔可以作為短期嘅目標
因為要有呢個成果係需要一個好長時間嘅過程
有時見到啲成功突破自我,或者啲勵志故事
簡簡單單地講句努力克服困難就令人以為可以改變命運
但單單講句口號係唔夠嘅
搵到問題所在,接受長時間嘅心理挑戰,解決並實踐
以我理解過程先係突破自我嘅關鍵所在
不需急於等待,慢慢等待成果嘅一刻
希望大家都能夠有所成長吧 !

突破自我 [1 周冠]         盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
02 天文鏡              海島小輪
03 越活越惹禍 [1 周冠]         Serrini
04 雙面哈菲             J.Arie
05 Boogie Baby            Luna Is A Bep Feat. Charming Way
06 Flightless Bird [1 周冠]       Modern Children
07 Roadtrip             Noisy Charlie
08 地球來的人            馮允謙
09 Anaesthesia             Adrian Lo
10 All We Have Is Now        方皓玟

新上榜歌曲
Boogie Baby / Luna Is A Bep Feat. Charming Way
All We Have Is Now / 方皓玟

落榜歌曲
一起一個人 / 李拾壹

派台歌推薦
徘徘徊徊 / Fiester
誓言 / 曰.央
同步舞曲 / 盧華

特別推介

進化成更好的人 ~~~

蔡健雅 - 達爾文 [2007] [收錄專輯 - Goodbye & Hello]
https://www.youtube.com/watch?v=Z97zUBtHZGY
作曲 蔡健雅
填詞 小寒
編曲 黃中岳
監製 蔡健雅/鍾成虎

特別推介好勁

一入嚟就見到幸福門落榜
好唔幸福
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Jace 接力派台 隔離!
緊貼時事 靚聲演繹

「突破自我可能喺大家心目中賦予左唔同嘅理解
因為要有呢個成果係需要一個好長時間嘅過程
有時見到啲成功突破自我,或者啲勵志故事
簡簡單單地講句努力克服困難就令人以為可以改變命運
但單單講句口號係唔夠嘅
搵到問題所在,接受長時間嘅心理挑戰,解決並實踐
以我理解過程先係突破自我嘅關鍵所在
不需急於等待,慢慢等待成果嘅一刻
希望大家都能夠有所成長吧 !」

very true

特別推介好勁
bagfgfcde 發表於 2020-8-11 17:30
同意 !
一入嚟就見到幸福門落榜
好唔幸福
616.1314 發表於 2020-8-13 00:35
原來你鍾意比人上鎖
Jace 接力派台 隔離!
緊貼時事 靚聲演繹
josey 發表於 2020-8-15 13:00
好高量 ! 密密 plug ! 上都上唔切
「突破自我可能喺大家心目中賦予左唔同嘅理解
因為要有呢個成果 ...
stopzi 發表於 2020-8-15 13:43
成長都會痛苦多 ~ 不必失意歎奈何 ~

CBM 第 555 期 2020 第 33 周

本周冠軍歌 海島小輪 - 天文鏡 [收錄專輯 - Telescope]
https://www.youtube.com/watch?v=aN9IzBw5xds
作曲 Arnold Fang
填詞 /
編曲 海島小輪
監製 /

海島小輪嘅《Telescope》
係需要喺夜晚寂靜嘅時候先可以細心聆聽一隻專輯
以小提琴、洞簫、色士風等樂器組成長達十分鐘嘅樂章
將前半段嘅寂靜與後半段稍為動態之間嘅浮現
雖派台嘅只有五分鐘版本係由稍為動態部分嘅開始
但比較上會更喜歡十分鐘嘅版本
演奏出在期盼、等待以及探索嘅過程
喺表達上更為完整
更明白到盼望以及探索而成嘅價值

天文鏡 [1 周冠]          海島小輪
02 雙面哈菲             J.Arie
03 Boogie Baby            Luna Is A Bep Feat. Charming Way
04 Anaesthesia             Adrian Lo
05 Roadtrip             Noisy Charlie
06 突破自我 [1 周冠]         盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
07 地球來的人            馮允謙
08 越活越惹禍 [1 周冠]         Serrini
09 Hello Bye Bye           9m88
10 Enter the Dragon          Tommy Chan

新上榜歌曲
Hello Bye Bye / 9m88
Enter the Dragon / Tommy Chan

落榜歌曲
Flightless Bird / Modern Children
All We Have Is Now / 方皓玟

派台歌推薦
我 / 岑寧兒
如斯 / 孫曉賢
原始心態 / 吳業坤

特別推介

海島小輪 - 木棉 [2020] [收錄專輯 - Telescope]
https://www.youtube.com/watch?v=Wqinu7gNmZU
作曲 Arnold Fang
填詞 /
編曲 海島小輪
監製 /

支持蝸牛

多謝支持原始心態
希望盧華有得再被推介